Profile

Cover photo
94 followers|54,835 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

Sanquin

Shared publicly  - 
 
Stel, je komt tijdens je vakantie in Spaans of Frans ziekenhuis terecht. Dat is op zichzelf natuurlijk al enorm vervelend. Maar, misschien heb je ook wel bloed nodig. Weet jij hoe de bloedvoorziening in andere landen is geregeld?
 ·  Translate
1
Erik van Luxzenburg's profile photo
 
Helaas leidt de link mij naar een error pagina: http://www.sanquin.nl/error/404/ maar misschien komt dat omdat dit bericht al wat oud is
 ·  Translate
Add a comment...

Sanquin

Shared publicly  - 
 
 Bloed geven kan op 156 verschillende afnamelocaties, verspreid over Nederland. Voor donors die geen vaste afnamelocatie in de buurt hebben is er een andere optie: de Mobiele Afname Locatie (MAL). Vijf jaar geleden zijn we gestart met de eerste mobiele bloedbank. Inmiddels heeft Sanquin vier van deze ‘bloedbanken op wielen’. Er zijn meerdere landen die werken met mobiele bloedbanken. Maar, nergens anders ter wereld bestaat er zo’n exemplaar als die wij nu hebben.

De afnamelocatie is eigenlijk een trailer die aan beide kanten kan uitschuiven. Dat uitschuiven is ook het unieke aan de Nederlandse mobiele bloedbanken. Alles, van de stoelen tot de bloeddrukmeters, is op maat gemaakt. De vier trailers komen in totaal naar vijftig plaatsen in zeven provincies: Brabant, Gelderland, Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Zeeland. Per sessie komen gemiddeld 120 donors bloed geven. In totaal zijn dit bijna 25.000 donaties per jaar.
De mobiele bloedbank in cijfers

    68 vierkante meter is het totale vloeroppervlak
    26 ton weegt de trailer
    14 parkeerplaatsen zijn nodig wanneer compleet uitgeschoven
    8 afnamestoelen en 3 keuringskamers worden gehuisvest in de trailer
    45.000 kilometer legt één mobiele bloedbank jaarlijks af
    60 liter bloed wordt gemiddeld per sessie (van 8 uur) afgenomen

In het buitenland is de mobiele afnamelocatie een bekender begrip dan in Nederland. Wij hebben het concept verder kunnen verbeteren, onder andere door de unieke toevoeging dat de bloedbank uitschuifbaar is. Hierdoor kloppen ook andere landen zoals Duitsland en België bij ons aan voor informatie over de bouw van eigen nieuwe trailers. Zo kunnen we elkaar een handje helpen! 
 ·  Translate
1
1
Add a comment...
Story
Tagline
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. Met hun bloed worden jaarlijks ruim 25.000 mensenlevens gered!
Introduction
Wat doet Sanquin
De activiteiten van Sanquin zijn veel omvattender dan de meeste mensen denken. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, produceert Sanquin geneesmiddelen uit plasma, maakt bloedgroepen- en immuunreagentia, verricht diagnostisch onderzoek voor ziekenhuizen, doet wetenschappelijk onderzoek en verzorgt onderwijs, opleidingen en nascholing.

Bloedinzameling
In de wet staat dat Nederland zelfvoorzienend moet zijn in bloedproducten. Dat moet gebeuren op basis van vrijwillig en belangeloos afgestaan bloed. De divisie Bloedbank van Sanquin zorgt voor het behoud en de werving van donors. De Bloedbank regelt ook de inzameling van bloed op de vele afnamelocaties in ons land.

Bloedproducten
De Bloedbank verwerkt donorbloed tot verschillende bloedproducten en levert deze aan ziekenhuizen. Soms stelt Sanquin bloed- en tussenproducten beschikbaar aan onderzoeksinstituten voor onderzoeksdoeleinden.

Plasmaproducten
Bloedplasma wordt meestal verwerkt tot geneesmiddelen, zoals stollingsfactoren voor de behandeling van hemofilie en immunoglobulinen voor behandeling bij afweerstoornissen. Deze geneesmiddelen gaan naar apothekers, ziekenhuizen en de farmaceutische groothandel.

Advies bij bloedproducten
Een belangrijke taak van Sanquin is advisering over het gebruik van bloedproducten. Het gaat hierbij om individuele advisering in concrete gevallen, maar ook om deelname aan besprekingen over transfusiebeleid met ziekenhuizen en behandelaren in de bloedtransfusiecommissies.

Monitoring van bloedproduct gebruik
Voor de verbetering van de kwaliteit en de veiligheid van de bloedproducten is een goede signalering van de (neven-) effecten van bloedtransfusies erg belangrijk. Sanquin werkt samen met wetenschappelijke verenigingen en beroepsorganisaties in de stichting ‘Transfusiereacties in Patiënten’ (TRIP) aan het landelijk systeem voor de wetenschappelijke rapportage over de bloedveiligheid in Nederland.

Reagentia
Als spin-off van de onderzoeksfaciliteiten en diagnostische laboratoria, kan Sanquin een breed scala aan reagentia, waaronder een aantal innovatieve producten voor diagnostisch gebruik en voor fundamenteel en klinisch onderzoek ontwikkelen. De reagentia van Sanquin zijn wereldwijd beschikbaar via een netwerk van distributeurs.

Onderzoek
Bloedtransfusiegeneeskunde blijft een onderzoeksveld in ontwikkeling. Een essentiële activiteit van Sanquin is daarom het doen van onderzoek op het gebied van bloed- en plasmaproducten en diagnostiek. Sanquin doet zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Jaarlijks wordt een scala aan studies op het gebied van onder meer immunologie, celbiologie, bloedoverdraagbare infectieziekten, hematologie en bloedtransfusiegeneeskunde uitgevoerd. Nieuwe onderzoeksterreinen zijn stamcellen en cellulaire en immuuntherapie.

Onderwijs
Medewerkers van vrijwel alle divisies van Sanquin zijn betrokken bij het geven van onderwijs en trainingen. Sanquin draagt bij aan reguliere curricula van hogescholen en universiteiten, medisch specialisten opleiding en de opleiding tot bloedtransfusiearts en -specialist.


Contact Information
Contact info
Phone
020-512 30 00
Address
Hoofdlocatie en bezoekadres: Sanquin Plesmanlaan 125 1066 CX Amsterdam