Profile cover photo
Profile photo
Institut Ruđer Bošković
8 followers -
Stožerna znanstvena ustanova u području prirodnih i biomedicinskih znanosti u Republici Hrvatskoj.
Stožerna znanstvena ustanova u području prirodnih i biomedicinskih znanosti u Republici Hrvatskoj.

8 followers
About
Institut Ruđer Bošković's posts

Post is pinned.Post has attachment
Znanstvenici Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković (IRB), Maria Brbić, dr. sc. Fran Supek i suradnici, objavili su znanstveni rad u kojem su opisali tehnologije umjetne inteligencije koje samostalno "čitaju" znanstvenu literaturu iz područja mikrobiologije. 

Post has attachment
Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Vedrana Filić Mileta i dr. sc. Igor Weber, u suradnji s kolegama s Medicinskog fakulteta u Hannoveru, objavili su rad u prestižnom časopisu 'Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America' u kojem razjašnjavaju drevni mehanizam hranjena stanica. 

Post has attachment
Organska otapala čine gotovo 70% svih industrijskih emisija širom svijeta, a većina organskih otapala koja se primjenjuju u tradicionalnoj otopinskoj sintezi su toksična, zapaljiva i korozivna. Proces "ubrzanog starenja" izuzetno je jednostavan, zahtjeva mali unos energije te gotovo i ne proizvodi štetne i otrovne nusprodukte, a zbog navedenih karakteristika mogao bi naći primjenu u kemijskoj i farmaceutskoj industriji.

Post has attachment
Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. Juraj Simunić i prof. Iva Tolić objavili su znanstveni rad koji evaluira dosadašnje spoznaje o nastanku diobenog vretena, 'minijaturnog stroja' neophodnog za proces diobe stanice.
https://goo.gl/8kEi5k
Photo

Post has attachment
Znanstvenici IRB-a dr. Nikola Biliškov i dr. Danijela Vojta, u suradnji s domaćim i međunarodnim znanstvenicima, objavili su znanstveni rad u kojem su, nizom eksperimentalnih tehnika, opisali tehnološki važan proces termičkog raspada amonijevog borana, spoja koji se intenzivno istražuje kao potencijalni materijal za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju.

Post has attachment
Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) jučer je predstavljen projekt E-SiCURE, jedan od najvećih projekta iz NATO programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj, koji je nedavno dodijeljen IRB-u za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Post has attachment
Ruđerovim znanstvenicima na raspolaganju je preko dva milijuna kuna za suvremena istraživanja u biomedicini, nanotehnologiji, kemiji i ekologiji.

Riječ je o inovativnim i visoko komercijalnim projektima koji bi trebali doprinijeti razvoju novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa kao što su razvoj metode za otkrivanje novih potencijalno patogenih virusa, otkrivanje mikotoksina u hrani i okolišu, ranu detekciju biljega Alzheimerove bolesti, ili pak razvoj prototipa multifunkcionalnih nanočestica za primjenu u industriji.

Post has attachment
Koliko smo daleko od lijeka protiv superbakterije? – jedno je od globalnih pitanja o kojima će se raspravljati na ljetnoj školi 'Microbial Diversity and Specialised Metabolitesu' u organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB) i John Innes Centra (UK) te pod pokroviteljstvom Hrvatskog mikrobiološkog društva i Federacije europskih mikrobioloških društava (FEMS) od 10. do 28. rujna 2016. godine na Međusveučilišnom centru Dubrovnik (IUC).

Post has attachment
Zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) te udruge Šibenik Meteo (ŠM) javnost je u mogućnosti pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m.

Post has attachment
Prvi hrvatski bicikl na vodik - Ankica Đukić sa ZG Fakulteta strojarstva i Nikola Biliškov s IRB-a.
Wait while more posts are being loaded