Profile cover photo
Profile photo
Tanja TM
About
Posts

Post has attachment
Public
:)
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Letos bom bojkotirala Evrovizijo. Na svoj način. Ne bom je gledala in ne bom je spremljala, čeprav jo imam rada. Ne zato ker je v Izraelu. Zato ker je ''gospod Benjamin Netanyah'' po lanskoletni zmagi izraelske pesmi na Evrovizji, dovolil sebi nekatere izjave. Po mojemm mišljenju zelo nevmesne, sporne, posmejljive. Vem da ''gospod Benjamin Netanyaha'' še ve ne da obstajam, vendar zaradi svoje odločitve se osebno boljše počutim. Men' se ''gospod Benjamin Netanyah'' ne bo smejal v brk.

In če bi mene kdo vprašal, Slovenija letos ne bi sodelovala na pesmi Evrovisie. Vendar splošno znano je da je naša politika brezhrebtenična. Vem pa da boste sedaj nekateri pomislili tudi na to da politika na Evroviziji ni nič novega. Res je. Ampak do sedaj so to bile interne zadeve med nekatrimi državami. To kar je počel ''gospod Benjamin Netanyahu'' je bilo ''delanje norca iz ostalega sveta''. Po mojem mišljenju. Ko' sem že omenila...men' se ne bo smejal.

Zali in Gašparju želim pa VELIKO sreče!
Zame sta že zmagala.
Zakaj?
Zato ker sta nam darovala nekaj tako čistega, iskrenega, lepega, unikatnega.
In mi potrdila da upanja za vse nas še ima.
Hvala jima.
In čisto nepomembno je če je njihova pesem za ''na Evroviziju'', kirmu je všeč in kiremu ni. Predstavljali bodo Slovenijo, nas, na eden izuzetno vreden in kvaliteten način, in vsi mi bi jima mogli zaželeti uspeh.
Spomnimo se kdo nas je vse že predstavljal na pesmi Evrovisie. :)

Vem da se bo to kar sem tukaj napisala, mogoče, nekaterim zazdel smešno, naivno. Meni ni. Tako mislim in čutim.

Lep pozdrav Svet! :)
Srečno!


#ZalaKraljGašperŠantl
#Slovenia
#Evrovisia
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
MERKUR

Oko Sunca kruže mnoga tela, a najbliže mu je sićušna planeta Merkur. Od Sunca do Merkura nam treba tri minuta i dvadesetak sekundi ako idemo brzinom svetlosti. Za to vreme prevalićemo put od oko 58 miliona kilometara jer je Merkur otprilike toliko daleko od Sunca. Pošto se kreće po eliptičnoj orbiti on je, naravno, nekad bliže, a nekad dalje od Sunca.

Za pojam nas Zemljana Merkur ima čudno kretanje. Oko Sunca se okrene jednom za 88 dana (naših zemaljskih), pa znači jedna Merkurova godina traje 88 naših dana. Ali oko svoje ose Mekur se sporo okreće i na njemu od jednog do drugog izlaska Sunca prođe 176 naših dana što znači da na Merkuru dan traje duže od godine!

Merkur je druga najmanja planeta od svih koje kruže oko Sunca. Od njega je manji samo Pluton. Prečnik Merkura je 4879 km (prečnik planeta na kojoj ti živiš je 12756 km). Pošto je tako blizu Sunca danju je na Merkuru vrelo, čak 430 °C. Noći su međutim hladne i temperatura se spušta do -180°C.

Merkur praktično nema atmosferu jer je njegova gravitacija suviše slaba da zadrži čestice vazduha. Postoje vrlo retke čestice gasova, ali takva 'atmosfera' je 1000 milijardi puta ređa od atmosfere koju ima naša planeta. To je jedan razlog što je površina Merkura izrovana silnim kraterima (vidi okvir sa strane, levo).

Za svoju veličinu Merkur je vrlo gusta planeta, tj. građen je od čvrstog i teškog materijala i ima veliku masu spram svoje zapremina. To je otuda što Merkur ima veliko jezgro građeno od gvožđa. Osamdeset procenata ukupne mase Merkura odlazi na njegovo jezgro.

Merkur je dobio ime po starorimskom bogu trgovine i putovanja i glasniku bogova Merkuru (lat. Mercurius; grčki ekvivalent je Hermes).

astronomija.org.rs

http://www.astronomija.org.rs/misije/12621-bepicolombo-krenuo-na-put-ka-merkuru
Animated Photo
Add a comment...

Post has attachment
Public
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Remember to look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see & wonder about what makes the universe exist. Be curious.

Stephen Hawking
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
kalpaka :)
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded