Profile cover photo
Profile photo
SpringinTheater
5 followers -
Het SpringinTheater is een open platform voor improvisatiespelers die snel meer vlieguren willen maken en dit graag doen met afwisselende medespelers.
Het SpringinTheater is een open platform voor improvisatiespelers die snel meer vlieguren willen maken en dit graag doen met afwisselende medespelers.

5 followers
About
Posts

Post has attachment
Zondag 4 september 2016 verzorgt +Laura Doorneweerd voor +Het Springintheater de workshop 'creëer je eigen longform' #mirlitontheater   #Utrecht   #impro   #improvisatietheater  Informatie en inschrijving:http://springintheater.nl/create-longform
admin
admin
springintheater.nl
Add a comment...

Post has attachment
Le seul véritable voyage, le seul bain de Jouvence, ce ne serait pas d’aller vers de nouveaux paysages, mais d’avoir d’autres yeux, de voir l’univers avec les yeux d’un autre, de cent autres, de voir les cent univers que chacun d’eux voit, que chacun d’eux est.
─ Marcel Proust

Terugspeeltheater (Playback Theatre) is een bijzonder interactieve vorm van improvisatietheater. Op basis van persoonlijke ervaringen en verhalen uit het publiek worden scènes gespeeld door acteurs, die deze verhalen als het ware ‘terugspelen’. De kunst is om dit zo te doen, dat de verteller geraakt kan worden door zijn eigen verhaal. Om dit mogelijk te maken moeten de conductor (de spelleider) en de spelers zichzelf altijd de vraag stellen: waar gaat dit verhaal eigenlijk over?

Terugspeeltheater vraagt, naast spelvaardigheid, om het creëren van veiligheid en vertrouwen om een ervaring te delen, om een luisterend oor en invoelingsvermogen. Tijdens de vier uur durende workshop zal docent David van den Bosch de deelnemers laten kennismaken met de basisprincipes en spelvormen. ´s Avonds kunnen de deelnemers hun nieuw verworven vaardigheden presenteren in de vorm van hun eerste terugspeelvoorstelling.

Speciaal aanbevolen voor (ervaren) improvisatiespelers, voor wie het een mooie volgende stap in de eigen ontwikkeling kan zijn om zich deze theatervorm eigen te maken.

Deelname: Deelname aan workshop inclusief koffie, thee en een volledig diner kost €65,- (incl. BTW) 
Inschrijven: http://springintheater.nl/inschrijven Facebookupdates: https://www.facebook.com/events/1584281281884607 Plaats: Mirliton Theater (Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht)
Aanvang workshop: 5 juni 2016, 13.00 uur
Aanvang voorstelling: 5 juni 2016, 20.00  uur
Entree €5,- bij binnenkomst)
Reserveren(kostenloos):  http://springintheater.nl/reserveren
Add a comment...

Post has attachment
"La musique exprime ce qui ne peut être dit et ce sur quoi il est impossible de rester silencieux."
― Victor Hugo

In de filmwereld weten ze het al lang: muziek kan in een scène een extra speler zijn. Mooie & belangrijke momenten worden daarom voorafgegaan, onderstreept, en/of weer in herinnering geroepen, via de kracht van muziek. Ook bij improvisatietheater kunnen we volop van (bestaande) muziek gebruik maken. Voor het oproepen van emoties bij spelers én publiek. Voor het genereren van spelimpulsen en -ideeën. En voor verrassende wendingen. Dus zet ín die extra speler, en het wordt net als in de film… 

Muziek wordt bij improvisatietheater meestal ingevuld in de vorm van impro zang. Alleen… niet iedereen is een goede (impro) zanger, of houdt ervan om te zingen. Maar (bijna) iedereen houdt wél van muziek: je hoort de soundtrack van een film, en je ziet de scène waar de muziek bij hoort meteen weer voor je. Roept het ook allerlei emoties bij je op, of geeft je kippenvel, zélfs wanneer je de film niet eens gezien hebt! Want muziek dóet iets met je. En heeft daarvoor – zeker in het geval van filmmuziek – meestal geen woorden nodig.

Bestaande muziek kan als extra dimensie op heel veel manieren bij improvisatie ingezet worden. Je kunt deze eenvoudig aan een training of voorstelling kan toevoegen, bijvoorbeeld bij filmische intro’s, overgangen en eindes. Vooral handig als je eens niet de beschikking over een live muzikant hebt!

In deze workshop ga je onder leiding van Björn Hermans volop met voorbespeelde muziek aan de slag. Hiervoor maken we gebruik van een uitgebreid muziekspectrum: musical, metal, meeslepend piano solo’s, muzak, pompende techno, broeierige jazz, overdonderende trailer muziek en old skool Hollywood orkestmuziek.

Deelname: Deelname aan workshop inclusief koffie, thee en een volledig diner kost €65,- (incl. BTW) en geeft automatisch toegang tot het Open Impro Podium in de avond. 
Inschrijven: http://springintheater.nl/inschrijven Facebook: op het gelijknamige Facebook-event wordt vaak actuele aanvullende informatie verstrekt, handig dus om daar vrijblijvend aan te vinken dat je deelneemt!
Plaats: Mirliton Theater (Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht)
Aanvang workshop: 1 mei 2016, 13.00 uur
Aanvang voorstelling: 1 mei 2016, 20.00  uur (reserveren is kosteloos, entree €5,- bij binnenkomst)
Add a comment...

Post has attachment
"Het geheim van humor is verrassing."
─  Aristoteles (Grieks wijsgeer, 84-322 v.Chr.)

Humor is zo vluchtig als de tijd zelf: het lijkt alleen in het moment te bestaan, en komt vaak onverwacht. Het laat zich lastig plannen (timing is cruciaal!)  en het blijkt ook lastig uit te leggen, na te vertellen of te reproduceren. Dat bewijst menige lolbroek die op familiefeesten zijn standaardmoppen op een onvrijwillig publiek loslaat. Humor leeft in het moment, en gedijt dus bij uitstek goed in improvisatietheater. al lijken impro-spelers er traditioneel een haat-liefde verhouding mee te hebben.

In een compacte workshop van een dagdeel wordt de werking en toepassing van verschillende soorten geïmproviseerde humor onderzocht. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Het doorbreken van verwachtingen
De kracht van overdrijving
Humor en oprechtheid = spontaniteit
De werking en het maken van contrasten binnen scènes
Absurdisme, Tongue-in-cheek, Ongemakkelijke humor onder de loep.
De verse kennis en ervaring kan ‘s avonds direct in de praktijk gebracht worden tijdens het Open Impro Podium.

Docent Ad-Just Bouwman  heeft zich gespecialiseerd in humor, en is momenteel maandelijks in het Hilversumse theater De Vorstin te zien met zijn impro-comedygroep Comedy Cowboys.

Plaats: Mirliton Theater (Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht)
Datum: zondag 13 december 2015
Workshoptijd: 13.00 – 17.30 uur
Diner: 18.00 – 19.00 uur
Presentatie en Open Podium: 20.00 – 22.00 uur (zelfde avond)
Deelnamekosten: €65,- (inclusief koffie/thee en diner, inclusief voorstelling, inclusief BTW).
Aanmelding: http://springintheater.nl/inschrijven
Facebook: op het gelijknamige Facebook-event wordt vaak aanvullende informatie verstrekt, handig dus om daar vrijblijvend aan te vinken dat je deelneemt!
Add a comment...

Post has attachment
Deze zondag staat het Open Impro Podium in het teken van de rauwe, bevreemdende stijl van Alex van Warmerdam. de sfeer doet denken aan de jaren ’50 en ’60. Er speel echter meer onder dan boven tafel speelt. De sfeer is grimmig, de humor met een zwart randje.
Rauwe Vitrage: 'HETZELFDE ALTIJD'

Het begin van de avond is spelen de deelnemers aan ‘Spelen op de Zelfkant’ voor met de bijzondere stijl van Alex van Warmerdam waarin subtekst en onderdrukte emoties centraal staan, met aansluitend een klein blokje Open Podium. De tweede helft van de avond speelt theatergroep Rauwe Vitrage een volledige volledige improvisatie longform in deze stijl ‘HETZELFDE ALTIJD’:

Opgesloten in bedrijf en familie, hebben zij al jaren hetzelfde patroon. Gebruiken liggen vast, gewoontes zijn ingesleten. Zaken worden niet besproken, de stiltes zijn pijnlijk en de seks ongemakkelijk.

Maar hoe sterk is het cement dat deze familie bij elkaar houdt? Wat speelt er achter hun façade? En hoe ver gaan zij om de familie bij elkaar te houden? Want op een dag arriveert er een vreemde.

HETZELFDE ALTIJD is een ter plekke geïmproviseerd familiedrama vol schurend ongemak, buitenissige karakters, absurde verhaallijnen en muzikaal commentaar. Geïnspireerd door en in de geest van het werk van Alex Van Warmerdam ontrolt zich een bizar verhaal. Een happy end wordt niet gegarandeerd.

Rauwe Vitrage speelt maandelijks in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Ze bestaat uit een groep top-improvisatoren die al ruim 10 jaar avondvullende voorstellingen speelt in theaters en op festivals.
Spelers: Frank Smallegange, Elsbeth van Orsouw, Frank Janssen, Karen Lagendijk, Susanne Lens, Thom Bruggeman, Henk van der Steen en Wilma van Tuyl.
Muziek: Hans Kuijkens en Hannah Borst.

Meer informatie en reservering: http://www.springintheater.nl/open-podium/open-impro-podium-met-rauw-randje
Add a comment...

Post has attachment
"De begonia’s staan er mooi bij dit jaar. Ja die wel."

>> Spelen op de zelfkant <<
Workshop improviseren met subtekst in de stijl van Alex van Warmerdam op het kruispunt van wekelijkheid en een sprookje.

In deze workshop ontdek je wat de typische stijlkenmerken zijn van Alex Van Warmerdam en hoe je die toepast in improvisatietheater. Er is immers geen verhaal of een uitgeschreven dialoog vol spitsvondigheden.

Van Warmerdam situeert zijn vreemde families in een tijd die doet denken aan de jaren ’50 en ’60. Er speelt bij dit gezin meer onder dan boven tafel. Er is altijd een vreemdeling die de bestaande orde laat kantelen. De sfeer is grimmig, de humor met een zwart randje.

Typische kenmerken van Van Warmerdam zijn o.a.: in de derde persoon spreken, vervreemdende situaties en personages die niet veranderen, dialogen met misverstanden en woordspelingen, pijnlijke stiltes en ander ongemak.

In de workshop leer je de essentie van de stijl en hoe je je deze kenmerken eigen maakt en toepast in geïmproviseerde scenes. Je leert hoe je tekst, sub tekst en onderdrukte emoties toepast in improvisatie.

’s Avonds ga je het podium op en speel je samen een aantal scenes die zich afspelen in een typische Van Warmerdam familie. Aansluitend speelt Rauwe Vitrage hun voorstelling ‘HETZELFDE ALTIJD‘.

Docent Wilma van Tuyl treedt al jaren op met Rauwe Vitrage in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam en de zet als (team)coach de kracht van theater in binnen ‘het normale leven’.

Meer informatie en inschrijving: http://www.springintheater.nl/workshop-2/workshop-spelen-op-de-zelfkant
Add a comment...

Post has attachment
Iedere eerste zondag van de maand is er een Open Impro Podium waarbij het podium van het Mirliton Theater weer vrijgegeven voor toeschouwers die ook zelf mee willen spelen onder het mom van ‘Alles mag, niets moet!’. Het eerste blokje van de avond is zoals altijd gereserveerd voor de deelnemers aan de workshop die in de voorafgaande middag heeft plaatsgevonden. 

Aanmelding om mee te spelen is niet vereist, maar houd er rekening mee dat het aantal plaatsen in het Mirliton Theater zelf beperkt is. Sinds kort hanteren we daarom een reserveringslijst (kosteloos). Het Open Podium is voor iedereen toegankelijk, ongeacht hoeveel speelervaring je hebt. Dus als je net je eerste improvisatieles hebt gehad ben je net zo wel kom als wanneer je door de wol geverfd bent. Je kunt met bekenden uit je eigen bekende groep spelen, maar ook jezelf verassen en scherp houden door met onbekende een scène te spelen. Die scènes kunnen variëren van een klassieke theatersportgame tot een soloimpro,  alle genres van improvisatie zijn in beginsel mogelijk. Aanmelding om mee te spelen is niet vereist, maar als je vragen heb kun je een mailtje sturen naar info@springintheater.nl.

Voor meer informatie en reservering: http://www.springintheater.nl/open-podium/open-impro-podium-voor-kijkers-en-spelers
Add a comment...

Post has attachment
"The Art of acting is not to act. Once you show them more, what you show them, in fact is bad acting."

          — Anthony Hopkins

>> workshop klein spel en camera-acteren <<

Hoe vaak horen we wel niet dat we — vooral bij improvisatiespel — in de theaters op het podium alles ‘groot’ moeten spelen voor het publiek? En hoe vaak blijft daarbij vervolgens het kleine, subtiele spel achter?

Juist het onder de knie krijgen van klein en subtiel spel kan van grote waarde zijn. Voor het publiek doordat een scène meer diepgang gegeven wordt, maar ook voor spelers onderling doordat je vaak door subtiele gebaren aanvoelt waar een medespeler naar toe wil.

In deze workshop krijg je een paar ‘subtiele’ kneepjes aangereikt die je doorgaans niet zult leren bij improvisatietrainingen maar niettemin erg waardevol kunnen zijn op het podium, vooral bij improvisatievormen waar karakteropbouw en geloofwaardigheid een grotere rol spelen.

Ook bij toegepaste improvisatie is klein spel een essentiële kwaliteit. Het is voor de trainingsacteur belangrijk klein en subtiel spel te gebruiken om een geloofwaardig persoon neer te zetten. Juist omdat er maar een kleine afstand is tussen jou als acteur en de deelnemer zal iedere vorm van groot acteren je personage ongeloofwaardig maken. En als er iets is wat belangrijk is bij trainingsacteurs is het wel geloofwaardigheid.

Bovendien is het ook erg handig als je het werk voor de camera ambieert. Het probleem van veel spelers met podiumervaring is juist dat ze ‘te groot’ spelen en dat is nu net niet de bedoeling bij het werken voor de camera. Subtiel spel is zeker ook hier erg belangrijk.

Deze workshop wordt gegeven door Henry Scheer die behalve jarenlange ervaring als theater-, film- en trainingsacteur ook regisseur en castingdirector is.

Meer informatie en inschrijving: http://www.springintheater.nl/workshop-2/workshop-fijn-klein-spel
Add a comment...

Post has attachment
…de kracht ligt in de improvisatie. In de onmiddellijkheid. Dat je op het juiste moment de juiste beweging pakt. Als het klopt, heeft het een vanzelfsprekendheid, alsof de improvisatie altijd al heeft bestaan…

Viewpoints is een theatrale compositiemethodiek voor vorm en beweging gebaseerd op improvisatie. De oorspronkelijke methode van 6 Viewpoints (SSTEMS) is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw door de Amerikaanse choreografe Mary Overlie ontwikkeld om improvisaties vanuit verschillende perspectieven (viewpoints) te organiseren en benoemen. Met name Anne Bogart heeft deze doorontwikkeld tot 9 Viewpoints en toepasbaar gemaakt op theater. De afgelopen 15 jaar heeft deze vorm een opmars gemaakt in Nederland. Viewpoints wordt in de praktijk vooral veel bij in de ontwikkelingsfase van theaterproducties gebruikt om op gestructureerde wijze vorm te geven aan de handelingen van de acteurs in relatie tot de ruimte. Hierbij is de spontane eigen inbreng van spelers essentieel, wat de methodiek ook voor improvisatiespelers een bruikbaar instrument maakt.

Viewpoints biedt concrete handvatten in het werken vanuit fysieke improvisaties gericht op het compositorisch denken. Het is een wijze van werken om vanuit het fysiek op zoek te gaan naar betekenis in spel en beeld. Het verlost je van de druk om alles vanuit jezelf te moeten bedenken. Je leert te vertrouwen dat het er al is. Dat je het laat ontstaan in plaats van te willen dat het ontstaat. Het opent mogelijkheden. Viewpoints leid je naar een groter bewustzijn, wat leidt naar meer keus en dat biedt meer vrijheid. Het traint je flexibiliteit om alles om je heen te registreren zonder direct zaken in te delen in bruikbaar of niet. Je leert spelen met grotere variatie.

Deze workshop is een introductie in het werken vanuit viewpoints en is zowel inzetbaar voor de speler op de vloer als in het proces van de maker of regisseur (bijvoorbeeld long-form formats).

Tijdens de workshop door Judith Bruynzeels (Judka Theatermakers) wordt met negen viewpoints gewerkt:

- Tempo
- Duur
- Kinesthetische reactie
- Herhaling
- Vorm
- Gebaar
- De (spel)ruimte / architectuur
- Ruimtelijke relaties
- Topografie (mis-en-scène)

De workshop start met het werken vanuit de intuïtieve impuls. In verschillende opdrachten, die zowel buiten als binnen worden gegeven train je om bewuste en actieve keuzes te maken vanuit een compositorisch denken.

Meer info en inschrijving: http://springintheater.nl/20150412
Add a comment...

Post has attachment
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
─ Aldous Huxley

Worksho: sfeervol muzikaal improtheater

In deze workshop gaan we op zoek naar verdieping in muzikale theatersport en improscènes.

Je krijgt handvatten hoe je als team sfeer kunt toevoegen aan een scène m.b.v. (samen)klank, melodie en ritme.
Ook kijken we naar ‘geijkte’ muzikale scenes en hoe we ze van ‘plat’ en ‘voorspelbaar’ kunnen omtoveren tot ‘rijk’ en ‘magisch’.

We starten met een energieke opwarming van ons muzikale instrument: de stem. We gaan aansluitend groepsgewijs klank en sfeerbeelden creëren, waarbij we behalve stem ook andere voor de hand liggende geluidsbronnen zullen inzetten.
Vervolgens gaan we met tips en oefeningen aan de slag om vloeiende overgangen te maken tussen spel en muziek. Uiteraard komen ook de bekendere muzikale scenes aan bod.

Er is zowel tijdens de workshop als het open podium een begeleidend muzikant aanwezig.
‘s Avonds krijg je naar hartenlust kans om je verworvenheden toe te passen in een aantal hartverwarmende muzikale scenes.

Deze workshop wordt verzorgd door Johanna Klaassen,

Na afloop van de workshop is er een gezamenlijk diner, en aansluitend een publieksvoorstelling met Open Impro Podium.

Meer info en inschrijving: http://springintheater.nl/20150301
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded