Profile cover photo
Profile photo
smilepartners Gulperi Acar
9 followers -
www.smilepartners.nl
www.smilepartners.nl

9 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
Photo

Ruim 400.000 Nederlanders worstelen ermee: een ‪#‎tandartsfobie‬. Ze zijn zo bang voor de tandarts, dat ze er niet naartoe durven. Nog veel meer mensen lijden weliswaar niet aan een fobie, maar zien er wel tegenop om naar de tandarts te gaan.
Iedereen is wel eens bang. Dat is heel gezond: veel angsten, zoals voor ongelukken of hoogtes, beschermen je tegen gevaar. Maar je kunt ook een angst ontwikkelen voor iets dat in werkelijkheid helemaal geen risico oplevert. Wordt die vrees zo erg dat hij je dagelijks leven beïnvloedt, dan spreekt men van een fobie. Zo’n 12% van alle Nederlanders lijdt aan een fobie. De meest voorkomende? Angst voor de tandarts.
Ben je bang voor spinnen of liften, dan kun je die over het algemeen goed vermijden. Maar met de ‪#‎tandarts‬ is dat lastiger. Bij heftige ‪#‎kiespijn‬ moet je er wel naartoe voor een behandeling. Die onontkoombaarheid verklaart waarom ‪#‎tandartsangst‬ zo vaak voorkomt. Naarmate het tandbederf en de pijn toenemen, wordt de vrees voor wat je in de tandartsstoel te wachten staat steeds erger. Dat, en de schaamte die er vaak bij komt kijken, maakt dat maar weinig mensen hulp zoeken. Helaas, want aan tandartsangst is prima wat te doen.
‪#‎Schooltandarts‬
“Een tandartsfobie ontstaat bijna altijd op jonge leeftijd, nadat een kind een traumatische ervaring bij de tandarts heeft gehad. “Nare ervaringen worden zestien keer intenser beleefd dan ‘neutrale’. Bovendien kan er een negatieve overtuiging uit ontstaan. ‘Tandartsen doen me altijd pijn’, bijvoorbeeld. Als je er niets aan doet, kun je daar de rest van je leven last van houden.”
Vooral de schooltandarts heeft in het verleden grote schade aangericht. “Veel veertigers en vijftigers herinneren het zich nog als de dag van gisteren. Met z’n tweeën of drieën tegelijk werden ze behandeld, zodat ze bij elkaar zagen wat een vreselijke dingen de tandarts deed. In die tijd stond niemand er bij stil dat het misschien verstandiger was om een ouder of een andere vertrouwde persoon mee te laten gaan. Bovendien waren de gebitten veel slechter dan nu, en gebruikte men nauwelijks verdovingen. Al met al was het een ware kweekvijver voor tandartsangst.”
Angst voor de ‪#‎tandheelkundige‬ behandeling niet zozeer ontstaat door een extreme pijnervaring, als wel door het gevoel van hulpeloosheid dat patiënten in de tandartsstoel ervaren. “Mensen met een tandartsfobie hebben het idee dat ze geen controle over de situatie hebben. Ze zijn letterlijk en figuurlijk overgeleverd aan de wil van de tandarts, zo voelen ze dat. Met als gevolg dat ze bijvoorbeeld gaan zweten, trillen, hyperventileren of misselijk worden. Alleen de gedachte aan de tandarts kan al zulke symptomen oproepen. Vandaar dat veel mensen met een tandartsfobie zich helemaal niet meer laten behandelen.”
Vertrouwen
Ben je bang om naar de tandarts te gaan, praat daar dan met hem of haar over: “De meeste tandartsen zijn goed in staat hun patiënten gerust te stellen. Het belangrijkste is dat hij of zij de behandeling voorspelbaar maakt door je precies uit te leggen wat er op welk moment gaat gebeuren. Zo ontstaat er een vertrouwensband. En door met hem of haar af te spreken dat je de behandeling op elk moment kunt stoppen, bijvoorbeeld door je hand op te steken, krijg je het gevoel van controle terug.”
Als je zo angstig bent dat je helemaal niet meer naar de tandarts durft, kan een speciale angsttandarts uitkomst bieden: “‪#‎Angsttandartsen‬ hebben een aanvullende opleiding van drie jaar gehad, waarin ze alles leren over hoe fobieën ontstaan en vooral ook hoe je er weer vanaf kunt komen. Een patiënt die bij ons komt, krijgt eerst een intakegesprek, zodat we precies weten met wat voor angst we te maken hebben en waar die vandaan komt. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Soms kunnen we direct aan de slag. Is de angst te erg, dan passen we eerst exposuretherapie toe.”
Exposure
Als je ergens heel bang voor bent, probeer je dat uit alle macht te vermijden. Door middel van exposure – letterlijk ‘blootstelling’ – leer je dat de werkelijkheid veel minder erg is dan de angstige verwachting.: “Om van de tandartsangst af te komen helpt het vaak om de ‘enge’ situatie juist op te zoeken. Je confronteert iemand letterlijk met zijn of haar ergste nachtmerrie. Door langzaam te wennen aan het geluid en gevoel van de boor bijvoorbeeld. De horrorverhalen die iemand zichzelf al die tijd heeft voorgehouden, worden zo vervangen door realistische, positieve ervaringen.”
Exposuretherapie werkt over het algemeen heel goed. Maar soms is die aanpak alleen niet voldoende, Driekwart van de mensen met een tandartsfobie heeft daarnaast nog andere angststoornissen, of lijdt aan een depressie of een posttraumatische stressstoornis. In zo’n geval is het wel eens verstandig om eerst naar een psycholoog of psychotherapeut te gaan..”
In de meeste Europese landen worden kalmerende medicijnen voorgeschreven aan patiënten met een tandartsfobie. Of ze worden onder volledige narcose behandeld. Ook in Nederland zijn er (privé)klinieken die een behandeling onder narcose bieden,dit kun je beter vermijden. “Met medicatie ga je de confrontatie uit de weg. Op de korte termijn lijkt dat een uitkomst. Maar in feite los je daardoor niets op. De angst blijft immers bestaan, en daarmee ook de zenuwen voor de tandarts en het schaamtegevoel dat daar vaak bij komt kijken.”
Pijnloos
De laatste jaren neemt het aantal mensen met een tandartsfobie langzaam af. Dat is onder andere het gevolg van allerlei nieuwe tandheelkundige technieken. 'We kunnen steeds fijner en preciezer werken. Bovendien zijn er grote stappen gezet in de pijnbestrijding. Als je dat niet wilt, hoef je tegenwoordig helemaal niets meer van de behandeling te voelen.”
Ook niet onbelangrijk: tijdens de opleiding tot tandarts is er veel meer aandacht voor hoe patiënten zich voelen. . “Er is gelukkig steeds meer aandacht voor goede gebitverzorging. Minder gaatjes betekent: minder behandelingen, minder kans op nare ervaringen, en daarmee minder kans op een tandartsfobie.”

Voor de Belgische patiënten :
‪#‎Tandarts‬ wordt duurder voor wie zijn gebit verwaarloost
Wie niet minstens één keer per jaar naar de tandarts gaat, betaalt vanaf 1 januari 2016 hoger remgeld. Met dit zogenaamde mondzorgtraject willen tandartsen de bevolking motiveren om tijdig hun gebit te laten controleren, om op lange termijn gezondheidsproblemen en hoge kosten te vermijden.
Het remgeld bij de tandarts wordt op 1 januari 2016 met gemiddeld 15% verhoogd voor wie niet jaarlijks zijn gebit preventief laat controleren. Het remgeld is het persoonlijk aandeel, het verschil tussen wat de patiënt betaalt bij de tandarts en wat je van het ziekenfonds terugkrijgt. Het verhoogde tarief geldt enkel voor "technische prestaties" zoals bijvoorbeeld het vullen of wegnemen van een tand. Het geldt dus niet bij preventieve verzorging, algemene raadplegingen of orthodontische verstrekkingen. Vanaf 1 december 2016 geldt de regel ook voor mensen die van de verhoogde tegemoetkoming genieten.
"Om je gebit gezond te houden, is het essentieel om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan", vertelt Yann Van Hoecke, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT). De kosten voor patiënt, de zorgverzekering en dus ook de samenleving worden immers hoger naarmate tandartsbezoek wordt uitgesteld, aldus Van Hoecke. "Wij dringen al jaren aan op een systeem om mensen bewust te maken van het belang van het preventief tandartsbezoek".
Tandartsbezoek niet uitstellen 
Wie dit jaar nog niet bij de tandarts is langs geweest, wacht daar dus best niet te lang meer mee, benadrukt de VBT verder. Het systeem treedt in werking op 1 januari 2016 en het tandartsbezoek van 2015 wordt nog in rekening gebracht. Yann Van Hoecke: "Stel je bezoek daarom niet uit tot het laatste moment, want de agenda's van tandartsen zullen drukbezet zijn".

Post has attachment

www.smilepartners.nl  voor al uw tandheelkundige behandelingen tot wel 70% goedkoper dan Nederland of Belgie 

Post has attachment
Boek ook u reis en verblijf met een combinatie naar de tandarts in #Turkije bij smilepartners voor #kronen brug werk , #implantaten . #zirkoniumkronen ,#metaalporselein ,#ooglaseren of #haarimplantatie voor meer informatie www.smilepartners.nl 

Post has attachment

Wait while more posts are being loaded