Profile cover photo
Profile photo
Галерия Теа Алба
10 followers
10 followers
About
Posts

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Характерно за изкуството на Ева Димитрова е свободата, с която работи в различните техники на живописта.

Идеите си извлича от лиричния свят на човека. В това вътрешно пространство на нейния картинен свят образите и формите асоциативно се преплитат. Те витаят свободно в пространството и сякаш потъват в хармонията на меката, нежна обагреност.

В композициите на Ева Димитрова чистотата на линията напомня за иконописта, а деликатният щрих и пластична завършеност на формата показват интерес към красотата на детайла. В произведенията й образът на човека е поставен като част от всеобщото пространство, в което безкрая с невидимите си измерения и с материалните проекции на битието свидетелства за измеренията на духовния вътрешен свят на съвременника ни. Това осмисля и изкуството на Ева Димитрова, в което чрез визуалното пресъздаване на духовните проекции на нещата от живота на човека, те придобиват и своя естетически и идейно-художествен смисъл.
Пламена Рачева – изкуствовед
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
"Сънувани пътувания" от Ева Димитрова - експозицията
15 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Ренесансът е епоха на освободените духовни стойности.
Човекът от подобие на божественото става духовна проекция на Бога в пространството на земното и видимото.
 
СЪНУВАНИ ПЪТУВАНИЯ на Ева Димитрова – Финес и духовна изтънченост
СЪНУВАНИ ПЪТУВАНИЯ! За Пътя като безкрайния кръговрат и вечното движение. Движение към себе си, вътре в себе си, към нови неизследвани духовни пространства. За Пътуването като служение с усмивка. За Водата като символ на постоянна промяна и носител на вибрации и проекция на мисълта. За Сънуването като мечта, блян, полет на мисълта към безкрайно красиви духовни хоризонти.
Уверена съм, че тази изложба ще се превърне в явление. Това е живопис, която не се среща и не се прави всеки ден. Красотата като абсолютна стойност и източник на най – чиста радост. Без комерс и дребнотемие. Някаква особена мистична сила и красота има в желанието за духовна свобода на Ева Димитрова. Тя странства с лекота и финес в света на незримото посредством работата си в областта на иконографията. За зрителя на тази изложба Ева лекичко открехва завесата и материализира образи от непознати светове.
 
В рамките на изложбата Ева Димитрова представя 12 платна с  изключително въздействащи и ярки образи. Образи, в които се проектира и отразява богатството и извисеността на личността на художничката. Замислени и изпълнени като бутикова серия, с повтарящи се елементи, които обединяват смислово и образно картините и засилват въздействието им. Стилът е повлиян както от иконописта, с която Ева се занимава от много години, така и от най – добрите образци на италианския ренесансов портрет, любима епоха в изкуството за Ева. Тези образи са магически, фантазни, иреални.
Ангели, звездни нимфи, северни феи, божества и приказни видения – закрилящи и предпазващи, помагащи за преодоляване на трудностите и препятствията по Пътя. За да бъде извървян с чувство на щастие и усещане за полет.
Излъчването на творбите е привидно спокойно. Образите са въплъщение на абсолютната красота и сила. Те събират небесната и водната стихии, опитомяват ги и ги облагородяват с мощни позитивни вибрации, които насищат пространството. Ева е творец, който може да изобрази движението на водата по 10 различни красиви и поетични начина. Нежната водна шир ни полюшва леко, нашепва приказки и ни предава в света на сънищата.
В платната са използвани меки, пастелни, спокойни багри – нюанси на синия цвят, цветът на водата, небето, но и на духовното. Розов – цветът на мечтите, сънищата, топлите емоции, сребърен – отнасяме се в лунните селения или необятното звездно небе, златен – цветът на слънцето, на светлината. Изящност и финес на образите придава богатата декоративна украса, изпълнена в изключителна детайлност и достоверност за епохата.
Уважаеми зрители, насладете се на тази превъзходна колекция! Не се страхувайте да мечтаете! Обърнете се към Вселената в себе си и я опознайте!
Ще завърша с думите на Ева: „За пътуването с усмивка … отвъд хоризонта!“
Албена Айладънова - галерист
София, 23.04.2015 г.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
"Сънувани пътувания" от Ева Димитрова - откриване на изложбата
25 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
В самостоятелната си изложба, в галерия Теа Алба, Михаил Вълканов представя живописни и абстрактни творби с маслени бои, както и графики със смесена техника. Приглушените, пастелни тонове на цветовете придават нежен и носталгичен характер на произведенията. Творецът ни запознава със своите впечатления от местата, които е посетил, от моментите, които са задържали вниманието му, от пейзажите, разкрили се пред погледа му. Импресионистично достоверни и в същото време нереални, творбите не оставят зрителите равнодушни. В абстракциите на Михаил Вълканов всеки може да открие свой собствен свят - едновременно застинал и постоянно променящ се. Авторът ни дава възможност да оценим и най-новите му произведения - уникалните графики, в които се смесват фантазия и реалност. Изложбата е доказателство за разнородните таланти на Михаил Вълканов и неговия неспокоен дух, търсещ нови и неоткрити полета за изява.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Картините на Михаил Вълканов
54 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Колеги, приятели и почитатели на Михаил Вълканов имаха възможност да поздравят автора за поредната му самостоятелна изложба, организирана от галерия Теа Алба.
Бяха представени живописни и абстрактни творби с маслени бои, както и графики със смесена техника. Приглушените, пастелни тонове на цветовете, използвани от Михаил Вълканов, придават нежен и носталгичен характер на произведенията му. Творецът ни запознава със своите впечатления от местата, които е посетил, от моментите, които са задържали вниманието му, от пейзажите, разкрили се пред погледа му. Импресионистично достоверни и в същото време нереални, творбите не оставят зрителите равнодушни. В абстракциите на Михаил Вълканов всеки може да открие свой собствен свят - едновременно застинал и постоянно променящ се. Авторът ни дава възможност да оценим и най-новите му произведения - уникалните графики, в които се смесват фантазия и реалност. Изложбата е доказателство за разнородните таланти на Михаил Вълканов и неговия неспокоен дух, търсещ нови и неоткрити полета за изява.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Откриване на изложбата на Михаил Вълканов
34 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Галерия Теа Алба започва новата година с представяне на творчеството на Павлин Ковачев. От 14.01.2015 г. до 07.02.2015 г. ще можете да се потопите в цветовете на невероятно пътешествие.
Всяка творба е пътешествие – до любимо място, до незабравимо преживяване, до вътрешния мир на всеки от нас. Всеки зрител преживява по свой начин съприкосновението с картините на Павлин Ковачев. Авторът ни води към своя свят на образи, багри, чувства и мисли, но след като попаднем там ние започваме свое собствено пътешествие.
Изкуството на Павлин Ковачев е магия, която ни променя. То отменя правилата, предизвиква ни да мислим, да излезем извън тесните рамки на ежедневието си. То ни води до неподозирани откровения и състояния на духа.
Заповядайте!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Картините на Павлин Ковачев
39 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
В програмата:
Ренесаново-барокови творби
Испански песни

Музика, посветена на силата на човешките копнежи и мечтателни видения, въплъщаваща игривост, темперамент и топлота.
Обединяващото в нетипичното съчетание на тези два различни музикални и културни светогледа е човекът, неговият глас, неговият стремеж към музиката, към създаването и споделянето на красотата - винаги, навсякъде и по всяко време.
На помощ идва китарата със своя мек и докосващ тембър - съпровождайки, сливайки се и превръщайки се в глас. Гласът на вълнението, на жизнения дух, гласът на човека - музиката!
Матине - Камерна музика за китара и глас
В програмата: Ренесаново-барокови творби Испански песни Музика, посветена на силата на човешките копнежи и мечтателни видения, въплъщаваща игривост, темперамент и топлота. Обединяващото в нетипичното съчетание на тези два различни музикални и културни светогледа е човекът, неговият глас, неговият стремеж към музиката, към създаването и споделянето на красотата - винаги, навсякъде и по всяко време. На помощ идва китарата със своя мек и докосващ т...
events
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded