Profile cover photo
Profile photo
Zsolt Müller
About
Posts

Post has attachment
Az AutoInput Tasker plugin iszonyú "tápos" lehetőségeket rejt. A UI-t közvetlenül vezérelve rengeteg mindent tudsz automatizálni, ami miatt esetleg rootolni akartad volna a telót. Persze nem a legideálisabb biztonsági szempontból, hiszen a működéséhez ugyanúgy fel kell oldalni a képernyőzárat, mintha te magad végeznéd a műveleteket (gombnyomás, swipe, stb.) és az automatizálás lényege, hogy nem igényli a figyelmedet. Márpedig a jelenléted/figyelmed nélküli képernyőzár feloldás nem a legjobb ötletek egyike. :-) Ettől függetlenül megbízható környezetben (ill. feltételek esetén) jól használható. Pl. éjszakai (miközben a teló ott van pl. az ágyad mellett) ütemezett feladatokra.

2013 nyarán a Trend Micro írt egy blog posztot a rejtett device adminisztrátor app-okról és kiadtak egy app-ot ezek észlelését segítendően.
http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/cybercriminals-improve-android-malware-stealth-routines-with-obad/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.trendmicro.mtrt.hiddenDAcleaner

Nem sokkal később a McAfee is követte a példát és beépített egy hasonló toolt az ingyenes McAfee Security Innovtions app-ba:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mcafee.mmi

A kérdésem: nem találtam meg, hogy pontosan milyen Android sebezhetőség/hiba adott lehetőséget egy Device Administrator joggal rendelkező appnak a "Device Administrators" képernyőről való elrejtőzésre. Így aztán fogalmam sincs, hogy ez már javítva lett-e. Titkon remélem, hogy igen (elég sok víz lefolyt már azóta a Dunán), de megnyugtatóbb lenne biztosan tudni.
Valakinek van esetleg erről infója? Azaz hogy milyen hiba volt ez és melyik Android verziótól kezdve lett javítva?

Post has attachment
Csak most szembesültem azzal, hogy Lollipop alatt a külső tárolók (SD, USB OTG) elérése új API használatát igényli. Az a fura, hogy már jó ideje 12.0-át használtam (OnePlus One, Cyanogen OS) és nem rémlik, hogy belefutottam volna ebbe. No mind1. Elképzelhető, hogy április óta nem kötöttem pendrive-ot a telóra.
Viszont most kissé értetlenül állok a jelenség előtt. ES File Explorerrel másoltam fájlokat USB OTG-n keresztül pendrive-ra és bár szépen kiválasztom a pendrive gyökérkönyvtárát és a másolás sikerül is, app restart (v. reboot? ... nem emlékszem) után újra kéri ilyen műveletnél, hogy engedélyezzem az USB storage elérését az app (ES File Explorer) számára. Nem kéne ezen jogokat permanensen megőriznie az OS-nek? :-o
A másik probléma: a fájlok másolása során minden fájlnév végére odakerül egy új kiterjesztés. :-o Ha *.gz fájlokat másolok, akkor az USB-n *.gz.zip lesz belőle, ha *.properties fájlokat másolok, akkor *.properties.txt lesz belőlük (konkrétan Titanium Backuppal készült fájlokat másoltam).

Ha megkerülöm a problémát a /system/etc/permissions/platform.xml módosításával (lásd: http://forum.xda-developers.com/xperia-z2/help/write-sd-card-permissions-android-5-0-2-t3089933), akkor egyrészt nem kell külön jogot adnom az ES File Explorernek a pendrive olvasására/írására, másrészt fájlmásolás során nem módosulnak a fájlnevek (nem kerül új kiterjesztés a fájlnevek végére).

Elsősorban a fájlnevek módosulásának oka érdekelne. Ez is az új API-val járó nyűg v. ez az ES File Explorer sara? Milyen fájlkezelőt tudnátok ajánlani, ami szintén támogatja a Lollipop SD/USB-OTG kezelésének API-ját? Kipróbálnám a fájlmásolást más app-okkal is, hogy lássam min múlik a dolog.

