Profile cover photo
Profile photo
Barnen Först
5 followers
5 followers
About
Posts

Kampanj för att försvara Behnam och Nima Ebrahimzadeh / Barnen Först Göteborg

Var Behnam Ebrahimzadehs röst!

Behnam Ebrahimzade (Asad) är en 34-årig arbetaraktivist och förespråkare för barns rättigheter i Iran. Han är för närvarande politisk fånge i Evin-fängelset i huvudstaden Teheran.

Hans 14-årige son Nima Ebrahimzadeh är sängliggande på Mahak-sjukhuset på grund av cancer. Behnam blev arresterad första maj 2009 och han anklagades för att ha deltagit i första maj-firande men han släpptes efter förhör. Tretton månader senare, den 12 Juni 2010 i Laleh-parken i Teheran greps han på nytt och misshandlades mycket svårt så att flera revben bröts och de tog honom till Evin-fängelset i detta tillstånd och där fick han u-tstå fysisk tortyr i fyra månader. Bröstkorgen, vänster ben och hans vänstra öra var alvarligt skadade. Fängelsets torterare ville att han skulle avge en bekännelse och erkänna sig skyldig till anklagelserna emot honom i en tv-intervju. Han vägrade och protesterade gentemot de brutala förhörsledarna genom en hungerstrejk och krävde sin frihet.

Efter femton dagars hungerstrejk, överfördes han till isoleringsavdelningen i fängelset. Under denna tid förnekades umgängesrätt och telefonkontakt med hans fru och son. Efter några månader ovisshet blev han dömd av domaren Salvati, kallad ”the hanging judge”, utan tillgång till advokat och utan att kunna försvara sig. Han anklagades falskt om aktivitet mot den nationella säkerheten, till 20 års fängelse och tio års exil och berövad all rätt till varje form av social aktivitet. Men internationella protester gav resultat. Hans ärende hänsköts till en annan rättsinstans och hans straff sänktes till fem års fängelse. Domstolsutslaget bekräftades inte utan han återvände till fängelset igen utan ett definitivt avgörande. Under den här tiden var hans fru och son, ständigt trakasserade av säkerhetstjänsten. För varje möjlighet till besök, hade familjen tolv timmars resa till Teheran men bara 25 minuters träff i besökskabinen. Under tiden hade Nima, då en tolv år gammal pojke med diagnosen leukemi, lagts in på sjukhus för undersökning. För Behnam var situationen mycket svår. Han gav borgen på 200 miljoner Toman för att träffa sitt insjuknade barn bara för ett par dagar. Behnams korta permission tog slut och fängelsets ansvariga förlängde inte hans permission och han blev kallad till fängelset igen. På väg tillbaka till fängelset sade Behnam Ebrahimzadeh i ett videomeddelande:

”Trots min önskan återfördes jag till fängelset, där jag varit bakom galler i många år, utan att jag har begått något egentligt brott! Mitt brott har varit att försvara mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter! Mitt brott, har varit att försvara arbetarna som hade samma öde som mig. De lågavlönade arbetare som inte fått betalt under flera månader. Mitt brott var detta att försvara de hemlösa barnen på våra gator som inte har tak över huvudena. Mitt brott var att försvara kvinnor som vill ha ett mänskligt liv. Jag måste betala ett högt pris för dessa ”brott” och för brott jag inte har begått, för detta måste jag bli trakasserad bakom fängelsegaller år efter år! Det är väldigt orättvist att jag tvingats tillbaka till fängelset. Jag borde inte behöva lämna min kära son som är insjuknad i den hemska cancern. Min kära fru som har varit både mamma och pappa och har vårdat vår kära son 24 timmar om dygnet vill jag inte lämna ensam med ansvaret. Under de senaste åren fick vi mycket vänlighet av många människor runt om i världen och jag har ett önskemål till er kära frihetkämpar att inte lämna oss ensamma. Min fråga till omvärlden är: Ska försvar av egna och andra arbetares rättigheter leda till fängelse och frihetsberövande och förföljelse av min familj? Jag saknar min fru och min son Nima.”(För mer information kontakta Farzaneh Mohammadpour 073-703 65 22)
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded