Profile cover photo
Profile photo
Medical Centar
20 followers -
opsta bolnica beograd, opsta hirurgija, ginekologija, ortopedija, estetska hirurgija, interna medicina, ultrazvucna dijagnostika
opsta bolnica beograd, opsta hirurgija, ginekologija, ortopedija, estetska hirurgija, interna medicina, ultrazvucna dijagnostika

20 followers
About
Posts

Post has attachment
Anorektalna hirurgija Fisura

Analna fisura (uzdužni rascep na sluzokoži analnog kanala) je često oboljenje, praćeno jakim bolom koji nastaje tokom i posle defekacije a nekada i prisustvom manje količine sveže krv. Obično nastaje posle izrazito tvrdih stolica ali se može javiti (kod malog dela pacijenata) posle epizoda prolivastih stolica. Ona se može javiti i zajedno sa hemoroidima. U 90% slučajeva, nalazi se na zadnjem delu analnog otvora (prema kičmi) dok se ostale nalaze na prednjoj strani. Ako se akutna fisura ne tretira adekvatno i ne zaraste brzo (duže od 4-6 nedelja), dolazi do stvaranja hronične fisure koja uključuje fisuru, hipertrofičnu papilu ka unutrašnjoj strani i hemorod stražar (ili fibrozni privezak) na analnom otvoru.

Tretman zavisi od tipa fisure. Akutnu analnu fisuru je moguće tretirati lekovima koji smanjuju spazam analnog sfinktera kao što nitroglicerinska mast za analnu upotrebu, masti sa blokatorima kalcijumskih kanala kao što su nifedipin i diltiazem (2% Diltiazem gel) kao i injekcija botulinum toksina (Botox) uz dodatak laksativa i obavezno povećanje unosa tečnosti (od 2 do 2,5 litara dnevno). Kupke u toploj vodi (nekoliko puta dnevno, ako je to moguće) pomažu da se opuste analni mišići, što doprinosi smanjenju spazma.
Hronična fisura se javlja više puta ili postoji duže od 4-6 nedelja i pored ranije navedene terapije može zahtevati hirurški tretman. Operacija uključuje sečenje dela unutrašnjeg analnog sfinktera (lateralna sfinkterotomija), što dovodi do smanjenja spazma analnog kanala. Stolica tada prolazi mnogo lakše, uz mnogo manje iritacije, što dovodi do zaceljenja.

Kako da ne dođe do stvaranja analne fisure?

Izbegavajte «brzu hranu»
Konzumirajte najmanje 25-30 grama vlaknastih materija dnevno a obzirom da je ovo skoro nemoguće postići pri savremenom načinu življenja i ishrane, preporučujemo upotrebu mlevenog semena azijske bokvice (plantago ovata), na našem tržištu - Transilane
Nikada ne odlažite defekaciju
Posle stolice ne koristite za brisanje toalet papir već higijenu održavajte običnom toplom vodom ili primenom beby vlažnih maramica bez alkohola
Uzimajte najmanje 2 do 2,5 litara tečnosti (najbolje vode) dnevno
Nikada ne upotrebljavajte hemijske laksative radi izazivanja defekacije
Redovno budite fizički aktivni
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Laparoskopske operacije steriliteta

Laparoskopija je endoskopska minimalno invazivna hirurška procedura pri kojoj se kroz mali rez u predelu pupka, dužini oko deset milimetara, ubrizga CO2 i kada se postigne željeni pritisak – uđe se kamerom u trbušnu duplju vizualiziraju se organi abdominalne šupljine, pri čemu se vidi izgled unutrašnjih genitalnih organa, jajovoda, jajnika i materice. Kod zahvata se uvode kroz dva bočna mala reza, oko pet milimetara, instrumenti, te je moguće uraditi adekvatne operativne zahvate neophodne u slučaju postojanja priraslica, okluzije jajovoda ili postojanja patoloških promena na jajnicima i matericiLaparoskopijom se mogu operisati ciste jajnika, miomi materice, priraslice, jajovodi u okviru lečenja neplodnosti, vanmaterična trudnoća. Ovom metodom je mogućno ukloniti matericu (histerektomija) i jajnike.
Dobro obučeni lekari i osoblje zahvaljujući višegodišnjem iskustvu u ovoj oblasti medicine, kao i modernoj opremi, garantuju kvalitet i adekvatnu medicinsku pomoć, u skladu sa najmodernijim medicinskim saznanjima i principima, svim pacijentima kojima je neophodna ova vrsta medicinske pomoći.
Neprohodnost jajovoda je jedan od glavnih uzroka steriliteta žene. Javlja se u 20 do 40 odsto slučajeva. Oštećenje normalne anatomije tube najvažniji je uzrok i objašnjenje vanmaterične trudnoće i prisutno je u oko 50 odsto slučajeva. Opstruktivne lezije mogu sprečiti oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice. Neprohodni jajovodi nastaju najčešće usled pelvičnih adhezija (priraslica), kao posledica neke infekcije u maloj karlici. Najčešći uzročnici zapaljenskih procesa na jajovodu su pored nekih banalnih infekcija, gonokok i infekcija hlamidijum trahomatis. Postoje stanja koja povećavaju učestalost zapaljenja jajovoda, kao što su abortusi, intervencije na jajnicima, intrauterini uložak (spirala), hirurške intervencije u abdomenu, a naročito u maloj karlici i slično.
Ne treba zanemariti ni endometriozu, koja predstavlja stanje gde se endometrijalno tkivo nalazi van uobičajene lokalizacije, odnosno šupljine materice. Lezije su uglavnom lokalizivane unutar male karlice (materica, jajnik, ligamenti, jajovod i sl). Iako je oštećenje jajovoda, do koga dovodi pelvična inflamatorna bolest, najvažniji uzrok neprohodnih jajovoda, do njega mogu dovesti ostale anatomske abnormalnosti tube, kao što su urođeni divertikulum (proširenje), velika dužina tube, njena izvijuganost i deformacija usled mioma ili tumora jajnika.
Adekvatna dijagnoza može se postaviti samo laparoskopijom, s obzirom na to da histerosplanigografija daje postotak lažnih nalaza. Laparoskopija je operativni zahvat bez klasičnog operativnog pristupa i umesto klasičnog operativnog reza od oko 15 do 20 centimetara izvodi se kroz tri do četiri reza promera 0,5 do jednog centimetra, bez presecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Laparoskopija je operacija, koja se zbog pregleda unutrašnjih organa, obavlja pod totalnom anestezijom, a koja ginekologu osigurava dobru inspekciju organa unutar trbušne šupljine i male karlice − materice, jajnika i jajovoda. Na ovaj način kroz trbušni zid mogu da se uvedu hirirški intrumenti i urade operativni zahvat na jajovodu i jajnicima, tj. da se otklone otkrivene prepreke (priraslice), koje su dovele do neprohodnosti jajovoda i učine ih prohodnim.
Indikacije za intervenciju su veoma raznovrsne, varirajući od dijagnostike i operativnog lečenja, među kojim je lečenje neplodnosti od posebnog značaja. Kad su u pitanju vanmatrična trudnoća i endometrioza, laparoskopija je ujedno i dijagnostička i terapijska metoda.
Najvažnije indikacije za laparoskopiju su: odstranjivanje cista jajnika, dijagnoza i laserska ablacija (destrukcija) endometriotičnih žarišta, rešavanje priraslica na jajovodima i jajnicima kod lečenja neplodnosti, dijagnoza i operativno lečenje vanmaterične trudnoće, odstranjivanje mioma materice, korektivni zahvati na jajovodima radi lečenja neplodnosti (razne stečene i urođene anormalnosti jajovoda), odstranjivanje materice.

Ukoliko se nakon laparoskopije nađu nepovratno oštećeni jajovodi tek tada će biti predložen postupak asistirane reprodukcije, verovatno vantelesna oplodnja.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Rektosigmoidoskopija

Pregled fleksibilnim endoskopskim aparatom ima prednost u odnosu na pregled rigidnim aparatom (rigidna rektosigmoidoskopija) jer je manje bolan i omogućava da se pregleda 40-60 cm debelog creva dok rigidnim aparatom je moguće sagledati do 25 cm debelog creva. Većina tumorskih i netumorskih promena su lokalizovane u delu debelog creva koji se može sagledati fleksibilnom rektosigmoidoskopijom. Fleksibilna rektosigmoidoskopija se izvodi savitljivim, dužim instrumentom - 50 cm (sigmoidoskop) sa izvorom hladnog svetla i koji omogućava prikaz svih anatomskih struktura silaznog dela debelog creva (50 cm od anusa - čmara) kao i patološke promene u samom crevu (tumori, krvavljenja, divertikulumi). Prilikom pregleda se može osetiti manja nelagoda, nadutost (zbog uduvavanja vazduha u debelo crevo) ili bol u području debelog creva ili u trbuhu.

I za ovaj pregled je neophodno čišćenje creva koje se izvodi uzimanjem nekog laksantnog sredstva (sredstva za čišćenje creva) dan pre pregleda. Dan pre pregleda možete lakše doručkovati, za ručak pojesti supu ili popiti mleko ili jogurt. Nakon toga uzeti Coloclens sirup koje se odjednom popije zajedno sa 1 l čaja ili vode i do kraja dana ne uzimati bilo kakvu hranu, dozvoljeno je piti čaj ili vodu. Ukoliko nemate ovaj sirup u apoteci se može kupiti i Gorka so 50 mg koja se razmuti u vodi i popije. Po potrebi možete uzeti i još 50 g Gorke soli do kraja dana ukoliko niste imali stolicu.

Indikacije za fleksibilnu rektosigmoidoskopiju:

•  Kod svih pacijenata sa simtomima oboljenja debelog creva

•  Otkrivanje i praćenje efekta lečenja zapaljenskih bolesti lokalizovanih u ovom području debelog creva

•  Izvodjenje terapijskih postupaka (uklanjanje polipa, zaustavljanje krvarenja i dr.)

•  Za sistematski pregled rizičnih grupa pacijenata za karcinom debelog creva
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Hemoroidi (skleroterapija)

Hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti danas. Smatra se da čak 50% ljudi bar jednom u životu ima poteškoća s hemoroidima. Javljaju se u oba pola, češće kod muškaraca u srednjoj životnoj dobi.

Treba razlikovati kliničku sliku hemoroida od hemoroidalnih jastučića, koje opisujemo kao strukturu koji se sastoje od: glatkih mišića, vezivnog, elastičnog tkiva i arterijsko venskih krvnih žila. Pri defekaciji jastučići se privremeno pomaknu prema dole a nakon defekacije mišićne niti iz submukoze vraćaju ih natrag. Oni zatvaraju rekturm uz pomoć sfinkternih mišića.
Hemoroidima nazivamo patološke promene tih analnih arerijsko-venskih fistula, koji nastaju usled određenih stanja i promena kada dolazi do krvarenja ili povećanja jastučića koji skliznu iz anusa prema dole. Svojim izgledom podsećaju na proširene vene. Prema položaju hemoroidi se jednostavno dele na: vanjske, unutrašnje i mešovite.
Tokom skleroterapije u tkivo hemoroida se ubrizgava hemijsko jedinjenje koje dovodi do uništenja tkiva i formiranja ožiljka. Veoma je efikasna skleroterapija, kada se u bazu hemoroida ubrizga neko sredstvo koje skerotizira krvni sud (pojačava fibrozno tkivo i na taj način sužava krvni sud) i na taj način ne dozvoljava krvi da puni hemoroid. Onemogućava se krvarenje i ispadanje hemoroida.
Photo
Photo
2013-12-25
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Anorektalna hirurgija Fistula

Analna fistula je kanalić koji spaja otvor na koži pored anusa sa istim takvim u unutrašnjosti debelog creva. Skoro sve analne fistule su posledica perianalnog apscesa (šupljina ispunjena gnojem, a nalazi se pored anusa). One predstavljaju hroničnu fazu perianalnog apscesa.

Fistule se često javljaju kod obolelih od Kronove bolesti, zbog hroničnog zapaljenja sluzokože kod te bolesti. Fistule mogu da izgledaju različito. Kod proste fistule oba otvora su spojena jednim kanalom. Može da postoji više kanalića sto cini razgranate fistule. Nekada unutra postoji jedan otvor, a spolja više njih sa svojim kanalima koji se ulivaju u jedan. To su potkovičaste fistule. Kod fistula koje dugo traju stvara se dosta vezivnog tkiva oko nje (ožiljci). Ožiljak je bolan, tvrd i ispresecan brojnim dodatnim kanalima.

Bol je tegoba koja najviše smeta bolesniku. Glavna karakteristika fistule je curenje gnoja i hroničnost procesa. Gnoj često odlazi u velikim količinama stvarajući ojede, osećaj vlažnosti, prljavštine i smrada. Dok curi gnoj bolova ili nema ili su sasvim slabi. Kad se fistula zapuši dolazi do nagomilavanja gnoja i nastaje apsces (šupljina) sa jakim bolovima i povišenom temperaturom. Ako fistula curi ne boli, a ako boli ne curi.