Post has attachment
A CM 12.1 újdonságai között eddig elkerülte a figyelmem egy apróság: WiFi prioritások megadásának lehetősége. :-) Elég bosszantó, hogy amióta Lollipopot használok, az OS dönti el helyettem, hogy melyik elérhető (és bekonfigolt, azaz jelszóval megadott) hálózathoz csatlakozzon.
Végre a 12.1-es frissítéssel újra visszakapjuk az irányítást. Mivel csak hivatalos release-eket használok és OnePlus One-om van, így hozzám most jutott el eme feature. Gondoltam talán mást is érdekel, hogy ha másért nem, ezért mindenképpen megéri frissíteni 12.1-re. :-)

ui: valamiért a G+ (webes felület) nem engedi nekem, hogy egy meglévő G+ posztot újra megosszak egy G+ közösségben (pl. Androidportal.hu). Bármely ismerősömmel, körökkel, stb. meg tudom osztani, csak community-vel nem. :-o Viszont azt látom, hogy másoknak ez sikerül (azaz G+-on belül egy-egy posztot ide, az Androidportalra továbbosztani). Mit csinálok rosszul? :-o

Post has shared content
Talán majd most. De tényleg. :-) Én már ott tartottam, hogy szétkapom a telót és végrehajtom rajta az egyik júzer által javasolt módosítást (digitizer flex insulation). De akkor megvárom még a köv. OTA-t ... hátha. :-)

Post has attachment
Stubenbergsee (with Baraka, www.baraka.hu)
Photo
Add a comment...

OnePlus One vs. érintés problémák

Pár hete kezdődött a dolog és sajnos egyre zavaróbb. Kb. az érintések 20-25%—ékát nem érzékeli (de lehet, hogy ez túlzás ... majd csinálok egy átfogóbb tesztet). :-( Ez leginkább akkor ütközik ki, amikor nem folyamatosan gépel az ember. Hiszen az utóbbi esetben a bill. alkalmazás (Swiftkey) akkor is felismeri a gépelendő szavakat, ha pontatlanul írod be őket.
De ha csak gombokat, ikonokat, linkeket böködsz, akkor nagyon gáz, ha minden negyedik alkalommal duplán (v. triplán) kell nyomnod.

Gugliztam és sajnos elég sokaknál jelentkezik ilyen v. olyan probléma a touchscreen-nel.

A gyártó szerint szoftveres problémáról van szó és már több OTA-nál ígérgették, hogy "most már tényleg minden touchscreen probléma meg lesz oldva". Sajnos nem lett (megoldva).

Egyes 1+1 tulajok szerint gyártási hibáról van szó (valahol szigetelésként ragasztót használtak és helyette szalagot kellett volna). Ellenben a gyártó nem cseréli (egyelőre) az ilyen problémával jelentkező készülékeket, a házilagos javítással pedig elveszted a garanciát. Ördögi kör.

Van köztetek olyan 1+1 tulaj, aki már szembesült a problémával? Vagy én vagyok idehaza az első "szerencsés nyertes"? Mivel most már meglehetősen egyszerűen lehet Mo.—ról is 1+1-t rendelni, eme hibával találkozók köre gyorsan fog szaporodni. :-(

Post has attachment

Mi alapján "dönti el" az Android, hogy egy OTG-vel csatlakoztatott USB-s eszköz "high power device"-e v. sem? Nyilván az eszköz kommunikálja vmilyen módon magáról ezt. :-o
A problémám: telefonra v. tabletra OTG-n keresztül rá tudok kötni pendrive-ot v. microSD kártyát. Viszont ha 2.5"-os külső HDD-t kötök rá, akkor kiírja, hogy nem oda Buda.
Az a kérdésem, hogy mi alapján tudom egy USB-s tárolóról eldönteni, hogy használható lesz-e OTG-n keresztül a tabletemmel v. telefonommal vagy sem? Szemezek egy SSD-s külső tárolóval ... elvileg az SSD-knek sokkal kisebb az áramfelvétele, mint a merevlemezeknek. De csak akkor veszem meg, ha tudom tablettal és/vagy telefonnal is használni. Ugyanis nem akarok notebookot vinni magammal utazásokra csak azért, hogy a fényképezőgépről v. kameráról külső tárolóra tudjam másolni az anyagokat. Inkább vinném csak a telefonom (esetleg a tabletet).

Előrevetítem: nem alternatívákat keresek a fenti kombinációra, hanem a kérdésre keresem a választ. Azaz mi alapján tudom egy eszköz specifikációból eldönteni, hogy a telefon v. a tablet képes lesz-e OTG-n keresztül használni? Csak próba-cseresznye módszer jöhet szóba vagy van erre valami követhető szabály (pl. "x" amper áramfelvétel felett nem megy, stb.)?

Van 3 db 64GB Sandstone black OnePlus One meghívóm. Még 6 napig beválthatók. Ki kéri?
Wait while more posts are being loaded