Profile cover photo
Profile photo
Zwaan & Schouten Garantiemakelaars
6 followers
6 followers
About
Posts

Post has attachment
Warme winterdagen

Zit de schrik er nog goed in na ontvangst van de energierekening van afgelopen jaar? Als dat het geval is, dan hebben wij een paar mooie tips voor je om deze winter lekker warm te blijven en mogelijk meteen wat geld te besparen. 

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om het huis helemaal te verduurzamen en energieneutraal te maken. Hoewel er in veel gevallen subsidies te vinden zijn voor isolatie, verduurzaming en vergroening, kost het aanpassen vaak nog aardig wat eigen geld en – vooral – tijd. Terwijl de winter al op de deur staat te kloppen. 

Dus hebben wij wat eenvoudige tips voor je die misschien zelfs wel geld opleveren, waarbij iets moet worden geïnvesteerd, maar dan minimaal. De ‘kost gaat immers voor de baat uit’. Zo ook bij deze eerste tip: schaf een programmeerbare thermostaat aan. Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod aan thermostaten die een vooraf ingesteld programma afdraaien. Zodat er niet verwarmd hoeft te worden wanneer iedereen slaapt of werkt, maar dat het wel warm is als iedereen op en/of thuis is. Deze thermostaten zijn er al voor een paar tientjes. 

Deze prijzen zijn omlaag gegaan omdat nu de trendy ‘slimme thermostaat’ zijn intrede heeft gedaan. Die zijn duurder (vanaf ca. tweehonderd euro koop je al een knappe slimmerd op internet), maar ze kunnen ook veel meer. Belangrijkste: ze zijn te bedienen via je smartphone, dus ook als je niet thuis bent kun je de boel alvast lekker opwarmen. Heel Handy, vooral als je onregelmatig werkt of veel van huis bent.

De tweede tip vraagt om een bezoekje aan de bouwmarkt. Voor een paar tientjes aan tochtstrips kopen doet wonderen. Mocht je dit in het verleden al hebben gedaan, check dan de staat van die isolatie. Die wil na een paar jaar wel eens aan vervanging toe zijn. Let wel op dat niet alles luchtdicht wordt afgesloten: een beetje luchtcirculatie is nodig, ook in de winter. Zet daarom gerust op zijn tijd wat ramen open. Daar wordt de lucht in huis droger van en dat warmt weer sneller op dan vochtige, niet gerecirculeerde lucht. 

Wensen wij u een warme winter toe!
Photo

Post has attachment
Flexwerker en hypotheek

Een veranderende wereld vraagt om flexibiliteit. De afgelopen jaren groeide het aantal zzp’ers en flexwerkers enorm, maar nog altijd hebben deze groepen veel moeite om een hypotheek te krijgen. Langzaamaan komt daar verandering in.

Zo’n twee jaar geleden startten uitzendorganisatie Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis met een proef om flexwerkers aan een hypotheek te helpen. Flexwerkers zijn mensen die werken via een uitzendbureau, derhalve geen vast baan hebben en dus moeilijk een hypotheek kunnen aanvragen. Voor hen is een proef gestart met een zogenaamde ‘perspectiefverklaring’. Hierbij wordt gekeken naar het perspectief van de aanvrager: diens opleiding, werkervaring, competenties, functie en de situatie op de arbeidsmarkt. Als dit er goed uitziet, dan ligt een hypotheek mogelijk in het verschiet. Ook als diegene geen vast arbeidscontract heeft. 

De proef lijkt geslaagd. Steeds meer banken en financiële instellingen sluiten zich aan bij het initiatief: flexwerkers met een perspectiefverklaring kunnen nu ook bij ABN Amro, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, Regiobank en SNS terecht. Waarbij het vooralsnog alleen gaat om flexwerkers die na minimaal een dienstjaar bij uitzendorganisaties Randstad en Tempo Team en detacheerder Yacht in aanmerking voor een perspectiefverklaring. De groep uitzendbureaus breidt zich eveneens langzaam uit. 

Daarnaast bestaan er ZZP’ers, mensen met een eigen bedrijf. Deze hebben eveneens geen grote organisatie achter zich die garant zou kunnen staan bij een eventuele hypotheekaanvraag. Maar ook hier klaart de lucht iets. Zo mag een bank bijvoorbeeld afwijken van de regels rondom de inkomenstoets. In plaats van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar mag de bank bijvoorbeeld ook uitgaan van het laatste jaar en een goede prognose van de toekomstige inkomsten. Vanzelfsprekend met de nodige onderbouwing.

Meer weten? De website flexibelwerkenenwonen.nl dient als informatiepunt voor zzp’ers en flexwerkers die graag willen weten of ze in aanmerking komen voor een hypotheek. Met behulp van een online checklist kan men zich hier voorbereiden op een eventuele hypotheekaanvraag. Volgens de banken is een ‘hypotheek niet voor elke zzp’er en flexwerker weggelegd, maar is er momenteel vaak meer mogelijk dan men denkt’. 
Photo

Post has attachment
Beter voor iedereen: verduurzamen 

Wie iets goeds wilt doen voor zichzelf, zijn portemonnee én het milieu zou eens moeten overwegen om de eigen woning te verduurzamen. Vaak kan dat al met een paar aanpassingen, maar zelfs grote investeringen leveren uiteindelijk geld en groen op.

Verduurzamen van een woning heeft al snel een hoop voordelen. Vanzelfsprekend moet er eerst geld worden  geïnvesteerd om een huis ‘groener’ te maken, maar de extra kosten wegen vaak niet op tegen het comfort én de voordelen. Zoals een lagere energierekening en een waardeverhoging van je huis. Twee zaken die, zeker op de langere termijn, meer dan voldoende compensatie opleveren.

Naast financieel voordeel levert verduurzaming praktische voordelen op. Vooral dit laatste zal menig huizenbezitter aanspreken. Neem bijvoorbeeld efficiënte vloer- of wandverwarming. Dit scheelt radiatoren aan de muur en geeft dus meer inrichtingsvrijheid in huis. Met in de meeste gevallen bovendien een lager prijskaartje voor verwarming. Tel daarbij op dat koude voeten in de winter verleden tijd zijn, het aantal stofnesten in huis afneemt en dat goede isolatie minder tocht oplevert. Om maar eens een paar voordelen op te noemen.

De mogelijkheden om de energierekening te drukken zijn echter legio: zonnepanelen, de aanschaf van een zogenaamde Warmte-Koude-Opslag (WKO) die gebruikt maakt van grondwater (’s zomers koelen, ’s winters het opgeslagen en verwamrde koelwater als verwarming gebruiken), dubbele beglazing en natuurlijk adequate muur- en dakisolatie. Voor veel vormen van verduurzaming zijn bovendien subsidies of interessante leningen beschikbaar. Kijk hiervoor op http://www.energiesubsidiewijzer.nl

Met of zonder subsidie: de lagere energierekening compenseert uiteindelijk de extra kosten van een verbouwing of de hogere maandlasten als gevolg van een extra hypotheek die hiervoor moet worden aangevraagd. De meeste leveranciers van verduurzamingsproducten kunnen de rekensom snel voor je maken. Ook op www.verbeteruwhuis.nl is allerlei besparingsinformatie te vinden. Of check www.ikinvesteerslim.nl, een site die alles vertelt over de Energiebespaarlening, een speciale lening voor verduurzamingsprojecten. 
Photo

Post has attachment
Speciale lening voor ouderen

Altijd al heerlijk gewoond maar lijkt de tijd er aan te komen dat je huis niet meer zo praktisch is voor de oude dag? Dan is er nu – in veel gemeenten – een oplossing: de Blijverslening. Deze lening maakt geld lenen voor aanpassingen eenvoudiger.

Ouderen blijven steeds langer in hun eigen huis wonen. Mede als gevolg van de regelgeving die verzorgingstehuizen steeds moeilijker bereikbaar maakt, maar ook omdat ouderen steeds vaker ‘kwieker’ oud zijn en geen full service verzorging nodig hebben. 

Speciaal voor die ouderen die graag hun eigen oude dag in de hand willen houden – al dan niet voorzien van bijvoorbeeld mantelzorg – is er nu de Blijverslening, ontwikkeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Gemeenten die meegaan in dit project, kunnen zo’n lening aanbieden aan hun inwoners, die daar vervolgens hun eigen woning mee kunnen aanpassen aan de eisen die het ouder worden stelt: badkamer op de begane grond, traplift, verwijderen van drempels, keuken aanpassen voor rolstoelen etc. 

Dit is dan ook meteen de belangrijkste voorwaarde voor de Blijverslening: het geld moet worden gebruikt voor het ‘levensloopbestendig’ maken van een eigen woning. Andere voorwaarden zijn door de gemeenten zelf in te vullen. Zo kan een gemeente de lening alleen beschikbaar maken voor een bepaalde doelgroep of een bepaalde wijk. Daarnaast bepaalt een gemeente hoe hoog de maximale Blijverslening is. De SVn heeft in dit hele verhaal maar een taak: het toetsen van de kredietwaardgheid van de aanvrager. De aanvraag loopt daarom via de gemeente.

De lening is beschikbaar in een consumptieve of hypothecaire variant, met beide hun eigen voorwaarden. Bij eerstgenoemde moet tenminste één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar, bij de andere is niet in een leeftijdsgrens voorzien door SVn. Gemeenten mogen dit wel op eigen inzicht bepalen. De consumptieve versie kent een maximum bedrag van tienduizend euro, de hypothecaire van vijftigduizend euro, tenzij de gemeente anders bepaalt. Bij deze laatste mag de totale financiering van de woning – de bestaande hypotheek én de Blijverslening – niet hoger zijn dan tachtig procent van de WOZ-waarde van de woning.
Photo

Post has attachment
Tips voor Open Huizen Dag

Zaterdag 3 oktober is het weer zover: Open Huizen Dag. Zonder afspraak binnenlopen bij een van de vele te koop staande huizen. Tussen 11 en 15 uur leidt de eigenaar je dan rond. Om je een beetje te helpen, hebben wij een paar leuke tips.

Je Garantiemakelaar is er immers niet alleen voor de verkoop van een huis. Wij staan ook klaar voor advies bij de aankoop. Bijvoorbeeld met tips die nuttig kunnen zijn bij een bezichtiging. Vooral als daar geen makelaar bij is, zoals vaak het geval is tijdens Open Huizen Dag.

In het huis moet je vooral alle ruimtes bekijken. Net zoals alle opberg- en kruipruimtes, vaste kasten en keukenkastjes. Vraag dan wel even vooraf om toestemming als het huis nog bewoond is. Probeer bijvoorbeeld ook of de verlichting werkt door op de muurschakelaars te drukken en draai eens een kraan open en dicht of spoel een toilet door om te kijken of deze daarna niet doordruppelt.

Wanneer je een woning of appartement koopt, koop je niet alleen het object. Maar meestal ook een nieuwe woonomgeving. Neem daarom tijd om te kijken of de buurt je bevalt. Loop door de wijk en let op zaken als staat van onderhoud van andere woningen en tuinen, kijk of er voldoende parkeerplaats is, hoe druk de wegen zijn en bepaal voor jezelf of dit bij je past.

Wanneer je vragen hebt, dan kan de bewoner die beantwoorden. Of de verkopend makelaar. Waarschijnlijk is deze, net zoals wij, tijdens Open Huizen Dag goed bereikbaar.  In beide gevallen moet je vraag naar eer en geweten worden beantwoord. Zelfs als dit antwoord minder goed uitvalt voor de verkopende partij. Vraag in dit kader ook over toekomstige (gemeentelijke) plannen in de omgeving, zoals te verwachten nieuwbouw, sloop of verkeersmaatregelen. Mocht de makelaar daar geen antwoord op weten, dan zoeken wij dit natuurlijk graag voor je uit.

Kijk voor meer informatie, deelnemende Open Huizen en nog meer tips op onze site. Of kom langs voor een persoonlijk gesprek. Wij zijn er voor je. Ook tijdens Open Huizen Dag.
Photo

Post has attachment
Prinsjesdag: meer belastingvrij schenken

Nu de hoedjes weer in de dozen liggen, de gouden koets naar de garage is gebracht voor een jarenlange onderhoudsbeurt en de Ridderzaal weer op slot zit, is het tijd om de regeringsplannen even te onderzoeken op de plannen rond wonen. 

En dat zijn er niet zo heel veel. Prinsjesdag 2015 stond voornamelijk in het teken van economische voorspoed en in tegenstellingen tot eerdere jaren is er dus weinig noodzaak extra maatregelen te treffen om de huizenmarkt te stimuleren. Die draait momenteel toch wel redelijk op eigen kracht.

