Profile cover photo
Profile photo
Quintessence Haptotherapeut / Tai Chi-Chuan
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Gevonden in een mail van voedingsgeneeskunde
Meditatie, yoga, tai chi, mindfulness en andere zogenaamde mind-body-interventies (MBI’s) laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen de genexpressie beïnvloeden en zo het aantal ontstekingsstofjes ofwel cytokines in het bloed verlagen, die door stress juist wordt verhoogd. Dat suggereert een reviewstudie door onderzoekers van Coventry University (UK) en de Radboud Universiteit in Nijmegen in een publicatie in het tijdschrift Frontiers in Immunology. Het is de eerste studie, die de moleculaire effecten van MBI’s aantoont.

Dat verschillende vormen van mind-body interventies (MBI's), zoals meditatie, yoga, tai chi en mindfulness effectief de mentale en lichamelijke gezondheid kunnen verbeteren, is regelmatig in studies aangetoond, maar het achterliggende moleculaire werkingsmechanisme was onbekend. Wetenschappers besloten daarom te kijken naar de invloed van MBI’s op de expressie van bepaalde genen, die te maken hebben met stress. Zij reviewden achttien relevante zowel klinische als niet-klinische studies en vonden een relatie tussen MBI’s en een downregulatie van de transcriptiefactor nuclear factor kappa B (NFκB).

Als je stress ervaart, produceert je lichaam NFκB. Die transcriptiefactor zorgt dat genen tot expressie komen, die vervolgens ontstekingsbevorderende cytokines aanmaken. Wie aan een vorm van MBI doet, heeft juist minder NFκB en dus ook minder ontstekingsbevorderende cytokines in het bloed, wat de kans op ontstekingsziekten verlaagt. Deze cytokines versterken op de korte termijn het immuunsysteem, maar vergroten op de lange termijn de kans op kanker en psychische problemen.

Door de beperkte hoeveelheid relevante studies is meer onderzoek nodig om de effecten van MBI’s op de expressie van genen te begrijpen en te vergelijken met andere gezonde interventies, zoals beweging, slaap en gezonde voeding.

Photo
Add a comment...

Post has attachment
De zomer workshop is weer verleden tijd. We kunnen terug kijken op een week van delen van ervaringen en gezamenlijke groei.
Op 11 september beginnen de wekelijkse lessen weer. Maandag morgen: Laren Eemnes. Maandagavond: Baarn. Dinsdagavond: IJsselstein. Woensdagavond: Nieuwegein. Donderdag mogen: IJsselstein. Donderdag avond: Harmelen. Vrijdag morgen: IJsselstein. Vrijdag middag: Rhenen. Workshops en 4e niveau training zijn ook gepland. Zie de agenda voor data en aanmelden voor de lessen op http://www.quint-essence.eu/aanmelden-tai-chi-chuan-lessen/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Hierbij een artikel geschreven door een medewerker na het geven van een bedrijfstraining

Kracht door zachtheid en controle door los te laten

Van de week kreeg ik een cadeautje: anderhalf uur ‘spelen’ met t’ai chi chuan, onder leiding van een zeer ervaren en enthousiaste docente.
Volgens Wikipedia is t’ai chi chuan ‘een ongewapende krijgskunst gebaseerd op de filosofie van Yin en Yang’. Bij de zelfverdediging ligt de nadruk op zachtheid. In plaats van je kracht in te zetten voor de tegenaanval, maak je gebruik van zachtheid om in de beweging van je tegenstander mee te gaan. Wanneer je geen ‘weerstand’ biedt, breng je je tegenstander uit balans en neutraliseer je zijn kracht als het ware.
In een aantal oefeningen konden we ervaren hoe je – schijnbaar moeiteloos – sterk kunt zijn. Het geheim zit hem in focus: niet op het bieden van weerstand, maar eigenlijk op alles behalve dat. Bijvoorbeeld: aandacht naar je buik of kijk naar een punt in de verte. Laat alles ‘los’, zodat je met beide voeten op de grond staat – als een huis!
En het meest bijzondere: je ‘tegenstander’ ervaart meer kracht op het moment dat je met zachtheid reageert, dan wanneer je je inspant om weerstand te bieden. Een leuk experiment voor thuis, of als energizer op het werk. Ik laat het je graag een keer ervaren.
De docente inspireerde me ook, door tijdens het spelen een aantal mooie verbindingen te maken met de praktijk van het trainen en begeleiden van mensen. De essentie: wees lui, zorg dat de mensen naar jou toekomen en dat zij het werk doen. Hoe? Niet door te duwen, maar met zachtheid. Niet door te controleren, maar door los te laten. En bij jezelf te blijven. De kunst is om het je eigen te maken...
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Een impressie van de uitzending van 4 handen op een buik, waarbij ik een jonge moeder help om vanuit haar hart contact te maken met haar kind.
https://youtu.be/R_XxJLKK4N0?list=PLUIHdvhDR11JMa4_ipMUta5FMEK2YVbov
Add a comment...

Op 10 Januari om 20:30 uur zend BNN op NPO 3 de opname"Vier handen op een buik" uit waaraan ik heb mee gewerkt
Zie de onderstaande uitleg
Op vrijdag 23 september ben ik als haptotherapeut betrokken geweest bij het programma 4 handen op een buik. Hierbij help ik een jonge moeder bij de hechting aan haar 3 weken oude baby. De opnames worden begin volgend jaar vertoond bij BNN
Vier handen op één buik is een televisieprogramma dat wordt gemaakt door de Nederlandse omroep BNN. De acht bekende moeders - Leontien van Moorsel, Tanja Jess, Froukje de Both, Tooske Ragas, Barbara Barend, Ellemieke Vermolen, Patricia Paay, Tatum Dagelet - helpen acht toekomstige tienermoeders tijdens hun zwangerschap, de bevalling en de periode daarna.In 2016 ging het derde seizoen van start met Euvgenia Parakhina, Renate Gerschtanowitz, Tatum Dagelet en Sofie van den Enk
Add a comment...

Post has attachment
De fysiologische voordelen van lachen zijn namelijk groot! De chemie die ontstaat door te lachen, is sinds kort zelfs het onderwerp van serieus wetenschappelijk onderzoek. In het tijdschrift van de American Medical Association verklaarde Dr. Donald Black van de Universiteit van Iowa dat lachen invloed heeft op het hele lichaam.
Het verhoogt de activiteit van de luchtwegen, het stimuleert het cardiovasculaire systeem en activeert de productie van endorfines. Tijdens het lachen zijn gezichtsspieren van invloed op de craniale doorbloeding en verandert de temperatuur van de hersenen. Dit beïnvloedt op zijn beurt de synthese van endorfines (natuurlijke pijnkillers en feel-good stofje) in de hersenen. Lachen kan de thymus (de grote spil bij ziektes) stimuleren.
Onderzoekers van The Brain Research Institute van UCLA zijn tot de conclusie gekomen dat de hersenen 34 stoffen afscheiden waarvan sommige pijn verlichten, terwijl andere infecties bestrijden en weer andere het immuunsysteem versterken. Ons bloed vecht tegen ziektes en infiltreerders. Onderzoek heeft aangetoond dat 5 minuten van intens lachen of positief denken een stijging van maar liefst 53% veroorzaakt (= 53% meer vermogen van ons bloed om tegen ziektes te vechten). Bloedmonsters genomen vóór en na de bijbehorende experimenten bevestigen dit.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Nieuw inzicht in hoe de geest het lichaam beïnvloedt

Neurowetenschappers hebben nieuwe neurale netwerkverbindingen tussen de hersenschors en het bijniermerg ontdekt. Deze verbindingen zijn betrokken bij de stressrespons. Ze geven beter inzicht in hoe depressie, stress en andere mentale toestanden orgaanfunctie kunnen veranderen, en laten zien dat er een daadwerkelijke anatomische basis is voor psychosomatische ziekte (Dum, Levinthal, & Strick, 2016).

Onderzoekers toonden aan dat het bijniermerg gecontroleerd wordt door meerdere corticale hersengebieden dan voorheen werd gedacht. Volgens hun bevindingen is de grootste invloed op het bijniermerg afkomstig van gebieden van de hersenschors die beweging coördineren. In mindere mate zijn andere corticale gebieden betrokken, dit zijn hersengebieden betrokken bij cognitie en affectie (genegenheid).

Motorische gebieden in de hersenschors staan dus via neurale netwerken in contact met het bijniermerg. Ze zijn betrokken bij de planning en uitvoering van beweging en beïnvloeden het bijniermerg aanzienlijk. Een van deze gebieden is een deel van de primaire motorische cortex die zich bezighoudt met de controle van de axiale lichaamsbeweging en lichaamshouding. Deze studieresultaten verklaren waarom lichaamsoefeningen van invloed zijn op stressreacties. Ontspannende oefeningen zoals yoga, dansen, Pilates en tai chi vergen allen een juiste coördinatie, houding en flexibiliteit. Door de oefeningen wordt het bijniermerg, en dus de stressrespons gereguleerd.

De gebieden van de cortex die actief worden wanneer we een conflict voelen of beseffen dat we een fout hebben gemaakt, zijn van invloed op het bijniermerg. De activiteit in deze corticale gebieden als iemand zich opnieuw een fout inbeeld, of zichzelf verwijten maakt, of denkt aan een traumatische gebeurtenis, resulteert in bijniersignalen alsof ze werkelijk zouden gebeuren. Deze bevindingen zijn relevant voor therapieën die zich met post-traumatische stress bezighouden.

Over het geheel genomen wijzen deze studieresultaten op het bestaan van circuits die beweging, cognitie en affectie koppelen aan de bijnierfunctie en de bestrijding van stress. Dit circuit kan de effecten van interne toestanden zoals chronische stress en depressie doorgeven aan orgaanfuncties en aldus een concrete neurologische basis voor psychosomatische ziekte vormen.

Bron:
Dum, R. P., Levinthal, D. J., & Strick, P. L. (2016). Motor, cognitive, and affective areas of the cerebral cortex influence the adrenal medulla. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(35), 9922–9927. http://doi.org/10.1073/pnas.1605044113
Add a comment...

Post has attachment
De vernieuwde website is gelanceerd zie:
www.haptotherapeut-utrecht.nl
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded