Profile cover photo
Profile photo
Europe Dental (Fogorvosi Rendelő)
3 followers -
Van időnk a beavatkozás előtt egy beszélgetésre, van időnk a precíz, gondos munkavégzésre.
Van időnk a beavatkozás előtt egy beszélgetésre, van időnk a precíz, gondos munkavégzésre.

3 followers
About
Posts

Post has attachment
Miért vérzik az ínyem? Meg is van duzzadva, piros, érzékeny.

Fogkő
A fogakon lerakódott lepedék elmeszesedésével jön létre, s nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. A lerakódott mennyiség függ a fogak helyzetétől, a nyál összetételétől, és bizonyos öröklött genetikai tényezők is befolyásolhatják. Eltávolítása csak professzionális módon lehetséges. A fogkő fogínyvérzést, kellemetlen szájszagot, fogágy-gyulladást okoz, mely végül az ép fogak kilazulását, elvesztését eredményezi. A fogágy-betegség sajnos hazánkban népbetegség, s nagymértékben hozzájárul a fogatlansághoz. A fogkő sárgás-barnás színű, leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli részén, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái.

Megkülönböztetünk:
• fogfelszínen, íny felett lévő fogkövet mely szabad szemmel látható, sárgásfehér színű. Felszíne érdes, ezért lepedék borítja, veszélyeztetve ezzel az ínyt és később a fogágyat.
• íny alatti fogkövet, ami nem látható, csak speciális eszközökkel tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, nagyon kemény, felszíne érdes. Nagy szerepet játszik a fogágy-betegség fenntartásában.

Eltávolítása:
Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása. A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövet eltávolítja a zománcról. Az ultrahangos depurátor nem károsítja a fogzománcot. Szükség esetén Lidocain spray-vel érzéstelenítjük a nyálkahártyát.

Az íny alatti fogkő eltávolítása kézi műszerrel történik. A fogkő eltávolítása után speciális kefével és pasztával simára polírozzuk a fogak felszínét. A sima felszínre nem tapad olyan könnyen a lepedék, és rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.
A kezelés után 1-2 hétig fognyaki érzékenység előfordulhat (hidegre, melegre, édes és savanyú ízekre), mely megszüntethető fluor gél, vagy szenzitív fogkrém, szájöblítő használatával. A táplálkozási szokásoktól, és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszertől függ, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő. Javasolt a szájhigiénés kezelést félévenként ismételni.

Intraorális homokfúvás: A professzionális fogtisztításban a KaVo által gyárottProphyflexet használjuk, ami nagy sebességgel szór speciális finom port vízzel keverve, s segítségével fájdalommentesen eltávolíthatók a legapróbb fogkövek, és elszíneződések a legeldugottabb résekből is. Polírozza a fogak felszínét, és sima felületet eredményez.

Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mi%C3%A9rt-v%C3%A9rzik-az-%C3%ADnyem-meg-is-van-duzzadva-piros-%C3%A9rz%C3%A9keny/2041079982815863/

Post has attachment
Hidegtől, melegtől, édestől erős fájdalmat érzek. Mi lehet az oka?

Gyökérkezelés az egyetlen megoldás ha nagy kiterejedésű, súlyos fogszuvasodásban szenvedünk.

Gyökérkezelés és tömés
A gyökérkezelés indokolttá válik ha nagy kiterjedésű szuvasodás lép fel, mely eléri a fog belsejében lévő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, ezáltal fogbél-gyulladás alakul ki. Megszűnik a fog vérkeringése, a fogágyban, és a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak a baktériumok, és gyulladást okozhatnak. Az ilyenkor kialakuló gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatnak. A gyökérkezelés során kitisztítjuk a fog belsejében levő üregrendszert.

A fogbél (pulpa) eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. A gyulladás miatt előfordulhat, hogy az érzéstelenítés sikertelen. Ilyen esetben devitalizáljuk az érintett fogat, azaz egy idegölő pasztát teszünk a pulpakamra tetejére, mely néhány nap alatt élettelenné, érzéketlenné teszi az ideget. Ezután garantált a fájdalommentes gyökérkezelés. A gyökérkezelés kézzel és géppel történik, utóbbi modern, megbízható, és gyors kezelést biztosít. Az ér és idegképleteket steril tűk segítségével eltávolítjuk, és fertőtlenítés után, a baktériumtól mentes csatornákba kerül a gyökértömés.

A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal és technikákkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat.

A frissen gyökértömött fogak néhány napig ráharapásra érzékenyek lehetnek. Mivel a gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, kiszárad és törékennyé válik, ezért a gyökérkezelt fogakat koronával kell ellátni.

A gyökérkezelt fog újjáépítésének módjai

CSAPOS FELÉPÍTÉS
A fogorvosok egyik legfontosabb feladata a fogak megmentése és a foghiányok pótlása. Ha a fog koronai része letörik, de a gyökere ép marad, a letört rész felépítését meg lehet oldani a gyökérbe helyezett csap és korona segítségével. Így a szomszédos fogakat megkíméljük, mivel nem kell azokat lecsiszolva hidat készíteni.

Alapelv, hogy csapot csak gyökérkezelt fogba lehet helyezni, ezért először a gyökértömést kell elkészíteni. Minden esetben röntgenfelvételt készítünk annak kizárására, hogy a gyökércsúcsi régió gyulladt. Ezt követően hoz döntést a fogorvos arról, hogy a gyökér felhasználható-e csapos fog felépítéséhez. Csapos műcsonk nem készíthető a következő esetekben: ha erősen görbült gyökér vagy a fog egy része íny alá tört.

A csap készülhet fémből, vagy lehet fogtechnikus által készített öntött csap és üvegrost.

HÉJKERÁMIA
Héjkerámiák a frontfogakra készülnek, a zománchibák, elszíneződött fogak színkorrekciójára, vagy fogak metszőéleinek sérülései esetén, illetve a fogak közötti rések csökkentésére, zárására. A héjkerámiákat két csoportra oszthatjuk: direkt és indirekt héjkerámia.

A direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, e célra szolgáló speciális anyaggal, melye akár 8-10 különböző árnyalatú lehet. A foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni (0,4-0,8 mm), és az esztétikai eredmény azonnal látható. Sérülékenységük csekélyebb, mint az indirekt héjaké.

Az indirekt héjkerámiák fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A fogorvos a preparálás során minimális foganyagot (0,5-1 mm) lecsiszol a fog felületéről, majd a lenyomatvételt követően a fogtechnikus porcelánból elkészíti a héjat, melyet egy speciális ragasztóval rögzít a fogorvos.

A héjkerámia nem ajánlott a nagymértékben szuvas vagy sérült fogaknál, továbbá bizonyos harapási rendellenességek esetén, vagy ha a páciens éjszaka csikorgatja a fogait.

FOGPÓTLÁS
A foghiányok pótlása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. A fogatlanság miatt csökken a rágóképesség, így a kevésbé megrágott, nagyobb darabokban lenyelt étel emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet. A fogpótlás elsődleges célja a rágóképesség helyreállítása és a beszédhibák kiküszöbölése, eleget téve az esztétikai követelményeknek is.

Minden fogpótlást alapos fogorvosi vizsgálat és kezelési terv készítése előz meg. Fémallergia gyanúja esetén speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot kell végezni.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

KORONÁK, HIDAK
Koronát általában nagyobb kiterjedésű szuvasodás vagy sérülés során károsodott fogak helyreállítására készítünk, ha a gyógykezelés már nem oldható meg töméssel vagy betéttel. Ezen kívül a gyökérkezelt fogak védelmét is szolgálhatják koronák, ugyanis azokban megszűnik a vérkeringés, kiszáradnak, és törékennyé válnak.

A diagnózis és a kezelési terv felállítása után a fogat elő kell készíteni a koronához, azaz a fogat lecsiszolva helyet biztosítunk a koronának. A csonkelőkészítés függ a korona fajtájától és anyagától, valamint a rendelkezésre álló foganyag mennyiségétől. Csiszolás során a foganyagból csak a minimálisan szükségeset kell eltávolítani, biztosítva azonban a korona stabilitását, tartósságát. A preparált fogról lenyomat készül, amely alapján a fogtechnikus az ellenoldali fogazattal, és a harapási viszonyok rögzítésével több fázisban elkészíti a koronát.

A fogmű elkészítéséig (1-2 hét) a fogra ideiglenes koronát helyezünk a rendelőben, biztosítva ezzel a páciens komfortérzetét, valamint a lecsiszolt fog védelmét a külső környezeti hatások ellen.

A KORONÁK, HIDAK ANYAGA
Rendelőnkben porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák a látható felszíneken fogszínűek, a nem látható részeken fémszínűek. A porcelán alatti fém lehet nemes (arany), illetve nem nemesfém ötvözet. A műanyagból készült koronát a fogorvosok nem szokták ajánlani, mert rövidebb az élettartama, kevésbé esztétikus, elszíneződik, és jobban kopik, mint a porcelán.

CIRKON (FÉMMENTES) KORONÁK, HIDAK
A hagyományos fémvázra égetett kerámiapótlások mellett egyre inkább előtérbe helyeződik a cirkónium használata, mely a fogászatban az 1990-es évek végén kezdett elterjedni, elsősorban fémek pótlására, helyettesítésére. A periódusos rendszer 40. elemeként ismert cirkónium egy nagyon kemény, magas hajlítószilárdságú anyag, s az ebből készült korona fémmentességéből fakadóan nem vált ki allergiás reakciókat. A váz színe is a fogszínhez alakítható, és a jó fényáteresztő képességének köszönhetően a természetes fog tökéletes mása alkotható meg, s a készítés technológiájának köszönhetően nagyobb a pontossága, tökéletes a széli záródása. Ezen kívül a hajlítással szembeni ellenállóságának köszönhetően hosszabb hidak készítésére alkalmas, mint a hagyományos fémkerámiából készült hidak.

CSISZOLÁSMENTES HÍD
Abban az esetben, ha a szomszédos fogak alkalmasak rá, inlay-ek, azaz betétek rögzítik a fogművet. Azaz, a fogakba készült betétek nemcsak tömésként funkcionálnak, hanem a foghiányt pótló hídtag rögzítőiként is.

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények:
A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az ínysorvadás gyorsabb az élettaninál, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. A helyes, rendszeres fogmosással az élettartam növelhető. Fontos a fogselyem használata a koronák között, valamint a hídtest alatti hídtisztító selyem, és fogköz tisztító kefe használata, ahova a fogkefe nem fér be. Ezek használata nélkül ínygyulladás fordulhat elő.

A nem megfelelő korona vagy híd állkapocsízületi fájdalmakat és ráharapási érzékenységet okozhat. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a koronaszélek mentén fekete elszíneződés látható. A nagyobb fogpótlások előtt ezért tehát célszerű ezért speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot végeztetni.

Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/hidegt%C5%91l-melegt%C5%91l-%C3%A9dest%C5%91l-er%C5%91s-f%C3%A1jdalmat-%C3%A9rzek-mi-lehet-az-oka/2044842752439586/

Post has attachment
Miért fáj a fogam, rágás közben és ha hideget iszom, nyilalló fájdalmat érzek.

Fogszuvasodás
A fogszuvasodás (cariesdentium) idült folyamat, amely a fogak roncsolódásával jár és, a felszínről a fogbél (pulpa) felé halad. Az emberiséget sújtó leggyakoribb krónikus betegség. Kialakulásában nagy szerepet játszik a lepedék, az elfogyasztott táplálék, a szájhigiénés szokások, a szájüregben található mikroorganizmusok, örökletes és környezeti tényezők. A fogszuvasodás a kezdeti fázisában fluoridos kezeléssel még visszafordítható, de az idő elteltével egyre mélyebbre terjed, és üreg képződik, mely már csak töméssel gyógyítható.

A fogszuvasodás először a nehezen tisztítható felszínen alakul ki, a rágófelszíni barázdákban és közvetlenül az íny feletti fogfelszínen, valamint a fogak egymás felé tekintő felszínén, ha a páciens nem használ fogselymet.


Megoldások a fogszuvasodás kezelésére:

BARÁZDAZÁRÁS
A barázdazárást a maradó fogakon végezzük. A rágófelszíni barázdák keresztmetszete homokóra alakú, a baktériumok mikrométernyi résen jutnak be a fog legmélyebb, könnyen szuvasodó rétegeibe, így gyakran észrevétlenül károsítják a fogat.

A barázdazárás lényege, hogy a frissen előtört fogak felszínének letisztítása után – fúrás nélkül- az orvos különleges tömőanyagot juttat a fog felszínére, amely befolyik a barázda mélyére, így az elzárja az utat a baktériumokkal teli lepedék elől.

A beavatkozás az első maradó fog megjelenésétől (kb. 6 éves kortól) javasolt; ez a hatásos beavatkozás természetesen nemcsak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is elvégezhető.

Előnyei: fájdalommentes elkerülhető a fogszuvasodás, megőrizve ezzel a fog épségét, hosszabbítva élettartamát költségkímélő, mert olcsóbb, mint bármelyik tömés

ESZTÉTIKAI TÖMÉS
A fogak konzervatív kezelésében, esztétikus gyógyításában fontos szerepe van az esztétikus töméseknek (fogszínű töméseknek). A tömés során kiváló minőségű, magas esztétikai igényeket kielégítő, fényre kötő anyagokat alkalmazunk a kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására, minimális foganyag feláldozásával. Az esztétikus tömőanyagok nemcsak mechanikailag, hanem kémiailag is rögzülnek a fogakba, és kopásállók. Az esztétikus tömések amalgám tömések cseréjére is kiválóan alkalmasak.

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg, ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítésről, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 2-3 óra).

TÖMÉS KÉSZÍTÉSE
A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. A fogorvos fogászati fúróval kitisztítja a fogakból az elszuvasodott részeket, majd alábéleli a fogakat az utólagos érzékenység elkerülése végett. Ezáltal a tömés és a fog állománya közé egyfajta „szigetelés” kerül. Ezután a fogfelszínekre egy vékony ragasztóréteget rak, és a tömést rétegenként építi fel. A rétegeket kék fényű lámpával világítja meg, mely hatására a tömőanyag megkeményedik. A tömések felszínét fúróval alakítjuk ki, mindaddig, amíg az megfelelő nem lesz. Végezetül a kész felület polírozása következik.

Tömés utáni szövődmények: Fogászati tömés készítése után előfordulhat hideg-meleg érzékenység (maximum 1-2 hétig), valamint ráharapási érzékenység, mely a tömés korrigálásával megszüntethető. Egy-két napig az érzéstelenítő injekció beadási helye is érzékeny lehet. Kávé, tea, kóla, dohányzás és különféle ételszínezékek hatására a tömés idővel a fogakkal együtt elszíneződik.

ÉLPÓTLÁS
A sérülés miatt lepattant, vagy kopás miatt megrövidült frontfogakat esztétikus tömőanyaggal állítjuk helyre, maximálisan alkalmazkodva a fog színéhez, éli átlátszósághoz.

INLAY, ONLAY (ESZTÉTIKUS BETÉT)
A betét egy fogtechnikusok által készített tömés, mely az őrlőfogak rágófelszínének részleges, vagy teljes rekonstruálására alkalmas. Nagy kiterjedésű szuvasodás, letört fog, csücskök helyreállítására, erős harapás esetén harapás emelésére is tökéletes megoldást jelent.

A hagyományos esztétikus tömésnél jóval tartósabb, mert lenyomatvétel után, ipari körülmények között, magas hőmérsékleten és magas nyomáson készül. A kész betétet ragasztással rögzíti az orvos a preparált üregbe, mely biztosítja a fog és a betét határánál lévő tökéletes széli záródást.

A betét anyaga lehet: műanyag (üveggel erősített), kerámia, arany-kerámia

Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mi%C3%A9rt-f%C3%A1j-a-fogam-r%C3%A1g%C3%A1s-k%C3%B6zben-%C3%A9s-ha-hideget-iszom-nyilall%C3%B3-f%C3%A1jdalmat-%C3%A9rzek/2044841005773094/

Post has attachment
Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés és tömés

A gyökérkezelés indokolttá válik ha nagy kiterjedésű szuvasodás, mely eléri a fog belsejében lévő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, ezáltal fogbél-gyulladás alakul ki. Megszűnik a fog vérkeringése, a fogágyban, és a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak a baktériumok, és gyulladást okozhatnak. Az ilyenkor kialakuló gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatnak. A gyökérkezelés során kitisztítjuk a fog belsejében levő üregrendszert.

A fogbél (pulpa) eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. A gyulladás miatt előfordulhat, hogy az érzéstelenítés sikertelen. Ilyen esetben devitalizáljuk az érintett fogat, azaz egy idegölő pasztát teszünk a pulpakamra tetejére, mely néhány nap alatt élettelenné, érzéketlenné teszi az ideget. Ezután garantált a fájdalommentes gyökérkezelés. A gyökérkezelés kézzel és géppel történik, utóbbi modern, megbízható, és gyors kezelést biztosít. Az ér és idegképleteket steril tűk segítségével eltávolítjuk, és fertőtlenítés után, a baktériumtól mentes csatornákba kerül a gyökértömés.

A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal és technikákkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat.

A frissen gyökértömött fogak néhány napig ráharapásra érzékenyek lehetnek. Mivel a gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, kiszárad és törékennyé válik, ezért a gyökérkezelt fogakat koronával kell ellátni.

A gyökérkezelt fog újjáépítésének módjai

Csapos felépítés
A fogorvosok egyik legfontosabb feladata a fogak megmentése és a foghiányok pótlása. Ha a fog koronai része letörik, de a gyökere ép marad, a letört rész felépítését meg lehet oldani a gyökérbe helyezett csap és korona segítségével. Így a szomszédos fogakat megkíméljük, mivel nem kell azokat lecsiszolva hidat készíteni.

Alapelv, hogy csapot csak gyökérkezelt fogba lehet helyezni, ezért először a gyökértömést kell elkészíteni. Minden esetben röntgenfelvételt készítünk annak kizárására, hogy a gyökércsúcsi régió gyulladt. Ezt követően hoz döntést a fogorvos arról, hogy a gyökér felhasználható-e csapos fog felépítéséhez. Csapos műcsonk nem készíthető a következő esetekben: ha erősen görbült gyökér vagy a fog egy része íny alá tört.

A csap készülhet fémből, vagy lehet fogtechnikus által készített öntött csap és üvegrost.

Héjkerámia
Héjkerámiák a frontfogakra készülnek, a zománchibák, elszíneződött fogak színkorrekciójára, vagy fogak metszőéleinek sérülései esetén, illetve a fogak közötti rések csökkentésére, zárására. A héjkerámiákat két csoportra oszthatjuk: direkt és indirekt héjkerámia.

A direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, e célra szolgáló speciális anyaggal, melye akár 8-10 különböző árnyalatú lehet. A foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni (0,4-0,8 mm), és az esztétikai eredmény azonnal látható. Sérülékenységük csekélyebb, mint az indirekt héjaké.

Az indirekt héjkerámiák fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A fogorvos a preparálás során minimális foganyagot (0,5-1 mm) lecsiszol a fog felületéről, majd a lenyomatvételt követően a fogtechnikus porcelánból elkészíti a héjat, melyet egy speciális ragasztóval rögzít a fogorvos.

A héjkerámia nem ajánlott a nagymértékben szuvas vagy sérült fogaknál, továbbá bizonyos harapási rendellenességek esetén, vagy ha a páciens éjszaka csikorgatja a fogait.

Fogpótlás
A foghiányok pótlása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. A fogatlanság miatt csökken a rágóképesség, így a kevésbé megrágott, nagyobb darabokban lenyelt étel emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet. A fogpótlás elsődleges célja a rágóképesség helyreállítása és a beszédhibák kiküszöbölése, eleget téve az esztétikai követelményeknek is.

Minden fogpótlást alapos fogorvosi vizsgálat és kezelési terv készítése előz meg. Fémallergia gyanúja esetén speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot kell végezni.
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Koronák, hidak
Koronát általában nagyobb kiterjedésű szuvasodás vagy sérülés során károsodott fogak helyreállítására készítünk, ha a gyógykezelés már nem oldható meg töméssel vagy betéttel. Ezen kívül a gyökérkezelt fogak védelmét is szolgálhatják koronák, ugyanis azokban megszűnik a vérkeringés, kiszáradnak, és törékennyé válnak.

A diagnózis és a kezelési terv felállítása után a fogat elő kell készíteni a koronához, azaz a fogat lecsiszolva helyet biztosítunk a koronának. A csonkelőkészítés függ a korona fajtájától és anyagától, valamint a rendelkezésre álló foganyag mennyiségétől. Csiszolás során a foganyagból csak a minimálisan szükségeset kell eltávolítani, biztosítva azonban a korona stabilitását, tartósságát. A preparált fogról lenyomat készül, amely alapján a fogtechnikus az ellenoldali fogazattal, és a harapási viszonyok rögzítésével több fázisban elkészíti a koronát.

A fogmű elkészítéséig (1-2 hét) a fogra ideiglenes koronát helyezünk a rendelőben, biztosítva ezzel a páciens komfortérzetét, valamint a lecsiszolt fog védelmét a külső környezeti hatások ellen.

A koronák, hidak anyaga
Rendelőnkben porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák a látható felszíneken fogszínűek, a nem látható részeken fémszínűek. A porcelán alatti fém lehet nemes (arany), illetve nem nemesfém ötvözet. A műanyagból készült koronát a fogorvosok nem szokták ajánlani, mert rövidebb az élettartama, kevésbé esztétikus, elszíneződik, és jobban kopik, mint a porcelán.

Cirkon (fémmentes) koronák, hidak
A hagyományos fémvázra égetett kerámiapótlások mellett egyre inkább előtérbe helyeződik a cirkónium használata, mely a fogászatban az 1990-es évek végén kezdett elterjedni, elsősorban fémek pótlására, helyettesítésére. A periódusos rendszer 40. elemeként ismert cirkónium egy nagyon kemény, magas hajlítószilárdságú anyag, s az ebből készült korona fémmentességéből fakadóan nem vált ki allergiás reakciókat. A váz színe is a fogszínhez alakítható, és a jó fényáteresztő képességének köszönhetően a természetes fog tökéletes mása alkotható meg, s a készítés technológiájának köszönhetően nagyobb a pontossága, tökéletes a széli záródása. Ezen kívül a hajlítással szembeni ellenállóságának köszönhetően hosszabb hidak készítésére alkalmas, mint a hagyományos fémkerámiából készült hidak.

Csiszolásmentes híd
Abban az esetben, ha a szomszédos fogak alkalmasak rá, inlay-ek, azaz betétek rögzítik a fogművet. Azaz, a fogakba készült betétek nemcsak tömésként funkcionálnak, hanem a foghiányt pótló hídtag rögzítőiként is.

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények:

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az ínysorvadás gyorsabb az élettaninál, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. A helyes, rendszeres fogmosással az élettartam növelhető. Fontos a fogselyem használata a koronák között, valamint a hídtest alatti hídtisztító selyem, és fogköz tisztító kefe használata, ahova a fogkefe nem fér be. Ezek használata nélkül ínygyulladás fordulhat elő.

A nem megfelelő korona vagy híd állkapocsízületi fájdalmakat és ráharapási érzékenységet okozhat. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a koronaszélek mentén fekete elszíneződés látható. A nagyobb fogpótlások előtt ezért tehát célszerű ezért speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot végeztetni.

>> Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/hogyan-zajlik-a-gy%C3%B6k%C3%A9rkezel%C3%A9s/2044839212439940/

Post has attachment
Hogyan készül a protézis? Milyen protézisek vannak?

Kivehető fogpótlások (protézis)
Protézis elkészítése javallott abban az esetben, mikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy fix pótlás, azaz híd nem készíthető. Kiterjedése szerint lehet részleges, amikor még rendelkezésre állnak fogak a fogsor rögzítésére, vagy lehet teljes, amikor már nincs fog az állcsontban. A teljes és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék, szinte minden páciensnek más és más megoldás ajánlható, általában több lehetőséget is mérlegelni kell ugyanarra a fogászati helyzetre.

Anyaga szerint lehet műanyag (teljes fogsor esetén), vagy fém (részleges fogsor esetén), illetve rugalmas anyag ideiglenes pótlás készítésére. Teljes fogatlanság esetén előfordul, hogy az anatómiai viszonyok miatt a legnagyobb precizitás ellenére sem lehet a fogsort megfelelően stabilizálni, és az mozog a páciens szájában. Ez a stabilitás fokozható implantátumok (minimum 2 db) beültetésével, ha a meglévő csont – ha kell, csontpótlással – alkalmas erre a megoldásra. Ilyenkor az implantátum és a fogsor egy patenttal rögzülnek egymáshoz, fokozva ezzel a stabilitást.

Részleges fogatlanság esetén a fogsor a meglévő fogakhoz drót kapoccsal rögzíthető, melynek előnye, hogy a meglévő fogat nem kell lecsiszolni koronához, azonban a fogat körülölelő kapocs nem esztétikus, és idővel kimozgatja az általa megterhelt fogat. A kombinált (koronához, hídhoz rögzített), rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás rögzítése nem látható, tökéletesen esztétikus. Stabil, mely nem károsítja a meglévő fogakat.

Az elkészítés menete:

Bármilyen fogsorról legyen is szó, az elkészítés menete mindig hasonló:
1. Lenyomatvétel az állcsontról.
2. Harapási magasság beállítása.
3. Fogpróba a viaszba helyezett fogakkal.
4. Végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort.
A teljes folyamat hossza a lenyomatvételtől számítva két hét, kombinált munka esetén három hét.

Fogsorkészítés utáni lehetséges szövődmények:

Mind a páciensnek, mind az arc izmainak meg kell szokni az új fogsort, hiszen beszédnél, rágáskor furcsa, idegen érzés lehet a kezdeti időkben. A fogorvos korrigálni tudja az eltéréseket, ennek feltétele a rendszeres kommunikáció. Nagyon fontos az étkezések után a fogsor megtisztítása, valamint fogsortisztító tabletták használata (min. hetente egyszer), mivel a fogsor alatt a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodhatnak, ami gyulladáshoz vezethet. Használaton kívül a fogsort szárazon kell tárolni. Minimum nyolc évenként új fogsor készítése javasolt.

Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/hogyan-k%C3%A9sz%C3%BCl-a-prot%C3%A9zis-milyen-prot%C3%A9zisek-vannak/2044837272440134/

Post has attachment
Mitől alakul ki ínygyulladás, ínyvérzés?

Az egyik legrettegettebb fogászati kórkép az ínygyulladás, s az ehhez kapcsolódó, ínyvérzés, ínyvisszahúzódás, ínytasak képződés, csontpusztulás, csonttasak képződés, majd a folyamat legvégén a fog, fogazat elvesztése.

A folyamatért a szájban lévő baktériumok, ezek anyagcsere termékei tehetők felelőssé, és csak kis részben a genetikai adottságok. A folyamat hátterében sok tényező együttese áll, nyálösszetétel, fogak állása, tisztíthatósága. Legfőbb ok a fogakon lévő lepedék, és fogkő. Ezek rendszeres eltávolításával, valamint az otthoni jó szájápolással sajnos nem megállítható, de nagymértékben lassítható a folyamat.

>> Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mit%C5%91l-alakul-ki-%C3%ADnygyullad%C3%A1s-%C3%ADnyv%C3%A9rz%C3%A9s/2044786509111877/

Post has attachment
Mi okozza az éjszakai fogcsikorgatást? Mit okoz?

A fogcsikorgatás pontos oka nem tisztázott.

Gyermekeknél gyakran fogváltás idején alakul ki, amikor a fogak helyzete és mérete eltérő, újszerű, de megfázáskor, és felső légúti fertőzések kapcsán is jelentkezhet. Felnőtteknél elsősorban a stressz, a felgyülemlett felszültség áll a hátterében. A fogcsikorgatás hatalmas terhelést ró a fogazatra és a környező szövetekre. Hatására bekövetkezhet a fogak és a fogtömések törése, a zománc sérülése.

Tünetei:

- arc- és állkapocs fájdalom
- fejfájás
- kellemetlen hangjelenség

Kezelése:

éjszakai harapásemelő, ami egy rugalmas, átlátszó tárgy, amely lenyomat alapján készül,
gyulladáscsökkentők a fájdalom csökkentésére, izomlazítók, nyugtatók, fizikoterápiás eljárások, masszázs, viselkedésterápia, hipnózis és autogén tréning.

Időpontot és tanácsot az alábbi elérhetőségeken kérhet:
https://europe-dental.eu/#kapcsolat

>> Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mi-okozza-az-%C3%A9jszakai-fogcsikorgat%C3%A1st-mit-okoz/2044786965778498/

Post has attachment
Mi az arcüregzárás?

Az arcüreg a felső állcsontban helyezkedik el.

Az arcüregzárás okai

A felső kis- és nagyőrlők eltávolításának leggyakoribb szövődménye az arcüreg megnyílása, ha a fog gyökere beterjed az arcüregbe, ami gyakran a röntgenfelvételen nem látszik, akkor szükséges az arcüregzárás.

Fogeltávolítás után az arcüreg megnyílását ún. orrfúvási próbával ellenőrizzük, s a megnyílt arcüreget lehetőleg azonnal zárni kell. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Metszéssel ínylebenyt készítünk, amellyel fedjük a nyílást, és varratokkal rögzítjük a szájpadlás nyálkahártyájához.

Cikkünk a Faebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mi-az-arc%C3%BCregz%C3%A1r%C3%A1s/2044788369111691/

Post has attachment
Mi az implantálás, és hogyan zajlik?

Az implantációs fogpótlás a foghiányok megszüntetésének legújabb, legmodernebb módja. Az implantátum egy, az állcsontba ültetett mesterséges foggyökér. Az implantátumon rögzített koronák és hidak teljes mértékben pótolják az eredeti fogak funkcióit, megjelenésükben az eredeti fogakra hasonlítanak, így nem észrevehetőek.

Implantációs fogpótlás készítése esetén nem kell a szomszédos ép fogakat preparálni. Az implantátumok (műgyökerek) az elvesztett fogak helyére az állcsontba kerülnek beültetésre. A műtétek 98%-ban sikeresek. Az implantátumokat titánból állítják elő, úgy, hogy méretükben és formájukban az elvesztett foggyökerekre hasonlítanak. Beültetés után az implantátumok három hónap alatt csontosodnak össze az állcsonttal, így ezután válnak terhelhetővé. Bizonyos feltételek teljesülése esetén az implantátumok azonnal terhelhetőek.

Az implantációs műtéti technikák jelentős fejlődése lehetővé teszi, hogy az implantátumokat a fogeltávolítás után azonnal az állcsontba helyezzük. Az implantátumok élettartalma nagyon hosszú, megfelelő szájhigiénia és fogorvosi kontrol esetén élethosszig tarthat. Az implantációs műtét feltétele, hogy megfelelő mennyiségű egészséges csont legyen a tervezett műtéti területen. A beavatkozások előtt maradó fogazatot szanálni kell.

Bizonyos esetekben az implantáció nem ajánlott: erős dohányzás, nem kezelt cukorbetegség, csontritkulás gyógyszeres kezeléssel, nem megfelelő szájhigiénia.

Fogászatunkon a nemzetközi piac legmodernebb implantátumgyártó cégeivel áll kapcsolatban, név szerint az alábbiakkal:

Nobel BioCare
SIC
ICX Templant

Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mi-az-implant%C3%A1l%C3%A1s-%C3%A9s-hogyan-zajlik/2044790505778144/

Post has attachment
Mit mutat meg a fogászati röntgen? Mennyire káros?

>> Az eredeti cikk weboldalunkon olvasható: https://europe-dental.eu/mit-mutat-meg-a-fogaszati-rontgen-mennyire-karos/

Fogászati röntgen elengedhetetlen a diagnosztikához. Fontos olyan rejtett elváltozások felfedezéséhez, melyek alapos klinikai vizsgálatokkal sem állapíthatók meg.

Röntgennel kimutatható:

- a fogak egymás felé tekintő felszínén megindult szuvasodás
- régi fogtömés alatti szuvasodás
- csonttasakok
- gyökércsúcs körül kialakult gyulladások
- különböző szájüregi cisztás elváltozások.

A kóros folyamatokon kívül a fogászati röntgen alkalmas a gyerekeknél a maradó fogak helyzetének megállapítására, a felnőtteknél pedig az elő nem tört bölcsességfogak vizsgálatára, valamint az elkészített gyökértömés ellenőrzésére.

A fogászati röntgen készítése alacsony sugárzással jár, de a páciens ólommellényt visel saját védelme érdekében.


Mi az intraorális röntgen?
Szájon belül készített röntgenfelvétel, mely 1-1 fog vizsgálatához készül.

Erről itt olvashat bővebben: https://europe-dental.eu/mi-az-intraoralis-rontgen/

Mi a panorámaröntgen (OP-orthopantomograhpia)?

A nagy röntgenfelvételen ” kiterítve” látható mindkét állcsont az összes foggal és egyéb képletekkel, az arcüreg, és az orrüreg. Ezt a röntgentípust extra orális, azaz szájon kívüli röntgennek nevezzük. Készítése során a röntgenfilm a sugárforrással együtt a páciens feje körül körbe mozog, pontról pontra végigjárja az állcsontokat.

Erről itt olvashat bővebben: https://europe-dental.eu/mi-a-panoramarontgen-op-orthopantomograhpia/

Cikkünk a Facebookon: https://www.facebook.com/notes/europe-dental-fogorvosi-%C3%A9s-sz%C3%A1jseb%C3%A9szeti-rendel%C5%91/mit-mutat-meg-a-fog%C3%A1szati-r%C3%B6ntgen-mennyire-k%C3%A1ros/2044784282445433/
Photo
Wait while more posts are being loaded