Lečenje je isključivo hirurško. Operacija je nekada veoma jednostavna i efikasna a nekada jako komplikovana sa neizvesnim uspehom. Svrha operacije je da se fistula izvadi. Kod komplikovanih fistula postoji opasnost da se i pored stručno izvršene operacije fistula ponovo javi (recidiv) ili da dođe do inkontinencije (nemogućnost zadržavanja stolice i vetrova). Da bi operacija bila efikasna važno je da se ispoštuju određeni principi. Sfinkter može da se seče samo jednom i to vertikalno na njegova vlakna. Tamponada, ako je rađena, ostaje samo 24 časa i ne sme da se ponavlja. Unutrašnji otvor fistuloznog kanala obavezno mora da se nađe. Kod potkovičastih fistula moraju da se nađu svi dodatni kanalići. Kod osoba koje boluju od Kronove bolesti lečenje fistule je komplikovanije. Pre i posle operacoje koriste se imunosupresivni lekovi, kortikosteroidi, antibiotici i antimikotici.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Promena pola

Prva faza promene pola je odlazak kod psihijatra. "Razgovori sa psihijatrom koji predhode operaciji mogu trajati nekoliko godina, sve dok lekar ne utvrdi da li pacijent zaista ima poremećaj polnog identiteta".  Pacijent, potom, odlazi kod endokrinologa i počinje se sa hormonskom terapijom, koja je doživotna i iziskuje redovne kontrole. Promena pola ne može se obaviti bez pisma saglasnosti psihijatra i endokrinologa. Operacija promene pola je izuzetno komplikovana, a koliko će trajati, zavisi od toga da li ženske genitalije treba rekonstruisati u muške, što je teže, ili obrnuto. Operacija traje između pet i 10 sati, a ponekad za "definitivnu promenu pola" potrebno obaviti i više zahvata.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Opšta bolnica Medical Centar

Anorektalna hirurgija Hemoroida

Varikoziteti submukozne unutrašnje hemoroidalne vene. Vrlo ćesti, ćešći kod žena. Simptomi: Krvarenje, naročito pri defekaciji, težina i peckanje u čmaru, krv na stolici u vidu kapi ili tankog mlaza. Spoljni hemoroidi se vide kao plavičasti, mekani, bezbolni čvorići oko čmamog otvora. Unutrašnji se vide samo ako prolabiraju, pokazuju izraženu simptomatologiju.

Akutni analni tromboflebitis spoljnjih čvorića - bolna prominencija u subkutanom tkivu na ivici analnog otvora. Bol se povećava pri naporu, pri sedenju i ležanju zauzima prinudan položaj.

    Perianalna kožna hipertrofija (posledica tromboziranih spoljnjih hemoroida), kožni nabori koji kao venac okružuju čmarni otvor.
    Ne smetaju bolesniku, osim što se na njima zadržava stolica
    Uklještenje (inkarceracija) prolabiranih unutrašnjih hemoroida - izuzetno bolna prominijencija, nije prekrivena kožom, za razliku i od spoljnih čvorića.
   Uklještenje tromboziranih unutrašnjih šuljeva - crvena, bolna tumorozna masa na čmaru, ispoljava se posle naprezanja.

Podela po Goligeru, u zavisnosti od veličine hemoroida, deli ih na četiri stadijuma:

Prvi: hemoroidi koji su povećani i postoje u analnom kanalu;

Drugi: nešto veći hemoroidi, koji nakon stolice ispadnu ispod linije, ali se sami vraćaju neposredno nakon toga;

Treći: još veći hemoroidi, koji nakon stolice ili nekog drugog napora lakše ispadnu, a potrebno je duže vremena da bi se vratili sami, ili moraju da se vrate rukom;

Četvrti: hemoroidi su sve vreme prolabirani napolju, a pokušaji vraćanja su obično neuspešni

Na raspolaganju je nekoliko metoda, čija će primena biti navedena u sledećem tekstu:

Sklerozacija: iznad hemoroidnog čvora se submukozno daje injekcija nekog sklerozantnog sredstva ( hemijsko sredstvo koje na datom mestu izazove inflamaciju, fibrozu i ožiljavanje)

Prednosti: ambulantna procedura, kratkotrajno efikasna za hemoroide I i II stadijuma

Operativno lećenje: Različit obim hirurške intervencije uz upotrebu radio-talasa ili još savremenije tehnologije liga sure aparata. Operacija se izvodi u regionalnoj ili opštoj anesteziji.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Prvi pokušaji povećenja dojki rađeni su još 1904 godine. Međutim ugrađivanja inplantata hirurškim putem pojavljuje se 1958 godine od strane Ivalon-a koji je ubaciovao inplantate koji su bili satavljeni od sunđerastog polivinil alkohola koji je brzo bio izbačen iz upotrebe.
Cronin i Gerow su 1963 godine prvi put upotrebili protezu od silikonskog želea koji se uz velike modifikacije koristi i danas.
Incizija može biti urađena u inframamarnoj brazdi, oko donje ivice areole, ispod pazušne jame ili ređe u nivou pupka. Inplantat se plasira u džep koji se isprepariše neposredno pozadi žlezdanog tkiva dojke (tzv. subglandularno) ili ispod pektoralnog mišića (tzv. subpektoralno).
Augmentacija se može uraditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću intravenoznu analgosedaciju. Pre toga ćete dobiti preoperativnu premedikaciju radi vašeg boljeg konfora.
Kada se operacija završi vi ćete iz operacijone sale biti prebačeni u prostoruju poluintezivne nege gde će dalje biti praćen vaš kompletni monitoring. Nakon nekoliko sati možete otići kući. Ako vaš hirurg proceni možete ostati u bolnici jednu noć. Današnje generacija implantata ima čvrst kohezivni gel, čvrstu membranu koja je otporna na mehanička oštećenja ali ima i poseban sloj koji sprečava molekularni izlazak silikona izvan implantata i mogućnosti reakcija na slobodni silikon u tkivu. Dakle, ti su implantati čvršći, stabilniji na vrijeme, nepropusni za molekule silikona. Stara generacija implantata imala je retki silikonski gel, jednoslojnu tanku ovojnicu, ti stariji implantati imali su po većini literature predviđeni vijek trajanja deset godina. Važno je napomenuti da se brže menja dojka sa implantatima nego implantati. Danas nije potrebna promena implantata posle 10 godina, pošto su ono praktično doživotni, ukoliko ne postoji neki drugi razlog za operaciju dojke.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Seksualna hirurgija se razvila pre 7-8 godina, podstaknuta hirurzima. Treba razlikovati dva slučaja: kod nekih pacijenata treba korigovati mikropenis, priznat kao takav. To je onda hirurški zahvat. U tom slučaju penis osim problema veličine ima i problema sa funkcijom. Ako je polni organ standardan, onda se radi plastična hirurgija. Ovaj drugi tip pacijenta želi da poveća veličinu svog polnog organa zbog vizuelnih efekata. Taj korak koji muškarac želi da preduzme je istovetan sa željom žena da povećaju obim grudi.
Hirurškim putem penis se može produžuti putem implanata ili podebljati pomoću masnog tkiva ili silikona.
Penis se nastavlja od korena prema anusu još kojih 4-5 centimetara. Hirurškim putem se zahvatom produžava taj nevidljivi deo.
Stavljanje polutvrde proteze za penis je intervencija rezervisana za mikropenise i omogućava, osim povećanja od nekoliko centimetara po dužni, povećanje erekcije. Stavlja se u testise. Za dobijanje u obimu uzima se salo iz nekog dela tela, na primer iz stomaka, i ubrizgavanje u penis (pod lokalnom anestezijom) ce povećati penis u proseku za 3 do 5 cm u obimu.

Povratak društvenim aktivnostima: nakon par dana moguć povratak kancelarijskom poslu, teže fizičke aktivnosti se ne preporučuju 3 nedelje nakon operacije, obavezna je seksualna abstinencija od 5 nedelja.
Puštanjem penisa sa ligamenata koji povezuju stidnu kost i testise (pod potpunom anestezijom), dobija se organ duži za 2 cm u proseku, u opuštenom položaju (prema istraživanju rađenom na leševima), ali rezultat varira od pacijenta do pacijenta. Ne postoji nikakava estetski kontraefekat. Erekcija je nestabilna u jednom od pet slučajeva. Pažnja: dužina penisa u erekciji nije povećana. Stavljanje polutvrde proteze za penis je intervencija rezervisana za mikropenise i omogućava, osim povećanja od nekoliko centimetara po dužini, povećanje erekcije. Stavlja se u testise.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded