Profile cover photo
Profile photo
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland
19 followers -
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) is een kennis- en expertisecentrum voor mensen met epilepsie en verwante aandoeningen.
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) is een kennis- en expertisecentrum voor mensen met epilepsie en verwante aandoeningen.

19 followers
About
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland's interests
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland's posts

Post has attachment
Deel je ontdekkingen! In de workshop van gedragswetenschapper Jurjen Tak vertelt hij aan de hand van zijn boek 'Tien dingen die ik van Kester heb geleerd' over zijn ervaringen na 26 jaar ouderschap van een bijzonder kind en dat brengt u wellicht met elkaar in gesprek over uw eigen ontdekkingen. Bij aanmelding kunt u uw voorkeur voor een workshop aangeven.

Meer info en aanmelding: http://bit.ly/sein-umcu

Post has attachment
Bij kinderen is epilepsiechirurgie aantrekkelijk. Refractaire epilepsie gaat bij kinderen vaak gepaard met een hoge aanvalsfrequentie en bedreiging van de ontwikkeling. Een succesvolle operatie kan de epilepsie stoppen en medicatie kan dan vaak snel worden afgebouwd, wat de ontwikkeling ten goede komt.

De uitdaging is om vast te stellen waar het epileptisch focus zich bevindt en te voorspellen wat de risico’s zijn. Wat zijn de diagnostische mogelijkheden, hoe haalbaar en hoe invasief zijn ze voor jonge kinderen? Tijdens het SEIN-UMCU Symposium zal aan de hand van casussen dilemma’s en mogelijkheden worden geïllustreerd door neuroloog en klinisch neurofysioloog, dr. F.S.S. Leijten (UMC Utrecht).

Mis het niet! Kom 14 oktober naar het SEIN-UMCU Symposium over Refractaire epilepsie. Meer info en aanmelding: http://bit.ly/sein-umcu-14

Post has attachment
Passend onderwijs voor kinderen met epilepsie is een van de workshops tijdens het SEIN-UMCU Symposium 15 oktober.

De onderwijskundig begeleiders van het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE) geven met een praktijkvoorbeeld een helder beeld van de mogelijke begeleiding. Bij aanmelding kunt u uw voorkeur voor een workshop aangeven.

Meer info en aanmelding: http://bit.ly/sein-umcu

Post has attachment
De meeste behandelingen bij (kinderen met) het Dravet syndroom en het Lennox-Gastaut syndroom zijn evidence-based, de volgorde waarin dit gebeurt is meestal expert-based. Wat is over die volgorde te zeggen, wat heeft fase IV klinisch onderzoek opgeleverd (stiripentol, rufinamide, perampanel), wat is de plek van (geïmporteerd) kaliumbromide, wat is al te zeggen over de waarde van nog-niet-geregistreerde geneesmiddelen (cannabidiol, fenfluramine)?

Neuroloog dr. W.B. Gunning (SEIN) gaat in op deze vragen tijdens het SEIN-UMCU Symposium over Refractaire epilepsie op 14 oktober.

Ga voor meer info en aanmelding naar: http://bit.ly/sein-umcu-14

Post has attachment
Er zijn geen alarmsystemen beschikbaar waarvan is aangetoond dat ze betrouwbaar epileptische aanvallen detecteren. Uiteraard is dat wél van groot belang voor mensen met epilepsie en hun familieleden.

Al enige tijd is er een nieuw systeem in ontwikkeling: Nightwatch. Het systeem maakt gebruik van meer signalen dan alleen geluid of beeldmateriaal. De ontwikkelaars verwachten dat Nightwatch een doorbraak kan betekenen in de zorg voor vooral (jonge) kinderen en mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie.

Neuroloog Frans Leijten is projectleider van het onderzoeksconsortium dat aan Nightwatch werkt en geeft tijdens het SEIN-UMCU Symposium 15 oktober een update over de stand van zaken.

Kom ook zaterdag 15 oktober! Meer info en aanmelding: http://bit.ly/sein-umcu

Post has attachment
Een stofwisselingsziekte als oorzaak van epilepsie is zeldzaam, maar de kans op een stofwisselingziekte neemt sterk toe als epilepsie niet het enige verschijnsel is. Tijdige herkenning van aanvullende aanknopingspunten is – zeker bij behandelbare oorzaken – essentieel.

Kinderarts metabole ziekten dr. P.M. van Hasselt (UMC Utrecht), gaat in zijn presentatie tijdens het SEIN-UMCU Symposium aan de hand van casuïstiek in op het herkennen van deze karakteristieke aanknopingspunten bij metabole oorzaken van epilepsie.

Mis het niet!

Kom 14 oktober naar het SEIN-UMCU Symposium over Refractaire epilepsie. Meer info en aanmelding: http://bit.ly/sein-umcu-14

Post has attachment
Epilepsiechirurgie is de meest effectieve behandeling van Moeilijk Instelbare Epilepsie. Grijp de kans om in gesprek te gaan met neurochirurg Peter van Rijen van het UMC Utrecht tijdens de workshop Epilepsiechirurgie bij kinderen.

Dit is een van de workshops tijdens het SEIN-UMCU Symposium op 15 oktober. Bij aanmelding kunt u uw voorkeur voor een workshop aangeven. Meer info en aanmelding: http://bit.ly/sein-umcu

Post has attachment
Kinderneuroloog dr. M.C.Y. de Wit van het Erasmus MC-Sopia Kinderziekenhuis praat u bij over epilepsie en cerebrale aanlegstoornissen tijdens het SEIN-UMCU Symposium op 14 oktober.

Cerebrale aanlegstoornissen zijn vaak de onderliggende oorzaak bij refractaire focale epilepsie. Meestal gaat het om een fout in de migratie en/of differentiatie van corticale neuronen. Meest voorkomende oorzaak is genetisch. Het herkennen en classificeren van corticale aanlegstoornissen helpt voor het bepalen van de prognose, behandelingsopties en eventuele erfelijkheid. Aan de hand van MRI voorbeelden zullen de belangrijkste beelden worden besproken.

Ga voor meer info en aanmelding naar: http://bit.ly/sein-umcu-14

Post has attachment
Dankzij nieuwe technieken van DNA-onderzoek nemen de mogelijkheden om een genetische diagnose te stellen bij patiënten met epilepsie snel toe, evenals de kennis over genetische epilepsiesyndromen. Tijdens het symposium op 14 oktober illustreert klinisch geneticus dr. E.H. Brilstra (UMC Utrecht) dit aan de hand van patiëntenvoorbeelden. Tot slot wordt vooruitgeblikt: welke ontwikkelingen zijn de komende jaren te verwachten?
Ga voor meer info over het SEIN-UMCU symposium Refractaire epilepsie op 14 oktober naar: http://bit.ly/sein-umcu-14

Post has attachment
Hoe doe je dat: samen met je kind, samen verder met epilepsie? Twee speltherapeuten van SEIN, Ypy Bekkema en Jolanda Frans Ensing, gaan hierop in tijdens hun presentatie op het SEIN-UMCU Symposium op 15 oktober. Naast de presentaties zijn er op deze dag ook workshops waarin u in gesprek kunt gaan met professionals en ervaringsdeskundigen. Meld u aan! http://bit.ly/sein-umcu
Wait while more posts are being loaded