Profile cover photo
Profile photo
Ανδρέας Μούστρης Νευρολόγος, MSc
4 followers -
MSc in Clinical Neurology, UCL - Member of the American and European Academies of Neurology
MSc in Clinical Neurology, UCL - Member of the American and European Academies of Neurology

4 followers
About
Communities and Collections
View all
Posts

Post has attachment
Η χορεία του Huntington είναι μια ασυνήθης γενετικής αιτιολογίας (κληρονομική) νευροεκφυλιστική πάθηση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών και ακολουθούν βραδέως επιδεινούμενη πορεία. Ο όρος χορεία (chorea) αναφέρεται σε μια κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από περίσσεια ακούσιων, ταχέων, βραχείας διάρκειας κινήσεων, οι οποίες «ρέουν» ανάμεσα στα μέλη του σώματος (η έντονη χορεία μπορεί να θυμίζει χορό, εξού και η ονομασία). Ωστόσο, εκτός από τη χορεία, η νόσος Huntington συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, με κυριότερα την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την εμφάνιση συμπεριφορικών και ψυχολογικών διαταραχών.
Add a comment...

Post has attachment
Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης παρατηρείται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών και οδηγεί σε προοδευτική έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών (άνοια), διαταραχή της βάδισης και ακράτεια ούρων. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συχνή πάθηση, είναι σημαντική η έγκαιρη και ακριβής διάγνωσή της, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δυνητικά αναστρέψιμες μορφές άνοιας: όσο νωρίτερα πραγματοποιείται η θεραπευτική παρέμβαση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.
Add a comment...

Post has attachment
Οι περισσότερες μορφές άνοιας είναι μη-αναστρέψιμες, νευροεκφυλιστικές, προοδευτικά επιδεινούμενες παθήσεις. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων είναι αναστρέψιμες εφόσον διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα. Οι αναστρέψιμες άνοιες, πολλές φορές εμφανίζονται σε νέες ηλικίες και ενίοτε εισβάλλουν ταχέως (εντός ημερών, εβδομάδων ή μηνών).
Add a comment...

Post has attachment
Η Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση (Progressive Supranuclear Palsy ή PSP) είναι μια πάθηση που συχνά συγχέεται με τη νόσο Parkinson. Χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια, βραδύτητα των κινήσεων, μυική δυσκαμψία, έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και τη χαρακτηριστική διαταραχή της κίνησης των οφθαλμών (την ονομαζόμενη «υπερπυρηνική οφθαλμοπληγία»). Αναφέρεται και ως σύνδρομο Richardson ή σύνδρομο Steele-Richardson-Olszewski, από τα ονόματα των ερευνητών που περιέγραψαν τα κλινικά και παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά της νόσου.
Add a comment...

Post has attachment
Τα τικ ειναι πολύ συχνά στην παιδική ηλικία, ενώ σχετικά ασυνήθη στους ενήλικες. Εμφανίζονται συχνότερα στα αγόρια και συνήθως υποστρέφουν αυθόρμητα. Ως νευρολόγος βλέπω κυρίως άτομα που ανήκουν στη μειοψηφία των περιπτώσεων στις οποίες τα τικ επιμένουν στην ενήλικο ζωή: χρόνια διαταραχή τικ, σύνδρομο Tourette (πολλαπλά κινητικά και φωνητικά τικ) και, σπάνια, δευτεροπαθή τικ. Η εμφάνιση τικ στα παιδιά θα πρέπει να οδηγεί σε εξέταση από παιδονευρολόγο (οι νευρολόγοι δεν εξετάζουν παιδιά).

Τα βασικότερα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα τικ είναι τα ακόλουθα:

• όσο επιτηδευμένα και να φαίνονται, αποτελούν ακούσια φαινόμενα
• δεν γίνονται προκειμένου το παιδί να τραβήξει την προσοχή
• δεν αποτελούν «κακές συνήθειες» που μπορούν να διακοπούν με τη θέληση
• δεν είναι αποτέλεσμα άγχους, stress ή ψυχικών συγκρούσεων
• δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένης αγωγής από την οικογένεια
• η ένταση και η συχνότητα των τικ υπόκεινται σε σημαντικές διακυμάνσεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν περίοδοι εξάρσεων και περίοδοι όπου τα τικ είναι σχεδόν απόντα, δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσπάθειας.
• η απόδοση προσοχής στα τικ και οι προτροπές για καταστολή τους («το κατάλαβες ότι έκανες τικ;», «προσπάθησε να μην κάνεις τικ στην τάξη») συχνά έχουν αρνητικά αποτελέσματα: αφενός η παρόρμηση μπορεί να γίνει πιο έντονη, αφετέρου, το παιδί, στην προσπάθειά του να «συμμορφωθεί», θα εστιάσει την προσοχή του στην καταστολή των τικ αντί στην παρακολούθηση του μαθήματος. Το να ζητά κάποιος από ένα παιδί ή έναν έφηβο να σταματήσει τα τικ, είναι σαν να ζητά από ένα άτομο με αλλεργική ρινίτιδα να σταματήσει να φτερνίζεται.
• τις περισσότερες φορές τα τικ θα υποστρέψουν σημαντικά ή θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.
• για τη μειοψηφία περιπτώσεων με σύνδρομο Τourette, η αιτία είναι νευρολογική (όχι ψυχολογική) και έχει ισχυρή γενετική βάση
Add a comment...

Post has attachment
Η μετωποκροταφική άνοια (frontotemporal dementia) είναι μία από τις 4 συχνότερες μορφές άνοιας. Σε αντίθεση με τη νόσο Alzheimer, δεν ξεκινά με προβλήματα μνήμης, αλλά με διαταραχές της συμπεριφοράς ή του λόγου. Τείνει να ξεκινά κατά την έκτη δεκαετία ζωής, καθιστώντας την σημαντικό αίτιο άνοιας πρωίμου ενάρξεως.
Add a comment...

Post has attachment
Η αλλαντική τοξίνη (botox) δρα αποδυναμώνοντας τους μυς στους οποίους χορηγείται. Εκτός από τη χρήση της στην κοσμητική ιατρική, έχει εφαρμογή στην αντιμετώπιση παθήσεων που χαρακτηρίζονται από μυικούς σπασμούς, μυική υπερτονία, τρόμο (τρέμουλο), πόνο και διαταραχές της λειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Add a comment...

Post has attachment
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή άκρων χαρακτηρίζεται από την έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του, συνοδευόμενη συνήθως από την εμφάνιση δυσάρεστων αισθήσεων σ’ αυτά. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τις βραδινές ώρες, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου. Η κινητική αυτή διαταραχή προσβάλλει περίπου το 10% του πληθυσμού και είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την εγκυμοσύνη.
Add a comment...

Post has attachment
Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, ακούσιους μυικούς σπασμούς. Οι σπασμοί μπορεί να εκδηλώνονται σε μια μικρή περιοχή του σώματος ή να αφορούν εκτεταμένες μυικές ομάδες. Είναι αρκετά έντονοι, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ασυνήθιστες θέσεις τα μέρη του σώματος που προσβάλλονται. Πολλές φορές, στη συμπτωματολογία συμπεριλαμβάνεται η εμφάνιση τρόμου (τρέμουλο).
Add a comment...

Post has attachment
Ο χρόνιος τρόμος (τρέμουλο) των χεριών ή της κεφαλής, αν και συχνά μπερδεύεται με τη νόσο Parkinson, συνήθως οφείλεται στον ιδιοπαθή τρόμο. Στις μισές περίπου περιπτώσεις υπάρχει σαφές οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων συμπτωμάτων, κάτι που υποδηλώνει τη συμμετοχή γενετικών παραγόντων στην παθογένεια.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded