Profile

Cover photo
Unique Estates
Lives in 17, Patriarh Evtimiy blvd., 1142 Sofia, Bulgaria
48 followers|27,945 views
AboutPostsPhotosYouTube

Stream

Unique Estates

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Unique Estates

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Unique Estates

Shared publicly  - 
 
Следим внимателно какво се случва в дебатите около преустройството на чувствителните зони в центъра на София. Защото градът е ценен не само за хората, които се събуждат в него. Един от най-дебатираните райони - около "Граф Игнатиев", който, в момента, изглежда по-скоро като отсечка в лош Ориент, отколкото като модерна европейска улица, със сигурност ще бъде променен. Вероятно още от следващата година. Трамваите ще продължат да се движат по две трасета.
Книжният пазар на площад  "Славейков" и пазарът пред градинката на "Св. Седмочисленици" ще станат временни.  Общинският съвет ще реши в кои точно дни и по колко часа ще работят. Ще бъде спасена и градинката пред църквата, която сега е убежище за клошари. За да изглежда, както подобава на малък градски парк, пазарът за зеленчуци ще бъде преместен на другия тротоар. Надяваме се, че някой ден ще си купуваме книги от красив пазар без хартиени кашони. Преобладаващото мнение е да бъде възстановен и запазен фонтанът. Броим дните!
 ·  Translate
2
Владимир Йосифов's profile photo

Unique Estates

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Unique Estates

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Unique Estates

Shared publicly  - 
 
Храна за душата
 
Интервю на Ралица Стоянова
 
В един намусен следобед пресичам двора на „Шипка“ 15 и влизам в топлия и приветлив свят на Галерия за масаж Рудраакша. Мястото е уютно като дом, в който се връщаш за глътка въздух от суетата и врявата. Поводът да съм тук е срещата с д-р Виджай Шийл Упадхиай, който ме поздравява ведро и моли да намалят релаксиращата музика. Той е светило в индийската медицина и е у нас по покана на  Галерия за масаж Рудраакша, която тази есен провежда за седми път програмата Панчакарма. С д-р Виджай говорим за принципите на Аюрведа, жизнената сила на храната, стреса и постигането на баланс между желанията и нуждите.
 
Д-р Виджай, наричат Панчакарма най-доброто лечебно преживяване за тялото и духа. Бихте ли ни разказали повече за програмата?
 
Панчакарма е детокс програма, която се състои от пет основни стъпки*. Панчи означава пет, а карма – действие. Целта на тази древна индийска програма е да се постигне баланс между тялото и духа, както и между трите доши: Вата (вятър), Пита (топлина или огън) и Кафа (земя и вода). Когато те не са балансирани, човек лесно се разболява. Когато са, се постига баланс между тялото и духа. По време на програмата работим както върху тялото, така и върху душата. Има процедури за добро физическо състояние, има и за менталните способности, медитации, йога. Подготвяме менютата на участниците според принципа на Аюрведа, който повелява, че храната, която ядем, се отразява на душевното ни състояние. Тялото ни постоянно е изложено на токсични явления, които намаляват качеството ни на живот. От време на време е добре да се подлагаме на такива процедури, за да ревитализираме организма си. Аюрведа работи както на микрониво, така и на енергийно.
 
Трябва ли да се подготвим преди терапията?
 
Не е задължително, но е добре да подготвите тялото си поне седем дни преди процедурата. Препоръчително е да не пушите, да не пиете алкохол, да не ядете джънк фууд. Храната е особено важна.
 
Говорейки за храна, бихте ли обяснили какво представлява Аюрведа диетата и как работи?
 
Тя се базира на индивидуалното ни състояние и на доминацията на дошите. Чрез мерене на пулса на дадения човек установяваме кои доши са в небалансирано състояние. На базата на това решаваме каква храна ще бъде подходяща за него. Според Аюрведа храната се дели на шест категории по отношение на вкуса: сладка, кисела, солена, лютива, горчива и стипчива. По време на Панчакарма, например, изключваме от менюто лука и чесъна. 
 
Може ли да приложим тази програма и в живота си, за да избегнем вредните хранителни навици като яденето пред компютъра или късно вечер?
 
Според мен Аюрведа диетата е правилният начин на хранене. Ако можете да я спазвате цял живот, ще си спестите много проблеми със здравето. Когато ядете пред компютъра или телевизора, вие не почитате храната си. Според Аюрведа вашата жизнена сила, така наречената прана, е именно в храната. Ако едновременно гледате телевизия и ядете, не обръщате достатъчно внимание на енергията си и ще получите същото пренебрежително отношение обратно. Това, според мен, е една от основните причини в днешно време да страдаме от толкова много болести. Ако се отнасяте с уважение към храната си, ще получите максималното количество енергия от нея. Затова, фокусирайте се, докато ядете, не говорете, не гледайте телевизия.
 
Учите последователите си в програмата Панчакарма да се хранят по този начин – с уважение към храната?
 
По време на терапията ние се учим как да се храним и какво трябва да бъде поведението ни след ядене. Има определени ритуали. Така например, трябва да си благодарен за храната си, без значение каква е тя.
 
Как се чувстват участниците в програмата Панчакарма след края ѝ?
 
По време на Панчакарма може да не се чувствате много свежи, облекчени и енергични, защото тя е пречистваща програма. Това е все едно да си изчистите стаята - вдигате всичко с краката нагоре, така че, ако човек влезе в този момент, би казал „О, какъв хаос!“. След като приключите, обаче, стаята ви е напълно чиста и подредена. След програмата, когато ефектът достигне до микронивото, ще усетите, че имате много добър апетит, енергията ви е друга, чувствате се много леко, освежен сте, щастлив и без никакъв стрес.
 
Достатъчно ли е да правим програмата веднъж годишно?
 
Зависи от това колко време можете да отделите на програмата. Ако я правите за две седмици, е добре да я извършвате поне два пъти годишно. При участие в програмата в продължение на 21 или 28 дни – веднъж годишно.
 
Един от принципите на Аюрведа е, че това, което искаме, и това, от което имаме нужда, не бива да са в конфликт. Как да постигнем този баланс?
 
Става дума за начин на мислене, очаквания и отношение към живота. Може да искаме много неща, но да нямаме нужда от тях. Трябва много добре да наблюдаваме каква е реалната нужда и какви са желанията ни. Колкото по-големи са те, толкова по-голяма е вероятността да изпитаме болка. Може да се опитваме да получим нещо, което не ни е писано да имаме. Можем да прескочим границата на нужното и да си вземем това, което искаме, но трябва да сте готови за последствията.
 
Стресът е голям проблем за заетите, работещи хора. Как можем да се справим с него?
 
Тук отново става дума за подход и отношение. Никой не може да намали вашия стрес, само вие можете да направите това. Ако искате да редуцирате стреса, трябва да работите над духа  и мислите си, да сте благодарни и доволни от това, което имате. То е вашата съдба. Никой не може да застане на пътя на това, което е отредено за вас. Никой не може да ви даде това, което не е. Можете да се стремите към него, но това ще ви донесе само разочарование и стрес. Ако се наслаждавате на това, което имате, няма да страдате от стрес. Ако се чувствате като градинар в градина, ще бъдете по-щастливи, отколкото ако мислите, че сте собственикът ѝ. Градинарят изпълнява задължението си да се грижи за растенията и е щастлив, когато те цъфтят. Когато започне да си мисли, че е собственик на градината, се появява проблемът. Най-добрата дистрес  философия е да започнем да разбираме природата. По време на Панчакарма прилагаме  чудесни процедури, които помагат за това. Имаме специфично лечение за хората, които са под стрес. След 3 до 5 дни те се чувстват наистина освежени и енергични.
 
* бел. авт.: Петте основни метода на Панчакарма са: повръщане, приемане на слабителни средства,  билкова клизма, приемане на билкови масла през носа и пречистване на кръвта.
 ·  Translate
4
Add a comment...
Story
Introduction
Unique Estate will unlock for you the doors to exclusive luxury properties. We will offer the most beautiful homes in Bulgaria and all over the world. Our professionally trained consultants are available for you 7 days in the week.
Basic Information
Gender
Female
Links
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
17, Patriarh Evtimiy blvd., 1142 Sofia, Bulgaria
Contact Information
Home
Phone
+359882600600
Email
Address
17, Patriarh Evtimiy blvd., 1142 Sofia, Bulgaria