Profile

Cover photo
Прополис
2,407 followers|307,536 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

Pinned

Прополис

Shared publicly  - 
 
Наименованието прополис идва от Гърция и в превод означава „защита на града“. Наименованието не е случайно, защото се свързва със сложната йерархия на пчелното семейство в кошера.

Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират различни растителни вещества и след като ги преработят със секретите си, ги превръщат в качествено нови продукти – пчелно млечице, мед, восък, a може би най-ценният от тях e прополисът.

Какво всъщност представлява този така популярен в народната медицина пчелен продукт? Това са растителни смоли, които пчелите превръщат във високо ефективно оръжие срещу патогенни бактерии, вируси и гъбички. Целта им е да защитят кошера от болестотворни микроорганизми. С прополис те облицоват клетките на „родилното отделение”, където се излюпва поколението и дезинфекцират входа и най-използваните части на кошера.

Прополисът има много сложен състав, но антисептичните му свойства се дължат основно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Антимикотичният ефект пък е благодарение на органичните киселини. Останалите вещества – смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и множество микроелементи допълват тези действия. Разбира се, прополисът няма силата на синтетичните антибиотици, но за разлика от тях не притежава токсично действие и бактериите не привикват към него. Затова е подходящ за най-вече за профилактика и засилване на имунната система, както за възрастни, така и за малки деца.

Хората започват да използват лечебното действие на този естествен антибиотик още в Древността. Тъй като е ефективен срещу стрептококи и стафилококи, се прилагал предимно за заздравяване на гнойни рани и язви. Днес външно, под формата на мехлем или тинктура се използва за лечение на микози по кожата, дерматити, за дезинфекция на следоперативни рани. Приеман вътрешно, той засилва защитата на организма като от една страна увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга спира развитието на различни видове бактерии и вируси, като наример тези на туберколозата, салмонелата, херпеса и грипа.

Наричаният още пчелен клей, той има високо съдържание на витамини (В1, В2, В6, А, С и Е), белтъчини и други полезни за организма вещества. Има противомикробно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Прополисът унищожава вирусите, бактериите и гъбичките.

В състава на прополиса влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества В състава на прополиса влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества.

Показва добър ефект върху язви и рани, като спомага за по бързото им зарастване. Прополисът е и болкоуспокояващо средство. Ефикасен е и за хемороиди и разширени вени, защото спира вътресъдовото кръвосъсиране. Този пчелен продукт се използва и като лек при бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища, мазоли и др.

Прополисът съдържа голямо количество летливи етерични масла, които имат силни антимикробни свойства. Антимикробното действие на прополиса е много добре изучено по отношение на редица бактерии – Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus haemolyticus, Bacillus haemolyticus.

Прополисът има силно противогъбично действие, най-вече срещу различните видове нисши гъбички, които са виновници за някои заболявания по кожата и окосмената ѝ част. Той има особено силно действие срещу следните гъбички – Ahorion, Candida albicans, Epidermophytom, Mikrosporium. Именно прополисът е една от малкото естествени съставки, които имат силно антивирусно действие.

Резултатите от проведени изследвания дават основанието да се смята, че прополисът е много силно профилактично средство срещу лъчева реакция, а също така е добро лечебно средство срещу лъчеви поражения. Почти няма съмнение в силните противоракови и противотуморни свойства на прополиса

Прополисът намира много широко приложение при лечението на различни дихателни заболявания, заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, радикулит, неврити и невралги, а също и кожни болести. Много е ефективен при заболявания на храносмилателната система – колит, диспепсия, гастрит, стоматит, афти, язва и други. Лекува гинекологични заболявания – ерозия на шийката на матката, трихомони. Намира много широко приложение в пастите за зъби и водите за уста.

Съхранявайте прополиса на тъмно и сухо място при температура не по-висока от 25 градуса

Преди да започнете да използвате прополис, трябва да знаете, че употребата му често води до алергии. Това се дължи на многокомпонентния му състав. Основните му свойства, които предизвикват алергична реакция са производни на т.нар. кофеати, на салициловата киселина и зрънцата на цветния прашец.

Понякога при контакт с кожата могат да предизвикат дерматологични проблеми, а при добавяне в храната – стоматит и ерозия на устната кухина. Чувствителните към прополис най-често са хора, които са алергични към ухапване от пчели или с предразположеност към алергии.

Прополисът е уникално вещество, което се добива от пчелите, извличайки растителна смола. Няма случаен продукт, създаден от тях.

Прополисът има широк спектър на действие върху целия ни организъм, върху всичките му органи и системи. Флавоноидите в прополиса са една от главните му целебни субстанции, която се препоръчва в лечението на над 40 заболявания. Главният лечебен ефект е насочен към капилярната система и състоянието на съдовете. Той оказва добро съдоразширяващо действие, има диуретичен и жлъчогонен ефект. Освен това прополисът влияе благотворно върху жлезите с вътрешна секреция като щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, панкреас. Външно приложен прополис се използва за лечение на гнойни, травматични рани, екземи и изгаряния.

ЕТО ЧАСТ ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ПРОПОЛИСА

Основни свойства на продукта, използвани в медицината: бактерицидно и бактериостатично. Веществото потиска активността и унищожава широкия кръг от микроорганизми, включително туберкулозен бацил, вируси, протозои (Trichomonas), гъбички (trichophytosis), кандидоза, грипен вирус и хепатит. При това, прополисът убива и премахва чуждите клетки, а микрофлората на организма се запазва неповредена. Затова, чревната микрофлора не се уврежда при употребата на прополис, няма да има никаква дисбактериоза, за разлика от „любимите” антибиотици. Тези свойства са характерни, както за спиртните, така и за водните разтвори на прополиса.
Трябва да отбележим, че микроорганизмите не развиват резистентност към продукта. Това е така, защото пчелите извличат веществото за направата на прополис от различни растения, които се характеризират с индивидуални свойства. Всяко растение има своите защитни механизми, също ароматни вещества, които са пагубни за много микроорганизми. Притежават и специално вещество инхибин, което е унищожаващо за едноклетъчните организми.

Прополисът спира развитието на вирусите (едра шарка, херпес, грип от група А, хепатит B). Освен това, той е превенция срещу появата на вирусна инфекция в организма.
Употребата на прополис заедно с антибиотици (стрептомицин, тетрациклин) засилва действието им, а комбинацията му с пеницилин и хлорамфеникол (левомицетин) не оказва такова действие.
Едновременното приемане на прополис с антибиотици е подходящо, защото, продуктът усилва действието на антибиотиците и запазва собствената чревна микрофлора на организма. Това е добра профилактика срещу дисбактериоза, в период на тежка инфекция, когато използването на антибиотици е наложително.
Прополисът, не само въздейства върху микроорганизмите, но и заедно с това повишава фагоцитозата – процесът на извеждане на чуждите тела от организма, благодарение на специалните клетки фагоцити, което допринася за по-малкото отравяне на и без това болното тяло.
Освен антибиотично действие, прополисът оказва и противовъзпалително, с което предотвратява, отслабва, намалява появата на възпалителна реакция на организма, вследствие на въвеждането на чужд агент.
Засилва имунитета, повишава нивото на гама-глобулините в организма (увеличава се т.нар. специален имунитет срещу определени фактори). Прополисът е добре да се използва при вирусни инфекции (херпес, грип, хепатит, енцефалит и др.).
Въздейства върху антигена на хепатит В: използва се за лечение и за намаляване на усложненията след това опасно заболяване и като лечение и профилактика срещу последствията.
Притежава антитоксични свойства, прилага се при различни натравяния, заболявания и интоксикация за организма. В този случай, прополисът изпълнява редица функции.
Продуктът е отлично обезболяващо средство. Ето някои мнения на различни изследователи:
– според едни, тези свойства са по-добре изразени в спиртните разтвори, според други – само във водните

– едни изследователи твърдят, че прополисът е 50 пъти по-силен от новокаина, а други – само 5-10 пъти

– не можем да определим колко точно се увеличава действието на новокаина и другите обезболяващи средства, но е ясно, че то се повишава няколкократно

– със сигурност, широко приложение намират обезболяващите свойства на прополиса в стоматологията, офталмологията и в лечението на изгаряния.

Продуктът е добър в качеството си на местна упойка:
– в лечението на устната кухина, венците, зъбите (изплакване с прополис и наслагване на пластини от него)

– при увреждане на лигавицата на стомаха (при гастрити – вътрешно)

– при отити (възпаления на ухото – под формата на капки от спиртен или воден разтвори)

– при лечението на рани, изгаряния, измръзвания (под формата на компреси от твърд прополис или навлажнени кърпички върху засегнатото място)

– при наранявания и изгаряния на очите (капки само от воден разтвор (задължително условие)

Отбелязва се, че обезболяващият ефект се появява 5-10 минути след употребата на прополиса и продължава от 45 минути до 2 часа.

Има информация за прилагането на прополис в лечението на инсулти и инфаркти. Употребата му вътрешно, под формата на воден разтвор, намалява увреждането на сърдечния мускул, което се потвърждава с ЕКГ. Трябва да споменем, че прополисът притежава уникалната способност да възстановява бързо увредените тъкани, при това, без образуването на груби и обезобразяващи белези. Ако остане белег, то той е съвсем малък и незабележим.
Същото това свойство се използва в козметиката и лечението на външни наранявания: рани, изгаряния, измръзвания, следоперационни шевове, фурункулоза, акне по лицето.
Прополисът укрепва стените на капилярите при кървене на носа и венците, при порязвания и рани, при леки охлузвания и натъртвания
Продуктът повишава естествената пропускливост на кожата, увеличава проникването на лекарствени средства през нея върху увреденото място. Прополисът може да се използва едновременно с други медикаменти за засилване на тяхното действие.
Лекува абсцеси и нагноявания, ускорява процеса на резорбция като заедно с това повишава кръвоснабдяването на даденото място. Ако прибавим и антибактериалното, обезболяващото и останалите свойства на прополиса, то на всички ни е ясна уникалността на този продукт.
Регулира съсирването на кръвта. Използва се в лечението на и за профилактика срещу усложнения след инсулти и инфаркти, при лечението на разширени вени, защото при тези състояния, съсирването на кръвта често е повишено, а това е опасно.
Съсирването на кръвта се увеличава с напредването на възрастта, в процеса на стареене, затова употребата на прополис като превантивна мярка от хора над 55 години е много подходяща.

След раждане, продуктът не само повишава или понижава съсирването на кръвта. Той прави тези процеси по-хармонични, т.е. там, където е необходимо – го повишава, а където не – понижава. Както всички пчелни продукти, и този работи в хармония с организма.

Прополисът намалява сърбежа при псориазис и други кожни увреждания, след ухапвания от насекоми, сърбеж и болка след изгаряния, при гъбични заболявания на краката.
Продуктът помага в борбата с псориазиса, използва се широко за лечението на това състояние.
Прополисът стимулира регенерацията (зарастването) на нормалната тъкан, нейното самовъзстановяване. Помага за възстановяването на целостта на лигавиците, покриващи много органи. Предотвратява образуването на груби белези след различни наранявания, било то рани, изгаряния, измръзвания, следоперативни шевове. Също за лечение на труднозарастващи рани.
Допринася за възстановяването на нормалната яснота на лещата на окото (при перде). За профилактика и лечение на катаракта в начален етап, трябва да капете по 2-4 пъти дневно по 1 капка воден разтвор във всяко око за период от 6 месеца, а понякога и 1 г. От вече появилото се перде не можете да се избавите, затова е добре да вземете превантивни мерки.
Прополисът помага за приспособяването на очите към тъмнина. Използването на воден разтвор за тази цел, прави процеса по-бърз и по-лесен.
Възстановява еластичността, гъвкавостта и здравината на съединителната тъкан, междухрущялните влакна, междуставните повърхности. Това е важно за спортистите, старите хора, след травми и за растежа на децата за пълноценното развитие на тъканите.
Прополисът притежава уникални противотуморни и антиоксидантни свойства. Участва в локализирането на туморите, пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, в контрола на процесите на развитието на клетките като цяло, по-точно, в стабилизирането на размножаването на клетките в организма ни. Този процес, с напредването на възрастта не се контролира и се появяват тумори. Затова, на хората след 50-годишна възраст, горещо се препоръчва по-чест прием на прополис вътрешно. Можете да използвате воден разтвор от продукта в продължение на 5 години без прекъсване. Съществуват данни за излекуването на начални стадии на онкологични заболявания, както и за подобряване на състоянието и намаляване на болката в напреднали стадии.
Има информация за употребата на прополис в лечението на заболявания на ендокринната система, стабилизира процесите и хармонизира работата на всички жлези с вътрешна секреция. Използвал се е като заместител на преднизолона. Трябва да се отбележи, че потиска работата на задстомашната жлеза, понижава захарта в кръвта, което означава, че трябва да се внимава с продукта при наличие на захарен диабет, особено, когато, не е възможно да се стабилизира нивото на кръвната захар и често се стига до кома.
Продуктът притежава механизъм за стабилизиране на клетъчните мембрани (в частност, влияе върху чернодробните клетки не по-лошо от „Есенциале“, възстановява тяхната работа и подобрява съотношението на албумини и глобулини в кръвта, с което допринася за биохимичното пречистване на кръвта.
В малки количества и концентрации, прополисът увеличава моториката и секреторната функция на стомаха и червата. Използва се при хроничен запек, колити, гастрити и др.
Големите дози активизират дейността на червата (при диария).
Списък на основните заболявания, които подлежат на лечение с прополис: отити, стоматологични проблеми, урологични, хирургични, детски заболявания, туберкулозни процеси, офталмологични и гинекологични болести, заболявания на мъжките полови органи, простуда, нарушена функция на стомашно-чревния тракт, сърдечни болки, проблеми на белите дробове и дихателната система. Прополисът се използва и при проблеми с ендокринната система – подобрява функционирането на всички жлези с вътрешна секреция;  регулира нивата на кръвна захар; подобрява чернодробната функция, допринася за пречистването на кръвта; използва се при колит, хроничен запек и гастрит.

Много нисък процент от хората имат вродена алергия към прополис и тя се предава по наследство.

Според изследване от август 2010 г., публикувано в Phytotherapy Research, прополисът съдържа вещества, които регулират имунната система и засилват нейния отговор срещу бактериални и вирусни агенти. Ефектът се постига чрез активиране на Тол-подобни рецептори TLR-2 и TLR-4 – мембранни белтъци и рецептори по повърхността на някои клетки, които разпознават чужди за тялото частици и предават правилните сигнали за тяхното местонахождение и структура към имунната система. Това предизвиква синтезирането на провъзпалителните цитокини като интерлевкин 1 – IL-1.

Тяхната функция е да ускорят диапедезата – преминаването на бели кръвни клетки като макрофагите или „стражите на кръвта“ през стените на кръвоносните съдове към тъканите, където има налична инвазия на чужди тела, започнала инфекция или тъкнна повреда. Макар тази каскадна реакция да протича като част от нормалния имунен отговор, тя може да се окаже твърде бавна срещу някои вируси и да не успее да ги спре навреме, което води до развитието на вирусни заболявания като грип. Приемът на прополис би ускорил времето за реакция на имунната система, давайки и шанс да защити организма преди вируса да е взел надмощие. Активизира защитните сили на организма – флавоноидите в прополиса стимулират продукцията на антитела в кръвта с до близо 40%!

ПРОПОЛИС НА КАПСУЛИ

Основен, ако не и единствен път за оцеляването на човека остават разширяването и най-вече възстановяването на собствените му защитни и съпротивителни сили, както и адаптивните му възможности. Няма по-добро средство за тази цел от прилагането на биоактивни хранителни добавки и водене на природосъобразен начин на живот без всякакви излишества.

За производството на капсулите се използва 100% натурален прополис, така, както е събран от пчелните кошери, пречистен технологично от допълнителни механични и биологични примеси като восък, дървесина, части от пчели и други замърсявания.

Пречистените цели парченца прополис, каквито са в естественото си състояние, са потопени в шафраново олио и са херметически затворени и защитени в меки капсули от рожков.

Лесен за приемане. Не се цапате, не приготвяте сами разтвор, не измервате количества. Просто приемате 1 капсула всеки ден.

Съдържанието в 1 капсула пречистен прополис се равнява на 5 пъти количеството обикновен прополис.

Хората, които го приемат редовно, рядко страдат от настинки и развиват естествен имунитет към най-често срещаните вируси.

ПЧЕЛНИЯТ ПОЛЕН – НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА

Цветният прашец или полен е фин прах, съставен от микроскопични гаметофити (поленови зърна), от които се развиват мъжките гамети на семенните растения. Твърдата обвивка на поленовите зърна предпазва намиращите се във вътрешността им гамети по време на тяхното пренасяне от тичинките до плодника при процеса на опрашване. Цветният прашец е вторият по значение продукт за пчелните семейства след нектара, който те събират. Той е основен източник на белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерални соли, което го прави жизненоважен продукт за пчелите.

От средата на миналия век вниманието на много научни специалнисти е привлечено от магическата сила на цветния прашец. Причината е, че той е основната белтъчна храна за пчелните семейства, а напоследък се използва все по – широко в медицината като профилактично и лечебно средство. От дълбока древност цветният прашец е представлявал интерес за представители на елинската и римската философски школи (Хипократ, Вегилий и др.). Те установяват, че в него се съдържат вещества, които забавят стареенето.

Проведените през втората половина на 20 век задълбочени научни изследвания доказват превъзходните хранителни и лечебни качества на този природен продукт. Благодарение на тези изследвания в цветния прашец са открити над 200 органични вещества и техни съединения (минерални вещества, въглехидрати, белтъци, мазнини и т.н.), хормони, ензими, които помагат да израсне и да се поддържа един здрав организъм. Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

Химичен състав на полена

В състава на цветния прашец влизат предимно вода, захари, протеини, аминокиселини и минерални вещества.

Съдържанието на витамини също е богато – налични са витамините от група B– 1, 2, 6, 12, аскорбинова киселина (витамин C), витамини D, E, H, фолиева киселина и др.

Любопитен факт, който доказва полезността му е, че само в 1 чаена лъжичка цветен прашец се съдържа голяма част от количеството за всяка от осемте незаменими аминокиселини, определено като дневна нужда. Изключение прави само аминокиселината метионин, която се съдържа в много малко количество в цветния прашец. Съдържат се и някои други аминокиселини – цистеин, хистидин, глутаминова киселина и т.н.

Билогично действие

Биологичното действие на цветния прашец зависи от вида на растението, от което пчелите са го събирали. Например прашецът от семейство Върбови съдържа голямо количество аскорбинова киселина. За прашеца от мак, вишна и круша е характерно високо съдържание на флавони, които притежават спазмолитично и радиопротективно действие.

В цветния прашец на синчеца е установено високо съдържание на левкоантоциани, които се характеризират с капиляроукрепващо и противовъзпалително действие. Влияят върху синтеза на жлъчни киселини и подпомагат работата на бъбреците.В прашеца от малина и някои други видове се съдържат тритерпенови киселини, които имат противовъзпалително, кардиотонично и антисклеротично действие.

Пчелният прашец има благотворно влияние върху човешкия организъм. Той стимулира растежа на органите и тъканите, възстановява функциите на чернодробната тъкан, понижава съсирването на кръвта, намалява холестерола, подобрява функциите на сърдечно – съдовата система, нормализира кръвното налягане, намалява нивото на кръвната захар.

Лечение с пчелен прашец се препоръчва при хроничени гастродуоденити, хепатит, простатит, BPH, неврози, депресия, неврастения, хроничен алкохолизъм, липса на апетит.

По време на епидемии от грип и настинки приемането на пчелен прашец е препоръчително за стимулиране на имунната система.

Доказано е, че пчелният пращец подобрява паметта, зрението, подобрява състоянието на кожата и я подмладява. Изключително добре влияе на храносмилателния процес и подобрява апетита.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

След закупуване на цветен прашец, той трябва да се съхранява добре затворен, в стъклени опаковки и в хладилник.

За възрастни лечебната доза прашец в натурален вид е 30 – 40г, а профилактичната – 15 – 20. За деца от 6 до 12 години дозата е 10г, а от 3 до 5 години – 5г.

Приема в посочената дневна доза вътрешно 3 пъти, 1 – 2 часа преди ядене. Прашецът трябва да се сдъвква добре или да бъде предварително смлян. Приема се с малко количество вода или в комбинация с пчелен мед в съотношение 1:1 или 1:2. В тези случаи се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.

Цветният прашец трябва да се приема редовно, като е правилно да се провеждат два тримесечни курса на лечение. Първият – от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият – от началото на лятото до есента.

Употребата на цветен прашец не води до странични реакции и явления на предозиране, но не трябва да се приемат повече от 50 – 100г дневно.
 ·  Translate
38
13
Jamie Zimmerman's profile photo
 
so beautiful?..!
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Прополисът е пчелен продукт, който е известен с уникалните си лечебни свойства и притежава горчив вкус, тъмнокафяв, понякога жълт цвят и приятен аромат. Това вещество се образува от секрета на жлеза в горната челюст на пчелата и от цветен прашец.

Прополисът се извлича от пчелните гнезда след приключване на събирането на меда, тоест медът и прополисът се събират практически едновременно.

Този продукт на пчеларството се използва от пчелите за смазочно средство за регулиране на диаметъра на жилото – в зависимост от температурата на околната среда.
Първоначално прополисът е мек, но с течение на времето се втвърдява и се превръща крехко вещество, подобно на тъмен колофон /вид смола/.

Прополисът се топи при 80-104°C, но при 15 градуса и по-ниска температура започва да се разпада.

Този пчелен продукт съдържа голямо количество полезни вещества и притежава бактерицидни свойства. Основните функции на прополиса в кошера е унищожаването на бактериите.

Доказано е, че този пчелният продукт по отношение на човешкия организъм се характеризира с антибиотична, антитоксична, антираково и антибактериална активност.

Състав на прополис

Прополисът съдържа флавон, витамини, аминокиселини и други микроелементи. В него са установени общо около 16 класа различни органични вещества. Към настоящия момент са идентифицирани повече от 200 активни компоненти.

Важна е ролята на цикличните вещества с ниска молекулна маса – алкохоли, алдехиди, полифеноли.

Защитната функция на пчелният продукт прополис се осигурява от множествеността тези съставки, което оказва ефективно съвкупно действие.

Основно прополисът има следната структура:


 
• 50% – образуващи смола компоненти – ароматни киселини, техните етери и флавоноиди;
• 30% восък – алкохоли, техните естери, мастни киселини;
• 10% – ароматни и етерични масла;
• 5% – цветен прашец – белтъчини и съставни аминокиселини;
• 5% – други вещества – витамини, захари, кетони, хинони, лактони, стероиди;

До голяма степен лечебните свойства на прополиса се обуславят от наличието на флавоноиди в него, които имат терапевтично значение.

Лечебни свойства на прополиса

В народната медицина този пчелен продукт се използва много често – лечението с това вещество е ефективно при възпаление на дихателните пътища, синузити , ангина, хрема и други заболявания.

Прополисът още от древни времена е бил използван като лечебно средство, което притежава регенериращи, антисептични и бактерицидни свойства.

В медицината се използва фармакологичната и биологичната активност на прополиса. Този пчелен продукт притежава активност спрямо патогенните микроорганизми, а също се характеризира с различни лекарствени свойства.

Прополисът е възможно да предизвика алергия, поради наличието на алергенни свойства, затова е необходимо да се прилага с особено внимание. Естерите на кофеиновата киселина, които съдържа пчелният продукт определят и противопоказанията за неговото използване.

Тези естери е възможно да доведат до появата на контактни дерматити.

Използването на прополис в различни форми способства за повишаването на имунитета, за снабдяването с хранителни вещества и за микроциркулация на тъканите. С цел лечение на екземи и рани също е бил използван прополис – мехлемът от това вещество винаги е притежавала оздравяващи свойства.

Попадайки в организма на човека, прополисът прочиства кръвоносните съдове от натрупаните плаки от „лош“ холестерол, прочиства клетъчните мембрани и възстановява засегнатите тъкани.

Този пчелен продукт е изключително ценен и при онкологични заболявания, поради свойството му да неутрализира патологичните клетки и антиоксидантното му действие.

Прополисът подобрява устойчивостта на организма към йонизиращите излъчвания, оказва благотворен психофизически и тонизиращ ефект в частта да неутрализиране на депресивните настроения.
 ·  Translate
3
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Чудото, наречено прополис - доц. д-р Димитър ПОПОВ 

От всичките близо осем милиона вида животни, обитаващи нашата планета, едни от най-удивителните безспорно са пчелите. От една страна поради широката палитра от изключително ценни продукти, които те произвеждат, а от друга – предвид необичайната и уникална организация на живот в пчелния кошер, която продължава да удивлява учените. 

Смята се, че пчелите са обитавали Земята десетки хиляди години преди човека, който още с появата си високо е оценил достойнствата на пчелните продукти – като ценна храна, даряваща сила и бодрост, и като лекарство срещу множество болести и недъзи. Всички невероятни продукти на пчелите – медът, пчелният восък, цветният прашец и прополисът (пчелният клей), от хилядолетия дълбоко са навлезли в бита на човека. Макар и познат още от древността като лек с многостранно приложение, прополисът и до наши дни продължава да е загадка за учените. Редица исторически находки сочат, че още преди шест хилядолетия той е бил използван от египетските жреци като лекарство, както и като важна съставка за приготвянето на различни смеси за балсамиране. С подобна цел прополисът е бил използван и от инките. Удивителните му свойства са били добре познати и на древните гърци. В своя труд „История на животните” 

великият древногръцки философ Аристотел описал способността му да изцерява и най-тежки рани. 

В дословен превод от гръцки наименованието прополис (προ πολις) означава „пред града” или „предградие”. Това название има дълбок смисъл и е в унисон с функциите на прополиса в пчелния кошер. А те са няколко и са тясно свързани с неговите силни антисептични свойства. Пчелното семейство използва прополиса за изграждане на тесен проход на входа на кошера, нещо като стерилизационна камера, през която преминават пчелите, преди да влязат от външната замърсена среда във стерилната вътрешност. Пчелният клей се използва от пчелите и като материал за запълване на процепите в кошера, които нарушават неговата херметичност и чистота, за стерилизация на восъчните пити преди снасянето на яйцата от пчелата-майка, за мумифициране на попаднали животни (мишки, плъхове, едри насекоми и др.), които пчелите не са в състояние да изнесат, и т.н. „Технологията” за приготвянето на този пчелен еликсир е наистина уникална. „Суровините” за неговото производство са смолисти вещества от дървета като топола, елша, бреза и др., пчелен прашец, восъчни вещества и др., които пчелите-събирачки пренасят до входа на кошера. Там суровините се поемат от други, специализирани в това производство пчели-работнички, които ги преработват до крайния продукт, добавяйки по непознато „ноу хау” допълнителни вещества, ензими и пр. 

Цветът на крайния продукт варира от жълт до кафяв, почти черен, в зависимост от състава на веществата, използвани за неговото получаване. 

Количеството прополис, което годишно произвежда  едно пчелно семейство, варира от 100 до 300 г. Най-ценен е още мекият и пластичен продукт, който притежава специфичен „меден” аромат и твърде горчив вкус. По отношение на броя на компонентите, участващи в неговия състав, съществува известен разнобой, което е понятно, тъй като се касае за продукти, получени в различни географски условия и от различни източници. Най-често се посочват стойности от 300 до 400 химични вещества, принадлежащи към 16 класа органични съединения. Около 50% съставляват т.нар. смолисти вещества, 30% са восъкообразните, 10% – етеричните масла, 5% цветният прашец и 5% – разнообразни неорганични и органични субстанции. 

Прополисът притежава изключително силни антисептични и антифунгицидни (противогъбични) свойства, които се обуславят главно от съдържащите се в него множество флавоноиди (пиноцембрин, гелангин, пинобанксин, крисин, кверцетин и др.) и етерични масла. Известно е, че с времето бактериите се приспособяват към антибиотиците, дори в определени случаи могат да ги включат в метаболизма си и да ги използват като хранителни вещества. При пчелния клей това е напълно невъзможно, тъй като в него се съдържат огромен брой вещества с антисептично действие, които различните растения са синтезирали за собствената си защита. 

Придобиване на резистентност към всички тях не е по силите на никой патоген. 

Както е известно, антибиотиците унищожават както вредните, така и полезните микроорганизми в човешкото тяло. А унищожаването на дружествената микрофлора (дисбактериозата) има сериозни последствия, тъй като тя изпълнява важни функции в метаболизирането на редица неусвоени от храносмилателната система вещества и продуцира голям брой ценни за човешкия организъм витамини. При антибиотичното действие на прополиса дисбактериоза не се наблюдава. Установено е, че при едновременното приложение на прополис с антибиотици като стрептомицин и тетрациклини е налице усилване на тяхното действие. Съдържащите се в пчелния клей органични киселини – бензоена, кафеена, канелена, притежават силно бактерицидно и анестезиращо (обезболяващо) действие. 

По категоричен начин е доказано, че прополисът действа губително на повече от сто вида бактерии. Неговото анестезиращо действие няколко пъти превъзхожда това на новокаина. 

В прополиса са открити и редица вещества, проявяващи антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. 

Неотдавна учени от Чикагския университет откриха в него наличието на веществото фенилетилов естер на кафеената киселина, което проявява силно антиканцерогенно действие, особено по отношение развитието на рак на простатата. Открити са и други фенолни вещества, способни да преустановят развитието на туморните клетки – хризан, кафеена киселина, кверцетин и т.н. Тритерпеновата урсолова киселина също има способността да противодейства на развитието на туморни образувания, но наред с това тя понижава нивото на кръвната захар, холестерола и вредните мастни киселини. 

В прополиса се съдържат и множество аминокиселини, в т.ч. и редица незаменими, почти всички минерални вещества, необходими на човешкия организъм, както и голям брой важни витамини – А, В1, В2, В6, В7, С, Е и Р. Многогодишни изследвания по безспорен начин доказват, че прополисът има способността да увеличава защитната мощ (имунитета) на организма срещу вирусни инфекции (грип, херпес, хепатит, енцефалит и т.н.). Има сведения и за неговите антитоксични свойства. 

Съобщава се и за благотворното му действие след прекаран инсулт или инфаркт. Доказана е и неговата способност да укрепва капилярите и да преустановява кръвотеченията (от носа, венците, охлузванията и порезните рани), както и ефективността му за бързото разсейване на синините. 

Прополисът се използва главно под формата на воден извлек и спиртен разтвор (клеева тинктура). 

Водният извлек се получава като раздробен на ситно 10 г прополис се залее в термос с около 100 мл гореща вода. След около 12 часа сместа се прецежда и е готова за приложение. Съхранява се в хладилник. Следва да се има предвид, че не всички целебни вещества на прополиса преминават във водния извлек. Целебните си свойства запазва около една седмица.  Значително по-богат на биологично активни вещества е спиртният извлек. Последният се получава като 30 г ситно натрошен прополис се залее в тъмно шише със 100 мл винен спирт (не синтетичен!). След около две седмици, през които сместа периодично се разклаща, готовият извлек се филтрира през няколко слоя марля. Срокът на годност на получения спиртен екстракт е не по-малък от три години. 

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.
 ·  Translate
10
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Цветният прашец е чудотворен пчелен продукт, както прополиса и пчелното млечице, и мощна природна добавка с разнообразни свойства. Използва се широко в билковата медицина, тъй като e пълноценна храна. Неговите съставки са с балансиран характер, а това позволява използването му за лечение на различни заболявания. https://aloha.bg/prashec.html
 ·  Translate
34
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Проф. д-р Вася Банкова: 30 капки прополис дневно предпазват от рак

Самолeчението и с билки не е безобидно, особено когато се отнася за по-сериозни заболявания

Проф. д-р Вася Банкова е родена в София. Завършила е ХТИ, специалност „Органичен синтез”. Веднага след това започва работа в Института по органична химия с център по фитохимия към БАН. Ръководител е на лаборатория „Химия на природните вещества”, която съществува от създаването на института през 1968 г. През всичките тези години се е занимавала с изучаване свойствата на прополиса. 

- Проф. Банкова, вие отдавна се занимавате с изучаване на прополиса, вярно ли е това, че специално българският прополис от Родопите има противораково действие?

- Това е така, защото българският прополис, пчелният клей, не само от Родопите, съдържа вещество, което е с доказано противоракови свойства. И върху него се работи някъде от средата на 80-те години и досега има огромно количество данни както за действието му, така и за механизма на действие. Но до препарат досега още не се е стигнало. Като че ли ценността му е по-скоро в това, че има превантивно действие. Приемайки редовно, всеки ден, прополис и заедно с него това вещество, което е фенитилов естер на кафеената киселина, човек повишава шансовете си да се предпази от рак и особено от рак на храносмилателния тракт, на дебелото черво. Смята се, че това е едно от най-ценните действия на прополиса и е нещо, което човек може сам да си направи. Продава се клеева тинктура по аптеките, аз лично си взимам всяка вечер по 30 капки.

- Т.е. 30 капки прополис могат да ни предпазят от рак?

- Така се смята. Но има и опити, които са проведени с ракови клетки и с животни, които показват, че това наистина е така. Това вещество се намесва в механизмите на формиране на рака, има задълбочени изследвания в тази посока. И помага да се спрат тези процеси още много рано.

- Работи ли се върху бъдещо средство, вече за лечение на рак?

- Много се работи, но не знам дали ще се стигне до това. По-скоро силата на прополиса е в превенцията, както вече казах. А иначе се използва като лечебно средство за гърло и за кожни проблеми и особено много за пародонтоза, там има и опити с хора, които имат много добри резултати, и изобщо при проблеми в устната кухина, при афти. Неслучайно пастите за зъби с прополис стават доста популярни. Напоследък зъболекарите го използват като един от вариантите при пулпити. Използва се и при проблеми с гърлото, прополките много нашумяха напоследък. Има действие и срещу вируси, включително и срещу някои грипни, особено профилактично.

Може би трябва да кажем, че прополисът е нещо, което пчелите използват в кошера си като строителен материал и когато има някаква цепнатина, те я запълват с него. У нас го взимат от тополовите пъпки, които са покрити със смола. Не знам дали това е известно на хората, но в кошера почти няма бактерии, това е едно почти напълно стерилно пространство. И една от причините е именно прополисът. Пчелите го събират и го използват за защита, хората пък го събират от кошера и го използват, за да се пазят от бактерии и гъбички. Това е било известно още в древна Гърция и Рим. Смята се също така, че в Египет при мумифицирането е бил съставка на сложните вещества, които са използвали. Специално в Югоизточна Европа и у нас това е дългогодишна традиция в народната медицина и прополисът се използва за рани и изгаряния, срещу язви, колит. Другото много ценно е, че токсичността при него е изключително ниска и той не е опасен. Единственото неприятно нещо е, че няколко процента от населението може да имат алергия.

- Каква е разликата между нашия прополис и аржентинския или бразилския например?

- Прополисът от различни страни е много разнообразен и това е огромна територия, сравнително слабо изследвана. Затова и досега все още се занимаваме с него и сме един от основните центрове по изследване на прополиса. Всъщност химически бразилският и българският прополис нямат нищо общо. 90-те години идваха колеги от Бразилия да работим заедно по техния и заедно с японците бяхме едни от първите, които разработихме бразилския прополис. Химически те са съвършено различни, но действието им е в същата посока. Трудно може да се каже кой е по-добър в антибактериалното си действие, там също има противоракови вещества. Оказа се също, че в Средиземноморието, особено в Гърция, е още по-различен. И докато нашият идва от тополата, на гръцките острови, в Малта, Сицилия идва от смолата на кипариса. Но пак има същото лечебно антибактериално действие.

- Като цяло българите запознати ли сме с народната медицина или разчитаме повече на синтетичните лекарства?

- Мисля, че все повече се налага разбирането, че народната медицина трябва да бъде изучавана като източник на знания и да се издигнат тези знания на по-високо ниво. Това е етнофармакологията или етноботаниката, която се занимава с традиционната употреба на билките най-вече. И по този начин се достига до интересни данни, които потвърждават това, което се знае от народната медицина. Като например за пиринския или мурсалския чай – показали сме заедно с колегите, че той има наистина антибактериални и антиокислителни свойства. Не трябва да забравяме, че България е една от страните в Европа с най-голямо биоразнообразие. Имаме растения, които ги няма никъде другаде, а някои от тях са застрашени. Нашата задача е, преди да изчезнат, да видим какво има в тях и да съдействаме за тяхното запазване. В центъра по фитохимия работим върху български лечебни растения, стремим се да изучим тези от тях, които са специфични за българската флора. И такива растения, които са ендимични, аналози на популярни растения, защото там може да се окаже, че има много ценни неща.

- Когато човек реши да се лекува с билки, какво трябва да знае, кога една билка е полезна и кога може да навреди? Има ли рискове?

- Разбира се, че има рискове. Много пъти хората си мислят, че щом нещо идва от природата, то е безвредно. Но не бива да забравяме, че и най-силните отрови също идват от природата. Всички знаят за татула например. Или, че индианците използват кураре, което също е от билки, за да си мажат стрелите с отрова. Природата както лекува, така може и да убива. Има някои широко утвърдени неща, които се продават по аптеките, но винаги трябва да се гледа дозата и тя да не се превишава. А най-добре е човек да се посъветва с лекар, защото лекарите в последните години са доста информирани по въпроса за билковите препарати. Имам впечатлението, че не ги пренебрегват. Освен това има фитотерапевти, които също са с медицинско образование. Така че с билките трябва да се внимава като с всяко друго нещо. Особено човек, който е болен, много често приема и други лекарства, синтетични. Не винаги е ясно какво е взаимодействието на различните активни вещества в билката с тези синтетични лекарства. Затова задължително трябва да се консултираме с лекар, особено когато на фона на някакво лечение човек реши да добави и билка. Ако отиде при лекар и вече е вземал някакви билки, също задължително би трябвало да каже, а не да го премълчи, защото лекарят ще се ориентира по-добре в цялостната картина. Самолечението и с билки не е толкова безобидно, особено когато се отнася за по-сериозни заболявания.

- Нашите баби и дядовци по-здрави ли са били, като са използвали природни средства за лечение?

- Не може да се каже категорично. Да кажем, че който е бил здрав, е бил по-здрав. А който го е поваляло нещо, още на млади години си е отивал. Не бива да се пренебрегва съвременната медицина и нейните достижения, но трябва да използваме и цялото знание на бабите и дядовците, за да си помагаме.

- Говори се много за мед менте по пазарите. Как човек може да разбере дали медът е истински и съответно има ли полезни свойства?

- Много трудно може да се разпознае. Другото, върху което ние в момента работим, е българският мед. Наскоро разработихме един високотехнологичен, но много бърз метод, по който можем да отличим дъбовия манов мед от всеки друг. Смята се, че този мед е по-полезен за здравето и е доказано, че има по-висока антибактериална и антиокислителна активност и ако отидете на пазара, ще си го купите по-скъпо. Ние направихме един метод с ядрено-магнитен резонанс да определим кой мед е наистина дъбов манов мед, който се произвежда в Странджа. А иначе в кой мед е добавено нещо, има много разработени методики, но от пръв поглед трудно може да се установи. Опасявам се, че всеки клиент може да бъде излъган, включително и аз, въпреки че с това работя. Така че мед е най-добре да се купува от човек или фирма, на които вярвате и имате опит.

- А това, което се казва, че сутрин е добре да се приема една чаша топла вода с една лъжица мед, вярно ли е, наистина ли е полезно?

- О, да. Ако сложите и 20 капки прополис, още по-добре. Изобщо съчетанието на пчелните продукти, както ги съчетават пчелите, дава много добри резултати. Това ще ни предпази до голяма степен, надяваме се, и от рак. Но с много голяма вероятност ще ни предпази от сезонните заболявания и от грип. Повишаването на имунитета е доказано и за прополиса, и за меда, стимулират се пътища на имунен отговор, които помагат на организма да преодолее тези инфекции.
 ·  Translate
Проф. д-р Вася Банкова е родена в София. Завършила е ХТИ, специалност „Органичен синтез”. Веднага след това започва работа в Института по органична химия с център по фитохимия към БАН. Ръководител е на лаборатория „Химия на природните вещества”, която съществува от създаването на института през 1968 г. През всичките тези години се е занимавала с изучаване свойствата на прополиса. - Проф. Банкова, вие отдавна се занимавате с изучаване на проп...
11
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Една пчела събира средно по-малко от 1 гр. мед в живота си. При всеки полет, пчелата събира около 10 мг #прополис . A пчелните семейства събират между 50 до 150 гр. прополис на година.

По този начин, за една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелите трябва да събират около 30 дни по 8 часа.
 ·  Translate
За да съберат материал за 1 кг мед, пчелите трябва да летят толкова, колкото да обиколят 6 пъти Земята. Всъщност, една пчела събира средно по-малко от 1 гр.
9
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Проучване, проведено в Япония, показва, че пчелният прополис има силно противогрипно действие. На базата на направените изводи, специалистите съветват винаги да имаме под ръка от този пчелен продукт. Нещо повече, в сезона на настинките, вирусите и грипните епидемии да приемаме поне малко количество #прополис   всеки ден за подсилване на имунитета.

В изследването учените атакуват H1N1 вируса със съединения в състава на прополиса в лабораторни условия и намират убедителни доказателства, че прополисът притежава антигрипен ефект. Тези полезни съединения се наричат кафеоилхинови киселини. Едно от тях - кафеена киселина фенетил естер или CAPE, показва и при други изследвания, че притежава още много ползи за здравето, свързани с имунитета.

Освен това откритие, отдавна е доказано, че прополисът подтиска растежа на бактериите, които причиняват заболявания като дифтерия, пневмония, стрептококов фарингит и други инфекции в гърлото, включително такива щамове, резистентни на антибиотици.

Проучвания показват благотворното действие на прополиса и при остър бронхит и синузит при възрастни. При деца под 12 годишна възраст, приемали превантивно прополис, инфекциите на дихателните пътища са намалени до 55%, като дните с температура също намаляват. Със сигурност прополисът може да предпазва от обикновена настинка. Само един факт - антиоксидантната му защита е стотици пъти по-голяма от тази на зеления чай.

Също така, няма по-добър растителен детоксикатор от пчелния прополис. Проучване доказва, че е повече от 200 пъти по-ефективен от броколи, 400 пъти по-ефективен от боровинките и чесъна и близо 2000 пъти по-ефективен от портокалите и пъпешите за прочистване на черния дроб.
 ·  Translate
2
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Тези болести се лекуват с прополис

Пчелният прополис, наричан още  „пчелен клей“, е  смолисто вещество, събрано от пчелите от цветя, пъпки, ексудати от растения

Пчелите събират #прополис от различни растения.
Прополисът е вещество, което е  популярно в народна медицина, притежава широк спектър от биологични ползи, свързани с неговия химичен състав и по-конкретно на фенолните и флавоноидни съединения.


 
Какво има в тази суперхрана?


  прополис
Тези болести се лекуват с прополис – просто чудо
Прополисът е смес от смоли, етерични масла и восъци, смесен с пчелен лепило. Той съдържа аминокиселина, минерали, етанол, витамин А, В комплекс, Е, цветен прашец и високо активни съставки, известни като флавоноиди или биофлавоноиди.

Прополисът е бил използвана от древни времена в народната медицина. Лабораторни изследвания показват също, че прополисът има антитуморни ефекти. Мехлем, направен от прополис е в състояние да лекува генитален херпес. В допълнение, той засилва имунната система и действа като  като антиоксидант. Прополисът дори може да играе роля в превенцията на язва на стомаха.

Ето какво лекува прополисът

Афтозен стоматит
Това, болезнено заболяване на устната кухина, е с неизвестна етиология. Прополисът е ефективен за лечение и  при намаляване броят на рецидивите намалява, като се подобрява качеството на живота при пациенти.

Депресия
Алкохолният екстракт от прополис е със  засилена функция на глюкокортикоид рецепторите в хипокампуса и така се повлиява депресията.

Диабет
В начална степен на диабет прополисът дава неочаквано добри резултати в регулирането на нивата на кръвната захар.

Генитален херпес
Сравнителнно проучване на ефикасността на прополис с  ацикловир  при генитален херпес подчертава надежността на природното средство.
Мехлемът с прополис, съдържащ флавоноиди, изглежда е по-ефективен от  ацикловира за лечение на генитални херпеси и за намаляване на местните симптоми.

Подагра
Специални проучвания сочат, че непрекъснатият прием на прополис може да бъде ефективен за профилактика и лечение на подагра и хиперурицемия.

Хепатит 
Изследвания за лечение на хепатит с прополис са правени в Национален център за научни изследвания, Хавана, Куба. но все още експериментите са само с плъхове, но…учените смятат, че прополисът е уникален за лечение на  черен дроб при хепатит.

Сърдечно заболяване и артериално запушване
Липидите  в етаноловия екстракт от прополис чистят холестеролните плаки и подобряват сърдечната дейност.

Засилва имунната система
Профилактичната ефективност на прополиса за имуностимулация е клинично доказана. Той идеално профилактира организма, пази и лекува настинки и респираторни болести.

Множествена склероза
Пчелният прополис помагат на хората с множествена склероза – все още се правят проучвания.

Стомашна язва
Алкохолен  екстракт от прополис  помага при  стомашни лезии на лигавицата.

Брадавици по кожата
Брадавиците са често срещан проблем, който засяга възрастни и деца.  Прополисът е добро алтернативно лечение на кожни брадавици.

Пчеленият прополис може рядко да предизвика контактен дерматит и други алергични реакции.

http://zdrave.ws/71142/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81-5/
 ·  Translate
Пчелният прополис, наричан още "пчелен клей", е смолисто вещество, събрано от пчелите от цветя, пъпки, ексудати от растения
1
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Прополис срещу вредното облъчване от мобилни телефони
https://aloha.bg/propolis.html

Все повече хора са загрижени за отрицателните последици за здравето от постоянното и продължително използване на мобилни телефони. 

Но кой би си помислил, че едно от многото предимства на пчелния прополис е именно способността да ни предпази от радиация? Това много интересно проучване за прополис е публикувано в списанието Toxicology and Industrial Health.

В изследването учените проучват възможните защитни ефекти на мощно съединение, открито в прополиса, наречено кафеена киселина фенетил естер, и действието на антиоксидантните ензими в черния дроб на плъхове, изложени на 900 MHz електромагнитно поле (ЕМП). Това би било подобно на ЕМП, на което сме изложени ежедневно, благодарение на мобилните си телефони.

Учените установяват, че при плъховете, които са получавали екстракт от прополис, нивата на антиоксидантите остават високи, докато при останалите облъчването намалява значително антиоксидантните нива.
В крайна сметка заключението им е, че прополисът може да попречи на промените от електромагнитното поле, предизвикващи оксидативен стрес, чрез укрепване на системата за антиоксидантна отбраната.

Така че, ако ви се налага да използвате мобилния си телефон в продължение на дълги периоди от време, учените силно препоръчват приемането на пчелен прополис, за да се предпазите от лъченията.

Неслучайно едно от свойствата на прополиса, още преди да бъде събран от пчелите, е да предпазва растенията от вредното действие на плесени, бактерии, вируси, гъби и слънчева радиация.

За какво още е полезен прополисът?

Стимулира имунната система
Флавоноидите и фенолните киселини в прополиса са мощни натурални имуностимулатори. Те стимулират продукцията на антитела в кръвта с до близо 40%. Освен това увеличават активността на макрофагите – клетки, които представляват част от вродения имунитет при човека, но изпълняват и функцията на антиген представящи клетки, с което играят съществена роля и при адаптивния имунитет. Това придава на прополиса истински образ на антибиотично и антивирусно средство (особено при грип и херпес).

Стопира и предпазва от инфекции
Благодарение на антибактериалните си свойства, прополисът е идеален противовъзпалителен агент. Може да се използва за превенция и третиране на инфекции на горните дихателни пътища (бронхити, назофарингити) и на уринарния тракт.

Прополисът потиска активността и унищожава и микроорганизми като туберкулозния бацил, протозои, грипен вирус и хепатит. За разлика от химическите антибиотици, като натурален такъв, прополисът действа, без да натоварва бъбреците или да променя чревната флора.

Има силни антибактериални и антигъбични свойства

Особено силно е действието му спрямо гъбични заболявания на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.

Прополисът е мощен антиоксидант, предпазва клетките от стареене, понижава холестерола, повишава броя на червените кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове, и намалява нивата на кръвна захар.

Естествен антисептик
Прополисът ефективно намалява възпалението и болката и ускорява оздравителните процеси след всяка хирургична интервенция в устната кухина. Също помага в лечението на възпаление на венците.

Пчелният прополис се използва за лечение на улцерозен колит и пептична язва.

Прополисът защитава черния дроб изобщо от токсините на околната среда или например от алкохола.

Има благотворно действие върху червата и стомаха и нормализира високото кръвно налягане.
 ·  Translate
4
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
BEE PURE - НАЙ-ЧИСТИЯТ ПРОПОЛИС статия в списание Жената Днес март 2015. https://aloha.bg/propolis-jenata-dnes-032015.html

Представяме ви BЕЕ PURE – единственият прополис, който е достъпен за първи път за хората 1:1 - точно във вида, в който пчелите са го произвели.
 ·  Translate
11
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Едно от най-жестоките заболявания е грипът. Той не се влияе от лекарства и антибиотици. Единствено природата е създала средство за лечение - ‪#‎прополис‬

За това – колко са полезни пчелните продукти за сърцето, за мозъка и въобще за целия човешки организъм – разказва проф. Христо Мермерски.

Специалистът предлага рецепта за чудесна здравословна салата, която осигурява нужните витамини, изтъква полезните съставки на киселото мляко и пектина…

Чуйте, лекувайте се и пазете здравето си по препоръките на проф. Мермерски.
 ·  Translate
44
Add a comment...

Прополис

Shared publicly  - 
 
Цветния прашец съдържа всички необходими хранителни вещества за създаването и развитието на нов живот. За човека е природен източник на витамини (особено от група Е и В), минерали, липиди, протеини и на много други вещества.
https://aloha.bg/cveten-prashec.html

Поради лечебните си свойства са го препоръчвали още Хипократ, Плиний Стари и Питагор. Прашецът е наричан "идеалната храна", защото е един от най-богатите природни източници на хранителни вещества.
 ·  Translate
59
8
Encho Canev's profile photorosen filipov's profile photo
3 comments
 
Препорьчаха    ми    го    за     язва    и      стана      мазало
 ·  Translate
Add a comment...
Story
Tagline
ПРОПОЛИС ПРЕДПАЗВА И ПОДПОМАГА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ НА ОРГАНИЗМА
Introduction
Прополис при грип, отслабен имунитет и простуди.

Висококачествен натурален прополис, както можете да го намерите само в кошера
  • със 100% активни съставки – без алкохол, без глутен, без захар
  • Ръчно производство без химикали и добавки
  • Специално от пчелите от природен резерват в Далмация, Хърватска
Contact Information
Contact info
Phone
00359877555012
Email
Address
София 1680 , ул. Ралевица 94