Profile cover photo
Profile photo
Psychologenpraktijk Wernsen / rTMS Nederland
25 followers
25 followers
About
Psychologenpraktijk Wernsen / rTMS Nederland's interests
Psychologenpraktijk Wernsen / rTMS Nederland's posts

Beste mensen,

Afgelopen zomer ben ik in mijn praktijk gestart met het geven van magnetische hersenstimulatie (rTMS). Dit is een wetenschappelijk bewezen behandeling voor depressie (muv bipolaire stoornis en psychotische depressie) zoals onlangs in een artikel is beschreven: Definite antidepressant effect of rTMS in unipolar depression (Level A), but no recommendation for bipolar depression.

Uiteraard wil ik graag dat magnetische hersenstimulatie meer bekend wordt. Om deze reden zoek ik mensen die willen bloggen of schrijven in een tijdschrift / krant over hoe ze een rTMS behandeling ervaren (wat het met hen doet / heeft gedaan). Tegen kostprijs wil ik een aantal mensen behandelen.

Een magnetische hersenstimulatiebehandeling geeft geen bijwerkingen (hooguit tijdelijke spanningshoofdpijn) en het effect is in veel gevallen blijvend. Na een rTMS-behandeling in combinatie met gesprekstherapie is 78% van de cliënten ‘in remissie’, ze geven aan dat hun klachten voor gemiddeld 75% zijn afgenomen. In sommige gevallen is er na 6 of 12 maanden een aantal opfrissessies nodig om de antidepressieve werking van rTMS te behouden.

Het verschil tussen hersenstimulatie en medicatie is dat hersenstimulatie uw depressie heel gericht in uw brein behandelt. Daardoor zijn er weinig tot geen bijwerkingen. Medicijnen komen ook in uw brein, via uw bloedbanen. Omdat uw bloed echter door uw hele lichaam stroomt, zijn er bijwerkingen mogelijk in anderen delen van uw lichaam.

Nog een voordeel van magnetische hersenstimulatie is dat het effect snel merkbaar is (binnen 10 sessies / 3 weken).

Al deze redenen, en de positieve ervaringen die ik zelf heb opgedaan met cliënten was voor mij een reden om het ook in mijn eigen praktijk aan te bieden. Wanneer u last heeft van een depressie en u wilt tegen een lage prijs een behandeling ondergaan, en hier ook over schrijven, neem dan contact met mij op door te mailen naar het volgende mailadres: info@rtms-nederland.nl of te bellen naar 0628853668.

Vriendelijke groet,

Bram Wernsen

Post has attachment
Hersenstimulatie in de psychiatrie: hoe diep moeten we gaan?

Hersenstimulatie wordt steeds vaker gebruikt in de psychiatrie. Nieuw onderzoek toont aan dat diepe stimulatie (DBS) en oppervlakkige stimulatie (TMS of tDCS) misschien niet zo veel verschillen van elkaar.
https://www.facebook.com/rtmsnederland
Photo

Post has attachment
Amerikaanse onderzoekers bevevstigen dat een rTMS-behandeling zorgt voor significante afname van depressieve klachten #depressie  #rTMS 

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Waarom sporten helpt bij een depressie. Nieuw onderzoek laat zien hoe het werkt.
http://bit.ly/1r8w5Q2
Photo

Post has attachment
Stemmen in het hoofd door herinneringen

Bij het horen van stemmen zijn taalgebieden in de hersenen actief. Maar deze gebieden raken  mogelijk pas geprikkeld door een herinnering. Dat concludeert neurowetenschapper Kelly Diederen van het UMC Utrecht.

Diederen onderzocht via functionele MRI-scans vijftien personen die stemmen horen. Proefpersonen drukten op een knop als ze tijdens het scannen stemmen hoorden. Diederen kon zo de hersenactiviteit voor en tijdens het optreden van de hallucinaties bekijken. Het blijkt dat voornamelijk taalgebieden in de rechter hersenhelft actief zijn tijdens het horen van stemmen.

Maar dat is niet alles. Verrassend genoeg treedt enkele seconden vóór de hallucinatie juist een verandering op in een heel ander hersengebied in de linker hersenhelft. De zogenaamde 'parahippocampale gyrus' is een hersengebied dat betrokken is bij herinneringen en geheugen. Diederens resultaten suggereren dat de stemmen ontstaan doordat een spontane herinnering de taalgebieden activeert.

"Deze resultaten sluiten goed aan bij de ervaringen van mensen die stemmen horen", vertelt Diederen. "Mensen horen vaak dezelfde dingen van de stemmen in hun hoofd, het gaat ook vaak over dezelfde thema's. Bovendien ontstaat het horen van stemmen vaak na een trauma. Dat wijst allemaal op de rol van herinneringen."

Diederens resultaten helpen het ontstaan van stemmen te verklaren, maar bieden niet direct zicht op een nieuwe behandeling ervan. Een veelbelovende aanpak is het uitschakelen van taalgebieden met sterke magneetvelden ('transcraniële magnetische stimulatie'). De resultaten daarvan zijn echter wisselend. Verder ligt het hersengebied dat betrokken is bij herinneringen te diep in de hersenen om transcraniële magnetische stimulatie beïnvloed te worden.

Zeventig procent van de patiënten met schizofrenie hoort stemmen. Deze stemmen zijn vaak negatief en maken patiënten angstig. Behandeling met antipsychotica in een kwart van de gevallen tegen de stemmen. Maar een effectieve behandeling tegen het horen van stemmen ontbreekt. Overigens horen sommige mensen ook stemmen terwijl ze gezond zijn

Bron: UMC Utrecht
Photo

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded