Profile cover photo
Profile photo
Ruder Boskovic
11 followers -
Stožerna znanstvena ustanova u području prirodnih i biomedicinskih znanosti u Republici Hrvatskoj.
Stožerna znanstvena ustanova u području prirodnih i biomedicinskih znanosti u Republici Hrvatskoj.

11 followers
About
Posts

Post has attachment
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske danas su svečano potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kojim je Institutu Ruđer Bošković (IRB) dodijeljeno gotovo tri milijuna kuna za dva projekta vrhunskih istraživanja u području fizike.

Sredstva su dodijeljena dvama projektima, i to projektu „Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike“ kojem je pripalo 1.495.850,00 kuna, te projektu „Sinergijom do uspjeha: RBI-T-WINNING i ESIF udruženi u jačanju izvrsnosti Zavoda za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković (RBI-TWINN-SIN)“ kojem je pripalo 1.439.634,00 kuna.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Institut Ruđer Bošković (IRB) ugostio je jednog od najpoznatijih svjetskih popularizatora znanosti, „golog znanstvenika“ dr. Chrisa Smitha, poznatog po BBC-jevom radio programu i podcastu „The Naked Scientists“.

Hrvatskoj publici dr. Smith predstavio se uživo izvodeći svoj znanstveni i zabavni program na kemijskom odsjeku PMF-a, a tom prigodom pridružila mu se i dr. Delhaize koja je publiku odvela na virtualno putovanje svemirom.
Add a comment...

Post has attachment
U Vladi Republike Hrvatske danas je svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kojim je Institutu Ruđer Bošković (IRB) dodijeljeno ukupno 74,9 milijuna kuna za dva projekta znanstvenih centara izvrsnosti osnovanih na Institutu.

Sredstva su dodijeljena Znanstvenom centru izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro), i to za projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ kojem je pripalo 36.941.965 kn, te Znanstvenom centru izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS), i to za projekt „Potpora vrhunskim istraživanjima Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore“ kojem je pripalo 37.990.359 kn.
Add a comment...

Post has attachment
Kao uvod u ovogodišnje izdanje Europske noći istraživača koja se svake godine u mnogim europskim gradovima tradicionalno organizira posljednjeg petka u rujnu, 26. i 27. rujna u europskoj prijestolnici Bruxellesu održalo se događanje vezano za popularizaciju znanosti „Science is Wonder – ful!“ na kojem je sudjelovala i Ruđerovka dr. sc. Dunja Šamec iz Laboratorija za kemijsku biologiju Zavoda za molekularnu biologiju.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Istraživački tim pod vodstvom dr. sc. Nikole Biliškova proveo je istraživanje koje je omogućilo nove spoznaje vezane za procese mehanokemijske sinteze u priređivanju materijala za pohranu vodika uz perspektivu široke industrijske primjene.

Vodik se razmatra, a već i naveliko ulazi u primjenu kao ekološki prihvatljiv nosač energije, koji bi zamijenio danas dominantna fosilna goriva u vozilima i stacionarnim trošilima.
Add a comment...

Post has attachment
Od 3. do 8. rujna u Zagrebu je održan 15. međunarodni simpozij o vodenoj mikrobnoj ekologiji (SAME - Symposium on Aquatic Microbial Ecology) koji svake dvije godine okuplja vodeće međunarodne stručnjake iz tog područja.

Ovogodišnje izdanje konferencije okupilo je više od 250 istaknutih stručnjaka iz cijelog svijeta koji su tijekom kongresa predstavili svoja najnovija dostignuća, a održalo se u organizaciji Instituta Ruđer Bošković.
Add a comment...

Post has attachment
Institut Ruđer Bošković (IRB) danas su posjetili autori kreativnih rješenja nagrađenih u sklopu natječaja „Znanstveni izazovi s micro:bitom”.

Ukupno devetnaest učenika iz osnovnih škola „Zrinskih“ iz Nuštra i „Meje“ iz Splita, Tehničke škole Bjelovar te udruga Centar tehničke kulture Rijeka i Connect IT Slavonski Brod u pratnji svojih mentora obišli su IRB gdje su se upoznali s radom Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku, Laboratorija za spektrometriju masa Zavoda za fizičku kemiju te Laboratorija za biološke učinke metala Zavoda za istraživanje mora i okoliša.
Add a comment...

Post has attachment
Humanitarna utrka Terry Fox Run, 18. po redu u Hrvatskoj, ove će se godine održati u nedjelju, 24. rujna na Jarunu, a sav prihod bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.
Add a comment...

Post has attachment
Od nedjelje 27. kolovoza do petka 1. rujna 2017. godine u hotelu Amfora Beach Resort u gradu Hvaru održat će se međunarodna znanstvena konferencija o mejozi.

Riječ je o najvažnijoj i do sad najvećoj konferenciji u području mejoze, posebne vrste stanične diobe kojom nastaju spolne stanice, na kojoj će vodeći svjetski molekularni biolozi predstaviti najnovija otkrića o mehanizmima ovog procesa važnoga za gensku rekombinaciju i genetičku raznolikost, a saznanja o mejozi na molekularnoj razini, koja će biti prikazana na konferenciji, iznimno su važna i za daljnji razvoj reproduktivne medicine.
Add a comment...

Post has attachment
Znanstvenici Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a objavili su, u suradnji s kolegama iz međunarodne kolaboracije CERN Axion Solar Telescope (CAST), znanstveni rad u uglednom časopisu Nature Physics.

U članku su objavljeni najnoviji rezultati potrage za hipotetskim česticama zvanim Sunčevi aksioni koje bi mogle biti kandidati za tamnu stvar svemira i ključne u objašnjavanju razlike između materije i antimaterije.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded