Profile cover photo
Profile photo
Књажевско-српски Театар
1,161 followers -
Књажевско-српски театар је позориште у Крагујевцу основано 1835. године.
Књажевско-српски театар је позориште у Крагујевцу основано 1835. године.

1,161 followers
About
Књажевско-српски Театар's posts

Post has attachment

Post has attachment
МИРКО БАБИЋ, ЛАУРЕАТ СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ ЗА ЗАСЛУГЕ
Поводом Дана државности Председник Србије Томислав Николић одликовао је првака драме Књажевско-српског театра Мирка Бабића Сребрном медаљом за заслуге. Ово признање Мирку Бабићу додељено је за изузетне заслуге и
постигнуте резултате у културним делатностим...

Post has attachment

Post has attachment
СТАТУЕТА ЈОАКИМ ВУЈИЋ РЕНАТИ УЛМАНСКИ, ПРСТЕН СА ЛИКОМ ЈОАКИМА ВУЈИЋА МАРИНИ СТОЈАНОВИЋ
Крагујевачки Књажевско-српски театар доделио је Статуету ЈОАКИМ ВУЈИЋ за
2017. годину глумици Ренати Улмански . Статуета се сваке године (од
1985.) за Дан театра - Сретење свечано уручује лауреату за изузетан
допринос развоју позоришне уметности у Србији...

Post has attachment
СТАТУЕТА ЈОАКИМ ВУЈИЋ РЕНАТИ УЛМАНСКИ, ПРСТЕН СА ЛИКОМ ЈОАКИМА ВУЈИЋА МАРИНИ СТОЈАНОВИЋ

Крагујевачки Књажевско-српски театар доделио је Статуету ЈОАКИМ ВУЈИЋ за 2017. годину глумици Ренати Улмански. Статуета се сваке године (од 1985.) за Дан театра - Сретење свечано уручује лауреату за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.
Жири за доделу Статуете у саставу: мр Војо Лучић директор Књажевско-српског театра, позоришни критичар Жељко Јовановић, драматург Марија Солдатовић и глумци Ивана Недељковић и Чедомир Штајн једногласно је донео одлуку којом се Статуета додељује познатој српској глумици Ренати Улмански.

Жири у образложењу ове одлуке каже:
“Рената Улмански је омиљена глумица свих генерација са вишедеценијском успешном каријером филмске, телевизијске и позоришне глумице. Позоришне сцене на којима је играла оплеменила је својом уметничком јединственошћу бојећи драмске ликове особеним шармом и топлином.Својим дугогодишњим посвећеним глумачким ангажманом и постигнутим уметничким резултатима Рената је дала изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.“

Прстен са ликом Јоакима Вујића, додељује за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству глумици Марини Стојановић.

Образложење
Марина Стојановић је глумица која се одликује оданошћу глумачкој професији и свом позоришту на чијим даскама дуже од тридесет година, заједно са својим колегама, ствара магију позоришне уметности. Она је глумица коју би свако позориште желело да има, аутентична и посвећена на сцени без обзира да ли је краљица, собарица, откачена бака, несрећна девојка из ирске провинције, госпођа министарка или бравурозни Шекспиров ПУК.

Годишња награда Миодрагу Пејковић за улогу Кир Јање у представи Јована Стерије Поповић „Кир Јања“, режија Драгана Варагић

Образложење
У улози Кир Јање Миодраг Пејковић је доказао своју глумачку зрелост, као и отвореност за модерно читање и инсценацију једног од најзначајнијих Стеријиних дела. Вођен вештом редитељском, али и глумачком руком Драгане Варагић успео је да нам пренесе вишеслојност лика Кир Јање. Својом глумачком харизмом и особеношћу која допире до сваког гледаоца Пејковић је потврдио да спада у малу групу српских глумаца који могу изнети један од најзначајнијих ликова српске драматургије, што Кир Јања засигурно јесте.

Годишња награда Ани Тодоровић, за улогу Хермије у представи Сан летње ноћи Вилијама Шекспира у режији Пјер Валтер Полица

Образложење
Ана је улогу Хермије одиграла вештим и прецизним глумачки средствима, а у првом плану њене игре, као и њеног глумачког деловања уопште, била је посвећеност представи као колективном чину.
Годишња награда за 2016. годину додељује се и инспицијенту Ради Јовановић.
Књажевско-српски театар ће своју годишњицу, 15.фебруара 2017. године облежити премијером представе УЈКА ВАЊА Анотна Павловича Чехова у режији Јована Грујића.

http://www.joakimvujic.com/news_cir.php#dan2017

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
На Сретење у Књажевско-српском театру премијера представе УЈКА ВАЊА
Прошло је много година од како сам се први
пут запитао шта је стварност. Не могу да се сетим тачно како сам дошао
до тог питања, али знам сигурно да нисам још дошао до одговора.
Уопштено, стварност је неухватљива, промењива и индивидуална категорија,
ме...

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded