Profile

Cover photo
Syafrizal Abu Mansor
Works at Syafrizal Alternative Treatment
Lives in No. 15, Jalan Dabus 11/2D
4,352 followers|1,227,056 views
AboutPostsPhotosYouTube+1'sReviews

Stream

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Merawat Masalah Angin Pasang Dengan Rawatan Akupunktur

Kebanyakkan masalah angin pasang berlaku pada celah kelangkang yang kerap dialami oleh kaum lelaki berbanding dengan kaum perempuan. Ini disebabkan beberapa faktor seperti obesiti, angkat berat, batuk-batuk, meneran ketika buang air besar atau kecil, masalah paru-paru yang kronik dan kandungan cecair dalam abdomen. Antara tanda-tanda angin pasang adalah benjolan di bahagian abdomen atau pun skrotum (telur lelaki).

Rawatan akupunktur digunakan bagi mengurangkan bengkak pada telur atau bahagian abdomen, melancarkan perjalanan darah, mengeluarkan angin yang berlebihan dan mengaktifkan saraf yang berada di kawasan telur dan abdomen. Rawatan susulan perlu dibuat bagi mendapatkan keberkesanan akupunktur. Kebiasaan selepas rawatan pertama pesakit dapat merasakan kawasan bengkak itu sedikit ringan dan lega.

Jika berminat untuk mendapatkan rawatan akupunktur bagi masalah angin pasang bolehlah menghubungi Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam melalui talian 017-6834764.

#akupunktur #anginpasang #hernia
 ·  Translate
1
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Masalah Mata Kerap Berair dan Meleleh Dirawat Dengan Akupunktur

Bagi mereka yang mengalami masalah mata kerap berair dan meleleh terdapat beberapa faktor yang menyebabkan ianya terjadi antaranya adalah kelenjar air mata tersumbat dan lagi satu masalah lumpuh sebelah muka atau Bell's Palsy.

Kebiasaannya pesakit tidak dapat mengawal air mata daripada keluar dan meleleh dengan sendirinya. Dalam kes yang berbeza antara kelenjar air mata tersumbat dan saraf mata lumpuh, kedua-duanya boleh dirawat dengan rawatan akupunktur . Gambar tersebut menunjukkan titik-titik akupunktur yang dapat merawat keseluruhan saraf mata supaya dapat berfungsi seperti biasa dalam mengawal air mata. Selalunya ia mengambil masa bergantung pada pesakit dan rawatan susulan perlu dilakukan.

Jika berminat untuk mendapatkan rawatan akupunktur bagi masalah mata kerap berair dan meleleh boleh hubungi Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam di talian 0176834764

#akupunktur #mataberair #bellspalsy
 ·  Translate
1
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Bagi Masalah Kaki Gajah Dengan Kaedah Akupunktur

Kaki gajah atau lebih dikenali sebagai elephantiasis atau lymphatic filariasis adalah merupakan jangkitan parasit yang menyebabkan tangan dan kaki membengkak dengan besar. Sistem yang terkesan daripada jangkitan ini adalah sistem limfatik. Bukan sahaja tangan dan kaki boleh membengkak tetapi juga skrotum atau telur lelaki juga boleh membengkak (bukan angin pasang kerana saiznya teramat besar).

Bagi pesakit ini yang baru sahaja mengalami kaki gajah dalam masa seminggu tidak dapat bergerak dan berjalan dengan normal. Apabila sudah bengkak maka keseluruhan kaki berasa kejang dan kesakitan pada sendi-sendi. Gabungan rawatan akupunktur dan pembakaran moxa dilakukan bagi mengurangkan saiz bengkak, kesakitan dan juga ketegangan.

Akan tetapi setelah jarum dicabut bukanlah keluarnya darah tetapi air menunjukkan masalah kaki gajah atau elephantiasis mengakibatkan air berlebihan dalam badan dan terjadinya water retention. Rawatan susulan perlu dilakukan bagi mengurangkan lagi bengkak dan kandungan air di kawasan kaki yang bengkak itu.

Rawatan akupunktur bagi masalah kaki gajah atau elephantiasis ini boleh didapati di Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam. Sila hubungi talian 0176834764

#akupunktur #kakigajah #elephantiasis
 ·  Translate
1
1
lookman man's profile photo
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Masalah Sakit Pinggang Dapat Dirawat Dengan Rawatan Akupunktur

Sangat ramai mengalami masalah sakit pinggang tidak kira peringkat umur dari golongan muda hinggalah warga emas. Kebanyakkannya mempunyai masalah angin yang teramat banyak di kawasan pinggang. Ini adalah berpunca daripada mengamalkan air sejuk atau ais walau dari peti sejuk. Hasilnya angin berkumpul di kawasan pinggang dan berkemungkinan mengandungi asid urik yang tinggi.

Setelah pinggang berasa sakit maka keseluruhan kaki termasuklah punggung juga terkesan sama ada sukar duduk bersila dengan tempoh yang lama sehinggalah kebas-kebas punggung, peha dan keseluruhan kaki. Sebab itu rawatan akupunktur amat sesuai dalam merawat masalah sakit pinggang dan juga keseluruhan kaki.

Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam - 0176834764


#akupunktur #sakitpinggang  
 ·  Translate
1
abdul basir Basir's profile photoSyafrizal Abu Mansor's profile photo
6 comments
 
+abdul basir Basir : maaf tiada landmark. Hari Sabtu dan Ahad buka. Pukul 9 pagi hingga 7 malam.
 ·  Translate
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Akupunktur Bagi Masalah Gout Yang Kronik

Seperti sedia maklum masalah gout berpunca daripada kandungan asid urik yang tinggi di dalam badan dan sudah menjadi kristal di bahagian sendi-sendi terutama di bahagian kaki. Pesakit ini mempunyai masalah gout yang kronik dan dirawat menggunakan akupunktur. Ianya disebabkan oleh kegemaran pesakit mengamalkan air sejuk atau ais walau dari peti ais. Sekiranya ingin mengurangkan masalah gout ini pesakit perlulah pantang dari air sejuk atau ais. Rawatan akupunktur ini mampu melegakan kesakitan akibat masalah gout dan mengurangkan kadar asid urik yang tinggi.

Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam - 0176834764

#akupunktur #gout  
 ·  Translate
1
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Tahukah anda sekiranya sukar untuk duduk bersila dalam tempoh tertentu menunjukkan pelbagai masalah kesihatan? Seperti kandungan asid urik yang tinggi, darah tidak lancar, otot bermasalah, saraf sciatica yang tegang, masalah kencing, buasir, batu karang, apendiks, prostat, masalah kebatinan (pancut awal, mati pucuk), sawan dan sebagainya.

Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam - 0176834764

#akupunktur #sukardudukbersila #asidurik #darahtidaklancar #ototbermasalah #sarafsciatica #kencing #batukarang #prostat #pancutawal #matipucuk #sawan  
 ·  Translate
1
Hj Azman's profile photoSyafrizal Abu Mansor's profile photo
3 comments
 
+Hj Azman​: Waalaikumussalam sila buat rawatan akupunktur di bahagian bontot.
 ·  Translate
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Sakit peha dan lutut yang mengakibatkan sukar untuk solat. Apabila jarum dicucuk di peha pesakit berasa sakit menandakan saraf sudah bermasalah di situ. 
 ·  Translate
6
1
Hanafi Abdullah's profile photoAzam Lori Kren's profile photoSyafrizal Abu Mansor's profile photoAtok Atok's profile photo
4 comments
 
+Azman Omar : melegakan sakit dan merawat tempat sakit. Kalau rasa sakit maknanya kaki memang bermasalah
 ·  Translate
Add a comment...
In his circles
1,550 people
Have him in circles
4,352 people
Ummi Hanie Fadzil (Nis Azmier)'s profile photo
Muhd Hafizi Idris's profile photo
Azrisham Hussin's profile photo
MShahrul Nizam's profile photo
muttaqien jamaludin's profile photo
mehdi gahremani's profile photo
munzya D mun's profile photo
Saif Yousuf's profile photo
Cj Escuadro's profile photo

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Bagi Masalah Kulit Badan Yang Gatal Dengan Akupunktur

Terdapat pelbagai penyakit yang menyebabkan masalah kulit dan salah satunya adalah masalah gatal-gatal kulit keseluruhan badan. Banyak faktor yang menjadi penyebab masalah ini antaranya kulit kering, keadaan persekitaran yang kotor, kurang penjagaan dan kebersihan diri, penyakit dalaman, masalah saraf dan juga alahan atau alergik.

Rawatan akupunktur dapat mengurangkan masalah gatal-gatal kulit dengan melancarkan perjalanan darah, mengurangkan rasa gatal, mengaktifkan saraf, mengeluarkan angin dalam badan dan melegakan kesakitan.

Jika berminat untuk mendapatkan rawatan akupunktur bagi gatal-gatal kulit bolehlah hubungi Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam pada talian 0176834764.

#akupunktur #badangatal
 ·  Translate
2
Shahlanshah Alysha's profile photoSyafrizal Abu Mansor's profile photoFarizul Kusrin's profile photo
6 comments
 
ok terima kasih...insyaallah sy dtg kalau free
 ·  Translate
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Bagi Masalah Urat Saraf Tersepit Pada Tulang Belakang

Masalah urat tersepit seringkali kedengaran tidak kira peringkat umur dari golongan muda hingga kepada warga emas. Bagi pesakit warga emas ini beliau pernah membuat pembedahan bagi masalah urat saraf tersepit pada bahagian tulang lumbar. Hasil daripada pembedahan tersebut beliau tidak lagi rasa sakit tetapi kakinya sudah tidak boleh berjalan dengan normal. Ini disebabkan saraf keseluruhan kaki terkesan daripada pembedahan tersebut.

Seperti di dalam gambar, rawatan akupunktur yang dilakukan terhadap kawasan pinggang menyebabkan pesakit menjerit kesakitan. Kenapa ianya berlaku? Ini disebabkan saraf yang terkesan hasil daripada pembedahan tersebut memberi reaksi terhadap jarum yang dicucuk itu. Ini adalah petanda bagus kerana akupunktur cuba merangsang saraf-saraf itu untuk berfungsi seperti biasa. Rawatan susulan perlulah dilakukan bagi memastikan saraf kembali pulih walaupun ianya memakan masa bergantung pada pesakit itu sendiri.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan rawatan akupunktur bagi masalah urat tersepit sila hubungi Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam pada talian 017-6834764.

#akupunktur #herniateddisc #slippeddisc
 ·  Translate
1
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Kecederaan ACL Tanpa Pembedahan Dengan Rawatan Akupunktur

Bagi mereka yang aktif bersukan tidak hairanlah jika mengalami masalah kecederaan ACL atau anterior cruciate ligament. Ianya disebabkan koyaknya ligamen anterior cruciate sepenuhnya atau separuh sahaja hasil dari pergerakan tulang kaki ke arah yang berlainan.

Antara tanda-tanda kecederaan ACL ini adalah lutut berbunyi pop ketika kecederaan terjadi, lutut bengkak dalam masa 6 jam selepas cedera,  sakit ketika cuba memberi tekanan kepada lutut dan berasa longgar atau terkehel.

Rawatan akupunktur dapat membantu masalah kecederaan ACL ini secara  berperingkat kerana rawatan akupunktur sendiri adalah rawatan yang memakan masa. Ianya cuba merawat sebarang kecederaan lain yang melibatkan saraf dan otot seperti masalah hamstring atau kekejangan.

Jika berminat bolehlah menghubungi Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam - 0176834764

#akupunktur #masalahacl #aclkoyak #acltanpabedah
 ·  Translate
2
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Akupunktur Bagi Masalah Betis Kebas

Masalah betis kebas atau lenguh boleh dirawat dengan akupunktur. Kadang kala pesakit tidak beritahu bahawa mereka pernah mengalami kekejangan tetapi mereka akan berasa kejang selepas rawatan. Kenapa ianya berlaku? Ini adalah kerana rawatan akupunktur adalah rawatan berperingkat dan cuba menyelesaikan masalah kesihatan termasuk masalah yang sekarang dihadapi dan juga masalah yang sebelum ini. Ibarat sejarah masalah kesihatan kita dirawat satu persatu oleh rawatan akupunktur. Oleh itu, pesakit perlu bersabar.

Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam, 0176834764

#akupunktur #betiskebas  
 ·  Translate
1
Add a comment...

Syafrizal Abu Mansor

Shared publicly  - 
 
Rawatan Akupunktur Bagi Masalah Ketuat

Masalah ketuat adalah salah satu penyakit kulit yang mengakibatkan bahagian kulit menjadi bengkak, kasar dan keras. Rawatan akupunktur mampu mengurangkan dan mengecilkan saiz ketuat jika dilakukan secara ulangan. Ianya digabungkan dengan pembakaran herba moxa bagi melancarkan perjalanan darah, mengaktifkan saraf, mengeluarkan angin dan mengurangkan asid.

Rawatan Alternatif Syafrizal di Shah Alam - 0176834764

#akupunktur #ketuat  
 ·  Translate
1
Add a comment...
People
In his circles
1,550 people
Have him in circles
4,352 people
Ummi Hanie Fadzil (Nis Azmier)'s profile photo
Muhd Hafizi Idris's profile photo
Azrisham Hussin's profile photo
MShahrul Nizam's profile photo
muttaqien jamaludin's profile photo
mehdi gahremani's profile photo
munzya D mun's profile photo
Saif Yousuf's profile photo
Cj Escuadro's profile photo
Work
Occupation
Alternative Treatment Practitioner
Skills
Acupuncture
Employment
  • Syafrizal Alternative Treatment
    Alternative Treatment Practitioner, 2010 - present
Basic Information
Gender
Male
Looking for
Friends, Networking
Birthday
August 27
Story
Tagline
I'm an alternative treatment practicioner based in Shah Alam.
Introduction
A Shah Alam based alternative treatment practitioner who used acupuncture to treat his patients. Read his blog at www.rawatansyafrizal.com.
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
No. 15, Jalan Dabus 11/2D
Previously
Seksyen 11 - Shah Alam
Contact Information
Work
Phone
0176834764
Email
Syafrizal Abu Mansor's +1's are the things they like, agree with, or want to recommend.
nixCraft Linux Blog
plus.google.com

Showcasing sysadmin work.

BinaryTides
plus.google.com

How to guides, latest news and other interesting stuff on Linux, Ubuntu and more

TecMint.com
plus.google.com

Tecmint: Linux Howtos, Tutorials & Guides

WebUpd8
plus.google.com

Daily Ubuntu / Linux news and application reviews.

Color Atlas of Acupuncture
books.google.com.my

books.google.com.my - A flexi textbook that contains information on all the major body and ear acupuncture points, as well as an extensive c

Zikir Harian Imam Al-Ghazali
market.android.com

Zikir Harian ini adalah amalan dari Imam Al-Ghazali.Hiaskanlah diri anda dengan zikir-zikir ini sekurang-kurangnya 1,000 kali sehari, andain

Addressing Battlefield 4 Rubber Banding Issues
battlelog.battlefield.com

We wanted to provide a quick update on the issues with Battlefield 4 “rubber banding” that some players on certain platforms have experience

Bomoh Gadgets Malaysia - All The Magical Gadgets You Need!
www.bomohgadgets.sto.my

Welcome to Bomoh Gadgets Malaysia, find all the magical gadgets you need to find you lost items!

Battlefield 4 Naval Strike: Carrier Assault
battlelog.battlefield.com

One exciting feature of the upcoming Battlefield 4 Naval Strike expansion is the Carrier Assault game mode, where two opposing teams launch

Kenyataan Ultras Malaya 3 Mac 2014 ~ Gerbang Tempur Maya Penyokong Bola ...
www.ultrasmalaya.net

Kepada penyokong yang hadir di Stadium Selayang khasnya pada 1.3.2014 tempohari, dan seluruh marhaen bolasepak amnya. Kami dengan rendah dir

A First Glimpse of Battlefield 4 Naval Strike
battlelog.battlefield.com

Battlefield 4 Naval Strike takes the dramatic water-based combat introduced in Battlefield 4 to four all-new maps set in the South China Sea

Merawat masalah optic neuritis dengan rawatan akupunktur | Rawatan Alter...
www.rawatanalternatif4u.com

Optic Neuritis adalah merupakan peradangan yang berlaku pada saraf optik, yang juga dikenali sebagai saraf cranial II, menghantar maklumat v

Steam
market.android.com

With the free Steam app for Android, you can participate in the Steam community wherever you go. Chat with your Steam friends, browse commun

Kesan stress terhadap badan manusia | Rawatan Alternatif Syafrizal
www.rawatanalternatif4u.com

Stress boleh memberi kesan buruk terhadap badan manusia yang mengakibatkan pelbagai penyakit.

Memory Loss & 10 Early Signs of Alzheimer’s | Alzheimer's Associ...
www.alz.org

Memory loss that disrupts daily life may be a symptom of Alzheimer's. Learn the 10 early signs of Alzheimer's and what to do if you notice t

Merawat masalah kaki kebas dengan pemukul rotan (video) | Rawatan Altern...
www.rawatanalternatif4u.com

Laman Utama · Akupunktur dan kelebihannya · Rawatan Akupunktur Shah Alam · Jarum Akupunktur Untuk Dijual · Patung Akupunktur Untuk Dijual ·

Experiment shows Galaxy S III touch accuracy far better than new iPhones
androidandme.com

My father owns an iPhone 5, and every time he has asked me to fix something or install something, I've had a bit of trouble with the display

Android Central
plus.google.com

The center of the Android universe. The best news, reviews, tips and rumors you'll find.

Makanan sedap. Perkhidmatan bagus. Tempat bersih.
Public - a year ago
reviewed a year ago
Layanan dan panduan yang bagus dari Ustaz Nazarudin, Stokis HPA Kompleks PKNS Shah Alam. Pelbagai produk HPA boleh didapati di gerai stokis beliau. Dapatkan dengan segera produk HPA kerana siapa cepat dia yang dapat.
Public - 4 years ago
reviewed 4 years ago
2 reviews
Map
Map
Map