Profile cover photo
Profile photo
Sterrenvereniging Astra Alteria
8 followers -
Sterrenvereniging Astra Alteria is een vereniging voor iedereen die de nachtelijke sterrenhemel fascinerend vindt. Actief in Putten en Ede.
Sterrenvereniging Astra Alteria is een vereniging voor iedereen die de nachtelijke sterrenhemel fascinerend vindt. Actief in Putten en Ede.

8 followers
About
Posts

Post has attachment
Wat leren wij van de kosmische achtergrondstraling?

Maandagavond 13 november 2017 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Wat leren wij van de kosmische achtergrondstraling?”. De lezing wordt verzorgd door de heer Prof. Dr. Bram Achterberg. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in het Science Cafe in Ede, Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

De fotonen van de kosmische achtergrondstraling vormen het oudste, direct waarneembare lichtsignaal uit de kosmos. Zij zijn geboren toen ons heelal ongeveer 350.000 jaar oud was. Men kan de kosmische achtergrondstraling daarom opvatten als het “nagloeien” van de Oerknal. In deze straling zijn “vingerafdrukken” te vinden van de omstandigheden in het vroege heelal. Deze lezing gaat over hoe deze straling wordt waargenomen, en wat men uit de meest recente waarnemingen, gedaan door satelliet-experimenten als WMAP en PLANCK, heeft geleerd. De moderne waarnemingen en de achterliggende theorie komen uitgebreid aan bod.

Bram Achterberg (1953) is als hoogleraar deeltjes-astrofysica verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1981 ook promoveerde op onderzoek naar versnelling en voortplanting van zeer energetische deeltjes, een onderwerp uit de plasma-astrofysica. Tijdens zijn loopbaan is hij verbonden geweest aan het California Institute of Technology (Pasadena, USA), de University of California, Berkeley, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij was visiting professor aan de University of Sydney (Australië). De heer Achterberg is de auteur van Kosmologie: Van Oerknal via niets tot straling en stof (Epsilon uitgaven, Utrecht, 2005) en van Gas Dynamics: An Introduction with Examples from Astrophysics and Geophysics (Atlantis Press, 2016).

Naast zijn wetenschappelijke carriëre is hij gepassioneerd natuurfotograaf met publicaties in binnen- en buitenland, is hij als vrijwilliger werkzaam in zoogdieronderzoek, en is hij momenteel de voorzitter van de Werkgroep Boommarter Nederland van de Zoogdiervereniging.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Is het Universum rond?

Maandag 30 oktober aanstaande organiseert Sterrenvereniging Astra Alteria een lezing door : Rob Roodenburg, Frans de Winter en Oscar van Duijn.

Locatie: http://www.reds.nu/

Rob Roodenburg en Frans de Winter zijn lid van onze vereniging. Oscar van Duijn is werkzaam bij het ingenieursbureau Magion. De presentatie gaat over de vraag: Is het universum rond?
Rob, Oscar en Frans zijn drie TU-ingenieurs die hebben nagedacht over de bestaande Heelal-theorieën van Albert Einstein en hebben daarbij een aantal ‘fouten’ ontdekt die om reparatie vroegen. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat het universum rond en gesloten is, gesteund door waarnemingen en geheel in overeenstemming met het kosmologische principe. Einstein zou tevreden zijn met het herleven van zijn eerste model. Minkowski zou tevreden zijn met ruimte en tijd die nu eindelijk één geheel gaan vormen: ruimtetijd. Noether zou tevreden zijn met het energie- en momentumbehoud van ons model.
Aan de orde komen o.a.:
Is het heelal eindig of oneindig?
Open of gesloten?
Wat heeft Hubble eigenlijk gemeten?
Welk model beschrijft het heelal het beste?
En welke observaties ondersteunen dat?
Dit onderzoek heeft geresulteerd in een set van 3 boeken.
Rob is de spreker van de avond. Waar nodig vullen Oscar en Frans aan.

http://www.loop-doctor.nl/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ruimtevaart naar kometen...

Maandagavond 9 oktober 2017 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Ruimtevaart naar Kometen”. De lezing wordt verzorgd door de heer Alex Scholten. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Locatie: http://www.reds.nu/

Van augustus 2014 tot september 2016 onderzocht de Europese ruimtesonde Rosetta de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Tijdens zijn veelvuldige banen om de komeetkern maakte Rosetta opnamen en verrichtte metingen vanaf verschillende afstanden. Langs deze weg kregen sterrenkundigen voor het eerst een goed beeld van de processen op een komeetkern wanneer deze zijn perihelium nadert. Eén van de hoogtepunten was de landing van de Philae-lander op de komeetkern. Er zijn fascinerende beelden vastgelegd van komeet-activiteit en er werden talrijke moleculen geregistreerd. Tenslotte was daar de spectaculaire landing van de Rosetta zelf op de komeet waarmee het einde van de missie werd gemarkeerd.

De Rosetta-missie kan beschouwd worden als een unieke ruimtevlucht die een volgende stap vormt in het ruimtevaart-onderzoek van kometen, welke in 1986 begon met de passage van de Giotto-missie langs de beroemde komeet Halley.

Wat hebben de resultaten van deze ruimtemissies en de recente metingen van Rosetta en Philae ons geleerd en waarom zijn sterrenkundigen geïnteresseerd in het onderzoek van deze ‘smerige sneeuwballen’? Alex Scholten bespreekt in een vogelvlucht de verschillende missies en met name de aspecten van de Rosetta-missie.

Alex Scholten (1962), woonachtig in het Gelderse Eerbeek, is al ruim 40 jaar actief amateur-sterrenkundige. Zijn aandacht gaat in het bijzonder uit naar kometen, meteoren en sterbedekkingen. Van 1990 tot 2011 was hij voorzitter/waarnemingsleider van de Nederlandse Kometen Vereniging. Als voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo (bij Apel¬doorn) verzorgt hij regelmatig lezingen, cursussen en waarnemings¬avonden voor het publiek. In het dagelijks leven is de spreker werk¬zaam als specialist functioneel beheer bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ben jij klant bij de Rabobank Randmeren? Help dan Astra Alteria ‘Samen te ontdekken…’

Ontdek het samen! Dat is al jarenlang het motto van Sterrenvereniging Astra Alteria. Samen met onze leden en belangstellenden ontdekken wij de nachtelijke sterrenhemel op waarneem avonden en leren wij over ons fascinerend universum door het bijwonen van lezingen. Astra Alteria wil het opdoen van kennis over de fascinerende wereld waarin wij leven laagdrempelig houden. Daarom zijn wij bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een zonsverduistering, te vinden op een school in de buurt. Daarnaast zijn wij, samen met een groep vrijwilligers, jaarlijks aanwezig op publieke evenementen zoals de ‘nacht van de nacht’ en de ‘sterrenkijkdagen’.

Het valt voor Astra Alteria niet mee om dit allemaal betaalbaar te houden. Gelukkig ondersteunt de Rabobank lokale verenigingen door jaarlijks de Rabobank Clubkas Campagne te organiseren. En dat is voor u de mogelijkheid om ons te helpen! Want als u een klant bent van de Rabobank en lid van de bank bent, kunt van 5 tot 24 oktober 2017 op ons stemmen. Iedere stem voor Astra Alteria is geld waard! Bent u klant bij de Rabobank en nog geen lid dan kunt u, als u ons wilt helpen of als u betrokken bent bij de bank gratis en eenvoudig lid worden. U hoeft alleen het volgende web-formulier in te vullen:

https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/lid-worden

Mocht u als lid van de Rabobank geen stemcode hebben ontvangen dan kunt u een mail sturen naar: info.randmeren@rabobank.nl Ook kunt u contact zoeken via het telefoonnummer: 033-4675500.

Voor meer info over de clubkas-campagne:

https://www.raboportaal.nl/randmeren/clubkas-campagne/mainmenu/home
Photo
Add a comment...

Post has attachment
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks landelijk evenement, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Met de jaarlijkse landelijke campagne van de Nacht van de Nacht vragen natuurorganisaties aandacht voor de schoonheid en het nut van een donkere en stille nacht. Het doel is om mensen bewust te maken van lichtvervuiling, de mogelijkheden om deze vervuiling terug te dringen èn het belang van stilte voor mens en dier gedurende de nacht. Tijdens een wandeling van ongeveer driekwartier beleeft u deze indrukwekkende stilte en duisternis.

Op 30 oktober is iedereen welkom op twee locaties. De activiteiten beginnen om 19:30.

Dagactiviteitencentrum "In Goede Aarde"
Doesburgermolenweg 8
6718 TR Ede
http://ingoedeaarde-ede.nl/contact.html

Adres Ermelose schaapskooi & Bezoekerscentrum Ermelosche Heide
Postweg 50* / zijweg van de Drieërweg, tussen Ermelo en Speuld.

http://schapedrift.nl/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ondanks de bewolking zijn er genoeg redenen om vanavond naar de nationale sterrenkijkdagen te komen. Op de Gabriëlschool in Putten (gemeente) kun je een prachtige kleine sterrenwacht koepel bewonderen en kun je kennis maken met ons (eetbare) zonnestelsel. Daarnaast zijn er diverse demonstraties, waaronder een wel heel bijzondere presentatie van ons melkwegstelsel. Aanvang 19:00u...
PhotoPhotoPhotoPhoto
04-03-17
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Afgelopen maandag waren de omstandigheden om de mercurius overgang te zien geweldig. Sterrenvereniging Astra Alteria was op deze zonnige dag op twee locaties aanwezig om deze bijzondere gebeurtenis te laten zien. Klik op onderstaande link voor een verslag!

http://www.astraalteria.nl/blog-2/78-verslag-mercuriusovergang-op-9-mei-in-ede-en-putten.html
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment

Sterrenvereniging Astra Alteria heeft sinds deze week een gloednieuwe website! De afgelopen weken is onze webmaster Henk Veldkamp achter de schermen druk geweest om de website klaar te maken voor publicatie. Het resultaat mag er zijn! De website heeft de agenda van Sterrenvereniging Astra Alteria als spil en pas zich automatisch aan op ieder scherm en ieder device!
Kijk snel op www.astraalteria.nl Laat ons weten wat je vindt? Opmerkingen en tips zijn welkom!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Op maandag 7 maart aanstaande krijgt de succesvolle eerste editie van Science Café Ede een vervolg! Red's Tapas, Grill & Bar en Sterrenvereniging Astra Alteria heten jullie welkom voor een gezellige en leerzame avond! Kerstin Werner is onze gast en gaat ons meenemen in de wereld van plaattektoniek. We kennen allemaal de fenomenen als aardbevingen en vulkanisme. Deze verschijnselen zijn onderdeel van een enorme natuurkracht die in staat is om hele landmassa's over aarde te bewegen. Maar is de aarde de enige planeet waar deze verschijnselen plaatsvinden en wat heeft het leven op aarde te maken met plaattektoniek?
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded