Profile cover photo
Profile photo
Novi Tvrđava Teatar
5 followers -
Ambijentali pozorišni festival
Ambijentali pozorišni festival

5 followers
About
Posts

Post has attachment
Dobrodošli na 5. pozorišni festival Novi Tvrđava Teatar
3. - 8. Jul 2018.
Vila Stanković, Čortanovci

Pod sloganom: “Pre no što roboti preuzmu svet”
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Nakon završetka predstave "Međuigre", održana je svečana dodela nagrada festivala. Publici se pre svega obratio koordinator programa Vuk Miletić i pozvao predsednika žirija Vladimira Kopicla da se obrati publici. Na svečanoj dodeli nagrada na zatvaranju 4. festivala Novi Tvrđava Teatar u Vili Stanković u Čortanovcima, donešene su sledeće nagrade:

Nagrada za najbolju režiju
KOKAN MLADENOVIĆ, za predstavu „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt

Nagrada za najbolju predstavu
„ČUVARI TVOG POŠTENJA“, u režiji Borisa Liješevića, Gradsko pozorište Podgorica

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje
ARPAD MESAROŠ, za ulogu Kralja Karla Ružnog, u predstavi „Fama o biciklistima“, u režiji Roberta Lenarda, Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház, Novi Sad

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, ravnopravno
ISIDORA SIMIJONOVIĆ, za ulogu srpskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt
NINA NEŠKOVIĆ, za ulogu bosanskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt
JELENA GRAOVAC, za ulogu hrvatskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt

Žiri je radio u sastavu književnik i pozorišni kritičar Vladimir Kopicl (predsednik), glumica i rediteljka Kinga Mezei i rediteljka Mia Knežević.

Nakon proglašenja, predsednik saveta festivala Jugoslav Krajnov je svečano proglasio 4. festival zatvorenim, i pozvao gledaoce na jubilarni 5. Novi Tvrđava Teatar.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Šestog dana festivala, publika je imala prilike da vidi diplomsku predstavu "Međuigre" u izvođenju studenata glume Akademije lepih umetnosti i multimedija u klasi Vide Ognjenović i asistenta Ivana Bosiljčića. Mladalačka energija je iznela kroz šalu i osmeh ovu predstavu koja govori o ljubavi, časti i vlasti. Predstava je održana u čast nagrađenih na festivalu. Na samom početku, publici se obratio Vuk Miletić, koordinator programa, koji je najavio dodelu nagrada nakon završetka predstave
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Petog festivalskog dana gledali smo poslednju predstavu takmičarske konkurencije "Nevidljivi ljudi" u režiji Nemanje Rankovića Narodnog pozorišta Užice. Tematski, predstava govori, kao što i naslov kaže, o nevidljivim ljudima, o osobama koje zaglavljene na putu ka novoj budućnosti budu zaboravljeni i odgurnuti, koji tražeći svoj život i svoju sreću bivaju gurnuti na sam rub arene, u kojoj počinje bespoštena borba sa okruženjem, problemima i pre svega, sa samim sobom, težnjama i ambicijama. U svetu zabune, neshvatanja i zamenjenih teza, vrlo je lako skrenuti sa putanje u mračne pećine nevidljivih, gde se ljudi više ne cene prema onome što žele i govore, nego prema onome što jesu i rade.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Sinoć je publika gledala predstavu "Ukrađena ličnos'" Milana Gutovića. Predstava je izvedena van takmičarske konkurencije.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Trećeg festivalskog dana, videli smo predstavu u režiji Kokana Mladenovića, "Jami distrikt". Kroz kvaziistorijsku potragu za poreklom tri nacije, srpske, hrvatske i bosanske, i kroz slavljenje nepostojećih razlika i udaljenja, predstava prezentuje trenutno stanje, i daje jasan i nedvosmislen komentar. Sve ono što smatramo razlikama, sve ono na šta smo ponosni, sve ono što smatramo preprekama ka zajedničkoj budućnosti predstavlja upravo našu osudu, epopeju ludosti, slepila i pre svega, ogromne, ogromne mržnje koja ne vidi put čak ni kada njime hoda. Na kraju, najvažnija poruka je da smo u svojoj strašnoj gluposti, razbraćeni prepušteni drugima, da sa nama upravljaju kako im volja, u službi njihovih interesa, a naše trajne sramote. Tužan rezime glupe ostrašćenje mržnje naših malih balkanskih naroda.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Druga festivalska predstava u takmičarskoj konkurenciji su bili "Čuvari tvog poštenja", autorski projekat Borisa Liješevića. Snažna, potresna, emotivna i duhovita, predstava jasno i nedvosmisleno postavlja problem, i nudi jasno i neminovno rešenje tog problema, do kojeg ne dolazi. Primarno potpomognuti činjenicom da novac kupuje sve, i idejom da neke stvari jednostavno mogu da "prođu", ova sjajna predstava glasno i bolno urliče da čast, iskrenost i odanost nisu više poželjni, da para vrti gde burgija neće, i da se prave ljudske vrednosti više ne baziraju na onim stvarima na koje smo navikli i koje očekujemo. U presudnom trenutku, postavlja se samo jedno pitanje. Da li ćemo se izjasniti, uprkos svemu, za ono što znamo da je ispravno i istinito, i da li ćemo za to časno stradali, ili ćemo se prepustiti sveopštem crnilu i prljavštini i samo tiho pognuti glavu.
Fantastično ostvarenje Borisa Liješevića i cele moćne glumačke ekipe Gradskog pozorišta iz Podgorice.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Prva predstava takmičarskog programa "Fama o biciklistima" u režiji Roberta Lenarda. Snažna, skoro epska priča, koja kroz dekonstrukciju i simbolizaciju fragmenata govori velike reči i pita moćna pitanja. Svaki zaseban sektor i segment ove predstave, preko moćne koreografije, sjajnih kompozicija Adriana Kovača, sjajne glumačke ekipe do koncepta i poruke, ova predstava pruža sve što jedno scensko delo može da pruži. U sjajnoj dramatizaciji dela Svetislava Basare, ova predstava donosi nova pitanja, novu iskru, nove probleme, a sve pod kapom zajedničkog vira, u koji svi zajedno upadamo.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Za dodatne informacije o predstavama i programima 4. festivala Novi Tvrđava Teatar, pogledajte naš zvanični internet sajt.

http://www.tvrdjavateatar.com/
Novi Tvrđava Teatar
Novi Tvrđava Teatar
tvrdjavateatar.com
Add a comment...

Post has attachment
Poštovani posetioci, karte za 4. Novi Tvrđava Teatar se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Gigs Tixs-a.

Požurite i iskoristite priliku da prisustvujete neverovatnom ambijentalnom pozorištu!
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded