Profile cover photo
Profile photo
Spašavanje podataka - DataSector
Profesionalno spašavanje podataka
Profesionalno spašavanje podataka
About
Posts

Post has attachment
Panika zbog Wannacry (WanaCrypt0r) ucjenjivačkog virusa

Prije par dana mediji su počeli masovno pisati i izvještavati o novom ucjenjivačkom virusu pod nazivom Wannacry (WanaCrypt0r) koji je prisutan u oko stotinjak država i do sada je zarazio nekoliko desetaka tisuća računala.
Ovaj ucjenjivači virus je primijećen i u Hrvatskoj, a osim našeg MUP-a, žrtava ima i u malim poduzećima od kojih nam je jedno poslalo svoj disk na analizu i povrat podataka.
Dosta klijenata nas pita - treba li isključiti računalo i ne priključivati ga na Internet?
Panike ne bi trebalo biti.

Oprez i zdrav razum, ažuriranje sustava i backup.
Cijena sustava za backup je daleko manja nego šteta uzrokovana gubitkom svih podataka.
Danas više nije dovoljno na računalu imati priključen dodatni disk: svi podaci koji se žele sačuvati moraju biti arhivirani na izdvojenoj lokaciji.
Jedan od načina napada su phishing poruke u kojima se kao privitak dobiva dokument u PDF formatu ili poveznica koja bi preuzela zaraženu datoteku i tada nastaje šteta.
Koristiti zdrav razum i oprez kada se čitaju poruke e-pošte jedna je od ključnih metoda kako se zaštiti od napada virusa.

Dakle, mjesta panici nema. Samo zdrav razum.. :-)
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Naš izbor povoljnih eksternih hard diskova, Q2 - 2017

Maxtor M3 1TB USB 3.0, eksterni 2.5" disk - od 430 kuna u našim trgovinama.
- Odlična cijena za prijenosni disk sa 1 TB prostora za pohranu.
- Jedna od jeftinijih 1TB opcija u našem izboru

Seagate Backup Plus Slim 1TB USB 3.0, eksterni 2.5" disk - od 530 kuna u našim trgovinama.
- Ovaj stilizirani hard disk lijepog dizajna je dostupan u nekoliko boja.

Transcend 1TB Military-Grade Shock Resistance 1TB USB 3.0, eksterni 2.5" disk - od 516 kuna u našim trgovinama.
- Ovaj 1TB USB 3.0 eksterni disk je nešto skuplji od ostalih kao i Seagate Backup Plus Slim, no za razliku od dizajnerskog Seagateovog diska, ovaj nudi odlično gumeno anti-šok vanjsko kučište za razinu zaštite od pada diska po američkom vojnom standardu MIL-STD-810F.
- Dizajniran je da izdrži manje nespretne padove i udarce.
- Ako trebate disk koji će Vas pratiti na čestim putovanjima, svakako razmislite o ovome.

Maxtor M3 2TB USB 3.0, eksterni 2.5" disk - od 652 kuna u našim trgovinama.
- Ovaj disk ima kao i manji brat M3 1TB odličnu cijenu za prijenosni disk sa 2 TB prostora za pohranu.
- Jedna od jeftinijih 2TB opcija

Seagate Expansion 5TB USB 3.0, eksterni 3.5" disk - od 1092 kune u našim trgovinama.
- Jedinom 3.5" disku na našem izboru kapacitet ima prednost pred dimenzijama, pa tako ovaj disk nudi ogromnih 5TB prostora za pohranu svih Vaših multimedijalnih fajlova.

Kao i uvijek - preporučujemo backup, backup, backup! 😉
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
11. 05. 2017.
5 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
HGST Ultrastar He12

Western Digital je predstavio svoju četvrtu generaciju diskova punjenih helijem namijenjenim poslovnim korisnicima.
HGST Ultrastar He12 može pohraniti do 12TB podataka, dok postoji i verzija sa Shingled Magnetic Recording (SMR) tehnologijom koja ima kapacitet od 14TB (oba diska su pod He12 oznakom).
Da bi povećali kapacitet, Western Digital je morao povećati i broj ploča u novim diskovima kao i gustoću površine.

HGST Ultrastar He12 je izgrađen na potpuno novoj platformi koristeći osam ploča, za razliku od sedam njih unutar prošle generacije diskova koji koriste Western Digitalovu HelioSeal tehnologiju.
Proizvođač nije otkrio mnogo o novom disku, ali izgleda da je tvrtka naučila više o helijem-punjenim diskovima i uspjela je da ugura osam ploča u 3.5" kučište, da poveća kapacitet.
Da doda osmu ploču, Western Digital je morao značajno redizajnirati unutrašnjost diska - uključujući nosače glava i glave.
Tokom slijedećih par mjeseci ćemo vjerovatno saznati više o HGST četvrtoj generaciji HelioSeal platforme kao i o novim diskovima.

Povećavajući broj ploča unutar Ultrastar He12 diska nije bio jedini način da se poveća kapacitet, budući je Western Digital povećao i gustoću površine na svakoj od ploča. Ultrastar He12 disk od 12 TB kapaciteta ima gustoću površine od 864 Gbit/inča na kvadrat, dok Ultrastar He12 sa 14 TB kapacitetom i SMR tehnologijom, ima gustoću površine od otprilike 1000 Gbit/inča na kvadrat.

Povećavajući kapacitet za 20% na 12 TB, helijem-punjeni HGST Ultrastar donosi vrlo značajne prednosti u cloud i podatkovnim centrima, budući da takvi diskovi značajno povećavaju ukupni skladišni kapacitet.
Na primjer, svaki standardni server rack može danas pohraniti 2400 TB podataka, ako je skroz popunjen sa 10 TB diskovima. Ako su 12 TB diskovi instalirani u isti rack, totalni kapacitet se povećava na 2880 TB uz istu potrošnju energije i isti prostor, što je svakako vidljivo poboljšanje.

Kao što je bio slučaj i sa prijašnjom generacijom Ultrastar He, novi diskovi će biti dostupni ili sa 12 Gb/s SAS ili sa SATA 6 Gb/s sučeljem.
Ostale specifikacije HGST Ultrastar He12 12TB modela su 7200 RPM brzina vrtnje, međuspremnik podataka od 256 MB, konstantna brzina prijenosa do 255 MB/s, kao i prosječna latencija od 4.16 ms.
Potrošnja energije 12 TB modela sa SATA sučeljem je 7.2 W, dok je potrošnja kod SAS modela do 9.8 W.

Western Digital planira komercijalne pošiljke 12 TB diskova u prvoj polovici 2017, dok će 14 TB model biti dostupan sredinom 2017.
Western Digital inače neće biti sam sa 12 TB diskovima u 2017. Prošli mjesec je Seagate najavio da će njihov 10 TB helijem-punjeni model dobiti društvo u vidu 12 TB modela.
Cijene trenutno nisu poznate.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
IronWolf Pro

IronWolf Pro je nova serija čvrstih diskova iz Seagatea koji su namijenjeni profesionalnoj upotrebi za sve tipove NAS sustava.
Nakon što su utrpali u 2.5 inčno aluminijsko kučište 5TB BarraCuda disk, Segate se okrenuo enterprise tržištu predstavivši IronWolf Pro 10TB disk za male do srednje velike tvrtke.

Novi IronWolf disk dizajniran je za sve tipove korištenja u NAS sustavima, uključujući i multi-RAID rješenja.
Seagate je u prošlosti imao dosta uspjeha sa njihovim namjenski napravljenim serijama poput Seagate Enterprise, Seagate NAS i Seagate SkyHawk Surveillance diskova.
I njihova nova linija je sigurno dobro opremljena da nastavi tu tradiciju.
Ovaj serija diskova je napravljena da se nosi sa konstantnim vibracijama koje su neizbježne u 24/7 NAS sustavu pod visokim opterećenjima.

Kapaciteti se kreću od 1TB pa sve do 10TB flagshipa, kojima je zajednički 3.5 inčni format, SATA 6Gb/s sučelje i brzina rotacije od 7200 RPM.
Diskove iz serije IronWolf Pro odlikuje iznimna izdržljivost, opremljeni su RV (Rotation Vibration) senzorima (10TB-4TB modeli) i podrškom za hot-plug, te dvogodišnje jamstvo - Seagate Rescue Data Recovery Service Plan, koje pokriva nepogode poput poplava, požara te čak i slučajne nezgode.
Diskove iz serije IronWolf Pro također odlikuje iznimna izdržljivost, te je MTBF vrijeme procijenjeno na oko 1 milijun radnih sati.

Ipak ovisno o kapacitetu mijenjaju se i pojedine specifikacije. Kod modela od 8 TB i 10 TB ona iznosi 256 MB, kod kapaciteta modela 6 TB cache memorija iznosi 128 MB, dok kod kapaciteta od 4TB-1TB iznosi 64 MB. Također i maksimalna brzina prijenosa podataka ovisi o kapacitetu diska – 2-terabajtni model postiže brzinu prijenosa do 195 MB/s, dok brzina prijenosa podataka za ostale modele iznosi 214 MB/s.

Za daljnje optimizacije u NAS okruženju, novi Seagateovi diskovi koriste AgileArray, tehnologiju koja pomaže poslovanju da poboljša performanse za file-sharing, backup i privatnu cloud okolinu.
Nadalje, Seagate tvrdi da AgileArray pruža uravnoteženje pogona (manje vibracija) putem rotaciono-vibracionih senzora, te RAID optimizacije za povećane performanse i napredno upravljanje napajanjem.

Za sada Seagate nije objavio cijene IronWolf Pro diskova, a one bi trebale postati poznate do idućeg mjeseca kada kreće i prodaja.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Izgubili ste podatke? Lijepo je biti student uz DataSector profesionalno spašavanje podataka.
Prijavi kvar on line putem i pokaži indeks te ostvari 20% popusta na sve naše usluge do kraja godine.

www.datasector.hr
Add a comment...

Post has attachment
SanDisk'ova 1TB SD kartica ima više mjesta za pohranu od Vašeg laptopa

SanDisk je nedavno predstavio najveću SD karticu na svijetu - prototip kartice sa pretjeranog 1 terabajta memorije.
SDXC (SD Extended Capacity) kartica je samo prototip u ovom trenutku, bez detalja o cijeni ili datumu izlaska, ali je svejedno impresivni napredak.
Kako je SanDiskov vlasnik - Western Digital istaknuo, prošlo je samo 16 godina od kada je kompanija predstavila svoju prvu 64 megabajtnu SD karticu, dok je prije dvije godine predstavila 512 GB karticu, ta je tada bila najveća na svijetu.
Stvari su se brzo razvijale i u odnosu na 64MB karticu, današnja 1TB verzija donosi 16,384 puta više prostora za pohranu.
Kompanija kaže da je 1TB nužnost da se zadovolji povećana potražnja za memorijski-teškim formatima, poput 4K i 8K snimaka, videa u 360-stupnjeva i VR-a.
Međutim, biti će i nekih nedostataka - 1TB kartica sigurno će biti bezobrazno skupa, a i sa tako velikim kapacitetom, brzine čitanja i zapisivanja će biti spore.
Plus, ako radite sa 1TB karticama uvijek postoji opasnost da ćete imati previše prostora i da ćete zaboraviti zamijeniti karticu i napraviti backup. Sada zamislite muku ako se Vaša 1TB kartica pokvari i izgubite sve na njoj...

www.datasector.hr
Photo
Add a comment...

Post has attachment
SASMUNG PREDSTAVIO SUPER BRZI 960 PRO i 960 EVO M.2 PCIe SSD

Samsung je najveći proizvođač SSD diskova u svijetu i da o(p)stane na tome mjestu kompanija mora konstantno predstavljati nove proizvode za pohranu podataka koje pomiču granice.
Na SSD Summitu u u Seoulu, Samsung je predstavio svoje nove M.2 PCIe 960 PRO i 960EVO SSD diskove.
To su diskovi sa najvećim kapacitetom u segmentu kućnih korisnika i gotovo nestvarno brzom operativnom brzinom čitanja i zapisivanja.

Samsung će ponuditi 960 Pro SSD u 512GB, 1TB i 2TB kapacitetu.
Obećava brzine sekvencijalnog čitanja od 3,500 MB/s i brzine zapisivanja od 2,100 MB/s.
Da bi se omogućili moduli tolikog kapaciteta (2TB) u sučelju M.2, da bi to ostvario, Samsung je morao biti kreativan sa rasporedom komponenti.
Naprimjer, kontroler čip je zapravo stavljen na vrh DRAM modula da bi se oslobodilo mjesto za dodatne podatkovne module.
Cijene kreću od 329 dolara za 512GB Samsung 960 Pro SSD model i kreću se prema gore.

Kompanijin 960 EVO SSD je namijenjen sa buđetom limitirane korisnike.
960 EVO SSD je dostupan u 250GB, 500GB i 1TB kapacitetima i donosi Samsungovu Intelligent TurboWrite tehnologiju koja omogućava brzine čitanja od 3,200 MB/s i brzine zapisivanja od 1,900 MB/s.
Zaslužuje se spomenuti da su te brzine veće od 950 Pro SSDa koji je predstavljen prošle godine.
Intelligent TurboWrite omogućuje te brzine na način da koristi mali buffer koji vrlo brzo zapisuje podatke. Jednom kada je buffer popunjen, brzine imaju tendenciju da padnu.
Nove veličine za buffer za 250GB, 500GB i 1TB SSD diskove su 13GB, 22GB i 42GB.
Cijene startaju od 130 dolara za 250GB model.

www.datasector.hr
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ADATA Ultimate SU800 SSD: 3D NAND, SMI kontroler, SATA sučelje

ADATA je formalno predstavio svoj prvi SSD temeljen na 3D NAND flash memoriji.
Ultimate SU800 serija je namijenjena cjenovno povoljnom dijelu tržišta te koristi SATA sučelje, što znači da ne nudi vrlo visoke performanse.
Korištenje 3D NAND čipova pomaže proizvođaču da poveća MTBF (mean time between failures) ocjenu i da eventualno pomogne da ADATA ponudi vrlo kompetitivne cijene za ovu seriju diskova.

Porodica ADATA-inih Ultimate SU800 SSD-ova uključuje modele sa 128 GB, 256 GB, 512 GB i 1 TB kapacitetom.
Diskovi su bazirani na Silicon Motionovom SM2258 kontroleru (koji ima četiri NAND flash kanala i LDPC ECC tehnologiju) kao i 3D TLC NAND flash memoriju od nepoznatog proizvođača ( ili IMFT ili SK Hynix).
Diskovi dolaze u 2.5" / 7mm formi i koriste SATA 6 Gbps sučelje.

Proizvođač navodi da Ultimate SU800 SSD-ovi podržavaju performanse u sekvencijalnom čitanju do 560 MB/s kao i performanse u sekvencijalnom zapisivanju do 520 MB/s kada je pseudo-SLC keširanje korišteno.
128 GB model je naravno sporiji od svoje veće braće kada se radi o zapisivanju ( do 300 MB/s), ali je čitanje u rangu sa modelima sa većim kapacitetom.
ADATA ne navodi nasumične performanse SSD-ova kao niti njihovu potrošnju.

Jamstvo je standardno za moderne solid-state diskove - 3 godine i deklarirana 2 miliona MTBF (mean time between failures).

Što se tiče cijena, ADATA planira naplaćivati 60, 80, 140 i 270 dolara za 128 GB, 256 GB, 512 GB i 1 TB verziju svog Ultimate SU800 SSD-a.
Slijedeći mjesec tvrtka planira predstaviti još jednu porodicu 3D NAND-baziranih diskova (the Ultimate SU900) sa višim performansama.

www.datasector.hr
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Heliumom-punjeni Western Digital Gold 10 TB HDD

Western Digital je predstavio svoj novi 10TB, podatkovnim centrima namijenjen, heliumom-punjeni WD Gold hard disk.
Ovaj disk, prema WD-u, ima bolje performanse kada se uspoređuje sa svojim prethodnikom - WD Gold 8 TB, kombinirano sa nižom potrošnjom struje.
Novi WD Gold 10 TB bit će njihov vrh ponude za podatkovne centre i nadmetat će se direktno sa hard diskovima sličnog kapaciteta od Seagatea and HGST-a.

Što je zapravo helium hard disk ?

Heliumov disk je hard disk koji iskorištava svojstva toga plina da poveća potencijalnu brzinu i gustoću zapisa medija.
Potencijalna brzina i gustoća su povećani zato što helium, koji je lakši od zraka, stvara manji otpor i manje turbulencije.
Povećana gustoća u mediju omogućuje da se stavi sedam ploča u isto mjesto, u koje je inače namijenjeno da stane pet ploča u konvencionalnim hard diskovima, smanjujući odnos težina - podaci (weight-to-data) za 30%.
Potreban je i manji motor koji će pogoniti disk, te on troši 23% manje struje i hladniji je za 4 do 5 stupnjeva, te je u radu tiši.


WD Gold 10 TB drive (WD101KRYZ) dijeli hermetički zatvorenu 3.5" platformu sa WD Gold 8 TB, koji je predstavljen ranije ove godine.
Novi disk je baziran na višestrukim PMR pločama, dvostruko većem 256 MB DRAM cache-u, spaja se sa SATA 6 Gbps sučeljem, te se okreće na 7200 RPM.
Disk je optimiziran za RAID okruženja i podržava poboljšanu RAFF tehnologiju koja ga štiti protiv vibracija kao što podržava i sistem pozicioniranja glava, što povećava pozicionalnu preciznost.
Maksimalna potrošnja WD Gold 10 TB je 7.1 W, dok je operativna potrošnja oko 6.8W.
Što se tiče pouzdanosti, poput ostalih WD diskova iz Gold serije, ona je deklarirana na 2.5 million sati MTBF (mean time between failures).
Western Digitalovi Gold 10 TB hard diskovi će uskoro biti dostupni na kompanijinoj online trgovini po preporučenoj cijeni od 847,99 USD.

www.datasector.hr
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ŠTO JE 3D NAND?

Flash memorija - vrsta memorije koja je u SD karticama, SSD diskovima i pametnim telefonima - radi tako što ima nizove tzv "floating gate" tranzistora, kojima su dodijeljene vrijednosti u obliku napona koji je "on" i "off" (1 i 0).

Ti memorijski blokovi su zatim složeni u dvodimenzionalni raspored, jedan pored drugoga.
Kako tehnologija napreduje, možemo slagati sve više i više memorijskih blokova na jednu matricu, rezultirajući višim kapacitetom memorije.

Prema Moorovom zakonu, koji kaže da se u idealnim uvjetima svake dvije godine broj tranzistora udvostručava, pa se tako i gustoća zapisa za pohranu povećava.

Problem je što smo, pokušavajući ugurati što veći broj memorijskih ćelija na matricu, počeli nailaziti na probleme sa fizikom. Bez obzira na Mooreov zakon, postoji fizički limit koliko manje od 15nm (sadašnja veličina većine NAND tranzistora) se može funkcionalno smanjivati. Skalirati flash memoriju na 13nm i manje od toga se pokazalo jako teško za proizvođače za izvesti bez gubljenja performansi.

3D NAND, kako mu i ime govori, uključuje rezanje više slojeva u silikonu, slažući memorijske ćelije jedan na drugi da se poveća gustoća kapaciteta.
Slažući ćelije u 32 sloja, postiže se puno veće povećanje gustoće za pohranu na svakoj matrici.

Nedostatak 3D NAND-a je u tome da zahtjeva nevjerovatnu razinu preciznosti da se proizvede, budući da svaki sloj mora biti perfektno poravnat tako da se memorijski blokovi nalaze u potpunoj i neprekinutoj seriji.

Intel i Micron, koji rade zajedno na 3d NANDU od prošle godine, nadaju se da će ih jednoga dana napredak odvesti do SSD diska veličine pakiranja gume za žvakanje sa preko 3.5TB mjesta za pohranu podataka, ili 2.5" SSD hard disk za laptop sa 10TB za pohranu.

Trenutno se 3D NAND nalazi u ranoj fazi razvoja ali napredak koji se postiže već u ovoj fazi bi mogao značiti jeftiniji, više pouzdaniji i veći kapacitet za pohranu podataka na svim našim uređajima u bliskoj budućnosti..


www.datasector.hr
Photo
Photo
05.09.2016.
2 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded