Profile cover photo
Profile photo
Stefan Pallantzas
774 followers -
Certified Passive House Designer
Certified Passive House Designer

774 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Το σπίτι του 2020 είναι εδώ και λειτουργεί. Πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και ισιοπαραγωγή για το συνολο της ενέργειας απο ΑΠΕ.
Add a comment...

Post has attachment
Το αφιέρωμα της Greenpeace Greece στο κτίριο μας.
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Οι διαφημίσεις αφυγραντήρων στα media είναι ακόμη και τώρα τις γιορτές πιο πολλές από αυτές του JUMBO για χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Οι μόνοι ανταγωνιστές ίσως ειναι οι ενναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, οι οποίοι βεβαια "τρίβουν τα χέρια τους" με κάθε αφυγραντήρα που μπαίνει σε ένα σπίτι.
Για να έχουμε μια εικόνα του κόστους να πούμε, πως συμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις ένας καλός αφυγραντήρας, σαν αυτούς που διαφημίζονται, καταναλώνει 1,33 kWh για κάθε λίτρο νερού που παράγει, δηλαδή το κάθε λιτρο νερού μας κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ.
Αν σε ένα σπίτι συλλεγονται 15 λίτρα νερό κάθε βδομάδα, την περιοδο του χειμώνα, αυτό σημαίνει ότι το κόστος της αφυγρανσης το χειμερινό εξάμηνο (26 εβδομάδες) θα είναι της τάξης των 117 ευρώ.
Επομένως μέχρι τώρα εχουμε πληρώσει την αγορά του αφυγραντήρα και θα πληρώσουμε και την κατανάλωση του. Τι θα κερδισουμε?
Οι διαφημίσεις ισχυρίζονται τα εξής :
- Μειώνει την υγρασία! Φυσικά για αυτό τον πήραμε. Το θέμα είναι γιατί έχουμε υγρασία στο σπίτι κι αν αυτή η μέθοδος ειναι οικονομικά συμφέρουσα.
- Μειώνει τα εξοδα θέρμανσης. Η μισή αλήθεια. Είναι προφανές ότι η μείωση της σχετικής υγρασίας μας δίνει την αίσθηση ότι δεν κάνει τόσο κρύο και έτσι χαμηλώνουμε την θέρμανση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχουμε την ιδανική θερμοκρασία στο χώρο μας. Αντιθέτως αυτή η κίνηση αυξάνει τελικά την σχετική υγρασία και άρα την αναγκη αφύγρανσης, επομένως και το κόστος κατανάλωσης.
- στεγνώνει τα ρούχα. Πάλι η μιση αληθεια. Αυξημένη υγρασία λογω των υγρών ρούχων, σημαίνει πάλι αυξημένη κατανάλωση.
- Καθαρίζει την εσωτερική ατμόσφαιρα. Αυτό κι αν είναι μυθος. Καμια ανακύκλωση αέρα, εφόσον δεν συνδυάζεται με εισαγωγή νωπού, δεν "καθαρίζει" την ατμόσφαιρα.
- Μειώνει τα φαινόμενα μουχλας στους τοιχους. Αλήθεια είναι αυτό, μόνο που κοστίζει πολύ. Και τέλος πάντων δεν τα εξαφανίζει.
- Εξαφανίζει τις οσμές. Ανέκδοτο...κανένα περαιτέρω σχόλιο.
Είναι λοιπον αυτός ο ιδανικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την υγρασία στο σπίτι μας? Και πότε τελικά θα αποσβεστεί, αν αποσβεστεί ποτέ?
Για να βρούμε τη σωστή λύση θα πρέπει να κατανοήσουμε το φαινόμενο.
Η αυξημένη υγρασία μέσα στο σπίτι μας οφείλεται κύρια σε δυο λόγους :
- την ελλειπη μονωση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες τοίχων, πατωμάτων και οροφών και ακόμη περισσότερο τζαμιών στις οποίες ο υγρός εσωτερικός αέρας υγροποιείται.
- τον ελλειπή αερισμό του κτιρίου, την ελλειπή ανανέωση του αέρα λόγω των πιο αεροστεγανών κουφωμάτων που υπάρχουν πια στα σπίτια και των ελάχιστων στιγμών που τα ανοιγουμε για να αερίσουμε. Και καλά κάνουμε, διότι αυτό το χειμώνα θα κοστίσει σε θέρμανση.
Πως λοιπον θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα?
Η λύση είναι ο μηχανικός αερισμός με ανακτηση θερμότητας (και υγρασίας αν το θέλουμε). Για να έχουμε μια εικόνα συγκρισης, με ένα τέτοιο συστημα μηχανικού αερισμού το κόστος ενός λίτρου νερού αφυγρανσης θα είναι 0,0083 ευρω. Και επομένως το συνολο του εξαμήνου θα κοστίσει μόλις 3 ευρώ και το όφελος δεν θα ειναι μόνο η αφυγρανση!
Σημαντική διαφορά ε?
Αξίζει όμως τον κόπο να εγκαταστησουμε ένα συστημα κόστους 2.000 ευρώ στο σπίτι μας αντί για έναν αφυγραντήρα των 200 ευρώ?
Ιδού τα οφέλη του μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας :
- Μείωση της υγρασίας, το ειπαμε ήδη, με κόστος υποεκατονταπλάσιο του αφυγραντήρα.
- Σωστή ανανέωση του αέρα. Το σπίτι ανανεώνει πλήρως τον εσωτερικό αέρα του κάθε τρεις ώρες, διατηρώντας τα σωστά επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ούτε τα παράθυρα να ανοιξουμε.
- Εξαφάνιση κάθε ειδους οσμών, μια και ο αέρας ανανεώνεται συνεχώς.
- Εισαγωγή νωπού αέρα φιλτραρισμένου και επομένως κορυφαίας ποιότητας 24/7/52
- και το σημαντικότερο, μειωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση έως και 50%.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα, αν το δούμε απλά αριθμητικά, ένα τέτοιο συστημα αερισμού θα αποσβεστεί το πολύ σε 5 χρόνια. Είναι όμως τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που το κάνουν να υπερέχει, μια και η ποιότητα εσωτερικής ατμόσφαιρας στο σπίτι μας είναι κορυφαία και ασύγκριτη με το οτιδήποτε έχουμε βιώσει στο παρελθόν.
Αν δε αυτό το συστημα συνοδευτεί με βελτίωση της μόνωσης και της αεροστεγανότητας του σπιτιού μας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.
Ενα παθητικό σπίτι που είναι καλά μονωμένο , δεν έχει θερμογέφυρες, είναι επαρκώς αεροστεγανό, έχει συστημα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας και εκμεταλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα ηλιακά κέρδη, συχνά δεν έχει καθόλου ανάγκη απο θερμανση. Ένα τέτοιο σπιτι μπορεί να έχει συνολικό κόστος θέρμανσης και αφυγρανσης κάτω απο 200 ευρώ κάθε χρόνο.
Δεν είναι υψηλή επιστήμη. Δεν είναι διαστημικές τεχνολογίες. Είναι απλή φυσική του κτιρίου. Ρωτήστε τους ειδικούς και θα σας το τεκμηριώσουν.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded