Profile

Cover photo
Zoltán Varga
448 followers|607,704 views
AboutPostsCollectionsPhotosYouTube

Stream

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
While we can't see dark matter, we are learning more about it: Here are three things we know and three things we don't yet know.
1
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Újabb Oscar-díjas rendező forgat Mars-projektet Budapesten
 ·  Translate
Ridley Scott Mentőexpedíciója után újra a magyar fővárosba költözik a vörös bolygó – ezúttal Ron Howard produceri munkálataival készít dokuszériát a National Geographic.
1
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
India is újrahasznosítható űrhajót tervez.
Buliwood jó. Értenek hozzá. Lehet hogy ehhez is fognak. 
 ·  Translate
India is beszállt a többszöri űrutazásra alkalmas űrhajók kifejlesztésének versenyébe: hétfőn sikeres tesztet hajtottak végre egy kisméretű modellel, amellyel a hiperszonikus sebességet és az önálló visszatérést
1
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Mindig mondom hogy ez a büdös zajos szar a lusták sportja. A divat és a tudatlanság.
+György Papucsek
 ·  Translate
2
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Újabb alkalmazás, hogy megint kísérleti patkányok legyünk. Egyre unalmasabb nekem ez a sok g próbálkozás, amibe be kell vonni másokat. Mondjuk az én ismerőseim nehezen viselik ezt és végül is, nekik is igazuk van. Ott a fb a messenger - rel, mi a francnak space, allo, stb?! Hiába jó, nincs kedvük, idejük és nem is tudnak a megszokottól eltérni. Én azt mondom :ne is tegyék. 
 ·  Translate
Az amerikai kémbotrány kirobbantója szerint nem biztonságos a Google Allo használata, mivel az nem titkosítja megfelelően a felhasználók üzeneteit. Az app nyáron jelenik meg, a Messenger és a WhatsApp konkurenciájának szánja a
4
1
Zoltán Varga's profile photo
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Canon will soon be announcing a new Canon EF-M 28mm STM Macro lens. Photos and specs of the lens leaded today, revealing that it will be the first Canon le
1
Add a comment...
Have him in circles
448 people
bodó ferenc's profile photo
Tóth Péter Attila's profile photo
Dávid Ratku's profile photo
A Far Cry From Sunset's profile photo
winard duke's profile photo
Zoltán Farkas's profile photo
Edina Muzslai's profile photo
Filmklub Mamozi's profile photo
Digital Welding Studio Tanulmányok's profile photo

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 


inShare

Az exobolygók egy "ultrahideg" törpecsillag, a Földtől mindössze 40 fényévnyire található Trappist-1 körül keringenek a Vízöntő csillagképben, és "első ízben vetik fel annak lehetőségét, hogy megtalálhatók rajtuk az élet kémiai nyomai".

Lehet, hogy sohasem ismerjük meg azokat a teremtményeket, amelyek velünk együtt tették meg a fejlődés útját a messzi naprendszerekben.

A Liége-i Egyetem asztrofizikai és geofizikai tanszékének kutatói tőlünk körülbelül 40 fényévnyire lévő naprendszerben olyan bolygókat találtak, amelyeken intelligens élet számára is meglehetnek a kedvező feltételek.

A szóban forgó három planéta a Vízöntő csillag-konstellációban található: egy ultrahideg, vörös törpe csillag körül gravitálnak, amelynek hőmérséklete nem haladja meg a 2500 C fokot, ami a mi Napunkénak körülbelül a fele. A bolygóknak olyan a helyzetük, hogy elég meleget és fényt kaphatnak ahhoz, hogy vizük cseppfolyós állapotban maradjon és segítse az olyan élőlények fejlődését, mint amilyeneket mi ismerünk. A bolygókat a Chilében felállított Trappist teleszkóppal találták meg.

A teleszkóp általi megfigyelések alapján a kutatók meg tudták állapítani, hogy a három bolygó csaknem „Földek”, és akkorák, mint a Vénusz és a Mars. Kettő közülük 1,5, illetve 2,4 nap alatt fordul meg a törpe csillag körül, míg a harmadiknak változó a pályája és maximum 70 nap alatt fordul meg.

A rövid periódusok arra mutatnak, hogy ezek a bolygók 20-100-szor közelebb vannak a csillagukhoz, mint a mi Földünk a Naphoz. A struktúra a Jupiter holdjaihoz hasonló. Mivel azonban a vörös törpecsillag ultrahideg, nincsenek extrém körülményeknek kitéve – mondják a kutatók. Körülbelül 2-4-szer annyit fényt kapnak, mint mi.

A felfedezés, amelyről a Nature számolt be, azért is jelentős, mert az ultrahideg vörös törpecsillag a legelterjedtebb a világegyetemben. A Tejúton például a csillagok 80 százaléka ilyen, és a hozzánk legközelebb lévőkből minden hatodik. Vagyis körül vagyunk véve ezekkel a Nap „kistestvérekből” álló naprendszerekkel, amelyeken nem kizárható az élet, annak legegyszerűbb és legbonyolultabb formájában.

Hogy az emberi faj nem az egyetlen, amely jelentős technológiai szintet ért el, azt megerősítette két asztrobiológus: Adam Frank, a rochesteri és Woodruff Sullivan, a washingtoni egyetem professzora. Ők felülvizsgálták a híres Drake-egyenletet, amelynek alapján kiszámolják, hogy hány civilizáció létezhet rajtunk kívül az univerzumban és felfrissítették az exoplanéták újabb felfedezettjeinek adataival.

A professzorok a szokásos asztrobiológiai vitáktól eltérően nem úgy vetik fel a kérdést, hogy hány olyan civilizáció létezik a világegyetemben, amelyekkel kommunikálni tudnánk, hanem úgy, hogy mi vagyunk-e az egyetlen „technológiai faj”, amely létezik, és hogy a világegyetem történetében hányszor fejlődött ki egy hasonló faj hosszabb vagy rövidebb időre.

A kérdésre meglepő következtetés a válasz: „A lehetőség, hogy az emberi civilizáció az egyetlen a kozmosz történetében, kevesebb, mint egy a tíz milliárd billióhoz, ha a mi galaxisunkra szűkítjük, egy a hatvan milliárdhoz. Számomra ez azt jelenti, hogy csaknem biztos, hogy van egy másik, technológia gyártására képes faj, amely előbb fejlődött ki, mint mi – mondta Frank – ha feltételezzük, hogy az élet az élhető zónában lévő bolygók között minden milliárdból csak egyen fejlődött ki, ez azt jelentené, hogy a „csoda” legalább tízezer milliárdszor következett be a fejlődés során.”

A sztratoszferikus számok gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy úgy gondoljunk a Földre és ránk, emberi lényekre, mint egy szerencsés, megismételhetetlen esetre. Inkább arra kell gondolnunk, hogy körülöttünk mindenfelé vannak vagy voltak fejlett civilizációk. De a csillagközi távolságok és e civilizációk élettartamának bizonytalansága – lehet, hogy akkor keletkeztek és pusztultak el, amikor a mi őseink még le sem jöttek a fáról – elég valószínűtlenné teszik, hogy kommunikálni tudjunk velük. Vagyis lehet, hogy sohasem ismerjük meg azokat a teremtményeket, amelyek velünk együtt tették meg a fejlődés útját a messzi naprendszerekben.

Ezzel együtt a két amerikai professzor szerint a 3 bolygó felfedezése új perspektívákat nyit meg.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy az emberi fejlődés nem egyetlen kivételes eset volt, és valószínűleg korábban már sokszor megtörtént. Szimulációs módszerek alkalmazásával elkezdhetjük vizsgálni, hogy mit eredményezhet egy hosszú időtartamú civilizációs és mit nem” – mondta Adam Frank.

A világűr „élhető övezetében

Néhány napja a NASA bejelentette, hogy a 2009-ben felbocsátott Kepler űrteleszkóp, amely a Naprendszerünkön kívüli bolygókat kutatja, újabb 1284 exoplanétát azonosított és ezek közül 550-nek olyan „sziklás” a felszíne, mint a Földének, tehát akár élet is lehet rajtuk. Egyúttal kilenccel nőtt azoknak a bolygóknak a száma is, amelyek az ügynevezett „Goldilocks Zone”-ban, azaz a világűr „élhető övezetében” vannak. „A Keplernek és a kutatók közösségének köszönhetően ma már tudjuk, hogy a Naprendszeren kívül több bolygó lehet, mint ahány csillag. Ez fontos információ a jövő küldetései számára, amelyek közelebb visznek minket annak megválaszolására, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben” – jelentette ki Paul Hertz, a NASA asztrofizikai intézetének vezetője.A válasz nem holnapra várható. A Harvard egyetem Smithsonian Központjának kutatói szerint csupán a mi galaxisunkban, a Tejúton 17 milliárd bolygó létezik, és megismerésük éppen csak elkezdődött.


 ·  Translate
1
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Nem hiszem hogy vállaljuk azokat a cuccokat, amiktől nem tudunk megszabadulni. Ha egy ilyen lencsét nem lehet kikapcsolni, megválalósulna az információs túlterhelés.
Nyilván előbb utóbb mindenből üzlet vagyis reklám lesz. Most orvosi alkalmazás az első lépcső, (sokszor ezt hallani) aztán ha elterjed, jöhetnek az igények. 
 ·  Translate
Ha az autó szélvédőjére vagy akár a szemüvegre rá lehet vetíteni a kiterjesztett valóság (augmented... Olvassa el a NOL.hu-n!
1
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Természeti katasztrófa tarolta le a bolygót.. 
 ·  Translate
1
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Próbálta valaki? 
 ·  Translate
Az új alkalmazással kisebb csoportoknak lehet megosztani tartalmat, Google-fiók sem kell hozzá.
1
Zoltán Varga's profile photo
Add a comment...

Zoltán Varga

Shared publicly  - 
 
Pörgetés 2 ütemre. Lábmunka
1
Add a comment...
Zoltán's Collections
People
Have him in circles
448 people
bodó ferenc's profile photo
Tóth Péter Attila's profile photo
Dávid Ratku's profile photo
A Far Cry From Sunset's profile photo
winard duke's profile photo
Zoltán Farkas's profile photo
Edina Muzslai's profile photo
Filmklub Mamozi's profile photo
Digital Welding Studio Tanulmányok's profile photo
Collections Zoltán is following
View all
Basic Information
Gender
Male
Story
Tagline
Adottságaid veled születnek. A döntés lehetősége csak illúzió.
Introduction
Felvétel!
Work
Occupation
Multimédia
Skills
A jó mester, örök tanítvány.
Links