Profile cover photo
Profile photo
Drum Liber
42 followers -
Călătoreşte în România. Ce poţi să vezi, faci şi trăieşti în ţara ta.
Călătoreşte în România. Ce poţi să vezi, faci şi trăieşti în ţara ta.

42 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Zilele acestea vremea s-a menţinut geroasă peste noapte şi dimineaţă, iar ninsorile au continuat slab în toată zona montană a ţării noastre. Chiar dacă in ascest sfârşit de săptămână se anunţă creşteri uşoare de temperaturi, stratul de zăpadă se menţine încă, efortul prestatorilor de servicii pe pârtii fiind unul vizibil pentru schiori. Pe pârtiile unde funcţionează şi tunurile, condiţiile de schi pot fi chiar şi excelente.

Astfel că în Ardeal, în judeţul Alba, la Şugag (în Munţii Şureanu) se schiază în condiţii excelente (70 cm), iar pe Vârtop, la Arieşeni sunt condiţii optime (55 cm). Pe Piatra Grăitoare (judeţul Bihor, în apropiere de Arieşeni, localitatea Băiţa), condiţiile de schi sunt optime. La Băişoara, în judeţul Cluj, se schiază în condiţii dificile, şi doar pe Pârtia Mare (20 cm). În judeţul Sibiu, la Bâlea Lac este risc de gradul 4 de avalanşă (110 cm), la Gura Râului se schiază în condiţii optime pe Trecătoarea Lupilor (35 cm), iar la Păltiniş pârtia Platoş este pregătită pentru condiţii optime de schi (55 cm), restul pârtiilor fiind cu condiţii de schi dificile, bune sau chiar impracticabile. În judeţul Mureş, la Sovata, pe Aluniş, dar şi pe Aluniş Începători se schiază în condiţii optime. De asemenea, şi la Praid, judeţul Harghita, condiţiile sunt optime pentru o tură pe schiuri pe pârtiile Ski Bogdan.

În Maramureş, la Cavnic (80 cm), se schiază excelent pe Icoana 1 şi 2, şi în condiţii optime pe Pârtia Albastră şi Roata 1, 2 sau 3. La Borşa (40 cm), pe pârtia Vârful Ştiol se poate schia în condiţii dificile, iar pe Pricop doar în condiţii bune, restul pârtiilor fiind închise. Pe Şuior (60 cm), lângă Baia Sprie se schiază in condiţii excelente, însă doar pe pârtia Şuior 1.

Pe Valea Prahovei, în judeţul Prahova, se schiază excelent la Sinaia (60 cm), pe pârtia Valea Dorului şi in condiţii optime pe pârtiile: Valea Dorului Sub Telescaun (ambele), pe Valea Soarelui 2 şi Lăptici. Pe pârtia Începători sunt condiţii acceptabile, restul fiind în condiţii bune sau impracticabile. La Azuga (60 cm), pârtiile Cazacu Începători şi Cazacu Variantă sunt pregătite pentru condiţii optime de schi, pe când restul pârtiilor sunt în stare destul de proastă, unele fiind chiar închise. La Buşteni (35 cm), pe Kalinderu sunt doar condiţii bune de schi. În judeţul Braşov, la Predeal (50 cm), se schiază în condiţii optime pe Clăbucet (Clăbucet, Clăbucet Şcoală şi Clăbucet Variantă), acceptabil şi dificil pe restul pârtiilor, inclusiv pe Pârâul Rece. În Poiana Braşov (40 cm) majoritatea pârtiilor sunt cu condiţii acceptabile de schi, doar Subteleferic ICPAT şi Kanzel fiind impracticabile. La Cheile Grădiştei sau la Bran (30 cm) se schiază în condiţii dificile. De asemenea, în judeţul Braşov, pârtia de la Drăguş oferă condiţii acceptabile pentru sporturile de iarnă.

În Banat şi pe Valea Jiului sunt oportunităţi de schi ceva mai reduse, în judeţul Caraş-Severin, pe Muntele Mic (50 cm) şi în Semenic (50 cm) condiţiile de schi sunt doar de nivel bun (pe Muntele Mic este ninsoare abundentă şi probabil că lucrurile se vor mai schimba). În judeţul Gorj, la Rânca (50 cm), pe pârtia M 1 se poate schia în condiţii optime, restul pârtiilor fiind impracticabile sau închise. În judeţul Hunedoara, în Parâng pârtiile sunt deschise, iar la Straja (50 cm) se schiază optim pe toate pârtiile mai puţin pe Canal şi Telescaun care sunt închise.

În Harghita şi Covasna se schiază astfel: la Şugaş Băi, judeţul Covasna (35 cm), cele două pârtii oferă condiţii acceptabile de schi, iar restul pârtiilor sunt închise; în judeţul Harghita, la Băile Harghita, pe pârtia Csipike se schiază în condiţii optime, în afară de această pârtie şi pârtia Miklos, restul fiind închise; la Mădăraş, pe toate pârtiile sunt condiţii optime de schi; la Topliţa, Băile Tuşnad (25 cm), Borsec (45 cm), Bucin şi Ciumani se schiază în condiţii bune.

În Moldova toate pârtiile sunt închise, doar cea ce la Gura Humorului (20 cm) fiind deschisă, însă impracticabilă.

O atenţionare importantă este aceea că există un risc de avalanşe destul de ridicat, la înălţimi de peste 1800 m, existând o avertizare de risc mare (gradul 4), mai ales în Munţii Făgăraş şi în Munţii Bucegi, pe când la înălţimi sub 1800 m riscul se menţine doar la nivelul însemnat (gradul 3).
Add a comment...

Periodic, încercăm să vă fim de ajutor şi să venim şi în faţa dumneavoastră, a cititorilor Drum Liber, cu mesaje despre starea vremii şi a stratului de zăpadă din România. Astfel, vă anunţăm că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un comunicat ce spune că în aceste zile, 13-14 ianuarie, vor avea loc intensificări de vânt şi ninsori. De asemenea, INMH mai anunţă şi faptul că în zonele montane va ninge viscolit, întâi în Carpaţii Orientali şi Occidentali, iar apoi şi în Meridionali, rafalele de vânt putând depăşi 80-90 km/h. Vestea ninsorii precum şi temperaturile aflate în scădere, în majoritatea locurilor din ţară, sunt condiţii numai bune pentru a îmbunătăţi stratul de zăpadă de pe pârtiile din staţiunile de munte.

Pe Valea Prahovei vremea este rece, în jur de -10 grade Celsius şi sunt aşteptate ninsori în toate staţiunile; în Azuga stratul de zăpadă măsoară 35-40 cm şi se schiază in condiţii bune; în Buşteni sunt 20-25 cm de zăpadă şi se schiază în condiţii acceptabile pe pârtia Kalinderu; în Sinaia sunt 40-50 cm de zăpadă uniformă şi se schiază în condiţii bune pe pârtiile de la Cota 2000, restul fiind închise sau impracticabile; în Predeal zăpada are 30 cm, iar pe pârtia Clăbucet se poate schia în condiţii acceptabile.

În Poiana Braşov zăpada are undeva pe la 20-25 cm, iar condiţiile de schi sunt acceptabile, pârtiile deschise fiind Bradul şi Stadion.

În Ardeal sunt aşteptate temperaturi cuprinse între -5 şi -10 grade Celsius, cu mari şanse de ninsoare în zona muntoasă; la Arieşeni avem 30-35 cm şi se schiază în condiţii bune pe pârtia Vârtop; în Păltiniş sunt 35-45 cm de zăpadă şi conditii excelente de schi (Arena Platos); la Gura Râului sunt 30-40 cm de zăpadă şi condiţii bune de schi pe Trecătoarea Lupilor; pe pârtiile din Domeniul Schiabil Şureanu se schiază în condiţii bune, zăpada atingând 35-45 cm.

În zona Banat – Valea Jiului acest sfârşit de săptămână a pregătit temperaturi între -5 şi -10 grade Celsius, cu posibile averse de ninsoare în staţiunile montane; în Semenic sunt 30-35 cm zăpadă şi se schiază în condiţii bune pe Crucea de brazi; pe Muntele Mic avem 35-40 cm zăpadă şi conditii bune de schi şi se pare că ninge; la Rânca sunt 30-40 cm zăpadă şi conditii optime de schi pe pârtiile M1 şi M2; la Straja zăpada ajunge la 25-35 cm şi se schiază în condiţii acceptabile.

În Covasna şi Harghita vremea se anunţă rece, cu posibile ninsori; la Băile Harghita avem zăpadă de 35-40 cm şi se schiază în conditii optime pe pârtia Csipike, la Băile Homorod sunt doar 20-25 cm şi schiul se poate practica în condiţii dificile, iar la Mădăraş cei 20-25 cm de zăpadă asigură condiţii acceptabile de schi.

În Maramureş vremea va fi rece, cu temperaturi în scădere, cer înnorat şi condiţii favorabile pentru ninsoare; cel mai bine se poate schia la Cavnic, condiţiile fiind optime, cu un strat de zăpadă de 45-65 cm; la Borşa sunt doar 20 cm de zăpadă şi se schiază în condiţii dificile, iar la Baia Sprie – Şuior stratul de omăt de 25-30 cm asigură condiţii acceptabile de schi pe pârtii.

Pe pârtiile din Moldova (Piatra Neamt, Vatra Dornei şi Gura Humorului) nu se poate schia, stratul maxim de zăpadă atingând abia 25 cm. Vremea se va răci şi aici, iar în zonele de munte sunt posibile şi ninsori.

Informaţiile referitoare la starea pârtiilor ne sunt furnizate de reţeaua iTour, colaboratori de-ai noştri încă din sezoanele trecute.
Add a comment...

Vremea a tinut cu noi si iata ca zapada este suficient de buna pentru a incerca cateva din partiile din Romania. In multe locuri a nins, iar in altele tunurile sunt in continuare o solutie. Stratul de zapada se arata astfel: Arieseni 30 cm; Azuga 30 cm; Baisoara 2 cm; Balea Lac 46 cm; Baile Tusnad 16 cm; Borsec 35 cm; Borsa 20 cm; Bran 5 cm; Busteni 25 cm; Cavnic 60 cm; Feleacu 0 cm; Gura Humorului 10 cm; Gura Raului 25 cm; Muntele Mic 25 cm; Paltinis 40 cm; Piatra Neamt/Cozla 0 cm; Predeal 40 cm; Poiana Brasov 25 cm; Ranca 40 cm; Sinaia/Cota 2000 30 cm; Straja 23 cm; Suior/Cota 1000 25 cm; Sureanu 30 cm; Semenic 25 cm.
Atentie la riscul mare de avalansa din Muntii Bucegi si Muntii Fagaras. A fost anuntat un risc de gradul 3!
Add a comment...

Post has attachment
Vreem zapada. Sper sa nu ne minta weather.com...
Photo
Add a comment...

La inceput de an aflam ca in Bucuresti se vor introduce in 2012 (probabil) bilele comune RATB+Metrorex, cu durata de o ora. De-abia astept!
Add a comment...

... si este o surpriza! Cu zapada!
Add a comment...

Ce tare e sa vezi cum 4 oameni lucreaza in acelasi timp la un articol :) In noaptea asta va aparea... Nu zic decat ca e despre ceva din nordul tarii :D
Add a comment...

"Avem potențial în trei sectoare: balnear, rural și Delta Dunării." - despre turism, vorbe spuse de un libanez, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Şi cam are dreptate.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded