Profile cover photo
Profile photo
Όλγα Κωνσταντινίδη
1 follower -
Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

1 follower
About
Posts

Post has attachment
ΟΡΜΟΝΕΣ

Οι ορμόνες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ταξιδεύουν σε όλα τα μέρη του σώματος, εξασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία των ιστών και των οργάνων , την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, την αλληλορύθμιση και την αρμονική συνεργασία τους .
Οι ορμόνες μας είναι υπεύθυνες
για την αύξηση του σώματος
για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου
για την αναπαραγωγή
για την σωστή αντίδραση του οργανισμού στο στρες ή στον τραυματισμό
για τη ρύθμιση του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών
για τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού
για την εξασφάλιση της υγείας του μυοσκελετικού μας συστήματος
Η σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού μας συστήματος ,εξασφαλίζει την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού μας.

ΟΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ :
9-προδιαβήτης
Η υπόφυση
Ο υποθάλαμος
Ο θυρεοειδής
Οι παραθυρεοειδείς
Τα επινεφρίδια
Οι όρχεις
Οι ωοθήκες
Το πάγκρεας
Η επίφυση (ή κωνάριο)

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Add a comment...

Post has attachment
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Η αύξηση του σακχάρου αίματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κύησης, ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης κύησης.
Που οφείλεται;
Όταν τρώμε αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μας, το οποίο στη συνέχεια με τη βοήθεια της ινσουλίνης εισέρχεται στα κύτταρά μας, προκειμένου να τους εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζονται.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της ινσουλίνης και έτσι σε κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί διαβήτης. Σ αυτές τις ορμονικές αλλαγές έρχεται να προστεθεί και η αύξηση βάρους που συχνά συμβαίνει στην κύηση .
αίτια σακχαρώδη διαβήτη στην κύηση
Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης;
Οι γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη στην εγκυμοσύνη είναι
• αυτές που είχαν προδιαβήτη πριν μείνουν έγκυες
• αυτές που είχαν διαβήτη κύησης σε προηγούμενη κύηση
• οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
• οι γυναίκες με ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών
• οι παχύσαρκες γυναίκες
• οι γυναίκες που σε προηγούμενο τοκετό γέννησαν νεογνό πάνω από 4 κιλά
Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;
Η διάγνωση γίνεται με την καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης , κατά την οποία η έγκυος πίνει ποσότητα γλυκόζης 75 γραμμαρίων συνήθως και γίνεται μέτρηση σακχάρου αίματος πριν την λήψη της γλυκόζης , 1 και 2 ώρες μετά. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται κοντά στην 24η εβδομάδα κύησης ,εκτός από περιπτώσεις που μετρήθηκε παθολογικό σάκχαρο νηστείας, ή σε γυναίκες με προδιαβήτη πριν την κύηση, καθώς και σε αυτές που είχαν διαβήτη σε προηγούμενη κύηση. Ανάλογα με την περίπτωση η καμπύλη μπορεί να γίνει και στις πρώτες εβδομάδες της κύησης.
διάγνωση σακχαρώδη διαβήτηδιαβήτης κύηση

Πως μπορούμε να ρυθμίσουμε το σάκχαρο κατά την κύηση;
Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η παρακολούθηση του σωματικού βάρους πολλές φορές οδηγεί σε ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου.
σάκχαρο εγκυμοσύνη
Η έγκυος πρέπει να παρακολουθεί το σάκχαρο της με αυτομετρήσεις με μετρητή σακχάρου το πρωί νηστική και 1 ώρα μετά από κάθε γεύμα.
Στις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνουμε ρύθμιση με αυτόν τον τρόπο, ξεκινάμε ινσουλινοθεραπεία,
που με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη από τον ενδοκρινολόγο είναι μια εύκολη διαδικασία.
μέτρηση σακχάρου
Πώς μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο;
Όταν το σάκχαρο στο αίμα της εγκύου είναι αυξημένο, περνάει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας του. Η αυξημένη αυτή παραγωγή ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία μετά τον τοκετό, γι αυτό τα επίπεδα σακχάρου των νεογνών των μητέρων με διαβήτη παρακολουθούνται στενά .
Επίσης τα έμβρυα των γυναικών με διαβήτη μπορεί να έχουν βάρος αυξημένο >4 κιλά γεγονός που μπορεί να επιπλέξει το φυσιολογικό τοκετό.
Στις περιπτώσεις διαβήτη κύησης που δεν ρυθμίζεται καλά, αυξάνουν οι πιθανότητες προεκλαμψίας και συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου.
διαβήτης και έμβρυο
Μετά τον τοκετό τι συμβαίνει με το διαβήτη κύησης;
Στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών το σάκχαρο επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Τις πρώτες μέρες καλό είναι να γίνονται αυτομετρήσεις και δύο μήνες περίπου μετά πλήρης έλεγχος.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που το σάκχαρο είναι φυσιολογικό , η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να ακολουθεί σωστή διατροφή και άσκηση κρατώντας το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη κύησης θέτει τη γυναίκα σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη στα επόμενα χρόνια της ζωής της.
σακχαρώδης διαβήτης μετά την εγκυμοσύνη

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Είναι η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια συχνή νόσος. Περίπου 8% του πληθυσμού της χώρας μας πάσχει από ΣΔ .
Πού οφείλεται η αύξηση του σακχάρου του αίματος;

Στη μείωση της ινσουλίνης
(της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και εξασφαλίζει τη χρησιμοποίηση του σακχάρου από τα κύτταρα)
Στην μειωμένη δραστικότητα της ινσουλίνης
τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης
Τύποι Σακχαρώδη διαβήτη
Τύπος 1 – παλαιότερα λεγόταν ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός
Τύπος 2 – παλαιότερα λεγόταν «ενηλίκων»
΄Αλλοι ειδικοί τύποι
Διαβήτης της κύησης
Τύπος MODY – τύπος LADA
Αλλοι που σχετίζονται με άλλες παθήσεις ή φάρμακα
Αιτιολογία
Στον τύπο 1 έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι ιοί και σε κάποιο βαθμό παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα.Το αποτέλεσμα αυτών είναι η ενεργοποίηση ενός αυτοάνοσου μηχανισμού καταστροφής του παγκρέατος δηλαδή ο οργανισμός καταστρέφει μόνος του τα κύτταρα ενός οργάνου του.
Στον τύπο 2 η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης. ΄Ετσι σε παχύσαρκα άτομα αρχικά έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένη δραστικότητά της και στη συνέχεια ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης και αύξηση του σακχάρου αίματος.
Στον διαβήτη της κύησης παίζουν ρόλο οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και η κληρονομικότητα. ΄Ετσι στο οικογενειακό περιβάλλον των γυναικών με ΣΔΚ συχνά υπάρχουν άτομα με ΣΔ . Επίσης αν μια γυναίκα παρουσίασε ΣΔΚ, έχει προδιάθεση να αναπτύξει ΣΔ τύπου 2 μετά από χρόνια.
Διάγνωση (δηλαδή πότε λέμε ότι έχουμε σακχαρώδη διαβήτη)
Όταν το σάκχαρο αίματος το πρωί (όταν δηλαδή είναι κανείς νηστικός) είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 126 mg/dl και αυτό επιβεβαιωθεί και σε 2η μέτρηση μετά από διάστημα ενός μήνα.
Όταν σε τυχαία μέτρηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας βρεθεί σάκχαρο μεγαλύτερο ή ισο με 200 mg/dl και υπάρχουν επιπλέον και τα συμπτώματα του διαβήτη: πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους.
Όταν μετά την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης με 75 gr γλυκόζης, βρεθεί σάκχαρο 200mg/dl ή μεγαλύτερο στις 2 ώρες.
Αντιμετώπιση
Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα. Δηλαδή 20 με 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα είναι ένας στόχος εφικτός και προσφέρει σημαντική βοήθεια στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.
Εκτός από τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του ατόμου χρειάζεται και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, συνδυασμοί αυτών ή συνδυασμοί τους με ινσουλίνη ή συνδυασμός διαφόρων τύπων ινσουλίνης.
Ο αυτοέλεγχος με μετρήσεις σακχάρου από το ίδιο το άτομο στο σπίτι με μετρητή σακχάρου είναι απαραίτητος, ειδικά γι αυτούς που θεραπεύονται με ινσουλίνη.
Επίσης είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων, όπως επίσης οφθαλμολογικός και καρδιολογικός έλεγχος.
Παράλληλα με τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίζονται και η αρτηριακή πίεση καθώς και η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Μάλιστα οι τιμές “στόχος” (και για την αρτηριακή πίεση και για τα λιπίδια) είναι σε χαμηλότερα επίπεδα για τα άτομα που πάσχουν από Σ.Δ.
Επίσης πάντα πρέπει να τονίζεται η σημασία της διακοπής του καπνίσματος.
Γιατί είναι σημαντική η καλή ρύθμιση;
Για να προλάβουμε τις επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη:
Ο ΣΔ οδηγεί σε βλάβες όλων των αγγείων του οργανισμού (μικρών και μεγάλων αγγείων),
με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο νευρικό σύστημα, στο ουροποιητικό, στα μάτια, στο δέρμα.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που απαιτεί από το άτομο διαρκή προσπάθεια καικαλή συνεργασία με τον θεράπονταιατρό.
Έτσιεπιτυγχάνεται ηκαλή ρύθμιση, μειώνονται οι πιθανέςεπιπλοκές καιεξασφαλίζεται ηκαλή υγείατου ατόμου.

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ–η πιο συχνή αιτία ανωμαλιών στον γυναικείο κύκλο

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ « ΣΠΩ» ;

Η γυναίκα με «ΣΠΩ» παρουσιάζει αύξηση των μεσοδιαστημάτων από τη μία περίοδο μέχρι την επόμενη, που μπορεί να κυμαίνεται από 40 με 90 ημέρες (αραιομηνόρροια) έως και διαστήματα μεγαλύτερα των 6 μηνών χωρίς έμμηνο ρύση (αμηνόρροια).

Η διαταραχή αυτή του κύκλου οφείλεται στη χρόνια ανωοθυλακιορρηξία, δηλαδή στη μη φυσιολογική ωρίμανση του ωαρίου και απελευθέρωσή του από την ωοθήκη σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συχνά παρουσιάζουν υμπτωματολογία από την αύξηση των ανδρογόνων (δηλαδή των ανδρικών ορμονών) ,που παράγονται από τις ωοθήκες τους σε μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό.
Η υπερτρίχωση και η ακμή που συνοδεύουν το σύνδρομο είναι συνήθως τα συμπτώματα ,που κυρίως οι νεότερες κοπέλες αξιολογούν ως τα πιο σοβαρά και ενοχλητικά και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση.

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μπορεί να παρουσιάζουν και υπερινσουλιναιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη .Σημάδι αυτής της κατάστασης αποτελεί η «μελανίζουσα ακάνθωση» στον αυχένα (υπέρχρωση του δέρματος).

ΤΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ «ΣΠΩ»;

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στη νεαρή ηλικία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές που εντάσσονται στο μεταβολικό σύνδρομο καθώς μεγαλώνουν.

Μπορεί να αναπτύξουν υπερλιπιδαιμία και υπερτριγλυκεριδαιμία , δηλαδή αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή αύξηση του σακχάρου στο αίμα , αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του ουρικού οξέος.

Η πιθανότητα αυτή αυξάνει κατά πολύ ,αν με το πέρασμα των χρόνων η γυναίκα παχύνει, δεν προσέχει τη διατροφή της και δεν ασκείται.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Η χρόνια ανωοθυλακιορρηξία δηλαδή η μη απελευθέρωση ωαρίου από την ωοθήκη κάθε μήνα δημιουργεί μια δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για κύηση παίζει η διατροφή της γυναίκας και η απώλεια βάρους, που βελτιώνουν τις πιθανότητες για αυτόματη εγκυμοσύνη ,ή εγκυμοσύνη μετά από θεραπεία.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη νεαρή γυναίκα με διαταραχή στον κύκλο της, που οφείλεται στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθήκων ,θα δει βελτίωση αν χάσει βάρος. συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσει τη διατροφή της τρώγοντας περισσότερα λαχανικά (σαλάτα οπωσδήποτε στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα) ,λιγότερα λιπαρά (αποφεύγοντας το έτοιμο φαγητό , τα τηγανιτά , τα λιπαρά κρέατα και αλλαντικά )και λιγότερη ζάχαρη. παράλληλα χρειάζεται σωματική δραστηριότητα που βοηθά στον έλεγχο του βάρους ,στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και της ψυχολογίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Κάποιες φορές η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.
Συχνά πρέπει η γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια προκειμένου να έρχεται η περίοδός της κάθε μήνα.
Επίσης κάποια φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζουν την υπερινσουλιναιμία βοηθούν.
Για τα προβλήματα όπως η ακμή μπορεί να γίνει συνδυασμός θεραπείας που στοχεύουν στο δερματολογικό πρόβλημα με αντισυλληπτικά ώστε το καλό αποτέλεσμα στο δέρμα να έχει διάρκεια.
Η υπερτρίχωση είναι δυσάρεστη και ενοχλητική για τις γυναίκες και καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με θεραπείες ριζικής αποτρίχωσης .

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Photo
Add a comment...

Post has attachment
EURODIET

Eurodiet: μέθοδος διαχείρισης βάρους με ιατρική παρακολούθηση
Η μείωση της ποσότητας της τροφής με στόχο την απώλεια βάρους, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στον οργανισμό.
Ορισμένες δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες, δημιουργώντας έτσι κούραση, υποτασικά επεισόδια, μυϊκή αδυναμία, απώλεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Κάποιες μπορεί να έχουν ακόμη και επιβλαβή αποτελέσματα στη νεφρική λειτουργία και να προκαλέσουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές διαταραχές της υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που η παρακολούθηση από έναν επαγγελματία υγείας είναι πολύ σημαντική. Η Eurodiet συνιστά όλα τα προγράμματα που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους να παρακολουθούνται από επαγγελματίες υγείας.
Η μέθοδος Eurodiet εξασφαλίζει την επαρκή διατροφική πρόσληψη και τον πλήρη εφοδιασμό του οργανισμού, χωρίς ελλείψεις ή/και υπέρβαση σε μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία ή απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Η μέθοδος Eurodiet από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, περιλαμβάνει κατανάλωση “συνηθισμένων” τροφίμων, όπως τα λαχανικά. Τα τρόφιμα από άλλες ομάδες τροφών επανεισάγονται σταδιακά ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε έλλειψη ή υπερβολή. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές και η εξατομικευμένη παρακολούθηση του ασθενούς εξασφαλίζει ότι η απώλεια βάρους με τη μέθοδο Eurodiet δεν θα διαταράξει την υγεία αυτών που την ακολουθούν.
Οι επαγγελματίες υγείας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να χρησιμοποιούν τη μέθοδο Eurodiet και γνωρίζουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα της πρωτεΐνης που πρέπει να προσληφθεί, ανάλογα με το βάρος, το μεταβολισμό του κάθε ασθενούς και τη γενική κατάστασή του.
Η μέθοδος Eurodiet αποβλέπει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την απώλεια λιπώδους μάζας. Με τη μέθοδο Eurodiet δίνεται η δυνατότητα για μια πλήρη κλινική, βιολογική, συμπεριφορική και ψυχολογική διαχείριση του κάθε ασθενή.

6 λόγοι για να επιλέξετε eurodiet
Προοδευτική τροποποίηση
Προστασία μυικής μάζας
Μια εύκολη στην εφαρμογή δίαιτα
Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα
Ιατρική παρακολούθηση
Εγγυημένη ευεξία

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Add a comment...

Post has attachment
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη από το φυσιολογικό συσσώρευση λίπους στο σώμα
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ;
Παχύσαρκος είναι αυτός που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 30
Υπέρβαρος είναι αυτός που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) από 25 έως 30


ΠΩΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ;

παχυσαρκια2Η αύξηση της συσσώρευσης λίπους συμβαίνει όταν η ενέργεια που προσλαμβάνεται από την τροφή , είναι περισσότερη από αυτή που καταναλώνεται με την σωματική δραστηριότητα. Η περίσσεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.
Βέβαια αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία ,το φύλο, την ορμονική κατάσταση και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά του οργανισμού.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δύο άνθρωποι μπορεί να ακολουθούν την ίδια διατροφή ,αλλά ο ένας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος από τον άλλο.


ΛΙΠΟΣ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ- ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;
παχυσαρκια3
Το λίπος μπορεί να είναι υποδόριο ,δηλαδή να βρίσκεται κάτω από το δέρμα , ή σπλαχνικό, δηλαδή να βρίσκεται βαθύτερα ανάμεσα στα όργανα και κάποιες φορές να διηθεί όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας .
Το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο επιβαρυντικό για τον οργανισμό καθώς είναι <<μεταβολικά ενεργό>>, δηλαδή μέσω ουσιών που παράγει επηρεάζει το μεταβολισμό, προκαλώντας το μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι εξηγείται και η άμεση σχέση της κοιλιακής παχυσαρκίας (δηλαδή της αύξησης της περιμέτρου της κοιλιάς λόγω της συσσώρευσης λίπους) με τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση ,την υπερλιπιδαιμία.
Συνεπώς το λίπος που αποθηκεύεται υποδορίως στους γλουτούς και στους μηρούς, όπως συμβαίνει συνήθως στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό της κοιλιάς, που είναι συχνότερο στους άνδρες.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ –εκτός από το μεταβολικό σύνδρομο ,τι άλλο προκαλεί;
παχυσαρκια4
Η εναπόθεση λίπους σε σημεία του σώματος ,δημιουργεί και προβλήματα μηχανικής αιτιολογίας.
Η υπνική άπνοια δηλαδή το σταμάτημα της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή στους παχύσαρκους. Οφείλεται στην εναπόθεση λίπους στην περιοχή γύρω από το φάρυγγα, που οδηγεί σε στένωση της περιοχής και δυσκολία στη δίοδο του αέρα. Οι άπνοιες οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου και κατά συνέπεια κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που οδηγούν ή χειρίζονται επικίνδυνα μηχανήματα. Η υπνική άπνοια επιβαρύνει περισσότερο σε προβλήματα όπως η υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακά προβλήματα.
Επίσης η παχυσαρκία επιβαρύνει τις αρθρώσεις όπως είναι λογικό, αφού αυτές «κουβαλούν» το βάρος. Οι παχύσαρκοι είναι πιο δυσκίνητοι και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να δυσκολεύονται σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.


Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074

Add a comment...

Post has attachment
ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Υπερθυρεοειδισμός είναι η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.εξώφθαλμος
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
1. Νευρικότητα και ευερεθιστότητα
2. Ταχυκαρδία
3. Απώλεια σωματικού βάρους παρά την αυξημένη όρεξη
4. Αυξημένη εφίδρωση και δυσανεξία στη ζέστη
5. Διάρροιες
6. Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
7. Μυική αδυναμία
8. Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
• Νόσος Graves : πρόκειται για υπερθυρεοειδισμό αυτοανόσου αιτιολογίας. Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα τα οποία διεγείρουν τον αδένα να λειτουργεί ανεξέλεγκτα
• Πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη :σε αυτήν την κατάσταση ο αδένας έχει αυξημένο μέγεθος και πολλούς όζους που παράγουν ορμόνες περισσότερες από όσες χρειάζονται
• Τοξικό αδένωμα: πρόκειται για έναν ευμεγέθη όζο που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες
• Λήψη φαρμάκων όπως η αμιοδαρόνη μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθυρεοειδισμό

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
διάγνωση υπερθυρεοειδισμού• Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα (Τ3 ,Τ4) και της TSH.
• Επίσης είναι απαραίτητη και η μέτρηση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων προκειμένου να γνωρίζουμε αν πρόκειται για αυτοανόσου αιτιολογίας υπερθυρεοειδισμό.
• Τέλος συμπληρωματικά καλό είναι να γίνεται και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς που μας δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη όζων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
• Αρχικά η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία θα ομαλοποιήσουν την παραγωγή ορμονών.
• Η δοσολογία πρέπει να τροποποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην οδηγηθεί κανείς σε φαρμακευτικό υποθυρεοειδισμό
• Επίσης πρέπει να παρακολουθούνται η ηπατική λειτουργία και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων.
• Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς (όταν έχουμε υποτροπές του υπερθυρεοειδισμού ή πολυοζώδη βρογχοκήλη)
• Επίσης μπορεί να χορηγηθεί ραδιενεργό ιώδιο που καταστρέφει τον αδένα, αντιμετωπίζοντας έτσι την υπερπαραγωγή ορμονών

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Υποθυρεοειδισμός είναι η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.
Είναι συχνός, ιδιαίτερα στις γυναίκες και ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
υποθυρεοδειδισμός

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Σωματική κόπωση, υπνηλία
Αύξηση σωματικού βάρους χωρίς αυξημένη όρεξη
Μείωση της πνευματικής διαύγειας
Ξηρότητα δέρματος
Δυσκοιλιότητα
Δυσανεξία στο κρύο
Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

συμπτώματα υποθυρεοειδισμού
Σε περιπτώσεις βαρύτερου υποθυρεοειδισμού η όψη του ατόμου είναι χαρακτηριστική:
ωχρότητα και έντονα οιδήματα στο πρόσωπο, βραχνή και βαριά φωνή, αργή ομιλία,
αραίωση φρυδιών, βραδύτητα στην αντίληψη.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Σήμερα η συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού στις αναπτυγμένες χώρες, είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτις (Hashimoto).
Επίσης η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς ή η καταστροφή του με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό εφόσον το άτομο δεν ακολουθεί σωστά τη φαρμακευτική του αγωγή.
Κάποια φάρμακα όπως η ιντερφερόνη, το λίθιο και η αμιοδαρόνη μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό.
Πιο σπανιες αιτίες είναι ο συγγενής υποθυρεοειδισμός (αγενεσία του αδένα κατά την εμβρυική ζωή) και παθήσεις της υπόφυσης.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Είναι εύκολη.
Χρειάζεται μια αιμοληψία και μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 καθώς και της θυρεοτρόπου ορμόνης TSH, η οποία παράγεται από την υπόφυση (έναν αδένα στο κέντρο του εγκεφάλου) προκειμένου να διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα να παράγει ορμόνες.
Συνήθως μετράμε και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, τα οποία μας δείχνουν αν υπάρχει αυτοάνοση θυρεοειδίτις.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
αντιμετώπιση υποθυρεοειδισμού
Ουποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη της θυροξίνης σε μορφή χαπιού.
Η θυροξίνη (Τ4) πρέπει να λαμβάνεται σε τέτοια δόση ώστε να εξασφαλίζει φυσιολογικά επίπεδα ορμονών (Τ3,Τ4, TSH) στο αίμα.
Ο υποθυρεοειδισμός δεν “περνάει”, συνεπώς η θεραπεία με θυροξίνη είναι απαραίτητη δια βίου.

ΧΡΗΣΙΜΑ “TIPS”

• Η δόση της θυροξίνης που χρειάζεται προκειμένου να ρυθμιστεί ο υποθυρεοειδισμός , μπορεί να αλλάζει ,αφού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως αλλά φάρμακα ή νόσους αλλά και το σωματικό βάρος. Συνεπώς πρέπει κανείς να ελέγχει τις θυρεοειδικές ορμόνες μία με δύο φορές ανά έτος.
• Αλλαγή από ένα σκεύασμα θυροξίνης σε ένα άλλο ίδιας δοσολογίας δεν είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει τα ίδια επίπεδα ορμονών. Έτσι 6 εβδομάδες μετά την αλλαγή καλό είναι να γίνεται μέτρηση ορμονών.
• Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στη ζέστη! Γι αυτό προσέχουμε να φυλάσσουμε τα χάπια μακριά από πηγές θερμότητας ,ηλεκτρικές συσκευές και φυσικά τον ήλιο και πάντα στη συσκευασία τους.
Αν ξεχάσετε τη θυροξίνη στο αυτοκίνητο σας μια καλοκαιρινή μέρα με υψηλή θερμοκρασία, καλύτερα να μην την χρησιμοποιήσετε αλλά να πάρετε ένα καινούριο κουτί!
θυροξίνη

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded