Profile cover photo
Profile photo
СОЗ Архиепископије
30 followers
30 followers
About
СОЗ's posts

Post has attachment
Светосавска омладинска заједница Архиепископије београдско-карловачке

и Савез потомака ратника Србије 1912-1920.

„Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“

– изложба славним прецима у част

У склопу обележавања јубиларних година Првог светског рата и Видовдана, у Крипти Храма Светог Саве у Београду 23. јуна 2017. године, са почетком у 19 часова, биће отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, у организацији:

– Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и

– Савезa потомака ратника Србије од 1912. до 1920. Београд

Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“

За време Првог светског рата, до тада највећег сукоба у историји човечанства, наша отаџбина јe поднела огромне жртве за своју слободу. Посебно место припада такозваном „обичном, малом човеку“ из народа. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у темеље слободе своје наде, страхове, снове, молитве, осећања – коначно – и своје животе. Овом изложбом откривамо неке од тих прича, са циљем да на достојанствен начин одамо почаст светлим примерима несебичног жртвовања предака који су нас заувек задужили.

Изложба приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним годинама, потиснутог са страница светске историје, а који су поносни потомци – грађани Србије и Срби у региону и расејању послали у част својих предака и уврстили у „Албум сећања“.

На изложби ће, поред фотографија са пројекта Албум сећања на наше претке из Првог светског рата бити приказане и у форми видео материјала фотографије, аутобиографски списи, дневници, писма војника, разгледнице и друга документа од историјског значаја, која су прикупљена у оквиру пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, покренутог 2014. године од стране Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 06.јула 2017.

Добро дошли!
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у понедељак, 19. јуна 2017. године, у 19 часова, у великој сали парохијског дома Храма Св. Саве на Врачару (Крушедолска 2/А) присуствујете предавању на тему „Невидљиви ланци модерног ропства“.

О овој теми говориће:

проф. др Момир Булатовић (бивши премијер СРЈ и некадашњи председник Црне Горе)

Трибина се одржава у организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у уторак, 13. јуна 2017. године, у 19 часова, у Римској дворани Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56) присуствујете предавању на тему „Св. Јустин Философ: од платонизма до хришћанства“.

О овој теми говориће:

презвитер доц. др Александар Ђаковац (Православни богословски факултет, Београд)

Предавање се одржава у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у четвртак, 18. маја 2017. године, у 19 часова, у великој сали парохијског дома Храма Вазнесења Господњег (Адмирала Гепрата 19) присуствујете предавању на тему „Ка новом Светом и Великом Сабору“.

О овој теми говориће:

Његово Блаженство, архиепископ охридски и митрополит скопски, г. Јован

Предавање се одржава у организацији Храма Вазнесења Господњег и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

Медијски покровитељ: Радио Архиепископије београдско-карловачке ,,Слово љубве“.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у среду, 17. маја 2017. године, у 20 часова, у крипти Храма Св. Саве (Крушедолска 2/А) присуствујете предавању на тему „Видовданска етика и Косовски завет“.

О овој теми говориће:

Његово Високопреосвештенство, архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски, г. Амфилохије

Предавање се одржава у организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у понедељак, 8. маја 2017. године, у 19 часова, у читаоници одељења уметности Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56) присуствујете трибини на тему „Проблем зла у хришћанству, исламу и будизму“.

О овој теми говориће:

доц. др Андреј Јефтић (Православни богословски факултет, Београд)
др Сеид Халиловић (Центар за религијске науке ,,Ком“, Београд)
проф. др Душан Пајин (самостални истраживач, Београд)

Модератор:
ма Велибор Мартиновић (вероучитељ)

Трибина се одржава у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у четвртак, 27. априла 2017. године, у 19 часова, у крипти Храма Св. Саве на Врачару (Крушедолска 2/А), присуствујете предавању на тему „Кроз лаж зена до сунца Господа Христа“.

О овој теми говориће:

протојереј-ставрофор Војислав Билбија

Трибина се одржава у организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у среду, 26. априла 2017. године, у 19 часова, у великој сали парохијског дома Вазнесењске цркве (Адмирала Гепрата 19) присуствујете трибини на тему „Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године“.

О овој теми говориће:

др Ненад Антонијевић (Музеј жртава геноцида, Београд)
Бојан Вићентић (Музеј ваздухопловства, Београд)

Модератор:
јереј Арсеније Арсенијевић (Вазнесењска црква, Београд)

Трибина се одржава у организацији Вазнесењске цркве, Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Музеја ваздухопловства - Београд.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
Позивамо вас, да у четвртак, 20. априла 2017. године, у 19 часова, у канцеларији удружења Краљевина Србија (Влајковићева 4) присуствујете трибини на тему „Хрватско државно право: порекло и последице“.

О овој теми говориће:

др Вељко Ђурић Мишина (Музеј жртава геноцида, Београд)
др Софија Божић (Институт за новију историју Србије, Београд)

Трибина се одржава у организацији удружења Краљевина Србија и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

Улаз је слободан. 
Photo

Post has attachment
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
Photo
Wait while more posts are being loaded