Profile cover photo
Profile photo
Aina Sofea
783 followers -
Tah
Tah

783 followers
About
Aina's posts

Post has attachment
Batak
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Kau kata, Kau sibuk, Kau penat, Kesah saya... Kau kata, Bukan mahu tolong, Bukan mahu bantu, Salah aku? Kau yang mahu, Kau yang rela, Aku cuba bantu, Kau taknak terima. Bila ditanya, Tak le...

Post has attachment
Mohammad Nor Khalid lahir pada 5 Mac 1951 di sebuah kampung di Kota Baharu, Perak, Malaysia. Bapanya ialah seorang kerani kerajaan bersama Tentera Darat Malaysia, manakala ibunya ialah seorang suri rumah.Khalid merupakan kanak-kanak yang bermuka kebulatan, maka beliau diberi nama timangan "Bulat" oleh kaum keluarganya, tetapi kawan-kawannya memendekkan nama itu menjadi "Lat"; maka beliau paling dikenali dengan timangan ini di kampung dan kemudiannya di seluruh dunia. Lat ialah anak sulung dalam keluarganya. Barang mainannya biasanya diubah suai dari barang-barang runcit seharian dan bahan-bahan alam. Lat gemar menconteng-conteng dengan bahan-bahan yang diberikan oleh ibu bapanya. Selain itu, beliau juga gemar menghabiskan masa lapang dengan membaca komik dan menonton televisyen; Lat mengidolakan kartunis tempatan Raja Hamzah yang terkenal kerana kisah-kisah kembara perwira Melayu. Pengulas dan sejarawan seni Malaysia, Redza Piyadasa percaya bahawa zaman kanak-kanak Lat di kampung menanamkan rasa bangga dengan asal-usul kampungnya serta pandangannya yang "sangat kemelayuan" dan "lemah-lembut dan berbudi pekerti".

Pendidikan formal Lat bermula di sebuah sekolah kampung yang mengajar dalam bahasa Melayu dan tidak mengharapkan pencapaian akademik. Anak kampung ini bertukar sekolah berkali-kali disebabkan pekerjaan bapanya yang terpaksa berpindah sekeluarga dari satu pangkalan tentera ke pangkalan lain, sehingga mereka menetap di tempat lahirna pada tahun 19Setahun kemudian, Lat lulus dalam Peperiksaan Special Malay Class dan layak untuk menghadiri sekolah asrama berpengantar bahasa Inggeris (National Type Primary School) di Ipoh. Pencapaian Lat membantu bapanya membuat keputusan supaya menjual estet kampung mereka lalu berpindah sekeluarga ke ibu negeri; masyarakat setempat pada zaman itu memandang tinggi pendidikan berpengantar bahasa Inggeris sebagai batu loncatan ke masa depan yang lebih cerah.Lat menyambung pelajarannya di Sekolah Anderson,"sekolah berpengantar bahasa Inggeris bukan mubaligh yang terulung" di Perak. Redza menitikberatkan perpindahan Lat ke Ipoh demi pelajaran yang lebih tinggi sebagai detik yang terpenting dalam perkembangan kartunis ini; persekitaran yang berbilang kaum membantu Lat beramah mesra dengan rakan-rakan yang berbilang latar belakang, sekaligus meluaskan perspektif kebudayaannya.

Gaya kartun Lat disifatkan mencerminkan pengaruh-pengaruh awalnya, majalah komik The Beano danThe Dandy dari UK. Walau apapun, beliau mampu membuat cara ilustrasi sendiri dengan melukis orang kebanyakan dengan coretan dakwat yang tebal. Cara beliau melukis watak Melayu dicirikan dengan hidung bergelung tiga. Lat memberi tumpuan kepada kehidupan rumah tangga dan kanak-kanak disebabkan penyanjungannya terhadap Raja Hamzah sejak 1960-an. Rejabhad, seorang lagi kartunis tersanjung, merupakan pembimbing Lat yang memenuhi kartunis muda itu dengan kepekaan terhadap perkara-perkara dalam karyanya. Tumpuan Lat terhadap butir-butiran menjadi faktor beliau menjadi terkenal kerana karya-karyanya yang menarik semua lapisan masyarakat dengan cerita-cerita yang boleh dipercayai dan tidak berat sebelah.

Selain menulis dan menerbitkan kartun, Lat turut menceburi bidang animasi, pembarangan, dan taman tema yang menampilkan karya-karya ciptaannya. Nama dan karya-karyanya turut mendapat pengiktirafan antarabangsa; kartunis luar negara seperti Matt Groening dan Sergio Aragonés mengagumi hasil seninya, manakala ada kerajaan luar negara yang mengundang Lat untuk melawat negaranya demi meluaskan pendedahan negaranya di mata dunia menerusi catatan pengalaman Lat di negara-negara sedemikian dalam bentuk kartun. Selepas 27 tahun berdiam dan bekerja di Kuala Lumpur, Lat berpindah balik ke Ipoh untuk menjalani kehidupan separa bersara yang lebih tenang.

Post has attachment
Copypaste . Tapi saya baca sampai habis & ubah sikit-2 . Harap diterima ^_^

Mohammad Nor Khalid lahir pada 5 Mac 1951 di sebuah kampung di Kota Baharu, Perak, Malaysia. Bapanya ialah seorang kerani kerajaan bersama Tentera Darat Malaysia, manakala ibunya ialah seorang suri rumah.Khalid merupakan kanak-kanak yang bermuka kebulatan, maka beliau diberi nama timangan "Bulat" oleh kaum keluarganya, tetapi kawan-kawannya memendekkan nama itu menjadi "Lat"; maka beliau paling dikenali dengan timangan ini di kampung dan kemudiannya di seluruh dunia. Lat ialah anak sulung dalam keluarganya. Barang mainannya biasanya diubah suai dari barang-barang runcit seharian dan bahan-bahan alam. Lat gemar menconteng-conteng dengan bahan-bahan yang diberikan oleh ibu bapanya. Selain itu, beliau juga gemar menghabiskan masa lapang dengan membaca komik dan menonton televisyen; Lat mengidolakan kartunis tempatan Raja Hamzah yang terkenal kerana kisah-kisah kembara perwira Melayu. Pengulas dan sejarawan seni Malaysia, Redza Piyadasa percaya bahawa zaman kanak-kanak Lat di kampung menanamkan rasa bangga dengan asal-usul kampungnya serta pandangannya yang "sangat kemelayuan" dan "lemah-lembut dan berbudi pekerti".

Pendidikan formal Lat bermula di sebuah sekolah kampung yang mengajar dalam bahasa Melayu dan tidak mengharapkan pencapaian akademik. Anak kampung ini bertukar sekolah berkali-kali disebabkan pekerjaan bapanya yang terpaksa berpindah sekeluarga dari satu pangkalan tentera ke pangkalan lain, sehingga mereka menetap di tempat lahirna pada tahun 19Setahun kemudian, Lat lulus dalam Peperiksaan Special Malay Class dan layak untuk menghadiri sekolah asrama berpengantar bahasa Inggeris (National Type Primary School) di Ipoh. Pencapaian Lat membantu bapanya membuat keputusan supaya menjual estet kampung mereka lalu berpindah sekeluarga ke ibu negeri; masyarakat setempat pada zaman itu memandang tinggi pendidikan berpengantar bahasa Inggeris sebagai batu loncatan ke masa depan yang lebih cerah.Lat menyambung pelajarannya di Sekolah Anderson,"sekolah berpengantar bahasa Inggeris bukan mubaligh yang terulung" di Perak. Redza menitikberatkan perpindahan Lat ke Ipoh demi pelajaran yang lebih tinggi sebagai detik yang terpenting dalam perkembangan kartunis ini; persekitaran yang berbilang kaum membantu Lat beramah mesra dengan rakan-rakan yang berbilang latar belakang, sekaligus meluaskan perspektif kebudayaannya.

Gaya kartun Lat disifatkan mencerminkan pengaruh-pengaruh awalnya, majalah komik The Beano danThe Dandy dari UK. Walau apapun, beliau mampu membuat cara ilustrasi sendiri dengan melukis orang kebanyakan dengan coretan dakwat yang tebal. Cara beliau melukis watak Melayu dicirikan dengan hidung bergelung tiga. Lat memberi tumpuan kepada kehidupan rumah tangga dan kanak-kanak disebabkan penyanjungannya terhadap Raja Hamzah sejak 1960-an. Rejabhad, seorang lagi kartunis tersanjung, merupakan pembimbing Lat yang memenuhi kartunis muda itu dengan kepekaan terhadap perkara-perkara dalam karyanya. Tumpuan Lat terhadap butir-butiran menjadi faktor beliau menjadi terkenal kerana karya-karyanya yang menarik semua lapisan masyarakat dengan cerita-cerita yang boleh dipercayai dan tidak berat sebelah.

Selain menulis dan menerbitkan kartun, Lat turut menceburi bidang animasi, pembarangan, dan taman tema yang menampilkan karya-karya ciptaannya. Nama dan karya-karyanya turut mendapat pengiktirafan antarabangsa; kartunis luar negara seperti Matt Groening dan Sergio Aragonés mengagumi hasil seninya, manakala ada kerajaan luar negara yang mengundang Lat untuk melawat negaranya demi meluaskan pendedahan negaranya di mata dunia menerusi catatan pengalaman Lat di negara-negara sedemikian dalam bentuk kartun. Selepas 27 tahun berdiam dan bekerja di Kuala Lumpur, Lat berpindah balik ke Ipoh untuk menjalani kehidupan separa bersara yang lebih tenang.

Post has attachment
Holidays In PERMATApintar [part 3]
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Sungguh tak sangka entry part 2 telah menyinggung perasaan orang . Memang rasa down sangat . Rasa macam taknak blogging lagi :'( Aku taknak sakitkan hati sapa-2 lagi ... Tapi , this is my b...

Post has attachment
Sorry .
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Entry ni memang tak dijangka akan dibuat . Memang tak terfikir pun yang entry aku sebelum ni akan menyinggung perasaan orang . Dan lebih-lebih lagi orang yang tersinggung adalah seorang yan...

Post has attachment
Holidays In PERMATApintar [part 2]
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Dalam entry sebelum ni , aku cuma cerita secara rawak tanpa menjelaskan satu persatu . Just letak gambar-gambar yang diculik dari facebook instructor aku . Sorry Cikgu Hafiz ! hehe Okey , k...

Post has attachment
Holidays in PERMATApintar
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Horeee !! Finally dapat kembali menulis blog kesayangaannku ini :* Setelah selesai mengukir kenangan indah di Pusat PERMATApintar Negara . Yeah , selesai sudah PPCS DIS 2014 !! Classmates ;...

Post has attachment
Tolong dan Menang ?? Jom jommm
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... *klik klik klikk cover buku :- *sorry kosong je . takde idea nak tambah apa lagi 

Post has attachment
[doodles❤] Mawar a.k.a Rose
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Entah apa objektif saya buat entri ni . Pasai ah . Blog saya kan kan ? ngehngeh .. Harini , maybe la (tak abis-2 maybe-nya .") . Maybe entri terakhir sebelum menghilangkan diri (magik .. ...

Post has attachment
Back to school , maybe ?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! Bismillahirrahmanirrahim .... Takdak maybe maybe la ! Memang kena pi gak sekolah . huhu . Tahun depan , kemungkinan saya tak akan update blog untuk lebih kurang 9 bulan . Sebab ? Tapi tak tahulah , maybe la . Maybe saya...
Wait while more posts are being loaded