Profile cover photo
Profile photo
Arttra Nieuws
6 followers -
www.arttra.nl, de specialist in culturele programma's op maat.
www.arttra.nl, de specialist in culturele programma's op maat.

6 followers
About
Posts

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Tentoonstelling
‘INNER’
van Jac Bisschops
29 oktober tot en met 22 december 2017 bij ARTTRA Galerie
Opening: zondag 29 oktober van 15.00 tot 19.00 uur
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

If you like to know the message's of the artists book a guide at ARTTRA.
See also www.arttra.com! Or come and look to our expositions in de Jordaan.
Add a comment...

Post has attachment
Tentoonstelling:’ Kandinsky’s Autumn ‘ van Cecile van der Heiden(1951)

‘Visuele muziek pur sang’

9 september tot en met 20 oktober 2017 bij ARTTRA galerie
Opening: zaterdag 9 september van 16.00 tot 19.00 uur

Begin jaren tachtig zag ik het werk van Cecile van der Heiden in galerie de Living Room voor het eerst. Haar werk viel op door de vitaliteit zowel in kleur als in compositie. In de jaren daarna zag ik haar vrolijke verschijning vaak in de Amsterdamse Jordaan waar ze woonde en werkte. Ik vond het ook meer dan logisch dat ze haar dochter naar Sonia Delaunay vernoemd had, een idee van haar toenmalige galeriehoudster Riekje Swart. Een veelzijdige kunstenares die net als Cecile schilderijen, sieraden, textiel en serviesontwerpen gemaakt had. Na mijn vraag of ze bij ARTTRA wilde exposeren kwam ze zelf met de titel van de tentoonstelling: ‘Kandinsky’s Autumn’.

De rus Wassily Kandinsky(1866-1944) is een van de grondleggers van de abstracte kunst.Hij is het die de kleur bevrijdde van de contour en evenveel betekenis gaf aan de punt, lijn of kleur. Hij was net als Van der Heiden en vele andere vroeg abstracte kunstenaars als Ciurlionis en Paul Klee een synesthesist. Volgens de huidige psychologie is dat een persoon met een afwijking, iemand die in kleuren, tonen hoort. In Über das Geistige in der Kunst (1911) stelde Kandinsky, die eerst rechten gestudeerd had, dat kleur en klank psychologische effecten hebben op de menselijke ziel. Hij stelde een klankkleurtheorie op, die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse kunst. Volgens Kandinsky spreekt iedere kleur een eigen taal met een eigen expressie en zit in elke kleur een eigen klank. Verschillende kleur-klanken die samen een harmonieus geheel vormen, zullen een innerlijke beleving bij de beschouwer-luisteraar opwekken. Deze krachtige uitwerking die kleur en klank hebben op de menselijke psyche, noemde hij de ‘innerlijke klank’.

Na een studie toegepaste kunst aan de Rietveld academie ( 1970-75) en Ateliers ’63 waar Dibbets en Ger van Elk haar les gaven lijkt het of Van der Heiden de innerlijke klanken van Kandinsky en de luchtige knipsels van Matisse en de vele invloeden van haar buitenlandse reizen als leidraad heeft genomen om te komen tot haar eigen unieke beeldtaal. Een taal die breekt met conventies in kleur, compositie en vooral materiaal. Haar veelkleurige vormen barsten uit het kader, worden autonoom. Hoe bijzonder is de zelf ontstane vlek in epoxy waar de geheimen van het universum met haar raadselachtige zwaartekrachtwetten verborgen zitten?

Komt zien en luisteren naar de klinkende composities van Cecile van der Heiden!

Marianne Schutte
Kunsthistorica
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

ARTTRA maakt programma's op maat in het teken van kunst en cultuur voor bedrijven, instellingen en particulieren. In haar eigen ruimte in de Jordaan te Amsterdam tonen wij werk van hedendaagse kunstenaars.Zie ook www.arttra.com
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded