Profile cover photo
Profile photo
Világra jönni
1 follower -
Szülni és születni jó!
Szülni és születni jó!

1 follower
About
Posts

Post has attachment
Egy esős vasárnapon létrejött a Világra jönni - Szülni és születni jó weboldal Instagram fiókja, ahol azok a fotók szerepelnek, amiket jártamban-keltemben kattintgatok el szülés-születés, vrandósság, szülőség témakörben. =)

Itt a link: https://www.instagram.com/vilagrajonni/
Add a comment...

Post has attachment
Útmutató a Tao Te Kingből (2500 évvel ezelőttről)
"Bába vagy; egy másik ember szülésénél asszisztálsz. Jól tedd a dolgod, de anélkül, hogy az erőd és a tudásod fitogtatnád vagy fontoskodnál. Könnyítsd azt, ami éppen történik, és ne azt próbáld elősegíteni, aminek szerinted történnie kéne. Állj készen arra, hogy cselekedj, de az anyát támogasd. Hagyd, hogy mindvégig irányítson és tartsd tiszteletben a szabadságát. Így amikor a kisbaba megszületik, az anya úgy érezheti, ők ketten együtt dolgoztak meg a szülés-születésért!"

Ma is aktuális! ☺

Kép forrása: W. Eugene Smith's Landmark Photo Essay, 'Nurse Midwife' life.time.com
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
„Születéskor a gyermeknek semmiképpen sem szabad az oxigénben hiányt szenvednie. Egy pillanatra sem. Ezt mondja a tudós. Igaza is van. A természet is pontosan úgy ítélte meg, mint kitűnő kutatója. Úgy intézte, hogy a veszélyes átmenet alatt a gyermek egy helyett két forrásból kapjon oxigént: a tüdejéből és a köldökzsinórból.
A két rendszer egyszerre működik: egyik átveszi a másiktól a stafétabotot: a régi, a köldökzsinór, mindaddig folytatja a gyermek oxigénnel való ellátását, amíg az új, a tüdő, teljesen át nem vette szerepét. Miután a gyermek megszületett, elhagyta az anyai testet, még összeköttetésben marad vele e köldökzsinóron át, mely hosszú percekig hevesen lüktet. Négy, öt percig, gyakran tovább. Mivel a köldökzsinór ellátja oxigénnel, és a gyermek védve van az oxigénhiánytól, veszély és ártalom nélkül átállhat a tüdőlégzésre, kedve szerint, sietség nélkül. A vérnek egyébként bőven van ideje rá, hogy a régi (a méhlepénybe vivő) utat elhagyva fokozatosan beindítsa a tüdői keringést. Mindezt nem kíséri sírás. Mi kell ehhez a csodához? Csak türelem. Időt kell hagyni a gyermeknek az átálláshoz." (...) "A köldökzsinórt azonnal elvágni annyi, mint az agytól brutálisan elvonni az oxigént. Erre az egész lény a jól ismert hevességgel reagál: pánik, eszeveszett hadonászás, szívettépő, aggasztó kiáltások." 

Frédérick Leboyer: A gyöngéd születés
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Egy meghitt szülés és egy csodás pár! =)
Add a comment...

Post has attachment
Dúlai munkám <3
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded