Profile cover photo
Profile photo
Илю Димитров Майстор Лютиер на Българска Гъдулка
3 followers -
Музиката е съкровищница, в която всяка националност внася нещо свое за общата полза.
Музиката е съкровищница, в която всяка националност внася нещо свое за общата полза.

3 followers
About
Posts

Post has attachment
Тя Гъдулката
За да се получи прекрасен инструмент с уникално звучене, дървото трябва да  е акация или черница. Да е от Стара Планина или от Родопите. Да е расло на сухо и проветриво място далеч от вода.
Да престои и да се суши минимум три години, както дървото за корпуса - изработва се от цяло парче дърво, така и за резонансната дъска, която е сърцето на всеки инструмент.
В зависимост от това какъв ще е инструмента – солов, оркестров,
ще звучи в изцяло в народен оркестър или заедно с класически инструменти е нужна и съответната обработка на дървото а по късно и изработката на корпуса.
Важно е дали ще е Ла Гъдулка или Ми Гъдулка.
Инструментът се изработва изцяло на ръка, защото е нужно лютиера да усети и най малката жилка на дървото.
Когато корпуса е готов се поставя резонансна дъска – сърцето на Гъдулката и се престъпва към най фината част от изработката на един инструмент - настройката, която може да  продължи и с дни.Тя е много важна, защото инструмента се прави за точно определен изпълнител, в точно определен оркестър. И се събужда душата на Гъдулката.
Това е момента, в който Гъдулката се събужда за живот и като дете започва своето пътешествие в света на музиката .

Единбург 24 . 05 . 2014 г.- Легенди за България  
( За Гъдулката с  Бай Илю от Камено България ) 
 
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Мили Приятели Музикална компания РОДОЛЮБИЕ - Николай Христов и Архитектурно - етнографски комплекс ЕТЪР - Габрово организират ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИ ИНСТРУМЕНТИ , който ще се проведе в рамките на XIII Международен панаир на народните занаяти на 5 септември 2015 г. в АЕК ЕТЪР - Габрово.Това е първото по рода си събитие организирано досега в България и ще се радваме заедно с Вас да поставим неговото начало. Желанието и целта на организаторите е то да се провежда всяка година и да се превърне в традиция. Начало на събора 10:00 в АЕК ЕТЪР гр. Габрово . С инструментите представени на събора ще се постави началото на Първи Български Музей на Народни Иструменти гр. Габрово.
Photo

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded