Profile cover photo
Profile photo
Ansamblul Mitropolitan Iași
5 followers
5 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Istoria Moldovei a fost abordată aproape totdeauna numai sub aspect politic, dar această abordare este insuficientă pentru un stat ce s-a identificat de-a lungul timpului drept creștin şi a fost condus de domnitori care, în bună parte, s-au declarat apărători ai Ortodoxiei, atleți creștini, profil pe care doreau să îl impună pe plan intern şi în relațiile externe. Mereu lovită, ciuntită adeseori, Țara Moldovei a trecut, în decursul ultimelor șase secole, aproximativ 200 de schimbări de domnie (domnitori, conducători politici şi regimuri politice). Pentru aceeași perioadă, sinodiconul Mitropoliei Moldovei înregistrează circa 70 de conducători spirituali (mitropoliți). Biserica a fost elementul de stabilitate al țării, fiind reperul pe care şi-l luau cetățenii în iureșul amețitor al vremilor. Simpla comparare a şirului de domnii (schimbări de domnie) cu succesiunea păstoririi mitropoliților din Moldova, de care atârnau spiritual aproape toți moldovenii, dă o imagine reală a însemnătății Bisericii în viața țării.
Add a comment...

Post has attachment
Culoarul perimetral al Catedralei Mitropolitane oferă o perspectivă inedită asupra zonei de fundare a construcției și prilejuiește o incursiune spectaculoasă în timp. Este o zonă ce merită vizitată, cu atât mai mult cu cât fie și numai simpla parcurgere generează un sentiment aparte, de părtășie la taină. Parcurgerea perimetralului pare să te plaseze în categoria privilegiaților, ce merg prin istorie. Acest perimetral este valorificat expozițional prin plasarea unor exponate compatibile spațiului și microclimatului: pietre tombale, monumente funerare (cruci vechi de piatră), clopote de biserică, scoase din uz, toace și tochițe metalice, troițe. Acest spațiu, cu nișe inegale, dispuse diferit și pe diferite înălțimi este apt să găzduiască un patrimoniu care nu se poate exprima foarte bine într-o galerie clasică. Pietrele tombale și crucile din piatră, mărturii peste vreme, sunt martore grăitoare în fața istoriei și vorbesc în graiul lor.
Add a comment...

Post has attachment
Omul a fost zidit de Dumnezeu pentru veșnicie. În afara raiului, după căderea a lui Adam, viața devine un timp al încercării şi lămuririi, un timp pe care Dumnezeu l-a tot scurtat: Că toate zilele noastre s-au împuținat şi în mânia Ta ne-am stins.(Ps 89.9). Această împuținare a zilelor este motivată de îndărătnicirea omului, de persistența omului de a trăi fără Dumnezeu, de unde și lipsa binecuvântării vieții și a timpului ca dar.
Add a comment...

Post has attachment
Spațiul denumit generic Sala Ctitorilor prezintă două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele şi Pomelnicele ctitorești: diptice, pălmare.
Add a comment...

Post has attachment
În Sala Ofranda este ilustrată tema darului ritual în patru ipostaze: darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor), ceara ca ofrandă (daruri de ceară), pâinea rituală, oul roșu și oul muncit pentru Paști (scris sau închistrit).
Add a comment...

Post has attachment
Denumirea sălii este dată de expoziția de bază şi tema alocată acestui spațiu, adică sinaxarul ortodox (sinaxarion, gr.), ce cuprinde calendarul ortodox al tuturor sfinților şi praznicelor din anul bisericesc. Din această temă generală se extrag teme de expoziții temporare pentru acest spațiu.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded