Profile cover photo
Profile photo
Български Паметници
31 followers
31 followers
About
Posts

Post has attachment
Защо навсякъде по света паметниците са символ на гордост, а у нас – често неподдържани метални скулптури? Разговор в студиото на „Отблизо с Мира“ с представителите на сдружение „Български паметници” Благой Анев и Антоан Тонев.
Add a comment...

Post has attachment
Покана за презентацията ни утре вечер в страницата на „Културни новини“.
Add a comment...

Post has attachment
Честит Национален празник, българи! Нека на днешния ден си спомним идеала за Санстефанска България, за която отдадоха своя живот поколения българи. Свободна и целокупна Санстефанска България се роди благодарение на хилядите мъченици, изгорели в огъня на Априлското въстание и десетките хиляди герои, сражавали се в Руско-турската война от 1877-78 г.

Днес "Български паметници" пуска интернет страницата си - www.monuments.bg. Oчаквайте интересни паметници от област София-град, както и от цяла България.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
 С пожелание за Здраве, Щастие, Късмет, Сбъднати Мечти и Успех навред!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Днес се навършват 140 години от обесването на Васил Левски.
Поклон пред светлата памет на Апостола и нека не забравяме делото му!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Днес се навършват 165 години от рождението на Христо Ботев!

За живота и паметникът в Калофер на този велик българин може да прочетете тук: http://goo.gl/okbc2

Фотография: Благой Анев
Текст: Антоан Тонев
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
“Откриваме. Опознаваме. Опазваме.“. Конферентна зала 1, ет. 1 на СУ „Св. Климент Охридски“, 18:30 ч.

 България, като страна с богата история, е богата и на културно-исторически паметници. Дори толкова богата, че някои от тях са забравени, други – унищожени, трети – игнорирани, четвърти – изолирани от човешкото внимание. Страната ни е преживяла много възходи и падения, разнообразни владичества, политически управления и режими и все пак е запазила своето име и своята идентичност на световната карта. Това нямаше да е така, ако ние като българи бяхме изгубили своята памет – колективна и културна, за историята на нашата държава.

 Напоследък ставаме свидетели на една засилваща се тенденция към неглижиране на общата национална памет от страна на българското общество. Опитвайки се да открием по-добър живот в чужди страни, като загърбваме чувството ни на патриотизъм и национално самосъзнание заради едно, дали по-устойчиво или не, чувство за глобализъм, за обща световна идентичност. Затова все по-рядко ставаме свидетели на дебата за нашето си, за родното, за наследството ни, за общата ни памет. Наблюдаваме една липса на приемственост между поколенията – между старото, което търси на какво да се опре в настоящето, и новото, което не намира опора в миналото. Ако паметта е онази движеща сила, жива история, която реконструира миналото в настоящето, то паметникът е връзка на живите с мъртвите, представител на вече отминалото, мъртвото, онази памет, която може да се пипне. Ако се поразровим в нашата обща национална памет, ако оставим паметниците да разказват история, ще можем да докажем и да утвърдим идентичността и мястото си в света като малката държава с голяма история – не само на себе си, а и на бъдещите поколения.

 Лекцията е организирана като част от проект „Културно-историческите паметници в област София-град“. Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящата лекция не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.

 С подкрепата на списание „Българска наука“ /www.nauka.bg/.
Откриваме. Опознаваме. Опазваме.
“Откриваме. Опознаваме. Опазваме.“. Конферентна зала 1, ет. 1 на СУ „Св. Климент Охридски“, 18:30 ч.  България, като страна с богата история, е богата и на културно-исторически паметници. Дори толкова богата, че някои от тях са забравени, други – унищожени, трети – игнорирани, четвърти – изолирани от човешкото внимание. Страната ни е преживяла много възходи и падения, разнообразни владичества, политически управления и режими и все пак е запазила...
events
Add a comment...

Post has attachment
„Български паметници“ получи подкрепата на Министерство на отбраната за почистване военни паметници и обекти с военно-историческо значение.

По този повод организираме почистването на един от поредица паметници, намиращ се в с. Долни Лозен.

Присъединете се към нас, за да върнем блясъка на този паметник и възродим паметта на нашите деди, загинали във войните.

Среща в 10.00 ч. на 20.10.2012 в центъра на с. Долни Лозен /обръщалото на рейс №5/.

Материалите за почистване са осигурени от нас.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Какво трябва да бъде отношението към паметниците, според нас.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Паметна плоча на крепостта „Урвич“ (27 снимки)
27 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded