Profile cover photo
Profile photo
Bulpress Info
1 follower
1 follower
About
Bulpress Info's posts

Post has attachment

Post has attachment

Кирил Добрев: БСП ще бъде остра и алтернативна опозиция
„Защо Борисов мълча 11 месеца за злоупотребите в агенция "Пътища" и никой не носи отговорност? Към поръчка от 130 млн.лв. бяха добавени 50 млн. лв, които се усвоиха за 30 дни и те са за откос, канавки и отводняване. Имам усещането, че живеем в държава като Холандия – под морското ниво, но само стандартите ни са африкански."

Това заяви народният представител от „БСП за България“  Кирил Добрев пред БНР. Той обясни, че с депутата от левицата Жельо Бойчев са подали сигнал  през юни 2016 г. „Бяхме възмутени от наглото отношение на Лиляна Павлова и Лазар Лазаров по повод наше парламентарно питане. Тези хора тогава се изживяваха като богове, без контрол“, каза още той.

Според него прокуратурата има своите процедури и това изисква време, но изрази съжаление, че случаят не е разгледан преди изборите, защото резултатите може би са щели да бъдат различни. „Продължава да се поставя въпросът за политическата отговорност и за нея не е необходимо време.“- каза Добрев.

Народният представител подчерта, че Лазар Лазаров е информирал за всички анекси и процедури Лиляна Павлова и тя е знаела за тази уредена поръчка, в която са откраднати 50 млн.лв. „Искам да знам Лиляна Павлова информирала ли е Бойко Борисов? Защото магистралите са гордостта на премиера – носи си ги като значка. Навсякъде обяснява как имаме най-евтините и качествени пътища. Оказва се – не само, че ги нямаме, а от тях се краде доста“, коментира депутатът от левицата.

Според него, ако Лиляна Павлова отново бъде министър на регионалното развитие, то тя ще проверява себе си- какво е правила в Агенция „Пътища“.  Добрев подчерта, че БСП иска парламентарна анкетна комисия, която да установи пропуски и нарушения при изграждане на магистрали и пътища в България.

„БСП има страхотна парламентарна група, свежа. БСП ще бъде естествената опозиция в парламента – градивна, остра и с алтернативни предложения“, категоричен е Кирил Добрев. По неговите думи с крехкото мнозинство в парламента и силните закони, които БСП е подготвила- като пакет от мерки за защита на българското производство, левицата ще направи пробив в това Народно събрание. „Патриотите продадохаипродадоха избирателите си- срещу 20 лв увеличение на пенсиите.

Спокойно мога да кажа, с уважение към двете професии, че и учителката по математика, и хигиенистката, ще взимат еднакви пенсии. Цялата тази несправедливост поемаме ангажимент, че като силна опозиция, ще опитаме да бъде възстановена“, каза още депутатът.
Източник: bsp.bg

Post has attachment
Получих гаранция, че въпросът за Република Македония ще бъде поставен много сериозно и че ще бъде оказана подкрепа за възстановяване на диалога между политическите партии и институциите
Това обяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет, съобщават от "Дондуков 2".

По думите му това е най-важното в този момент за запазване на сигурността в региона. Президентът подчерта, че бъдещето на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

При посещението си в Брюксел президентът е обсъдил ситуацията в Югоизточна Европа и политическата криза в Република Македония с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител по въпросите на външната политика и на сигурността Федерика Могерини.

Никой няма интерес от етническо напрежение в Македония, категоричен Стефан Янев
Никой няма интерес от етническо напрежение в Македония, категоричен Стефан Янев
След референдума ситуацията в Турция е различна
Държавният глава коментира и темата Брекзит. Той увери, че Европейският съюз ще остане единен и ще следва общ подход в преговорите за напускане на Великобритания.

Румен Радев отправи призив в рамките на преговорния процес да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС.

Той прогнозира, че това няма да бъде лесен процес и се очакват много трудности. Според него обаче е важно, че всички европейски лидери са се обединили около общите за ЕС цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло.

Радев подчерта, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и граничните и митнически процедури.

От думите на президента стана ясно, че на 22 май ще бъдат приети директиви, с които ще бъдат определени конкретните критерии за водене на преговорите и етапите на този процес.

Лидерите се надяват първата фаза да приключи през октомври.

Евролидерите единодушно приеха обща стратегия за Брекзит ОБНОВЕНА
Евролидерите единодушно приеха обща стратегия за Брекзит
Споразумяха се за насоките за преговаряне
Президентът подчерта, че на нашата страна се пада отговорността точно по време на председателството на Съвета на ЕС да се решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат през октомври 2018 г., за да има време за ратификация и оттеглянето на Великобритания да бъде факт до 29 март 2019 година.

Запитан дали напускането на ЕС от Великобритания няма да доведе до допълнителна финансова тежест за страната ни, държавният глава подчерта, че тази част от преговорите ще бъде най-сложната. Той добави, че очаква това да е най-сериозният въпрос. Радев се надява на темата да се гледа по един и същи начин и от Обединеното кралство, и от страна на ЕС.

Румен Радев заяви, че в момента не може да прогнозира как това ще засегне България, тъй като зависи изключително от това дали Великобритания ще признае погасяването на задълженията си.

До момента по дългогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко, посочи Румен Радев и добави, че постъпленията от Великобритания формират съществена част от бюджета на ЕС.
Източник: news.bg

Post has attachment
Нинова: Поздравявам ви с Деня на труда и международната работническа солидарност!
Преди 131 години, 300 000 работници слагат началото в Чикаго. Те стачкуват за 8 часов работен ден. Днес, след 131 години, хиляди в цял свят протестират в САЩ, в Европа, в Русия, и заедно с нас тук, в много градове на  България- искаме едно и също – по-добри условия за работа, адекватно заплащане и социална справедливост.

Защото  131 години по-късно, проблемите остават нерешени и все по-големи. Днес,  в 21 век съществува нова, модерна експлоатация на труда, съществува неплащане на заплати, на осигуровки за здраве и за пенсия, и работа в нечовешки условия.

Днес много работници не смеят да вдигнат глас, защото ще загубят и малкото, което получават.

Днес ние сме тук, хиляди, за да дадем на тези хора кураж и надежда, но и да защитим техните права.

БСП влезе в тази сграда - националния парламент, по волята на един милион българи. Няма да предадем тези хора! Първата ни стъпка беше да поискаме и вече имаме комисия, която да се занимава с некоректните работодатели, неизплатили заплати и осигуровки.

Няма да спрем до тук, продължаваме с нашите искания - за увеличение на минималната работна заплата, за преизчисляване на пенсиите, за справедливи доходи, за борба срещу монополи и срещу сивата икономика, за защита на българското производство и българското земеделие. Не бива да спираме до тук, защото тези несправедливости са следствие. Истинската причина е съществуването на паралелната държава. Онази държава, в която малцина богатеят незаконно и безнаказано на гърба на народа си.

Онази държава, в която този, който се труди, не получава заслуженото, а се дава път на онези, които крадат и богатеят на наш гръб. На тези несправедливости ние трябва да сложим край.  Опитват се да ни спират. Знаете, опитаха се да ни заглушат, като премахнаха блиц-контрола в парламента, като премахнаха прякото излъчване на парламентарния контрол.  Опитват се да ни купят с постове, с власт. Няма да се поддадем, защото нашата цел не е за един ден, не е за да се уредим ние и нашите близки. Това е битка  за дълъг път, срещу крещящата несправедливост, че ако си роден беден -  ще умреш средно десет години по-рано от другите. Че ако си човек от  село - не можеш да се лекуваш, че ако си дете на работници- е по- трудно да влезеш в университет. Несправедливостта, ако си жена - да получаваш по-малко заплащане от мъжете или ако си млад - да не можеш да си намериш работа и да си купиш  дом. Това е нашият път, нашата политика и нашата битка.

Ако си един от тези българи, които днес живеят трудно, ако си един от тези българи, които днес не могат да си плащат сметките, ако имаш работа, но се притесняваш дали утре ще я имаш, ако имаш дом, но не можеш да го поддържаш, ако се притесняваш за своята сигурност и сигурността на семейството и на децата си, искам да се обърна към теб: Не се предавай! Имаш съмишленик. Имаш защитник!

Ние, българските социалисти  ще направим всичко по силите си, за да ти помогнем да имаш контрол над живота ти, за да получиш това, което заслужаваш заради труда си, таланта си и заради качествата си. Когато взимаме големите решения, няма да се съобразяваме със силните, а с теб. Когато внасяме новите закони, няма да го правим заради могъщите, а заради теб. Ще се водим не от интересите на малцината привилигировани, а от твоите, защото ние, българските социалисти, имаме мисия и тя има едно име- справедливост!

С нашата сила и с нашата воля, ще я постигнем. Знам, че много от вас са обезверени, знам, че животът ви е труден и не казвам, че ще ни е лесно. Но важното е - верни на идеите си и въпреки обстоятелствата, да продължаваме напред. Така ще успеем и ще постигнем онази България, за която мечтаем – солидарна, справедлива и свободна.

Честит празник! / bsp.bg

Post has attachment
С над 8000 присъстващи започна традиционният първомайски митинг-шествие на БСП по случай Международния ден на труда и празника на левия печат
На събитието присъстват партиите от коалицията „БСП за България“ и други леви формации,

представители на КНСБ,

Национален синдикат „Защита“,

граждански и неправителствени организации,

Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,

Отечествения съюз,

Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Екипът на Булпресс поздравява всички, които са присъствали на митинг-шествието! Честит празник!

Post has attachment
Отбелязваме 141 години от Априлското въстание.

Държавният глава Румен Радев ще участва в тържествената програма в Панагюрище, предава Нова телевизия.

Тържествена проверка-заря по случай годишнината от Априлската епопея ще започне в 8 и 30 вечерта на площад „20 април“.

Президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерната проверка в памет на падналите за свободата на България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 141 години от Априлското въстание в Копривщица.

От 11.00 часа вицепрезидентът ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков.

Post has attachment
Драгомир Стойнев: Нужно е ускореното присъединяване на държавите от Западните Балкани в ЕС
"Днес се случи нещо изключително важно в българския парламент - въпреки атаките от управляващата партия директно към лидера на БСП Корнелия Нинова, ние предложихме декларация по повод на това, което се случва в Македония. И съм изключително удовлетворен, че всички политически сили се обединихме зад тази декларация и днес показахме, че имаме държава."

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по БНТ. По думите му, когато всички политически сили застават зад подобна декларация, това е знак, че институциите в България работят, че парламентът дава знак, че е готов за председателството на Съвета на ЕС.

"Считам, че по този начин трябва да се работи и в бъдеще, когато става въпрос за националната ни сигурност", каза Стойнев. По думите му днес всички политически сили в НС са наложили първия основен приоритет на нашето председателство и той е записан в декларацията- ускореното присъединяване на държавите от Западните Балкани в ЕС.

Драгомир Стойнов поясни, че левицата ще подкрепи бъдещо правителство в три основни сфери - председателството на Съвета на ЕС, националната и вътрешната сигурност и демографската катастрофа. "По тези приоритети ние ще го подкрепим, но ние обещахме на хората  да казваме истината.

И именно затова бяха създадени и комисии в НС- като тази за водата в Хасково, както и комисията, която разглежда труда на хората и заплащането им. Сега искаме и временна комисия за изясняване на случващото се и с автомагистралите в страната ни", подчерта той.

Драгомир Стойнев се възмути, че  управляващите са отнели правото- истината да се чува от ефира на БНТ. "Това се случи чрез правилника за работа на Народното събрание. Те прехвърлиха парламентарния контрол от БНТ към БНТ2, която е с много по-малка гледаемост", стана ясно от думите на Стойнев.
Източник: bsp.bg

Post has attachment
Начало на Брекзит. Лидерите на Европейския съюз се събират, за да стартират процедурата по напускането на Великобритания.
В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев. Брекзит може да струва на България десетки милиони евро.

Какви са претенциите на Европа и как ще отговори на британските искания – това ще дискутират 27-те европейски лидери, които днес ще обявят принципите, по които ще преговарят.

Основното искане на Европа е Великобритания да уважи финансовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си – най-рано март 2019.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. Не по-малко важно е и дали гражданите на Европа ще запазят статута си в Кралството и какво е бъдещето на работещите и учещи там европейци.

Припомняме, че преди дни британският посланик у нас обяви важна финансова новина за хиляди българи, които учат или искат да учат на Острова. Официалният брой на българите във Великобритания е 65 000. България е разработила различни сценарии според изхода на преговорите, тъй като Брекзит ще ни засегне финансово.

Ще доведе до намаляване на европейските помощи и до увеличаване на членските вноски. Един от най-оптимистичните варианти е Брекзит да струва на България около 4-5 милиона евро, а най-песимистичният - около 50 милиона отгоре.

А най-тънката част по преговорите за напускането на Великобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца.

Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа. Междувременно стана ясно, че председателят на Европейския съвет - Доналд Туск отправи важен призив за бъдещето на Европа.
Източник: Нова телевизия

Post has attachment
Кирил Добрев: От последните дни стана ясно, че в АПИ са уговаряни обществени поръчки за десетки милиони. Факт е, че неправомерно са усвоени 50 млн. лв. Факт е и че политическото ръководство, в лицето на тогавашния министър Лиляна Павлова, е била информирана за това, което се случва в АПИ
Това заяви народният представител от „БСП за България” Кирил Добрев пред журналисти в парламента. Той зададе въпрос за отговорността:

„Ако е виновен Лазар Лазаров, ще понесе наказателна отговорност. Кой ще понесе политическата отговорност?

Да не стане така, че след няколко дни Лиляна Павлова да проверява Лиляна Павлова?” По неговите думи от разкритията става ясно, че масово по българските пътища се е „отводнявало” и „уплътнявало”.

„Това са кодовите думи за усвояване на средства и източване на пари. Все едно България е Холандия и цялата ни държава се намира под морското ниво, и е задължително да правим такива отводнявания”, коментира още той.

Добрев предложи с политически консенсус да бъде приета комисия за установяване пропуските и нарушенията при изграждане на магистрали и пътища в България.

Той подчерта, че днес е добър ден за българската демокрация, защото с пълен консенсус НС е приело две комисии – за установяване на радиоактивното замърсяване на питейните води и за проучване на случаите за неплатени заплати.

„Това показва, че въпреки политическото напрежение, политическите сили са в състояние да намерят общ език”, каза още народният представител. Според него магистралите са гордост на правителството на „Борисов-1”, „Борисов-2”, а сигурно ще бъдат гордост и на правителството на „Борисов-3”.

„Искаме комисия, която да установи каква е цената, която плаща българският народ за тази гордост”, заяви Кирил Добрев.
Манол Генов: Системна практика в АПИ е да се заобикаля законодателството
„Системна практика в АПИ е да се заобикаля законодателството – законът за пътищата и законът за устройство на територията”, заяви народният представител Манол Генов и попита защо досега не е потърсена отговорност по закона за устройство на територията, по отношение на гаранционните срокове на всички строително-монтажни работи, извършени по магистралите „Тракия” и „Марица”. „Магистрала „Марица” прилича на римски калдъръм. Сигурно е бил по-гладък тогава”, коментира Генов.
Източник: bsp.bg

Post has attachment

Декларация на Народното събрание на Република България
Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония.

Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в  полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото  председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.
Източник: bsp.bg
Wait while more posts are being loaded