Profile

Cover photo
Szabó Zoltán
Works at Print and Design Office
Attended Babes-Bolyai
Lived in miercurea ciuc
601 followers|131,622 views
AboutPostsPhotosVideos+1's

Stream

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
 
A Bálványosvár (románul Cetatea Bálványos) egy Bálványosfürdő fölé emelkedő 1029 m magas hegytető a Torjai-hegység és a Bodoki-hegység találkozásánál, Háromszék északi részén. Tetején várrom áll, innen tiszta időben látszik a Lakóca (1777 m) és a Pintilő (1772 m) – olvasható a Wikipédiában.
View original post
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
The Soviet Union produced millions of cameras during its 70-odd years in existence. Zenit SLRS and Zorki rangefinders, Lubitel TLRs and Chaika half-frames, Moskva folder and Elikon compacts. And al...
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
Și v-aș ruga să nu uitați un lucru: Transilvania se descurcă foarte bine fără amestecul unor neica-nimeni de la București
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
 
A szèkely zászló története

A 16. század végéről fennmaradt zászlók és egyenruhák tanúsága szerint, a székelység által használt az arany-égszinkék-ezüst, valamint a vörös és fekete a kimondottan székely szimbólumszínek. A székely zászló körül azonban egyaránt sok a félreértés és tévhit alakult ki. A Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója és lobogója az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja égszínkék mezőben arany csík alapján készült, a névjegyet a székely szimbólumokkal (Nap és Hold, a Nap csillagváltozata) helyettesítve. Így a nyolcágú Nap-csillag számunkra a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének is a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.

Székelység és a zászló

Az önállósulásra törekvő Székelyföld teljes függetlensége még nem válhatott valóra. Jelképei a székely himnusz és a székely zászló, azonban sok esetben még tiltások ellenére is egyre nagyobb teret hódítanak. Néhány éve elvétve csak, nemzeti érzelmű, szűk közösségek találkozóján volt látható székely zászló. A törekvések nem voltak hiába, hiszen a székely emberek közösségérzése és a törvények kiskapuit leleményesen felismerő vezetőiknek köszönhetően a zászlónak tulajdonított jelentés életre keltette ezt az erős szimbólumvilággal rendelkező történelmi zászlót. A Székelység önállósodási törekvéseihez kapcsolódó zászlóhasználat a felsőbb romániai hatalmi szervekben nem vált ki nagy tetszést, hiszen félnek a szimbólumok erejétől és azok üzenetétől. Korábban a magyar zászlót használták általában a székely fórumokon, azonban ezt a román szervek a vonatkozó nemzeti szabályaik miatt könnyen betilthatták és büntethették használatát. Több esetben is megjelennek hírek a kitűzött lobogókról és azok eltűntetéséről vagy levételéről. Ennek ellenére ez a jelkép népszerű, és egyre több család tulajdonában megtalálható.

Egyértelműen kijelenthető, hogy Székelyföldön a magyar zászló mellett székely identitásuk kifejezésére mindennapi használatban él a székely zászló is. Sepsiszentgyörgyön 2009. elején tűzték ki a székely zászlót és ezzel nagy purparlét okozott az ottani polgármesteri hivatal. Annyi bizonyos hogy ez a zászló nem más ország lobogója, hanem a helyi közösségé és a kék alapon arany nap és ezüst hold változatot használják.

Változatai

Két markánsan elkülöníthető változata ismert, a vörös és fekete kétsávos zászló, illetve az égszínkék mezőn végigfutó arany csíkos. Közös vonás, hogy mindkét zászlón megtaláljuk a székelyek két fontos történelmi motívumát, sárga színnel a Napot és ezüsttel a Holdat. Minden változaton megtalálható a nyolcágú Nap-csillag, mely a jelenlegi nyolc székely széket jeleníti meg a székely egység és egyenlőség jelképeként. A telőben levő Hold pedig a székelyek hitének, reményének, és bizakodásának szimbólumát hordozza. A két változat közül az utóbbi vált a köztudatban székellyé az égszínkék-arany színű, a csillagsugaras Nap és a telőben levő Holdat egymás mellett tartalmazó lobogó. A színek jelentése vörös az erő és a vér, fekete a föld és a gyász, ezek voltak korábban a csatába vonuló székelyek harci színei. A Nap és a Hold elhelyezése kapcsán találkozhatunk különböző megoldással.

A Székely Nemzeti Tanács által elfogadott lobogón a Nap és a Hold az aranysávval kettéválasztott égszínkék rész bal felső részében vízszintesen egymással szemben helyezkednek el, míg korábban voltak az elhelyezésre függőleges megoldások is. A zászlón a színek ugyanezek csak az álló zászlóalakon is szemben van a Nap és a Hold így a megosztott kék alap jobb és bal oldalán helyezkednek el.

Története

A lobogó Székely Mózestől, az egyetlen székelycsaládból származó erdélyi fejedelemnek az idejéből eredeztethető. Székely Mózes zászlói 1601. augusztus 3-ia goroszlói csatában vezették a székely harcosokat, de a vesztes csata után "fogságba" estek és elkerültek az akkori Habsburg uralom alatti Prágába. A zsákmányul esett 130 erdélyi zászlót a Turul folyóirat 1891. évi 1. sz. füzetében is említik. Mika Sándor: Erdélyi hadi zászlók 1601-ből, címmel jelentetett meg könyvet történetükről.

A régi székely zászlóként gondolt vörös-fekete zászló nem is olyan régi, hiszen az 1950 előtti forrásokból a Maros Magyar Autonóm Tartomány felszámolása előtti időből nincs utalás így lehet, hogy csíki kommunisták találták ki 1968-ban, amint erről Kónya Ádám művelődéstörténész beszámolt.

Székely Nemzeti Tanács határozata

A székely történelmi szimbólumokat a Kónya Ádám által véglegesített lobogó és zászló tervezet szerinti aranysávos-kék formában 2004. január 17.-én fogadta el a Székely Nemzeti Tanács. Azóta a székely zászló használata az egész Székelyföldön elterjedt. Elsők között 2008-ban Sepsiszentgyörgyön a polgári frakció kezdeményezéseként és adományaként az ősi szimbólumokat ötvöző lobogó a karácsonyi ünnepek alatt került az európai és a román zászló közé középületre.

 ·  Translate
View original post
1
1
Jason Woorhnees (Sakáll)'s profile photo
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
 
An open-source webcomic? Yes! Here is my 2D renderfarm tool to build Pepper&Carrot + a script to install all sources at once :  http://www.peppercarrot.com/article310/an-open-source-webcomic
6 comments on original post
1
Add a comment...
Have him in circles
601 people
Jo Ann Thrasher's profile photo
Андрій Кондратьєв's profile photo
Robert “Graffight” Waters's profile photo
Don Hessey's profile photo
Celia A's profile photo
Brian Thomas's profile photo
Michelle DeRepentigny's profile photo
Donna Doherty's profile photo
Francesco Nicosia's profile photo

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
Film or analog photography seems to be making a comeback among professionals, enthusiasts, and collectors too. What makes it so special in the digital age?
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
Last week I wrote a post about my Ensign Selfix 1620 folding camera and mentioned in that post how I'd loaded it with some FP4+ to take some sample pictures. Well, this week I developed the film, h...
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
 
We kind of like typography, right? So Bruce gets technical and tells us how to use 9 free fonts.
Not too long ago, free fonts were either low-quality or utilitarian, designed to substitute for common proprietary fonts like Times Roman or Helvetica. Today, however, a small but growing number of…
View original post
1
Add a comment...

Szabó Zoltán

Shared publicly  - 
 
 
While color management rewrite is still ongoing (at least 2/3 of the work has been completed), there's time for small nifty features such as 'Zoom to Selection' which does exactly what it says. We can't believe we haven't implemented this before. Now you have it in development 2.9.x builds :)
15 comments on original post
1
Add a comment...
People
Have him in circles
601 people
Jo Ann Thrasher's profile photo
Андрій Кондратьєв's profile photo
Robert “Graffight” Waters's profile photo
Don Hessey's profile photo
Celia A's profile photo
Brian Thomas's profile photo
Michelle DeRepentigny's profile photo
Donna Doherty's profile photo
Francesco Nicosia's profile photo
Work
Occupation
Production Manager, DTP, Design, PrePress, Large Format Printing, Screen printing, Car wrapping etc.
Skills
design, logo, prepress, advertising
Employment
 • Print and Design Office
  administrator, 2012 - present
  Print and Design Office
 • 14 years experience in advertising (dtp, screen printing, pre-press, car wrapping, large format printing), 5 yers of experience of logo/identity design, 3 years experience in production management (HR, pricees and quotations, client and public relations, material procuring). You need my experience? I may be looking for new challenges all over the world! Contact Me any time.
  production manager/design, present
 • Apex
  production manager, 2006 - 2013
  production manager, design, HR, qutations, working with client, material procuring etc.
 • Color Point
  dtp, design, screen printing, large format printing, 2002 - 2006
  dtp, design, screen printing, large format printing
 • D'signer
  screen printing, design, 1997 - 2002
  screen printing, design
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Previously
miercurea ciuc - brasov
Story
Tagline
http://degentd.szerverland.com - Ready-made, customizable logos/logo leftovers for sale
Introduction
14 years experience in advertising (dtp, screen printing, offset printing, pre-press, car wrapping, large format printing:Roland Soljet II, Infiniti 3.2m, GongZheng 3.2m etc.) 5 years of experience of logo/identity design, 3 years experience in production management (HR, prices and quotations, client and public relations, material procuring).

You need my experience? I may be looking for new challenges all over the world! Contact Me any time.
Bragging rights
"surviving" as sekler-hungarian nationality, in romania/transsylvania, with my family. Proud father of my daughter, Emese
Education
 • Babes-Bolyai
  programming, 2002 - 2005
 • Nagy Mozes
  informatics, 1992 - 1996
 • Gabor Aron
  informatics, 1997 - 1999
Basic Information
Gender
Male
Other names
DeGentD
Szabó Zoltán's +1's are the things they like, agree with, or want to recommend.
Ezért olvasd el mindig a gyümölcs címkéjét!
tudnodkell.info

Ezek felett a címkék felett valahogy mindig elsiklunk, pedig nem ártana őket szemügyre vennünk!

The Ultimate Freedom for a Large Format Photographer - The Nikon F
www.timlaytonfineart.com

Tim Layton discusses his "freedom machine" the all mechanical Nikon F.

Csaba királyfi Csíksomlyón (II. rész)
www.szekelyhon.ro

A Csaba királyfi „székely nemzeti rockopera” csíksomlyói bemutatójának végén a több tízezer főre tehető tömeg közösen énekelte a székely him

Muszka Sándor & Evilági: Alma és barack | vhegy
www.vhegy.com

A kézdivásárhelyi születésű, kortárs erdélyi magyar költő, Muszka Sándor 2014 őszén megjelent „Magányos nőknek, bukott fiúknak” című kötetén

Spice Up The Windows System Tray With These 9 Clever Features
www.makeuseof.com

The system tray is perhaps one of the most undervalued features of the Windows taskbar. The icons represent running programs or system funct

9 Generic Logotypes You Should Avoid When Designing A Logo – You The Des...
www.youthedesigner.com

One of the most crucial aspects of designing a logo is making elements reflect what …

Richard Stallman’s GNU Manifesto Turns Thirty - The New Yorker
www.newyorker.com

The GNU Manifesto is characteristic of its author, Richard Stallman—deceptively simple, lucid, explicitly left-leaning, and entirely uncompr

Kodak Brownie Mania
ortodossiafotografica.blogspot.com

Divertirsi con pochi soldi, mettersi al collo una fotocamera dal design accattivante, per di più d'autentico modernariato? Senza contare che

Íme, minden idők legjobb magyar rocklemezei és -előadói
mno.hu

Felkértünk tizenegy rockzenei újságírót, hogy állítsák össze minden idők legjobb magyar rocklemezeinek és -előadóinak listáját. Ez lett az e

"Film never died", says the Financial Times | The Online Darkroom
www.theonlinedarkroom.com

Film and darkroom website with info, tips and advice on materials and techniques used in making traditional wet prints.

A P. Mobil karácsonya
mno.hu

Sorozatot indítottunk, amelynek apropóját a P. Mobil 45 éves jubileuma adta. Mindeddig – a Mobilizmótól a legutóbb megjelent Farkasok völgye

Open General | SourceForge.net
sourceforge.net

Evolution of SSI Panzer General II

William Burro Schmidt - The Man Who Spent 32 Years Digging a Tunnel to t...
www.odditycentral.com

William 'Burro' Schmidt spent over three decades of his life single-handedly digging a 2,000-feet long tunnel through Cooper Mountain, in th

issue 90 « Full Circle Magazine
fullcirclemagazine.org

Full Circle is a free, independent, monthly magazine dedicated to the Ubuntu family of Linux operating systems. Each month, it contains help

Windows XP Update: More Tools To Keep You Safe
www.makeuseof.com

Windows XP has been without support since April this year. While its market share is declining (~24% in August), many users can't afford to

Film is not dead: Ferrania to start producing film again | Photo Rumors
photorumors.com

Finally a good news for film shooters: Film Ferrania is going to start producing film again (35mm and 120 still formats, as well as Super 8