Profile cover photo
Profile photo
Sorin Moisă
5 followers -
Deputat în Parlamentul European
Deputat în Parlamentul European

5 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
A fost o saptamana a personajelor la Strasbourg: fara a-i compara direct, Papa, un medic congolez exceptional, primul ministru italian. 

Papa a fost remarcabil. A pus degetul pe rana cea mai mare: vidul de idealuri in lumea occidentala, si inlocuirea lor cu consumerismul, adica reflexul de a ne schimba masina, umple burta si cumpara lucruri ca o iluzie de sens, de existenta. Alta rana: individualismul excesiv, egoist, nepasator la cei din jur, mai ales la cei mici si lipsiti de putere, pe care-i cumparam (deh, te platesc deci esti 'al meu') si apoi ii 'aruncam' cand nu mai avem nevoie de ei. Alta: singuratatea, in ciuda retelelor care chipurile ne leaga din cale-afara. Alta: sterilitatea Europei, comparata cu o bunica respectabila, dar nefertila.

Medicul congolez: Denis Mukwege, laureat al Premiului Saharov pentru libertate de gandire al PE. Pana la ceremonie nici nu stiam cine e. Mi se parea ca premiile astea sunt povesti formale. Am gresit. Am descoperit un om extraordinar, care a facut o buna parte din colegi sa lacrimeze. Trateaza femeile victime ale violurilor in masa, ca arma de razboi, in estul Republicii Democrate Congo. Daca ni se pare ca la noi e rau, gasiti inregistrarea cu Mukwege in Parlament. Violenta banalizata si nebunie umana a unor sefi razboinici cu putere absoluta pe feuda lor, rezultand in viol, tortura, umilinta, pe scara colectiva. Mii de copii nedoriti si totusi nevinovati, alti copii ucisi in burta mamei violate... Si in peisajul asta, umanitatea unui om si a unei echipe care risca si isi dedica viata pentru a ajuta. Nu stiu cati dintre noi mai dam ceva cuiva dezinteresat, probabil vindem pe ebay (la propriu sau nu).

Renzi: un om care intelege criza profunda prin care trece Europa, si nevoia de a-si reinventa orizonturile si idealurile. Nici pomeneala sa-l compar cu Papa, e doar un politician pacatos, dar in aceasta idee cheie se intalneste cu Papa.

Pe partea economica, intalniri cu: Alstom (mare producator european de echipament rulant, inclusiv in Romania), intanire cu 8-10 companii americane prezente in Europa (Boeing, AT&T, CISCO, Yahoo, etc), cina cu Comisareasa de Comert, Cecilia Malmstrom. 

Am publicat un articol despre subiectul cel mai controversat al negocierii cu Canada si SUA: un mecanism de arbitraj intre companii si state, care risca sa duca la respingerea acestor acorduri in PE. Incerc sa gasesc o solutie de deblocare. Link aici, daca e cineva interesat: http://www.euractiv.com/sections/trade-society/addressing-isds-nightmare-310300

Si mi-am inceput, temeinic, investigatia personala despre alegeri despre care va spuneam saptamana trecuta. 

O dupa amiaza placuta!
Add a comment...

Mesajul de saptamana asta nu poate incepe decat cu trauma neasteptata prin care a trecut societatea romaneasca cu ocazia alegerilor. Nu o sa las nicio pietricica neintoarsa, ca sa inteleg, pentru mine, pana la capat, ce s-a intamplat legat de alegerile din diaspora, si daca, pe lege, se putea altfel sau a fost o fatalitate. Este crucial din punct de vedere moral. O sa va impartasesc concluziile si, in functie de ele, o sa imi iau masurile personale care se vor impune. Ce stiu deja este ca raspunsul nu e alb-negru, si tocmai de asta trebuie vazut cu precizie unde este adevarul, fara patima si partizanat. 

Saptamana la Bruxelles a fost extrem de intensa. Lucrez la o solutie de compromis pe subiectul cel mai sensibil care poate impiedica adoptarea in Parlamentul European a acordului de liber schimb cu Canada. Este o 'operatiune' de mare anvergura, de care depinde intr-o buna masura si negocierea cu americanii, deci relatia trans-Atlantica la nivel strategic, fara vorbe mari. M-am intalnit, pentru subiect, cu reprezentantii industriei canadiene, americane si europene, cu sindicate si ONG-uri. 

Luni am avut o intalnire cu Tenaris, propietarii a trei fabrici in Romania, printre care Silcotub Zalau, la cererea lor, pentru a discuta despre regulile europene (interne si de aparare comerciala) care le afecteaza competitivitatea. Dupa ce trec hopul cu Canada, o sa pun la punct un calendar de consultare foarte stransa cu industria din Romania, pentru a le fi aproape in chestiunile de supravietuire care tin de legislatia europeana si negocierile comerciale internationale ale UE. Sper ca Romania sa nu devina muzeul etnografic in aer liber la care viseaza altfel admirabilul Print Charles, ci sa ne pastram si sporim industria.

In fine, vineri am avut o zi foarte intensa, de training, impreuna cu tot cabinetul. Inca nu am reflexul politicianului normal de a face poze la orice, cata vreme sunt si eu pe-acolo. In forma de caricatura sper sa nu-l am niciodata. O poza cu echipa la training ar fi trebuit totusi sa fac. Mea culpa.
Add a comment...

Acum am iesit dintr-un carusel de intalniri inceput de dimineata si am citit despre tragedia elicopterului prabusit la Sibiu. Incredibil, sfasietor. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei opt militari care s-au stins si sa ni-i salveze pe cei doi raniti! Nu trebuie sa uitam cat de fragili suntem, de fapt, ca oameni, indiferent de aparente.
Add a comment...

Post has attachment
Daca Parlamentul European e un bun reprezentant al civilizatiei occidentale, atunci tocmai am consfintit, prin vot, in plen, apartenenta Moldovei la Occident. Pun aici comunicatul de presa pe care l-am emis acum cateva minute, care e scris de mine si mai e si 'pe bune''. Sa fie intr-un ceas bun!

https://drive.google.com/file/d/0B4-vjPYaIj6Bd0tMZm81eWFWeHM/edit 
Add a comment...

Post has attachment
Un schimb de replici astazi in Comisia de Comert International cu Marine Le Pen, presedinta Frontului National din Franta (extremist, xenofob), pe tema accesului pe piata UE pentru mere, prune si struguri din Republica Moldova, in contextul embargoului rusesc. In esenta, Le Pen spune ca nenorocim agricultura franceza, eu ii expun populismul si reaua credinta.
Add a comment...

Saptamana asta 'raportul' nu poate fi decat de politica interna. Va voi spune, sincer si pe sleau, nepropagandistic, de ce votez cu Victor Ponta:

- Pentru ca raspunde la obida unei bune parti din populatia Romaniei care a fost exclusa de un filon major din discursul dreptei din corpul natiunii. Insidios sau pe fata auzim din anii ’90 cum o parte a natiunii nu e vrednica de unii dintre liderii si intelectualii ei. Cum ca ar fi bine ca ‘prostii’ sa nu voteze, cum ca pensionarii ar fi un fel de povara sociala demna de dispret : doar au construit comunismul si acum voteaza PSD. Un discurs lipsit de generozitatea, toleranta si acceptarea reciproce indispensabile unei democratii. Nu mai stiu vreo natiune europeana sa-si excluda asa (sau altfel) o parte din sine. Ideile de unire, unitate si mandrie de a fi roman nu sunt povesti. ‘Poporul PSD-ist’ face parte din poporul roman, din toate straturile si formele lui de expresie si manifestare. 

- Pentru ca nu raspunde cu aceeasi moneda (dimpotriva, intinde mana spre electoratul urban si civic), fantasmei latente a dreptei de a aneantiza, de a face stanga cu totul sa dispara, culmea, in numele democratiei. In anii ’90 la propriu, prin lustratie (o idee care ar fi fost buna facuta cu cap si proportional cu rolurile si vinovatiile din comunism), iar acum prin delegitimarea in corpore : stanga este rea si corupta toata, om cu om, prin definitie, apropiata de Est, aberatii si injustitii una mai mare decat alta. Stanga sunt ‘comunistii’ si mie mi-e greu sa explic unor diplomati occidentali ca PSD-ul este totusi la stanga (adica nu la dreapta). Cei care NU s-au luptat cu comunistii in timpul comunismului ii vaneaza inca acum, dupa un sfert de secol, intr-un guvern care nu s-a atins de cota unica, a scazut CAS-ul si e prea atent chiar si pentru gustul meu, de exemplu, la efectele pe care o crestere minora de salariu minim le-ar avea asupra angajatorilor! 

- Pentru ca mi-e mila de electoratul onest (evident!) de dreapta, printre care ma numaram in anii ’90, care de o generatie este victima unui crunt marketing politic, i se exploateaza curatenia, slabiciunile si dorintele legitime cu un cinism de neinchipuit, de niste retele in esenta cel putin la fel de rele ca acelea pe care le invoca in calitate de rau absolut de partea cealalta. 

- Pentru ca Victor Ponta este non-nevrotic, reuseste sa digere atata amar de mizerie ramanand, nu stiu cum, senin si egal (cu putine exceptii, utile si ele, altfel m-ar speria). Este o psihologie- pansament la un psihic colectiv traumatizat de ura si harta. 

- Ar fi primul presedinte al Romaniei impacat si cu modernitatea si cu post-modernitatea, cu toate ingredientele reale ale nestingherelii la orice masa occidentala. 

- In sfarsit dar nu in ultimul rand, pentru ca sunt convins ca justitia in mandatul lui va ramane independenta si nu va avea niciun fel de orb al gainilor in functie de carui clan apartine x sau y.
Add a comment...

Saptamana care se incheie azi a marcat, politic, sfarsitul erei Barroso si inceputul erei Juncker. Parlamentul European a votat pentru instalarea Comisiei Juncker. Evident ca noi, Romania, avand portofoliul dezvoltarii regionale, am avut un interes direct in a vota Comisia Juncker. Dar Juncker de data asta chiar mi-a placut. A propus o schimbare dramatica a modului de functionare a Comisiei, incercand sa o scoata din mentalitatea 'fiecare directie generala in lumea ei', printre multe altele creind posturi de Vicepredinti coordonatori cu puteri reale, cel putin pana la proba contrara. Spre deosebire de Barroso, deleaga putere si nu pare atat de auto-centrat. Spune lucrurilor pe nume, imbina ironia, inclusiv auto-ironia, cu o doza de farmec personal, e uns cu toate alifiile fara sa i se vada amestecate pe fata... Si are o latura sociala care chiar pare autentica: vrea un rating 'triplu A' pentru Europa si in plan social, nu se inchina la austeritate, ba ii anunta precaut sfarsitul. Merita o sansa, poate scutura birocratia de la Bruxelles de scaldatul in clisee lemnoase si actiuni pre-fabricate. 

Apropo de portofoliul dezvoltarii regionale: dupa agricultura, e a doua oara cand realitatea bate fatalismul tipic, din pacate, multor compatrioti ai nostri. Iar am auzit un cor de 'fugi de-aici, nici pomeneala sa primim noi asa ceva, nu se poate, cu toate problemele noastre, etc, etc'. Uite ca se poate. 

E un moment bun sa-i multumim inca o data lui Dacian Ciolos, un om foarte drag si apropiat, cu care am construit enorm, si sa il felicitam pentru un mandat istoric pentru Europa si Romania! Aventura destinului lui sigur nu se va opri aici.
Add a comment...

O selectie din ce am facut saptamana care se incheie, cu o mica 'esenta' la fiecare eveniment. 

Intalnire & dezbatere cu producatorii de medicamente (non-generice) europeni. Focus pe acces la pietele in crestere ale lumii si cum ii poate ajuta politica comerciala a UE. 

Dezbatere Trans-Atlantic Policy Network (TPN - o retea la nivel inalt, politica si business, SUA-UE) despre respingerea de catre populatia Occidentului a multora dintre ideile care stau la baza globalizarii. Intr-un moment in care avem nevoie de mai multa integrare economica in interiorul Occidentului, pentru a supravietui economic, in SUA si in Vestul Europei domina angoasa legata de mai multa deschidere. Noi, romanii, nu avem problema asta, slava Domnului! 

Mic dejun de lucru despre serviciile financiare in TTIP (acordul de liber schimb si investitii UE-SUA). Trezoreria Americana se opune coordonarii sistemelor de reglementare UE-SUA. Mai degraba o problema de batalie de putere interna, in SUA. Pacat, dar mergem inainte. 

Vineri, vizita la rafinaria Exxon Mobil de la Anvers, Belgia, una dintre cele mai moderne din lume. Am copilarit (si) la Targu Ocna si inca simt mirosul de petrol din Gura Slanicului si imprejurimi in nari. Discutie cu accente dramatice despre cum sa pastram industria de rafinare in Europa. Avem tendinta sa omoram singuri gaina cu oua de aur prin supra-reglementare, in timp ce sauditii, printre altii, construiesc masiv capacitate de rafinare. 

Intalnire cu marii jucatori din energie pe subiectul smart grids (retea inteligenta de distribuire a energiei electrice). E mult viitor acolo. 

Am depus un nou Raport legislativ in Comisia de Comert International pentru a dubla cotele pentru Moldova la mere (40.000 tone), struguri de masa (10.000 t) si prune (10.000 t) in urma embargoului rusesc. 

Apropo de Moldova, colegul Andi Cristea a fost ales Presedinte al Delegatiei parlamentare UE-Moldova. Am fost si voi fi alaturi de el. Felicitari si succes, Andi!! 

Mi-a facut o vizita Ambasadorul Canadei la UE, David Plunkett, pentru a discuta despre acordul de comert pt care sunt raportor al social-democratilor, si am discutat si problema vizelor pentru romani. Va fi bine. 

Au fost si altele, mai greu de comunicat public acum... 

Cei care au ajust pana aici, pot afla lucrul cel mai important pentru noi: de ieri, Mariuca noastra merge!!! 
Add a comment...

Am reusit, am depus teza vineri. Incep parca sa imi revin din caderea energetica tipica perioadei urmand imediat unui efort major. Au fost opt ani de munca, din care primii trei petrecuti la Oxford. Intre timp am facut si reforma politicii agricole europene cu Dacian Ciolos, am rezolvat cate ceva pt Romania, avem un copil superb (cel mai important), am facut o campanie electorala, o schimbare de destin prin intrarea in politica si in Parlamentul European... Si cu toate astea, simt ca viata reincepe acum. O sa va impartasesc si o sa va consult in legatura cu partea profesionala a acestei noi etape. 

Saptamana asta, marti, am obtinut un vot covarsitor pt asocierea Moldovei la UE in Comisia de Comert International a PE. Cu un discurs axat pe libertatea de a alege a unor oameni liberi, in plus fata de argumentele economice pe care le intuiti. 

Am promis ca va spun parerea mea despre audierile comisarilor lui Juncker. Adevarul e ca nu sunt in stare. N-am mai reusit, fizic, sa urmaresc ce s-a mai intamplat saptamana care se incheie azi. Si decat sa vorbesc fara sa stiu pana la capat subiectul, mai bine va cer o pasuire. Sa ne auzim cu bine!
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded