Profile

Cover photo
Zoltán Bálint
Works at IBM DC SFV
Lived in Várpalota
1,135 followers|319,264 views
AboutPostsPhotosVideosReviews

Stream

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Hogy ma éjjel is legyen jóság. PASO és Harcsa Veronika. Jófajta!
 ·  Translate
1
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
A real goody here. Check all the 6 video, it is worth it.
1
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Zoltán Bálint

Fan Art & Fan Collections  - 
 
It is took only 10 day to my wife to finish this 1000 piece puzzle. The frame decorated with the stamps and art from the package.  I think it is looks great. +Discworld Emporium  +Boglárka Bálint 
18
Lucas Appelmann's profile photoJoão Rita's profile photoMatt Warren's profile photo
3 comments
 
That's a thing of beauty.
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
It is finally done! 5000 piece :)
5
Gábor Bognár's profile photoZoltán Bálint's profile photoEszter Rédei's profile photo
3 comments
 
Gratulálok!  És végre a falon van! :-)
 ·  Translate
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Vissza a Holdra. A google Xprize-ról egy jó kis videó. A Puli is versenyben van! Tessék támogatni, hadd menjen jó messze :)
 ·  Translate
2
Add a comment...
Have him in circles
1,135 people
Agnes Soos's profile photo
Jaclyn Waldman's profile photo
Крокодил Гена's profile photo
Dóra Adrián's profile photo
Kornél Pércsy's profile photo
Amaury Reyes's profile photo
Matthew Trimble's profile photo
iulian cosma's profile photo
SIHENG LEI's profile photo

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Nekem ők újak voltak. Viszont bejön! Kedvesemnek ajánlva +Boglárka Bálint 
 ·  Translate
2
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Tessék, ez csak 10 napig tartott. Igaz "csak" 1000 darabos. Bogi elemében volt, 2/3-át ő rakta ki! 
 ·  Translate
5
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Great guitar sound!
 ·  Translate
1
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Fel kell készülni minden témakörből.
 ·  Translate
3
Add a comment...

Zoltán Bálint

Shared publicly  - 
 
Jó ezt tudni
 ·  Translate
 
UTAZÁSI OKOSSÁGOK, VÁNDOROKNAK...
(Ausztria, közlekedés, bírság, stb. átutazóknak is!)

Megígértem, ezért elkezdem. Minden héten szerdán közlünk egy-egy európai országot érintő okosságok azoknak, akik utaznak.

A cél, hogy segítséget nyújtsunk és abból a szempontból tárgyaljuk a dolgokat, amelyek minket is érintenek, tehát a közlekedés és elsősorban az autós közlekedés szempontjából.

Sokszor kerültünk az elmúlt 6 évben mi is kellemetlen helyzetbe a szabályok nem vagy felületes ismerete miatt. Azért, hogy nektek esetlegesen az információk hiánya miatt ne kelljen átélnetek azokat a szituációkat, amelyek nekünk kellemetlenséget okoztak, közkinccsé tesszük a tudásunkat....

Szükséges dokumentumok, közlekedési szabályok, sebességkorlátozások Ausztriában átutazáskor:

A magyar jogosítvány - ugyanúgy, mint a többi uniós igazolvány - Ausztriában is érvényes. Azonban csak és kizárólag a 18. életévét betöltött személy használhatja külföldön. Ausztriában, amennyiben nem a saját autónkkal közlekedünk, akkor FELTÉTLENÜL szükséges a tulajdonos ÍRÁSOS engedélye a járműhasználathoz. Megkönnyíti az ellenőrzés során a dolgokat, ha a kiállított dokumentum kétnyelvű.
Az Unió területére utazva a kötelező biztosításhoz kiállított ZÖLD kártya bemutatása és magunknál tartása már nem kötelező. Azonban! Tapasztalatunk szerint, ha vesszük fáradságot és magunkkal visszük, akkor az esetleges kárrendezés elképesztően meggyorsítható vele!

Szintén könnyebbé teszi a helyzetet baleset vagy káresemény esetén az európai baleset-bejelenő lap. 
Ezt a szabványdokumentumot a biztosítótársaságoknál lehet beszerezni. A bejelentő lap birtokában viszonylag gyorsan érvényesíthetjük a kárrendezésre vonatkozó igényeinket.
Sebességkorlátozás tekintetében nincsenek nagy különbségek hazánk szabályaihoz képest: lakott területen belül 50 km/h, belvárosokban akár csak 30 km/h (!), lakott területen kívül 100 km/h, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebességhatár, motorkerékpárok és 3500 kg-ot meg nem haladó járművek esetében.

Mindazonáltal nem elegendő ennyit tudni, van még folytatás, hiszen az előző posztunkban is láthattátok, hogy vannak csavarok az "apró betűs" részekben:

Személygépkocsik utánfutóval: városban: 50km/h, országúton: 100 km/h, autópályán: 100 km/h sebességgel közlekedhetnek, egyéb ettől eltérő korlátozás esetén!
Buszok: városban: 50km/h, országúton: 80 km/h, autópályán: 100 km/h, ez azért nagyon fontos, mert esetlegesen az autópályán, egy-egy teherautó konvojt érünk utol, amelyben egy busz is halad, akkor számítanunk kell arra, hogy a kamionoknál gyorsabban haladhat a busz és bármikor előzésbe kezdhet!
Trailert vontató járművek (750 kg alatt): országúton: 100 km//h , autóúton: 100 km/h, autópályán: 100 km/h
Trailert vontató járművek (750 kg felett): B kategória
A trailer és a vontató jármű együttes súlya nem haladja meg a 3500 kg-ot: országúton: 80 km/h, autóúton: 80 km/h, autópályán: 100 km/h, itt FONTOS, hogy a szerelvényre, azaz az autó és a vontatmány együttes súlyára vonatkozó 3500 kg alatti súly a mérvadó!
Ha magasabb a szerelvény súlya, akkor már a jogosítványunknak is meg kell felelnie egy más kategóriának!
ÉRDEMES ezt szem előtt tartani, amikor esetleg az ismerősünk trélerrel segítene hazavinni a lerobbant autónkat!
Trailert vontató járművek (750 kg felett): B+E kategória: országúton: 70 km/h, autóúton: 70 km/h, autópályán: 80 km/h
3 500 kg-ot meghaladó járművek: országúton: 70 km/h, autóúton: 70 km/h, autópályán: 80 km/h, NAGYON FONTOS, hogy a szerelvényre más a MATRICA DÍJA IS!!!!! Meg kell váltani a nagyobb kategóriát, mert 5000 Euró-ig terjedhet a bírság!

A másik kiemelendő, hogy a sebesség a 3500 kg-ot meghaladó szerelvény esetében autópályán 80 km/h!!!!! Nem ajánlatos átlépni, hiszen a gyorshajtás Ausztriában nem kifizetődő!
AKKOR A BÍRSÁG, MEG AZ ELLENŐRZÉS

Kezdjük az általunk nem nagyon ismert büntetésekkel!!!!!

A KÖVETÉSI TÁVOLSÁG BE NEM TARTÁSA
Igen, ez Ausztriában egy kifejezetten kedvelt büntetési tétel, amely nekünk Magyaroknak - "letollak az útról" - egy olyan dolog, amely meglepetést okozhat!

Az autópályákon, fő közlekedési utakon egyaránt elhelyeztek kifejezetten követési távolság mérésére alkalmas kamerákat és radar készülékeket. A lényeg, hogy egy bizonyos "út-idő" diagramból számolva 0,8 sec követési távolságot limitáltak.
Ehhez viszonyítva kerül meghatározásra a bírság és mint tudjuk! Ez év májusától, a külföldi bírságok kiküldéséhez, a BM köteles megküldeni a gépkocsi tulajdonosára vonatkozó adatokat az Osztrák hatóságoknak (EUCARIS RENDSZER, lásd a cikk végén!), tehát, ha a helyszínen nincs is rendőr, postán még kaphatunk csekket!

GYORSHAJTÁS:
Ausztriában is folyamatosan nő a gyorshajtások okozta baleset, így nem csoda, hogy ők következetesen és szigorúan ellenőrzik a sebességek betartását (vagy be nem tartását!)

Nem kell csodálkoznunk, ha egy szinte néptelen hegyi szerpentinen haladva, egy kanyar után, az üres buszmegállóban megbújva vár ránk egy türelmes rendőr a háromlábú sebességmérővel vagy éppen a kocsiból a radarpisztollyal pásztázva. Ezt követően a következő kanyarban pedig már a kolléga vár a kirótt bírsággal!

Mielőtt még megörülnénk, hogy a gyorshajtás csak anyagilag fáj, figyelmetekbe ajánlom, hogy az Osztrák rendőrnek megengedett a szabályaik szerint, hogy a jogosítványt bevonja! Tehát, ha átutazol és a jogsid fontos, akkor pláne érdemes betartanod a szabályokat!
A korábbi szabályok alapján, belterületen 40 km/órás, külterületen pedig 50 km/órás sebességtúllépésért két hétre vonhatták be a jogosítványt. 

Az új rendelkezés értelmében a szabálysértési eljárás elindítása mellett, akár 6 hónapra is bevonhatják az osztrák vagy KÜLFÖLDI ELKÖVETŐ jogosítványát, a gyorshajtás mértékétől függően, és természetesen a közlekedési szabálysértési bírság kiszabása mellett. 

Belterületen 60 km/óra, külterületen 70 km/óra túllépés például már 6 hetes jogosítvány-bevonást jelenthet, belterületen 80 km/óra, külterületen 90 km/óra túllépés pedig 12 hetes bevonást jelent. 
Belterületen 90 km/óra, külterületen, pedig 100 km/óra túllépés estén a jogosítványt már hat hónapra vonhatják be.

NA AKKOR ITT A LÉNYEG:
Mire is számíthatunk ha már megvan a dolog....
HELYSZÍNI BÍRSÁG: ha a gépjárművezető elismeri a helyszínen a szabálysértés elkövetését, és kifizeti a meghatározott pénzbüntetést, akkor a pénzbüntetés kiszabására vonatkozóan további panasszal, jogorvoslati lehetőséggel NEM ÉLHET. "NIX UGRIBUGRI!" Zsebben a lé és leróttuk a köznek a tartozásunk!

FELJELENTÉS: amennyiben a gépjárművezető nem ért egyet a büntetés kiszabásának alapjával vagy pénzbüntetés összegével, akkor a rendőr erről jegyzőkönyvet vesz fel, majd feljelentését továbbítja az illetékes hatósághoz.

A hatóság a szabálysértési eljárás alá vont személy részére határozatát kézbesíti. A határozat ellen 14 napon belül az érintett fellebbezéssel élhet írásban, vagy szóban.
HOHOHO!!! Na DE!:

Turisták, vagy átutazók esetében, akik nem rendelkeznek állandó lakcímmel Ausztriában, szabálysértési eljárás esetén, a magyar jogszabályoktól ELTÉRŐEN az osztrák rendőrnek joga, hogy a kiszabandó pénzbüntetés biztosítására IDEIGLENES biztosítékot vegyen az érintett személytől. 

Ez lehet egy kisebb pénzösszeg vagy értéktárgy, pl. kamera, fényképezőgép, laptop, mobiltelefon, stb. Ezt az eljárás jogerős lezárását követően kaphatja vissza tulajdonosa, amennyiben rendezte tartozását. A TAPASZTALATUNK AZ, HOGY EZ BIZONY OLYAN TÉTEL MINDEN ESETBEN, AMI ELGONDOLKODTATJA AZ EMBERT, HOGY EGYÁLTALÁN MEGÉRI E A "SZA..KODÁST" az egész....

Érdemes e vitatkozni a rendőrrel? HÁT? Csak abban az esetben, ha 100 %-ig biztosak vagyunk a dolgunkban, de nem árt, ha még ennél is biztosabbak vagyunk benne!

Merthogy a közlekedési szabálysértés megtörténtét vitató turistát az osztrák rendőrség további pénzbüntetéssel sújthatja, a hatósági eljárás lefolytatásának akadályoztatásának szabálysértése jogcímén. 
Hasznos lehet tehát a véleményünk szerint a rendőrséggel együttműködni.

Nyelvi nehézségek esetén, telefonon lehet a konzuli szolgálathoz fordulni. (Ja, vagy egy ismerőst megkérni, hogy segítsen, mert az gyorsabb!)

MIELŐTT NEKIINDULSZ NÉZD MEG AZ AUTÓD!
Ausztriában a hatóságok figyelnek a járművek műszaki állapotának rendszeres és szigorú ellenőrzésére. FONTOS, hogy a saját előírásaik szerint ellenőriznek, amelyeknek egyes feltételei szigorúbb műszaki követelményeket támasztanak, mint kis hazánk szabályai...(Olajcsöpp az autó alatt..."Nem gond az a pár csepp!")

Egy közúti műszaki vizsgálat során alkalmatlannak minősíthetik az ilyen gépkocsit a közlekedés biztonsága szempontjából. 
Ilyenkor a rendszámtáblát és a forgalmi engedélyt bevonják (!!!!), továbbá kötelezik a gépkocsi vezetőjét a gépjármű helyben történő megjavíttatására, ami súlyos költségeket vonhat maga után.

Ausztriában a rendőrségnek a jogosítvány bevonásán túl lehetősége van arra is, hogy a gépjárművet, annak kulcsát és forgalmi engedélyét a bírság megfizetéséig visszatartsa. (EZ NEM DUMA, VALÓBAN MEGESIK ÉS EGY EGYSZERŰ ÁTUTAZÁS RÉMÁLOMMÁ VÁLHAT!) 
Le is szerelheti az autó rendszámát , illetve KERÉKBILINCSET is feltehet.

KIFEJEZETTEN JÓ TUDNOTOK, HOGY Ausztria csatlakozott az EUCARIS európai gépjármű-adatbankhoz. 
A rendszer béli tagállamok között az adatszolgáltatás lehetővé teszi Ausztria számára, hogy a külföldi rendszámú gépjárművek esetében is a büntetés behajtható legyen a tagállam hatóságain keresztül! 
TEHÁT MOST MÁR TÉVES A FELTÉTELEZÉS! ("Lesz...m! Mert nem tehet semmit..." Ez már nem igaz!)
Külföldről is lenyomozhatják a megbírságolt autó tulajdonosát és közvetlenül neki címezhetik a bírságról szóló csekket.

A BÉRELT AUTÓVAL ELKÖVETETT SZABÁLYSÉRTÉS...:
Ha valaki bérelt járművel követte el a szabályszegést, akkor számíthat rá, hogy akár a bérbeadónál megadott címére is kaphat felszólítást, vagy már eleve az ott megadott hitelkártya adatok alapján megterhelik a számláját. 

Ha az útlevelének/személyi igazolványának és a jogosítványának az adatait is felvették, akkor szinte biztosan számíthat rá, hogy az autó bérbeadója át fogja terhelni a bírságot!
NEM LEHET ITT SEM APELLÁLNI A BÍRSÁG MEGÚSZÁSÁRA!

Ugyanez működik a népszerű P, E és Z rendszámos mozgásoknál is.... Úgyhogy egyre kevesebb mosolygós, P rendszámos, SL Mercit hajtó emberrel kell számolnunk Ausztria területén....

Ha érdekesnek és hasznosnak találtátok az információt, akkor egy PLUSZ 1-el jelezhetitek, egy megosztással pedig megtiszteltek minket!

JÖVŐ HÉT: NÉMETORSZÁG.....
:)
 ·  Translate
2 comments on original post
1
Add a comment...
People
Have him in circles
1,135 people
Agnes Soos's profile photo
Jaclyn Waldman's profile photo
Крокодил Гена's profile photo
Dóra Adrián's profile photo
Kornél Pércsy's profile photo
Amaury Reyes's profile photo
Matthew Trimble's profile photo
iulian cosma's profile photo
SIHENG LEI's profile photo
Collections Zoltán is following
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Previously
Várpalota
Links
Story
Introduction
I am not surfin' in the internet, I am CRUISING.

Work
Occupation
MVS Op
Skills
IBM Mainframe, Industrial electronic
Employment
  • IBM DC SFV
    F9 F2, 2001 - present
  • IBM Slider
    Logisztika, 1999 - 2001
Basic Information
Gender
Male
Best gelateria what we found in Florence! Highly recommended.
Public - 3 months ago
reviewed 3 months ago
Excellent italian restaurant! Hard to find it, but worth it :)
Public - 3 months ago
reviewed 3 months ago
Kiváló hely, elsőrangú kiszolgálás. Aki a környéken jár, ki ne hagyja!
Public - 2 years ago
reviewed 2 years ago
4 reviews
Map
Map
Map
Saját készítésű sütemények, saját ízek. Itt ragaszkodnak a minőséghez. Csakis ajánlani tudom mindenkinek. Kihagyhatatlan hely annak aki Tatán jár.
Public - a year ago
reviewed a year ago