Profile cover photo
Profile photo
Društvo Duh časa
Društvo za trajnostni razvoj Duh časa
Društvo za trajnostni razvoj Duh časa
About
Posts

Post has attachment
Danes, ob 21.15 na +TV Slovenija 1 (+RTV Slovenija):
Odločitev je naša, ameriška dokumentarna oddaja

Ljudje si od nekdaj postavljamo neuresničljive cilje, a večinoma nam jih kljub vsem oviram uspe uresničiti. Astronavt in astronom Jeff Hoffman je iz svoje kapsule opazoval naš planet in sporočil, da je škoda, ki smo jo ljudje naredili na Zemlji, zastrašujoča. Dokumentarni film obravnava najbolj pereče probleme: podnebne spremembe, finančne katastrofe in plenjenje naravnih virov. Imamo pa sposobnost, da dogajanje obrnemo sebi v prid in poskrbimo za vedenjske in kulturne spremembe, ki to omogočijo.

Producent filma je +The Venus Project - Global, organizacija, posvečena odkrivanju novih, inovativnih rešitev problemov, s katerimi utira pot novim možnostim za ponovno graditev resničnosti našega planeta. Njen ustanovitelj je 100-letni futurist +Jacque Fresco.

Post has attachment
Jacque Fresco je prejel nagrado na prvem svetovnem srečanju vrha NOVUS

Post has attachment

Post has attachment
Začnemo ob 16h.
Predlagan dnevni red:

Poročilo o delu društva v letu 2015
splošne zadeve, prostovoljstvo - Danijela
finance - Simona
Projekt Venus - Sašo
Računalniki za socialno ogrožene - Ugo
Računalniki za vse - Simona
(Predlogi za) Razvojni načrt Društva Duh časa - Ugo in Simona
Načrti za delo v letu 2016
splošne zadeve - Danijela
finance - Simona
Venus projekt - Sašo
Računalniki za socialno ogrožene - Ugo
Uradni dokumenti društva, pregled in predlogi za dopolnitve, spremembe - Ugo
Razno


Predlogi za dnevni red (kdo - kaj):
Simona - RSO postaja vedno bolj obsežna zadeva, predlagam, da se vsako leto januarja organizira letno delovno srečanje prostovoljcev RSO -  kot neke vrste zbor članov.
Uroš - Organizira redne RSO sestanke (1x na mesec) za prostovoljce. Opažam, da kljub napisanim protokolom odaje in prejema, predajanju znanj (potreben je prehod na višji nivo), se dogajajo osnovne napake, pri sami oddaji, prejemu, sestavi rač. opreme.
Uroš - potrebno je ponovno motivirati ekipo, osvežiti prejeta znanja, jim predati nove-stare naloge in odgovornosti.
Simona - ime društva v angleščini - smo govorili o tej spremembi, nismo pa je (še) izvedli
Aktualizacija (osnovne) spletne strani društva.

Post has attachment
Maribor čaka BattleMeshV8 | Medtem ko nestrpno čakamo udeležence konference BattleMeshV8, smo šli spet malo pogledat, kako je na lokaciji, kjer se bo odvijala. Vse je zeleno in krasno, kotičkov za premišljevanje ne bo manjkalo. Pridite, strnimo vrste, staknimo glave ter se povežimo v mrežo novih poznanstev in pretočimo znanje, izkušnje, misli. =)

Post has attachment
Vabimo vas na predstavitev projekta Računalniki za vse, ki bo potekala v torek, 9. junija 2015 med 13. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani v okviru Veselega dneva prostovoljstva.

Namen projekta, ki ga izvajamo s pomočjo donacije Norveškega mehanizma, je podpora razvoju dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene (ki jo izvaja Društvo Duh časa) in dejavnosti Društva Vez-je.

Društvi zbirata rabljeno računalniško opremo, njihovi prostovoljci jo ponovno usposobijo s pomočjo odprtokodnih programov ter podarijo socialno ogroženim posameznikom, družinam in neprofitnim organizacijam.

Vabimo vas, da si predstavitev našega dela ogledate v živo in tudi sami po vaših močeh prispevate.

Ob naši stojnici bomo:
zbirali rabljeno računalniško opremo,
prikazali strojno in programsko usposabljanje,
podarili računalnike socialno ogroženim in neprofitnim organizacijam ter
skupaj z vami iskali primernejši prostor za ljubljansko delavnico.

Ob 13.30 in 15.30 uri vabimo organizacije, ki ste v stiku s posamezniki in družinami, potencialnimi prejemniki računalnikov na predstavitev sodelovanja, kot smo ga z nekaterimi organizacijami že vzpostavili.

Ob četrtkih in sobotah med 12. in 15. uro nas lahko obiščete tudi v naši delavnici na OŠ Bičevje, Splitska 13, v Ljubljani, kjer dejavnost Računalniki za socialno ogrožene redno poteka. Predstavili vam bomo naše delo in izzive, s katerimi se srečujemo.

Prostovoljci, ki projekt izvajamo, pozivamo Ljubljančane: “Prinesite nam v četrtek na Prešernov trg svoj odslužen računalnik in drugo opremo. Skupaj ga bomo očistili, mu vlili novih moči in ga pripravili tako, da bo lahko še dolgo osrečeval nekoga, ki si ga sicer sploh ne bi mogel privoščiti. Oglejte si naše delo in spoznajte iz prve roke, kako preprosto je pripraviti računalnike, da so hitri, varni, zanesljivi, opremljeni z vsemi potrebnimi programi (prevedenimi tudi v slovenski jezik), povrhu vsega pa še brezplačni! To nam omogoča t. i. odprtokoden pristop, s katerim so bile programske rešitve, ki jih uporabljamo, izdelane.”

Kontaktni osebi:
Matjaž Ugovšek (Društvo Duh časa), matjaz.ugovsek@duh-casa.si, tel.: 041 256 265
Simona Knavs (Društvo Duh časa), simona.knavs@duh-casa.si, tel.: 041 391 520

Post has attachment
Vabimo vas na predstavitev projekta Računalniki za vse, ki bo potekala v petek, 29. maja 2015 med 10. in 13. uro v sežanskem parku pri Starem gradu v okviru dogodka Festival Proste volje.

Namen projekta, ki ga izvajamo s pomočjo donacije Norveškega mehanizma, je podpora razvoju dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene (ki jo izvaja Društvo Duh časa) in dejavnosti Društva Vez-je.

Društvi zbirata rabljeno računalniško opremo, njihovi prostovoljci jo ponovno usposobijo s pomočjo odprtokodnih programov ter podarijo socialno ogroženim posameznikom, družinam in neprofitnim organizacijam.

V sodelovanju s Centrom za socialno delo Sežana, partnerjem v projektu, in drugimi lokalnimi organizacijami in društvi, ki dogodek organizirajo z namenom predstavitve prostovoljstva v lokalnem okolju v okviru nacionalnega tedna prostovoljstva, vas vabimo, da si predstavitev našega dela ogledate v živo in tudi sami po svojih močeh prispevate.

V sklopu dogodka bomo:
- zbirali rabljeno računalniško opremo,
- prikazali strojno in programsko usposabljanje,
- podarili računalnike socialno ogroženim in neprofitnim organizacijam,
- povabili Kraševce k sodelovanju pri vzpostavitvi dejavnosti v vašem okolju.

Med 11. in 12. uro vas vabimo na predstavitev vizije razvoja dejavnosti na Krasu. Predstavitev bo potekala v
prostorih taborniške hišice v sežanskem parku pri Starem gradu.

Prostovoljci, ki projekt izvajamo, pozivamo Kraševce: “Prinesite nam v petek dopoldne v sežanski park pri Starem gradu k naši stojnici svoj odslužen računalnik. Skupaj ga bomo očistili, mu vlili novih moči in ga pripravili tako, da bo lahko še dolgo osrečeval nekoga, ki si ga sicer sploh ne bi mogel privoščiti. Oglejte si naše delo in spoznajte iz prve roke, kako preprosto je pripraviti računalnike, da so hitri, varni, zanesljivi, opremljeni z vsemi potrebnimi programi (prevedenimi tudi v slovenski jezik), povrhu vsega pa še brezplačni! To nam omogoča t. i. odprtokoden pristop, s katerim so bile programske rešitve, ki jih uporabljamo, izdelane.”

Kontaktni osebi:
- Matjaž Ugovšek (Društvo Duh časa), matjaz.ugovsek@duh-casa.si, tel.: 041 256 265
- Mojca Volk (Center za socialno delo Sežana), mojcavolk1@gmail.com, tel.: 051 338 195

Kaj bi najbolj pogrešali, če okoljevarstvenih in naravovarstvenih nevladnih organizacij ne bi bilo?

Post has attachment
Želite občutno znižati stroške za vzdrževanje in uporabo računalniške programske opreme? Vas skrbi uporaba nelicenčnih ali “skrekanih” aplikacij? Bi želeli pomembno prispevati k razvoju računalništva?

Pridružite se rastoči skupnosti uporabnikov odprtokodnih računalniških programov!

Vašo organizacijo vabimo na enodnevno izobraževanje
Odprtokodni računalnik za nevladne organizacije,
ki ga Društvo za trajnostni razvoj Duh časa in Društvo uporabnikov Linuxa Slovenije – LUGOS izvajata v okviru projekta Računalniki za vse.

Tudi sami smo uporabniki brezplačnih operacijskih sistemov, aplikacij in raznih drugih orodij, ki so pri našem vsakdanjem delu že povsem nepogrešljiva. Čudimo se težavam, ki jih opažamo pri mnogih drugih organizacijah, ki uporabljajo konvencionalne – plačljive računalniške programe. Zato smo sklenili svoja znanja deliti z vami.

Prijava: http://goo.gl/forms/xse06QuquJ

Post has attachment
Združili bomo prijetno s koristnim in poleg diskusije o izboljšavah družbenega sistema, obenem zbirali tudi računalniško opremo za naš projekt Računalniki za vse!

Ali je trenutna družbena situacija res najboljša, ali zmoremo morda še bolje? Kakšni so vaši predlogi za odpravo lakote, vojn, revščine in onesnaževanja okolja? Naš predlog je gospodarstvo, osnovano na virih. Pridite pogledati kaj ta zajema in podelite svoje predloge z nami. Konec koncev, več glav več ve :)

Obenem pa prinesite s seboj odsluženo računalniško opremo, saj naši prostovoljci v projektu Računalniki za vse poskrbijo za ponovno uporabo starih Računalnikov in jih podarijo posameznikom ali skupinam, ki nimajo dostopa do računalnika.

Informacije in kontakt:
- Sašo Luznar saso.luznar@duh-casa.si 040 395 894,
- Rihard Destradi rihard.destradi@duh-casa.si
Wait while more posts are being loaded