Profile cover photo
Profile photo
Kvarkadabra
156 followers -
časopis za tolmačenje znanosti
časopis za tolmačenje znanosti

156 followers
About
Posts

Post has attachment
Kako deluje blockchain?
Kvarkadabra
Kvarkadabra
kvarkadabra.net
Add a comment...

Post has attachment
Z začetkom novega leta se marsikdo odloči, da bo opustil katero od škodljivih navad in tako storil nekaj dobrega za svoje zdravje. Nekateri se odpovedo kajenju, drugi nameravajo več telovaditi, največ ljudi pa verjetno sklene, da se bo bolj zdravo prehranjevalo. Sprejetje takšne odločitve je seveda pomemben prvi korak k zastavljenemu cilju, a žal malokomu uspe na novi poti vztrajati dlje kot le nekaj tednov.
Če se resno lotimo spreminjanja navad, imamo na voljo veliko tehnik, ki nam pomagajo, da dlje časa vztrajamo pri svojih zaobljubah. Da ne pojemo preveč nezdrave hrane, je tako najbolje, da se že v trgovini odločimo, katerih živil sploh ne bomo kupili. A niti prijemi, s katerimi poskušamo vnaprej odstraniti morebitne skušnjave, nas še zmeraj ne bodo pripravili do tega, da bi se odpravili na tek ali v telovadnico.
Zato je toliko bolj zanimiv čudežni recept za povečanje samonadzora in vztrajnosti, ki ga je nedavno odkril in z eksperimenti potrdil ameriški profesor psihologije David DeSteno. Rezultati poskusov, o katerih poroča v knjigi Emotional Success: The Power of Gratitude, Compassion and Pride (Eamon Dolan, 2018), so pomembni, saj opisujejo metodo, ki nam brez dodatnega napora omogoča, da v bistveno večji meri počnemo tisto, s čimer bomo tudi dolgoročno zadovoljni.
Kvarkadabra
Kvarkadabra
kvarkadabra.net
Add a comment...

Post has attachment
Zadnje mesece se je ponovno razplamtela debata o ogroženosti slovenščine. V razmislek bi zato postavil hipotezo, da slovenščino morda dolgoročno še najbolj ogroža prepočasno sledenje novim jezikovnim tehnologijam, ki jih drugi jeziki bistveno hitreje razvijajo in vnašajo v vsakdanjo množično uporabo.
Add a comment...

Post has attachment
Roman Jerala: "Danes zjutraj so na radiu objavili, da bo vlada menda umaknila člen, ki omogoča izvajanje predavanj na univerzah v Sloveniji (tudi) v angleščini. S tem je dobro organizirana kampanja slovenistov, pisateljev in nekaterih humanistov dosegla začrtan cilj. ... V tej kampanji so imeli slovenisti izdatno podporo medijev. ... Prispevek na temo internacionalizacij visokega šolstva sem poslal v Delo že pred pol leta, vendar ga nikoli niso objavili. V Dnevniku so nato v zelo korektnem prikazu nasprotnih dejstev objavili nekaj mojih stališč, v Delu pa so sistematično objavljali večstranske prispevke nasprotnikov uporabe angleščine..."
Add a comment...

Post has attachment
Izraelski zgodovinar Yuval Noah Harari, pisec tudi v slovenščino prevedene uspešnice Sapiens: kratka zgodovina človeštva (Mladinska knjiga, 2014), v svoji novi knjigi Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Harper, 2016) analizira vpliv napredka znanosti in tehnologije na spreminjanje temeljnih vrednot in načel, po katerih deluje sodobna družba. Posebej ga zanimata področji biomedicine in velikega podatkovja, ki ju opredeli kot poglavitna razloga, zaradi katerih se postopoma zmanjšuje pomen prepričanja, da mora družba temeljiti na avtonomnem posamezniku, ki sam zase najbolje ve, kaj je dobro zanj in za skupnost.
Add a comment...

Post has attachment
Leta 2014 je psiholog Ajako Sakakibara na glasbeni šoli Ičinonkai v Tokiu na Japonskem izvedel zanimiv eksperiment, v katerem je pokazal, da absolutni posluh ni prirojena naravna danost, ampak posledica sistematične dolgotrajne vadbe. S starši štiriindvajsetih otrok, starih od dva do šest let, se je dogovoril, da bodo doma po štirikrat ali petkrat na dan izvajali natančno določene vaje, ki naj bi otrokom omogočile, da razvijejo prepoznavanje višine zaigranega tona.

Absolutni posluh ima le nekaj manj kot 0,1 odstotka celotne populacije. Prav zaradi redkosti te veščine so bili glasbeni pedagogi dolgo časa prepričani, da je popoln posluh prirojena biološka danost peščice posameznikov. Eksperiment v glasbeni šoli na Japonskem pa je pokazal, da lahko vsaj otroci, mlajši od šestih let, absolutni posluh razvijejo s pomočjo intenzivnega in sistematičnega treninga, če le dovolj vztrajno sledijo posebni metodi vadbe.

Pri vseh sodelujočih družinah so pred začetkom poskusa najprej dobro uglasili domače klavirje, na katerih so starši nato večkrat na dan po nekaj minut preigravali vnaprej pripravljene akorde, ki so jih otroci povezovali z zastavicami različnih barv. Tako so otroci sistematično pridobivali sposobnost razlikovanja akordov in tonov.Vsak otrok je imel približno stokrat na dan možnost prepoznati neki akord, ki ga je poskušal povezati s pravo barvo zastavice. Sprva so se naučili prepoznavati nekaj osnovnih akordov, nato so jim postopoma dodajali nove. Otroci so se veščine učili različno hitro. Pri nekaterih je urjenje trajalo leto in pol, drugi so cilj dosegli že prej. Zanimivo pa je, da so prav vsi, ki so končali šolanje (dva sta vmes odnehala zaradi vzrokov, ki niso povezani z glasbo), razvili tudi absolutni posluh.
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded