Profile cover photo
Profile photo
StotinkaOS
39 followers
39 followers
About
StotinkaOS's posts

Post has attachment
"Предизвикателствата правят живота интересен, а преодоляването им го прави осмислен."

Приятели, отново е време за новини и започваме днешното си обръщение към вас, с един цитат от Джошуа Марин. В стремежа да развиваме успешно проекта StotinkaOS, екипът ни приема предизвикателствата отправени от вас. Именно тези предизвикателства ни мотивират да влагаме усърдие в нашата работа, което да осмисля резултатите.

Поредното такова предизвикателство бе да направим и издадем ISO образи с алтернативна работна среда. Много от вас изразиха недвусмислено предпочитание към графичната среда CINNAMON. Ето защо ние приехме това предизвикателство и днес с надежди за оправдани очаквания ви съобщаваме, че образа на StotinkaOS 7.3 (Algara) - CINNAMON работна среда, е напълно завършен и качен в официалните ни канали за изтегляне и инсталация.

Искрено се надяваме да харесате резултата, защото за нас най-голямата награда, е да отговорим на вашите очаквания.


Post has attachment

Post has attachment
Приятели,

Днес се навършва втора година от както на този ден - 07 Февруари през 2015 стартира проекта StotinkaOS (Стотинка Операционна Система). Да, станахме по-стари, натрупахме повече опит, който ни помага да вървим все така в положителна посока. Мислим, че през тази година успяхме да ви го покажем и свършихме доста работа за цялостното ни подобряване.

Нека да разгледаме някои от важните моменти за проекта през миналата година.

- През изминалата година успяхме да зарадваме нашите потребители с така желаната версия 7 Algara базирана на CentOS 7.
- Успяхме да добавим в хранилищата софтуера Wine с поддръжка за 32 битови приложения, каквато липсваше в представеното по-рано издание от EPEL. Тези въведени промени ни направиха първата RHEL/CentOS базирана дистрибуция, в която тази функционалност е лесно достъпна. Сега Wine е включен в най-новият ни образ 7.3 по подразбиране с 32-битова поддръжка .
- Добавянето на Lxde работна среда в нашето хранилище, отново показа, че се стараем да предлагаме алтернатива на нашите потребители . Това отново ни направи първата RHEL/CentOS базирана дистрибуция, която да предлага такава възможност.
- Потребителите гласуваха и определиха XFCE за най предпочитана сред останалите от изброените работни среди в направената от нас анкета. StotinkaOS започна да предлага образ с XFCE алтернативна работна среда.
- Успяхме да подобрим нашето приложение за инсталиране на допълнителен софтуер и конфигуриране на системата Sos-Easy-Install, а съвсем наскоро променихме и неговия дизайн.
- Осигуряване на най-новите налични версии на Firefox (ML) през нашето хранилище StotinkaOS-Plus.
- Създаване на StotinkaOS Wiki.
- Обновяването на сайта на StotinkaOS.
- Създаването на новото лого и бранд за проекта.
- Презентация и лекция във ВУТП, който бе съвместно организиран проект между екипа на StotinkaOS и "Висше Училище по Телекомуникации и Пощи" гр. София.
- Интервю за PCWORLD България.
- Интервю за Българско Национално Радио.
- Добавянето на огледален (mirror) сървър от Русенски университет.
- Добавянето на множество полезен софтуер в хранилищата на StotinkaOS 7.

А ето и колко пакети сме добавили към този момент - Статус:

- Основни - BASE, WINE статус = 903+332 = 1235 бинарни rpm пакети
- Допълнителни - PLUS, TESTING, DEBUG статус = 7+69+289 = 365 бинарни rpm пакети
- Общо = 1600 бинарни rpm пакета в StotinkaOS repo's .

- Излизането на версия 7.3 Algara.
- Съвместната работа с голям брой сътрудници, без които нищо от това не би било възможно.

Това накратко беше за тази втора година. Надяваме се да е било забавно пътуване до момента и се надяваме, че през тази 2017-та ще се радваме заедно на още повече положителни емоции и успехи.

Благодарим на всички, които участват в разработването на StotinkaOS. Медиите и изданията, които ни помагат да разпространим проекта и на всички потребители, които въпреки някои трудности все още държат на нас и внасят своя принос.

Бъдете здрави и успешни всички! Благодарим ви, че сте с нас!

Post has attachment
Привет на всички,
Графичното приложение sos-easy-install разработено от екипа на StotinkaOS чрез, което се извършват някои настройки по системата и лесно инсталиране на софтуер само с няколко щраквания на мишката, вече е с нов дизайн на основните менюта. Целта на екипа, е да подобрим и развием функционалността му, за да може бързо и лесно потребителите да го използват в работата си с дистрибуцията. Как изглежда сега, може да видите на приложена снимка от екрана.
Photo

Post has attachment
Здравейте,

Както знаете стандартния браузър по подразбиране - Firefox в StotinkaOS, е Extended Support Release (ESR) версия, която върви малко по-назад от актуалните версии разработвани от корпорация Mozilla. Въпреки, че Firefox ESR е добре поддържан, обновява се редовно и грешките в него се изчистват навреме, ние от екипа решихме, че би било добре да предоставим алтернатива на нашите потребители и на тези от вас, които желаят да си инсталират по една или друга причина последна версия на браузъра.

Имаме удоволствието да ви съобщим, че от днес започваме да осигуряваме и поддържаме най-новите налични версии на Firefox, които ще влизат в нашите хранилища, за да може лесно потребителите да инсталират или обновят от ESR версията към ML версия.

Ако желаете да преминете към ML (последна) версия на Firefox, моля следвайте инструкциите в линка

Post has attachment
Продължаваме с благодарностите и сега е ред отново да ги отправим към невероятните TechNews.bg. Те също ни подкрепят още от стартирането на проекта StotinkaOS и вече почти две години са с нас. 

Новината за излизането на новата версия StotinkaOS 7.3 (Algara) отразена от тях, може да прочетете в линка :)

Post has attachment
Днес отново е време да благодарим на страхотните PCWORLD България, за подкрепата, която ни оказват вече почти 2 години от както стартира проекта StotinkaOS.
Новината за излизането на новата версия StotinkaOS 7.3 (Algara) отразена от тях, може да прочетете в линка :)

Post has attachment
Здравейте, отново е време за новини. Този път искаме да ви съобщим, че и новият алтернативен образ за новата StotinkaOS 7.3 (1611) с работната среда XFCE 4.12, вече е готов и наличен за сваляне от нашата уеб страница. В новата версия са включени редица подобрения спрямо по-старата версия 7.2 . Изчистени са някои грешки, добавени са нови полезни за потребителя приложения, добавени са нови кодеци и системни инструменти . Повече информация може да видите в линка.

Post has attachment
Здравейте приятели и привърженици на проекта StotinkaOS,
Днес с желанието, труда и упоритостта на целия ни екип, имаме удоволствието да ви представим новата версия StotinkaOS 7.3 (Algara). Както бяхме обявили при издаването на версия 7.2, кодовото име за всички издания 7.х се запазва.
Издаването на тази нова версия, е поредната крачка напред, която прави екипът ни в развитието на българската Линукс дистрибуция. През последните години, заедно с вашата подкрепа трупахме опит от предишните издания, който ни научи на много неща и ние вярваме, че вървим в правилната посока. В новата версия ще откриете подобрено бързодействие, добавени екстри във функционалността на графичната средата по подразбиране, много нов и обновен до актуални версии софтуер. Нови системни приложения, които идват още при инсталирането на дистрибуцията, а също така отстранени грешки и кръпки в сигурността.
Новата версия на StotinkaOS, носи със себе си обновеният ни уеб сайт, ново лого и бранд. За още подробности последвайте връзката.

Post has attachment
Здравейте приятели!
Преди известно време пуснахме анкета в нашия форум с каква графична среда да създадем нови ISO образи на StotinkaOS 7 - Алгара. Потребителите гласували в анкета определиха XFCE като най-предпочитана сред останалите изброени работни среди. Ние екипа на SOS искаме да ви съобщим, че новият алтернативен образ за StotinkaOS 7.2 (1511), включваш работната среда XFCE 4.12 е вече готов и наличен за сваляне!

В инсталационния образ са приложени всички ъпдейти до дата 27.07.2016г. Добавен е 32-битова версия на Wine, които ние се наехме да поддържаме. Останалите настройки и промени може да разгледате сами, като изтеглите живият образ (LiveCD) от страницата ни за алтернативни образи. За още информация, моля постете връзката.
Wait while more posts are being loaded