Profile cover photo
Profile photo
VojvodinaMeteo
450 followers -
meteorologija,vremenska prognoza, aktuelno vreme, weather forecast, meteorology, mreža ams, desetodnevna prognoza, sinoptička situacija
meteorologija,vremenska prognoza, aktuelno vreme, weather forecast, meteorology, mreža ams, desetodnevna prognoza, sinoptička situacija

450 followers
About
Posts

Post has attachment
Posle mnogo odlaganja meteorološki portal VojvodinaMeteo počeo je noćas sa radom :) Pored portala, od danas imamo i novi logo. Ovo je veliki dan za nas i prekretnica u našem daljem radu.

Post has attachment
[URAGAN IRMA] Uragan Irma i dalje je vrlo snažan i kreće se prema Floridi, već sada i večeras prolazi tik pored Kube, pritom će jači deo uragana kačiti krajnji sever i severozapad tog arhipelaga odnosno republike.

Očekuje se da tokom sutrašnjeg dana bude zahvaćena najpre Kuba, da bi u subotu krajem dana i u nedelju bila zahvaćena Florida, i to naročito njen istočni i središnji deo, uključujući tu Miami i Orlando. Očekuje se da uragan tamo stigne kao CAT 4 (vetar 210-249 km/h), te da tokom svog kretanja preko Floride daljim slabljenjem dođe na CAT 2 (vetar 153-177 km/h).

Na području Floride, a naročito na jugu te zemlje, u drugom delu vikenda nažalost očekuje se katastrofa gigantskih razmera kakva se retko viđa. Mi ćemo pratiti situaciju i u danima vikenda i izveštavati o dešavanjima u tom delu Sveta.
Photo
Photo
8.9.17.
2 Photos - View album

Post has attachment
[PROGNOZA VREMENA DO 6. SEPTEMBRA] Nastupa stabilizacija vremena, uz lagani porast dnevnih temperatura i hladne noći i jutra

U prizemlju porast vazdušnog pritiska i uspotastavljanje anticiklonarnog polja. Strujanje severno i severozapadno na periferiji ciklona koji će se izmeštati ka istoku Evrope.

PONEDELJAK: U prvom delu dana umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde tokom jutra još ponegde slaba kiša, uglavnom u Banatu. U drugom delu dana delimično razvedravanje i duži sunčani periodi.

Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 13°C, a maksimalne dnevne od 21 do 23°C. Duvaće umeren severozapadni vetar.

UTORAK: U prvom delu dana većinom pretežno sunčano, u drugom delu dana umereno naoblačenje. Jutro hladno, dnevna temperatura u porastu.

Minimalne temperature kretaće se između 8 i 11°C, a maksimalne dnevne od 22 do 24°C. Vetar slab do umeren, zapadni i severozapadni.

SREDA: Malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima.

Jutarnje temperature između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne oko 25°C. Vetar uglavnom slab, zapadni i severozapadni.

#SLIKE: Današnji 12Z izlaz ARW modela, jutarnje temperature u ponedeljak, vazdušni pritisak u utorak sredinom dana.

#INFO: Sutra srednjoročna prognoza vremena za period do 10. septembra.
Photo
Photo
3.9.17.
2 Photos - View album

Post has attachment
#UPOZORENJE: Najavljeno se polako ostvaruje, kreće akcija. Naredni sati mogu biti zanimljivi.

Oblačni sistem koji je ojačao nedaleko od Tuzle i potom na krajnjem severoistoku BiH, ulazi u srem. Globano strujanje je JZ, međutim čini se da ovaj oblak poprima karakteristike superćelije (SC), te je njegovo strujanje Z-JZ, sa mogućnošću da pređe u čisto zapadno.

Širom Srema očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, a ubrzo potom i na jugu Bačke. Ovim oblakom mogao bi biti zahvaćen i Novi Sad, a kasnije Zrenjanin. Ponegde se očekuje pojava vremenskih nepogoda sa obilnom kišom, jakim grmljavinskim procesima, a moguć je i olujni vetar i pojava grada.
Animated Photo

Post has attachment
Dobro se razgrmelo na zapadu Bačke i Srema!

Krećemo u chase, pa imajte razumevanja da ćemo sporije deliti ono što nam šaljete u inbox.
Photo

Post has attachment
Pogled na olujni sistem iz Šapca.

Meteo reporter: Bojana Uzurov
Photo

Post has attachment
Mutno ali "gusto". Snimljeno u Bačincima, malopre. Reporter kaže da duva jak vetar, grmi i pada kiša.

Meteo reporter: Bogdan Jablanski

Post has attachment
#UPDATE: Trenutno na krajnjem severu Vojvodine kratkotrajni pljuskovi, a prethodno ih je bilo i na severozapadu kod Sombora.

Sa zapada iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Bačkoj se polako približava bezopasna padavinska oblačnost koja donosi i mestimičnu grmljavinu. Ona je još uvek relativno daleko, i stiže nakon 45min.

Pogled na satelit nam otkriva trenutno dva nešto jača Cumulonimbusa, jedan je već pomenuti u HR, a drugi ovaj kod Italije čiji nakovanj se uz jako jugozapadno visinsko strujanje širi čak i do naših predela u vidu visoke oblačnosti. Ova visoka oblačnost, verovali ili ne, može biti presudan faktor na razvoj vremena kasnije kod nas, jer bi mogla sprečiti konvektivne procese u BiH, gde bi trebalo da počne sve ono što bi kasnije došlo do nas.
Photo
Photo
2.9.17.
2 Photos - View album

Post has attachment
⚠️ [UPOZORENJE NA OPASNO VREME] ⛈️ Danas kasno poslepodne i večeras moguće LOKALNO jače grmljavinsko nevreme sa obilnim padavinama za kraće vreme primarno, i nešto manjom verovatnoćom za olujni vetar i pojavu grada.

Danas u poslepodnevnim časovima nakon 15-16h očekuje se destabilizacija atmosfere, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, što će trajati i tokom večeri i naredne noći. Pored kiše i uobičajenih pljuskova sa grmljavinom ili čak bez iste (što se očekuje sve do sutra ujutru mestimično) - koji će zahvatati ŠIRE područje, tokom kasnijeg poslepodneva i prvog dela večeri postojaće mogućnost i za vremenske nepogode sa pre svega obilnom količinom kiše za kratko vreme, snažnim grmljavinskim procesima, a potom i olujnim vetrom i pojavom sugradice / grada. Veća verovatnoća severno od Novog Sada i Zrenjanina, ali postojana u celoj pokrajini.

To je bio opšti deo, i najbitniji, a u ovom pasusu malo stručnije. Količina raspoložive energije (MLCAPE) u atmosferi u Vojvodini biće relativno mala do umerena 200 - 800J/kg, ali će zato smicanje vetra po visini (0-6km deep layer shear) biti 15-30m/s, a 0-3km storm relative helicity (relativno rotiranje oluje? - nismo sigurni da je dobar izraz na srpskom) će dostizati 450m2/s2.

Ove informacije iz proračuna numeričkih modela (konkretno gore navedeni su iz našeg visokorezolucionog ARW modela) sugerišu nam da je sam nastanak Cumulonimbusnih oblaka nad Vojvodinom UPITAN zbog samog odnosa ovih veličina, i primarno nedostatka energije u atmosferi. Međutim, nastanak olujnih sistema očekuje se na području Hrvatske, sa najvećom verovatnoćom na području Dalmacije, i nad područjem Bosne i Hercegovine, sa najvećom verovatnoćom na području Dinarida. Potom bi ta oblačnost imala odlične uslove za dug život i kao već organizovan sistem stizala bi do Vojvodine, najverovatnije kao MCS (mesoscale convective system), a moguće i kao SC (supercell).

#ZAKLJUČAK: Kiše, pljuskova i grmljavine biće u većem delu Vojvodine. Veća količina kiše mogla bi se očekivati severno od linije Novi Sad - Zrenjanin, gde se do sutra ujutru može skupiti 20-40mm taloga u proseku, a lokalno i više od 50mm. Manje padavina južno od ove linije, uglavnom do 20mm. Međutim, konvektivne padavine su nepredvidive, i ovo ne treba shvatati bukvalno.

Vremenske nepogode su samo moguće, ne i izvesne, i tiču se uglavnom manjeg područja. Fokus će biti na obilnoj kiši, ali ne treba isključiti ni olujni vetar i pojavu grada.

#ODRICANJE: Ova najava je informativnog karaktera, zvanična upozorenja i najave izdaje RHMZ Srbije (takođe izdao upozorenje, slika u prilogu!)
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2.9.17.
7 Photos - View album

Post has attachment
U Vojvodini ovog prepodneva preovladava malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Osvežilo je, pa su danas temperature prijatnije, u 10h se kreću od 19 na severu do 24°C u Banatskom Karlovcu.

Noćas između 3:30 i 5 sati jeste bilo ređe pojave pljuskova, ponegde sa grmljavinom, i to u delovima Srema, juga Bačke i Banata. Između ostalog i Zrenjanin je dobio kratkotrajan pljusak, čime su naše najave za sinoć ostvarene. U pripremi je prognoza za nastavak današnjeg dana.
Photo
Wait while more posts are being loaded