Profile cover photo
Profile photo
اكرم تاجوددين
63 followers
63 followers
About
Posts

Post has attachment
Salju Okinawa
“Kan ku bawa cinta di Okinawa…” "Kenapa mesti Okinawa? Kenapa tidak di Kyoto mahupun Hokkaido? Bukankah lebih indah di sana?" ujar rakan pejabat sambil membelek buku bahasa Jepun. "Okinawa itu mempertemukan dunia Melayu dan Jepun. Sama seperti rindu ku pada...
Add a comment...

Post has attachment
Engkau bila lagi?
Seronok tengok kawan-kawan lain...  Ada yang dah bertunang, ada yang dah berkahwin.  Aku? "Woi, engko punya turn bila lagi?"  "Nanti-nanti la. Bagi la aku membujang lama sikit. Hahaa. Engkau tau, perkahwinan ni bukan sekadar suka sama suka, jatuh cinta, mer...
Add a comment...

Post has attachment
Bagaimana hendak mencipta Income Replacement sewaktu sihat?
Pernahkah anda mendengar istilah yang dinamakan Income Replacement (Gantian Pendapatan)? Income Replacement? Apa kebenda tu?  Pernahkah anda mendengar istilah...  " Man at Work "  " Money at Work " Seandainya istilah-istilah ini anda belum pernah dengar, ma...
Add a comment...

Bahang..
Add a comment...

Post has attachment
Apa kejadian hampir meragut nyawa yang kita ingat?
Dalam 1 tahun ada 12 bulan Dalam 12 bulan ada 365 hari Dalam 365 hari... ada teringat tak apa-apa kejadian yang merbahaya? Merbahaya? Maksudnya apa? Merbahaya maksud di sini adalah RISIKO Risiko kehidupan seharian di mana kita terlibat dengan ancaman semasa...
Add a comment...

Post has attachment
"Abang, kakak, dah ada takaful?"
Asal dengar perkataan takaful je mesti rasa nak lari kan. Lari? pemahaman orang yang kurang faham kata "ah, takaful tu kejenye ambil duit orang je. Ape pun tak dapat." Terpulanglah nak cakap apa sekalipun. Masing masing ada hak untuk bersuara. Untung orang ...
Add a comment...

Post has attachment
Terlupa bayar takaful pada masanya?
"Betul ke kalau tak bayar, atau terlupa bayar polisi jadi lapse?" Apa kebende "lapse" ni dalam terma takaful? Bahasa mudah adalah "tergantung". Benda ni selalu berlaku pada yang pembayar cash bulanan Bilamana terlupa bayar sebelum "due date" Ini jadi masala...
Add a comment...

Post has attachment
Sebelah tangan dah pegang 200 ribu?
Takaful membuatkan ramai orang dah pegang 200 ribu ringgit sebelah tangan, malah lebih lagi? As usual, setiap masa kita terdedah dengan risiko... Berjalan kaki, menunggang motosikal, memandu kereta, lori, bas Faktor "kecuaian" adalah sebab utama Selain "jen...
Add a comment...

Post has attachment
Sehari Rm 6.66 je?
Bayar 6.66 ringgit sehari, tapi dalam tangan dah "genggam" 200 ribu? Inilah "the power of Takaful". Khas untuk hadiahkan pada famili tercinta. Tapi ramai juga yang salah faham.. Mengatakan nyawa dinilai dengan Takaful. Ini salah faham sebenarnya.. Benda ni ...
Add a comment...

Post has attachment
Takaful, unit amanah, simpanan bank
Jika ada yang tanya.. "Antara wujudkan Takaful, unit trust dan simpanan bank, yang mana lebih penting?" Ketiga-tiga sama penting. Sebab semua bersifat jangka panjang, dan ada matlamat kewangan. Pada saya, Takaful perlu diletakkan sebagai TOP PRIORITY. Kenap...
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded