Profile cover photo
Profile photo
Wijzer over de Basisschool
34 followers -
Tips voor betrokken ouders
Tips voor betrokken ouders

34 followers
About
Wijzer over de Basisschool's posts

Post has attachment
Samen oefenen zorgt voor succeservaringen waardoor je kind meer zelfvertrouwen krijgt en weer plezier krijgt in rekenen!
Photo

Post has attachment
Denkt je kind al zeer jong na over de zin van het bestaan of andere moeilijke onderwerpen?
Is het veel nieuws- en leergieriger dan andere kinderen?
Staat het heel kritisch tegenover gezagsverhoudingen?
Is het heel erg gevoelig? Zelfs hoog sensitief?
Onthoudt het de meest gedetailleerde dingen, zowel op het gebied van feitenkennis, als in het sociale verkeer?
Zijn de interesses breed?
Houdt het er een apart gevoel voor humor erop na?

Dan is je zoon of dochter misschien wel hoogbegaafd!
Hier lees je wat hoogbegaafdheid is, hoe je het herkent en waarom goede schoolresultaten soms juist uitblijven.
http://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/begrippenlijst/hoogbegaafdheid/

Post has attachment
Met dit ezelsbruggetje wordt het een stuk makkelijker om sommen over meten, gewichten en inhoud op te lossen. Ezelsbruggetjes zijn geen vervanging van onderwijsstrategieën waarmee het begrip van de lesstof wordt bijgebracht. Een ezelsbruggetje kan wel heel goed helpen om de feiten die je kind heeft geleerd (en heeft begrepen) te onthouden.
https://www.youtube.com/watch?v=wpYpC1UKCyg

Post has attachment
Sommen over verhoudingen lijken vaak best ingewikkeld. Bijvoorbeeld: In het park is naast het fietspad een strook met rode en gele tulpen. Na zes rode tulpen komen vier gele tulpen. Er staan vierenvijftig rode tulpen in de strook naast het fietspad. Hoeveel gele tulpen staan?
Maar met een verhoudingstabel is het oplossen van dit vraagstuk opeens een fluitje van een cent!
Het antwoord en alles over rekenen met verhoudingen lees je in dit artikel: http://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/rekenen-oefenen/verhoudingen/

Post has attachment
Vermenigvuldigen met breuken (bijvoorbeeld 4 x 1/8 of 1/2 x 2/3) , hoe doe je dat? Je leest en ziet (video) het hier: http://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/rekenen-oefenen/breuken/vermenigvuldigen/

Post has attachment
Staartdeling nieuwe stijl: de hapmethode. Hoe werkt het? Deze methode is gebaseerd op het feit dat je delen kunt zien als herhaald aftrekken.
Je bent vrij in het kiezen van je veelvouden waardoor je staartdeling heel lang kan zijn, maar ook heel kort. Bij de hapmethode wordt steeds een zo groot mogelijk hap van het te delen getal genomen. Vervolgens wordt dit deel eraf gehaald en wordt opnieuw geprobeerd een hap te nemen.
(Als je op de afbeelding klikt, zie je twee voorbeelden.)
Photo

Post has attachment
Begrijpend lezen is een belangrijk vak, omdat je dit bij haast alle andere vakken nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan aardrijkskunde, geschiedenis, taal, rekenen. Maar ook als je een boek leest is het natuurlijk belangrijk dat je het verhaal begrijpt, anders is er niet veel aan..
Helaas is begrijpend lezen voor veel kinderen ook een moeilijk vak. Hoe kun je begrijpend lezen nu op een leuke manier oefenen met je kind? Je leest het hier (video + tips): http://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/begrijpend-lezen/

Post has attachment
Wat is het verschil tussen Cito toetsen en methodegebonden toetsen (de toetsen uit de methodes die op school worden gebruikt)? En waarom worden Cito toetsen vaak minder goed gemaakt dan methodegebonden toetsen?
http://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/begrippenlijst/verschil-cito-en-methodegebondentoetsen/

Post has attachment
Om je kind te helpen met het begrijpen en oplossen van verhaaltjessommen kun je samen dit stappenplan volgen. Succes! (Met muziek aan = leuker ;-) )
https://www.youtube.com/watch?v=r1AzN6OH_C8

Post has attachment
Veel kinderen vinden verhaaltjessommen de moeilijkste sommen die er bestaan. Hoe kun je als ouder je kind helpen bij het maken van verhaaltjessommen? In dit artikel geven we je drie strategieën, een eenvoudig 4 stappenplan én een gratis oefenblad. Succes!
http://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/rekenen-oefenen/redactiesommen/
Wait while more posts are being loaded