Toch heeft minister Blok van Wonen wat woondingetjes in de regeringsplannen weten te manoeuvreren. Eentje daarvan is niet geheel en al onbelangrijk en stoelt op een populaire crisismaatregel die eind vorig jaar werd afgeschaft: de vrijstelling van schenkbelasting, tot een ton, mits het geld wordt besteed aan huis en/of hypotheek. Vanaf 2017 mag iedereen weer geld schenken tot een bedrag van honderdduizend euro. Zolang het geld maar wordt besteed aan de eigen woning en de ontvangende partij niet ouder is dan veertig jaar. Waarbij het niet uitmaakt of die ontvanger tot de familie behoort.  

Ander belangrijk punt voor woningbezitters is de versterking van de positie van de consument bij het bouwen van een huis. Als opdrachtgever voor de bouw van een huis of seriematige verbouw kun je ook ná oplevering aanspraak maken op de aannemer bij zichtbare en verborgen gebreken. De aannemer moet er voor zorgen dat het bouwwerk aan de wettelijke eisen voldoet, waardoor de controle hier op eenvoudiger wordt.

Veel overige maatregelen hebben vooral betrekking op huren. Een daarvan kan eventueel ook gunstig zijn voor woningbezitters die hun (tweede) woning willen verhuren. Het kabinet wil graag meer huurmogelijkheden in de vrije sector, vooral interessant voor beleggers en grootschalige projecten op dit vlak. Meer mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten maken het echter voor huurder en verhuurder eenvoudiger om te (ver)huren.
Photo

Post has attachment
Wie van de drie:  Sparen? Beleggen? Aflossen?

Je moet toch iets met je spaargeld. Nu de bank weinig rente over heeft voor een veilige parkeerstand zoekt men naar alternatieven om geld te laten groeien. De keuzes die hierbij worden gemaakt, vallen niet altijd even goed uit. Gelukkig is er hulp.

Startpunt Geldzaken, een samenwerking tussen Nibud, Vereniging Eigen Huis (VEH), de beleggersvereniging VEB en de stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL), openen per 1 september op hun respectievelijke websites een mogelijkheid waar je je kunt oriënteren op de keuze: sparen, aflossen van hypotheek of andere schulden of beleggen. 

Dit zogenaamde Geldplan ‘Sparen, beleggen of aflossen’ is ontstaan omdat de initiatiefnemers de laatste tijd, onder andere als gevolg van de lage spaarrente, zien hoe consumenten hun geld gaan beleggen en hierdoor in de problemen komen. Omdat ze niet genoeg kennis in eigen huis hebben. Maar ook zijn er veel mensen die blijven sparen, ondanks de al genoemde lage spaarrente, terwijl ze daar tegenover een hoge rente betalen op hun leningen (schulden). Hier zou je mogelijk slimmer met je geld om kunnen gaan: het aflossen van je schuld houdt immers op termijn een verlaging van je maandelijkse lasten in. Ook dat is winst.

Met het Geldplan willen de vier partijen de consument meer bewustwording geven over de verschillende mogelijkheden én de risico’s die daarbij kunnen horen. Wie op de sites van de initiatiefnemers zoekt naar het Geldplan wordt langs belangrijke vragen geleid die helpen bij de ingewikkelde keuze, waarna je met meer zelfvertrouwen een gedegen financieel toekomstplan op touw kunt zetten.

Overigens hebben de initiatiefnemers elkaar al eerder gevonden. Eind vorig jaar lanceerden zij al hun Geldplan ‘Beter rondkomen’. Dit helpt consumenten bij het in balans brengen van hun inkomsten en uitgaven. Dat de samenwerking goed bevalt, blijkt wel: volgend jaar komt Startpunt Geldzaken namelijk met het derde Geldplan. Dit zal zich dan richten op huishoudens in financiële problemen.
Photo

Post has attachment
Wij verwelkomen onze nieuwe stagiaire Esther Groot!
Photo

Post has attachment
Starten? Snel toeslaan!

Wie van plan is om te starten op de woningmarkt, moet misschien eens nadenken over ‘snel toeslaan’. De huizenprijzen zijn nu nog aan de lage kant, maar stijgen. De hypotheekrente staat gunstig en je kunt als starter aantrekkelijk lenen. 

Voor starters zijn er een paar voordeeltjes te behalen. Volgens financieel magazine Wegwijs kan deze groep tot eind 2017 meer lenen dan de waarde van het huis én maken ze mogelijk aanspraak op een gunstige starterslening. 

Voor de duidelijkheid: een starterslening is een tweede hypotheek als aanvulling op de eerste, wanneer die net niet voldoende is om je eerste huis te financieren. De starterslening bestrijkt dan ook maximaal twintig procent van de koopsom. Voordeel is dat je over deze lening de eerste drie jaar geen rente betaalt en je dus rustig kunt ‘bouwen’ aan je carrière én je salaris. Zodat je na drie jaar wel de volle mep kunt betalen. Mocht dat onverhoopt toch niet zo zijn, dan betaal je naar draagkracht. Vanzelfsprekend geldt dit alleen voor het startersleningdeel, niet voor je reguliere hypotheek. 

De kosten voor een starterslening bedragen volgens Wegwijs 1,5 procent afsluitkosten, één procent borgtochtprovisie en notariskosten. Dit alles naast de kosten voor de ‘commerciële’ hypotheek. 

Gunstig, maar let wel op. Vooralsnog blijft de constructie bestaan tot 2017, maar is deze nu al steeds moeilijker aan te vragen. De lening wordt immers verstrekt door de gemeente en veel gemeentes schrappen de regeling voor 2018 of hebben deze zelfs al van de lijst gehaald. Op dit moment verstrekken volgens Wegwijs nog maar zo’n 256 van de 400 gemeentes de bijzondere lening. Ook verschillen de voorwaarden enorm: in sommige steden geldt de lening alleen voor bepaalde postcodes en in andere gemeentes is er een maximum huizenprijs aan gekoppeld. Overigens biedt van de vier grote steden alleen Utrecht nog een starterslening aan. 

Het is voor overheden blijkbaar ook een sturingsmechanisme om mensen te krijgen in bepaalde buurten. Of, zoals in Zeeland, in de provincie te houden. Daarom biedt in deze provincie 85 procent van de gemeentes nog een starterslening aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Friesland, waar dit slechts zeventien procent is.
Photo

Post has attachment


Besparen en verduurzamen

Verduurzamen van uw woning geeft een hoop voordelen. Voor het milieu én voor u en uw portemonnee. Okay, u zult eerst moeten investeren, maar daarna kunt u oogsten. Een handige website helpt hier bij.

Uw huis ‘groener’ maken heeft veel voordelen en geeft bovendien een ‘lekker’ gevoel. U helpt immers het milieu te ontzien. Maar het vraagt in het begin wel om wat investeringen. Echter, de extra kosten wegen vaak niet op tegen het comfort en de voordelen. Bovendien zorgen een lagere energierekening én een waardeverhoging van uw huis veelal voor compensatie.

Naast financieel voordeel levert verduurzaming ook praktische voordelen op. Vooral dit laatste zal menig huizenbezitter aanspreken. Neem bijvoorbeeld efficiënte vloer- of wandverwarming. Dit scheelt radiatoren aan de muur en dus meer inrichtingsvrijheid in huis, tegen een lager prijskaartje voor verwarming. Tel daarbij op dat koude voeten in de winter verleden tijd zijn, het aantal stofnesten in huis afneemt en dat goede isolatie minder tocht oplevert. Om maar eens een paar voordelen op te noemen.

De mogelijkheden om de energierekening te drukken zijn echter legio: zonnepanelen, de aanschaf van een zogenaamde Warmte-Koude-Opslag (WKO) die gebruikt maakt van grondwater (’s zomers koelen, ’s winters het opgeslagen en verwarmde koelwater als verwarming gebruiken) en natuurlijk adequate isolatie. Voor de veel vormen van verduurzaming zijn bovendien subsidies beschikbaar. Kijk hiervoor op http://www.energiesubsidiewijzer.nl. Vul uw woonplaats in en u krijgt direct een overzicht van alle subsidies die voor uw regio beschikbaar zijn.

Met of zonder subsidie: de lagere energierekening compenseert uiteindelijk de extra kosten van een verbouwing of de hogere maandlasten als gevolg van een extra hypotheek die hiervoor moet worden aangevraagd. Het NIBUD onderkent de kracht van verduurzaming en stelt dat door de lagere energielasten en waardevermeerdering van het huis ook extra hypotheek kan worden verstrekt, afhankelijk van het uiteindelijk te bereiken energielabel. 
Photo
Wait while more posts are being loaded