Profile cover photo
Profile photo
Physiospot
12 followers -
SPECIALISED PHYSIOTHERAPY ORTHOPEDIC TREATMENTS ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ, ΑΘΗΝΑ
SPECIALISED PHYSIOTHERAPY ORTHOPEDIC TREATMENTS ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ, ΑΘΗΝΑ

12 followers
About
Communities and Collections
View all
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Physiospot
Αδριανείου 25A, Νέο Ψυχικό, Αθήνα 115 25
21 5535 0525

https://goo.gl/maps/1ytgcZ1NPqJ2
Add a comment...

Post has attachment
Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Μέχρι πρόσφατα οι έγκυες ενθαρρύνονταν να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να ξεκουράζονται. Υπήρχε η αντίληψη ότι οι δραστήριες γυναίκες έφερναν στον κόσμο μικρότερα μωρά, ενώ οι γυναίκες που κάθονταν μεγαλύτερα. Στα μέσα του 20ου αιώνα η αντίληψη αυτή άλλαξε και άρχισαν να εκτιμώνται τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σήμερα, η άσκηση προτείνεται στις εγκύους από όλο και περισσότερους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

Πριν την εφαρμογή του προγράμματος άσκησης…
Η εφαρμογή του προγράμματος άσκησης στις εγκύους αποτελεί πρόκληση για τον επαγγελματία υγείας που πρωταρχικός σκοπός του είναι να αξιολογήσει, να ελέγξει και να σχεδιάσει το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της καλής κατάστασης της εγκύου. Πριν αρχίσει το πρόγραμμα ασκήσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1) Το ιστορικό της εγκύου (ιατρικό ιστορικό, πορεία προηγούμενων κυήσεων, επεμβάσεις, κληρονομικότητα),
2) Οι συστάσεις-οδηγίες του γιατρού,
3) Οι πιθανές ενοχλήσεις της εγκύου,
4) Αν γυμναζόταν πριν ή όχι (φυσική κατάσταση),
5) Η ψυχολογική και πνευματική της κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω, θα κριθεί αρχικά το αν επιτρέπεται ή όχι η άσκηση. Έπειτα, εφόσον δεν υπάρχει λόγος αντένδειξης, θα σχεδιαστεί το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων, προσαρμοσμένο στην κατάσταση της μέλλουσας μητέρας.

Που στοχεύει το πρόγραμμα άσκησης για εγκύους;
Στόχος του προγράμματος ασκήσεων είναι η σωστή προετοιμασία των μυών που συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη, τόσο άμεσα (κοιλιακούς μύες, μύες του περινέου, μύες της οσφυϊκής μοίρας), όσο και έμμεσα (ραχιαίοι μύες, αυχενικοί μύες και μύες των κάτω άκρων). Με τον σωστό σχεδιασμό αυξάνεται η ικανότητα διάτασης-σύσπασης-χαλάρωσης και αντοχής των μυών, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων, όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία, κράμπες κ.ά., τα οποία οφείλονται κυρίως, στις μυοσκελετικές και στασικές προσαρμογές της εγκυμοσύνης. Τα πλεονεκτήματα ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος ασκήσεων είναι:
α) Διευκολύνει την καλή πορεία της εγκυμοσύνης
β) Προετοιμάζει έναν εύκολο και γρήγορο τοκετό
γ) Επιτρέπει στο σώμα να επανέλθει στην κανονική του κατάσταση μετά τον τοκετό.

Πότε πρέπει να εκτελείται η άσκηση;
Ο καλύτερος χρόνος για άσκηση είναι το πρωί, πριν το πρωινό γεύμα. Οποιαδήποτε άλλη ώρα άσκησης θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από το προηγούμενο γεύμα. Μεταξύ των ασκήσεων θα πρέπει να μεσολαβεί ένα μικρό διάλλειμα για χαλάρωση και προετοιμασία μέχρι την επόμενη άσκηση. Η συνολική διάρκεια της ημερήσιας άσκησης δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δίνουμε σημασία στη σωστή και άνετη στάση του σώματος, στην επιλογή και εκτέλεση ασκήσεων που είναι ευχάριστες για την έγκυο και στη σωστή εισπνοή-εκπνοή. Η σωστή αναπνοή έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Τι ασκήσεις πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Οι ασκήσεις που πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διακρίνονται ανάλογα με την υπεύθυνη μυϊκή ομάδα σε 5 κατηγορίες. Αυτές είναι:
1. Ασκήσεις κάτω άκρων
2. Ασκήσεις κοιλιακών μυών
3. Ασκήσεις περινεϊκών μυών
4. Ασκήσεις ραχιαίων μυών
5. Ασκήσεις αναπνοής

Καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες ασκήσεων απευθύνεται και σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και έχει συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, οι ασκήσεις των κάτω άκρων βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών στα κάτω άκρα ώστε να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του υπερκείμενου βάρους, στην καλύτερη φλεβική επιστροφή και στην αποφυγή κραμπών. Επίσης, οι ασκήσεις των κοιλιακών μυών βοηθούν στην αύξηση της συσταλτικής τους δύναμης και συγχρόνως βελτιώνουν τη δυνατότητα μέγιστης χαλάρωσης, έτσι ώστε η εξωθητική τους δύναμη να προστεθεί σε εκείνη της μήτρας. Από την άλλη, οι ασκήσεις των περινεϊκών μυών αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών αυτών που είναι απαραίτητοι για τον τοκετό, ενώ οι ασκήσεις των ραχιαίων μυών στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής τους στο μεγάλο φορτίο που δημιουργείται στην οσφύ από την αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης. Τέλος, οι αναπνευστικές ασκήσεις βελτιώνουν την αναπνευστική ικανότητα μέσω της επίδρασής τους στους μεσοπλεύριους μύες και το διάφραγμα, αυξάνοντας την πιεστική δύναμη του διαφράγματος, ενώ επίσης συμβάλλουν στην ηρεμία και χαλάρωση της εγκύου.

Ειδικές κατηγορίες ασκήσεων αποτελούν οι ασκήσεις γιόγκα και οι ασκήσεις στο νερό, που πέρα των άλλων στοχεύουν στη μείωση της τάσης των μυών και των νεύρων, στην χαλάρωση, καθώς και στην ψυχική και πνευματική ηρεμία της εγκύου. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εκτελεστούν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα ασκήσεων, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που η έγκυος αισθανθεί σφιγμένη, αγχωμένη ή έχει ενοχλήσεις μυοσκελετικής φύσεως.

Πριν ασκηθείτε…
Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας. Αυτός θα σας καθοδηγήσει και θα σας συμβουλεύσει για το πρόγραμμα άσκησης που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Γυμναστείτε λοιπόν ελεύθερα και με ασφάλεια!

Physiospot – Spesialised Physiotherapy Orthopedic Treatments
Αδριανείου 25Α, Νέο Ψυχικό
Τ. 215-535-0525
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ζήστε τη μοναδική εμπειρία BLACKROLL BOOSTER στο Physiospot στο Νέο Ψυχικό 
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
BLACKROLL
7 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Cupping Therapy (....ή αλλιώς Βεντούζες)

Οι βεντούζες είναι μια αρχαία τεχνική που προέρχεται από την Κίνα. Η αρχική εφαρμογή της γινόταν με τη χρήση κούφιων κεράτων από ζώα για να τραβήξουν τις τοξίνες από τα τσιμπήματα των φιδιών και τις μολύνσεις του δέρματος. Με την πάροδο των χρόνων οι θεραπευτικές της εφαρμογές εξελίχθηκαν, το κέρατο αντικαταστήθηκε από το κύπελλο και η βεντούζα τελειοποιήθηκε πλέον από τους Αιγύπτιους ως θεραπευτική αγωγή για πυρετό, πόνο, αδυναμία και επιτάχυνση της ίασης της νόσου.
Η τεχνική της βεντούζας πέρασε στους αρχαίους Έλληνες από τους Αιγύπτιους. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, συνιστούσε τις βεντούζες για ποικιλία παθήσεων. Η μέθοδος διατηρήθηκε για πάρα πολλά χρόνια στην ελληνική παράδοση, σταδιακά όμως ατόνησε και ξεχάστηκε. Επικρίθηκε σοβαρά από την κλασσική ιατρική, ενώ οι γιατροί την απαξίωναν στους ασθενείς λέγοντας πως είναι κομπογιαννίτικη θεραπεία και δεν έχει καμιά ιατρική βάση.
Σήμερα η τεχνική της βεντούζας ανακάμπτει σταδιακά, αλλά πλέον ως μία ισχυρή θεραπευτική αγωγή που συμπληρώνει άλλες θεραπείες όπως αυτές του μασάζ, της ευεξίας και της φυσικοθεραπείας.
Η κύρια χρήση της συνιστάται σε μυϊκούς πόνους, μυϊκούς σπασμούς, "πιασίματα" στους ώμους. τον αυχένα, την πλάτη,καθώς και στα κοινά κρυολογήματα όπως έκαναν οι παλαιότερες γενιές.
Η αποτελεσματικότητα της τεχνικής βασίζεται στο γεγονός ότι προάγει και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στην πάσχουσα περιοχή, χαλαρώνει τους υποκείμενους μύες και δημιουργεί την αίσθηση της χαλάρωσης και της ανακούφισης.
Άλλη μία συχνή χρήση της είναι σε προβλήματα αισθητική φύσεως, όπως κυτταρίτιδα, καθώς βοηθάει στην τόνωση της μικροκυκλοφορίας και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα ή στο πρόσωπο με τη χρήση πολύ μικρών βεντουζών για μασάζ και ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας πετυχαίνοντας ένα πολύ φυσικό λίφτινγκ.
Προσοχή: Οι βεντούζες πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα που γνωρίζουν την τεχνική, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τόσο από την ίδια τη διαδικασία όσο και από τη χρήση των εύφλεκτων υλικών που χρησιμοποιούνται.

#physiospot
Physiospot Νέο Ψυχικό
Photo
Add a comment...

Post has attachment
INDIBA®activ Η κορυφαία θεραπεία μυοσκελετικής αποκαταστασης, αποκλειστικά στο Physiospot στο Νέο Ψυχικό.

Η θεραπεία INDIBA®activ χρησιμοποιείται από κορυφαίους αθλητές σε όλο τον κόσμο για την αποκατάσταση και αποθεραπεία τους, όπως είναι οι Rafael Nadal, Asafa Powell, Joaquim Rodríguez, Chena Martinez, Victor de Corral, Adam Raga, ποδηλατική ομάδα Astana UCI Pro Tour κ.ά.

Η θεραπεία INDIBA® activ βασίζεται σε μια πατενταρισμένη τεχνολογία ραδιοκυμάτων που προσφέρει ταχύτερη επούλωση των ιστών, μείωση του πόνου και σύντομη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα.

Συγκεκριμένα, αυτή η μορφή ενέργειας συχνότητας 448 kHz, αλληλεπιδρά με τους ιστούς σε 3 επίπεδα ανάλογα με την ένταση της ισχύος που έχει ρυθμιστεί, πετυχαίνοντας αντίστοιχα: 1. Βιοδιέγερση (αύξηση κυτταρικού μεταβολισμού, ανάπλαση των ιστών), 2. Αγγείωση (βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς, αποιδηιματική δράση, αποτοξίνωση των ιστών), 3. Υπερδραστηριοποίηση (ενεργοποίηση ενδογενών επουλωτικών μηχανισμών, καταπολέμηση της ίνωσης).

Οι παραπάνω μηχανισμοί έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των αναγεννητικών βιολογικών διεργασιών, την αποκατάσταση της διαταραγμένης κυτταρικής ισορροπίας και την αναλγησία.

Χάρη στην κλινικά τεκμηριωμένη δυνατότητα της να ενεργοποιεί βιολογικούς μηχανισμούς, η θεραπεία INDIBA® είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο οξύ και υποξύ στάδιο, καθώς και σε χρόνιες παθολογίες. Χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος μυοσκελετικών παθήσεων και τραυματισμών, όπως:

Οξείς τραυματισμούς και μετεγχειριτικές καταστάσεις
- Επικονδυλίτιδα Αγκώνα (tennis elbow)
- Συμφυτική Θυλακίτιδα (παγωμένος ώμος)
- Θυλακίτιδες
- Τενοντοπάθειες
- Μυϊκές Κακώσεις
- Μυϊκούς Σπασμούς
- Διαστρέμματα
- Κατάγματα, αρθροπλαστικές, κτλ.

Χρόνιες παθήσεις:
- Οστεοαρθρίτιδα
- Πόνοι μέσης
- Αυχενικό Σύνδρομο
- Trigger points
- Λεμφοιδήματα

Αθλητισμός:
- Αθλητική προετοιμασία (αύξηση αιματικής ροής, ζέσταμα μυών, κτλ)
- Αποθεραπεία (απομάκρυνση οιδήματος, αύξηση φλεβικής επιστροφής, απομάκρυνση μεταβολικών παραγώγων, κ.α.).
PhotoPhotoPhoto
2016-08-12
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment


ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ
(ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ)


Η χειροπρακτική βοηθάει στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης αλλά και των άκρων, με ειδικούς διορθωτικούς χειρισμούς (ανατάξεις), κινητοποιήσεις και εξειδικευμένες θεραπευτικές ασκήσεις. 

Οι διορθωτικές εφαρμογές της χειροπρακτικής αποκαθιστούν τις μετατοπίσεις (ή το “μπλοκάρισμα”) των σπονδυλικών και περιφερικών αρθρώσεων, αυξάνουν το εύρος κίνησής τους και βελτιώνουν την ομαλή λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τοπικούς πόνους, πόνους που αντανακλώνται στα άνω και κάτω άκρα, μουδιάσματα, ζάλη, πονoκεφάλους κ.ά.

Αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της χειροπρακτικής κυρίως στην αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων: 
- Οξεία και χρόνια οσφυαλγία, μηχανικής αιτιολογίας
- Οξεία Ισχιαλγία, μηχανικής αιτιολογίας
- Αυχενικό Σύνδρομο
- Κεφαλαλγία τάσεως
- Επώδυνα σύνδρομα που πηγάζουν από την δυσλειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων, με ή χωρίς μυϊκό σπασμό
- Ραχιαλγία
- Ραιβόκρανο
- Μεσοπλεύριος Νευραλγία
- Σύνδρομο Επώδυνου Ώμου
- Λειτουργικές παθήσεις άκρου ποδός
- Ίλιγγος θέσεως

#physiospot
Physiospot (ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ)


Photo
Add a comment...

Post has attachment
SHOCKWAVE THERAPY: Εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων

》Ανώδυνη μη-χειρουργική λύση στον πόνο του μυοσκελετικού συστήματος

》Επιστημονικά Αποδεδειγμένα Αποτελέσματα στις Χρόνιες Παθήσεις των Μυών και των Τενόντων ΜΟΝΟ με 3 Θεραπείες:

- ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΟ
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
- ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ

Η τεχνολογία Κρουστικών Κυμάτων δρα μέσω της εφαρμογής υψηλής έντασης ακουστικών κυμάτων. Το ακουστικό κύμα μεταφέρει ενέργεια σε σημεία πόνου και στους εν τω βάθει ιστούς, διεγείροντας ένα σύνολο βιολογικών μηχανισμών.

Αύξηση της μικροκυκλοφορίας αίματος | Διάσπαση της ουσίας P (ουσία του πόνου) | Αντιστροφή της χρόνιας φλεγμονής | Διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου | Μείωση της μυϊκής τάσης | Διάλυση των ασβεστοποιημένων ινοβλαστών | Αναγέννηση – αναδόμηση των ιστών

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Σύνδρομο πρόσκρουσης
- Επικονδυλίτιδα αγκώνος (tennis elbow - golfer elbow)
- Θυλακίτιδα τροχαντήρα
- Τενοντοπάθεια αχιλλείου
- Χρόνιες ενθεσοπάθειες
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα - Άκανθα πτέρνας
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού
- Σύνδρομο πρόσθιου – οπίσθιου κνημιαίου
- Χρόνιες θλάσεις
- Σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points)
- Μυϊκοί σπασμοί

#physiospot
Physiospot
Κέντρο Φυσικοθεραπείας, Νέο Ψυχικό]
Photo
Photo
19/6/16
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προτού σχεδιάσουμε προγράμματα άσκησης στα παιδιά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι από πλευράς φυσιολογίας τα παιδιά δεν αποτελούν μικρούς ενήλικες. Υπάρχουν διαφορές και περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από ειδικούς γιατρούς. Κατά την παιδική ηλικία στόχος είναι να αυξήσουμε την ανάπτυξη και τη μέγιστη οστική πυκνότητα, ώστε τα παιδιά να εισέλθουν στην ενηλικίωση με το καλύτερο δυνατό οστό, γυμνασμένο μυικό σύστημα και καλή καρδιαγγειακή λειτουργία. Η άσκηση προσδίδει τα καλύτερα σε διάρκεια οφέλη αν ξεκινήσει πριν την εφηβεία και γίνει κομμάτι του τρόπου ζωής του παιδιού.

Ο πιο απλός τρόπος για να ασκηθεί ένα μικρό παιδί είναι η βάδιση. Μπορεί να γίνει σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και άλλα μέρη που προκαλούν ενδιαφέρον στο παιδί. Καθώς μεγαλώνει με την παρακίνηση των γονέων μπορεί να επιλέξει από δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το καράτε, την κολύμβηση ή την ενόργανη γυμναστική.

Τα άλματα και γενικά οι δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού κατά τις αθλητικές δραστηριότητες προκαλούν μία σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο σε παιδιά προ της εφηβείας, ενώ συγχρόνως δυναμώνει και το μυϊκό σύστημα.

Από πρόσφατη μελέτη βρέθηκε πως το ποδόσφαιρο 3 ώρες την εβδομάδα έχει οστεογενετική ικανότητα και αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για την οστική ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενα παιδιά, ενώ η πιθανότητα σοβαρών τραυματισμών είναι μικρή. Το τένις αποτελεί επίσης μια καλή άσκηση για αγόρια και κορίτσια, αρκεί να ασκούνται με μέτρο και σωστή τεχνική. Έτσι αποφύγουν τραυματισμούς, όπως η επικονδυλίτιδα του αγκώνος, που σηνήθως προκαλέιται από την έλλειψη δύναμης σε μυς του αντιβραχίου που ασκούν τη δράση τους στον καρπό. Επιπλέον, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά που γυμνάζονταν στο καράτε διαπίστωσαν πως τα κορίτσια τραυματίζονταν συχνότερα από τα αγόρια, συνήθως λόγω κακής τεχνικής. Στο καράτε υπάρχει αυξημένη συχνότητα τραυματισμών στα πόδια, που πιθανόν οφείλεται στην έμφαση που δίδεται στην εκμάθηση τεχνικών λακτίσματος λόγω της σημασίας τους στη βαθμολογία κατά τους αγώνες. Γενικότερα όμως και στο καράτε ο σχετικός κίνδυνος τραυματιμών είναι μειωμένος και αυτό οφείλεται στους νέους κανονισμούς όπου προέχει η ασφάλεια του αθλούμενου. Η κολύμβηση αποτελεί σημαντική άσκηση, διότι γυμνάζει συνολικά το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει όμως το μειονέκτημα ότι υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση κατάλληλης και ασφαλούς πισίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπό διερεύνηση βρίσκεται η επίδραση της προπόνησης με αντίσταση (βάρη) και τα πιθανά οφέλη στη μυϊκή ενδυνάμωση των παιδιών.

Ένα σημαντικό σημείο, για να υπάρχουν τα οφέλη της άσκησης, είναι ο συνδυασμός της με τη σωστή διατροφή. Ενδείκνυνται οι χυμοί φρούτων αντί των αναψυκτικών, φρέσκα φρούτα αντί γλυκών, χρειάζεται έλεγχος της ποσότητας αλατιού που καταναλώνουν και ενθάρρυνση των παιδιών σας να πίνουν νερό αντί ζαχαρούχων ποτών και να τρώνε πρωινό. Επίσης απαιτείται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό κ.τ.λ.) και να παίρνουν το ασβέστιο μέσω της τροφής και όχι μέσω συμπληρωμάτων (εξαιρούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις). Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως η χορήγηση  συμπληρωμάτων ασβεστίου σε παιδιά δεν τα βοηθά να χτίσουν δυνατότερα οστά.

Η διάρκεια της άσκησης στα παιδιά θα πρέπει να είναι 30-60 λεπτά και να γίνεται αρκετές φορές εβδομαδιαίως ιδιαίτερα για παιδιά 5-12 ετών. Το είδος της άσκησης εξαρτάται και από το ίδιο το παιδί. Η άσκηση πρέπει να είναι διασκεδαστική, να μην του προκαλεί αμηχανία, να μην έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά να του προσφέρει και επιβράβευση. Το παράδοξο είναι πως ενώ τα παιδιά αποτελούν την πιο δραστήρια κινητικά ομάδα μόνο μια μικρή μειονότητά τους ασκείται συστηματικά. Δυστυχώς δαπανούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Έχει αποδειχθεί ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνεται κατά την εφηβεία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Στο σχολείο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άθλησης, υπό επιτήρηση, και να υπάρχει εκπαίδευση στους μαθητές για τα οφέλη της άσκησης γενικότερα. Ασφαλείς γειτονιές, η ύπαρξη παιδότοπων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τμημάτων παιδικής-εφηβικής ηλικίας στους αθλητικούς συλλόγους, αλλά και διαθέσιμος χρόνος από τους γονείς για τη μεταφορά των παιδιών είναι παράγοντες απαραίτητοι για την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό ώστε να αποκομίσουν μακροχρόνια οφέλη για την υγεία τους.

(Πηγή: http://www.medreha.gr)
Άρθρο του Δρ Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης, Φυσίατρος - Ιατρός Αποκατάστασης
Photo
Add a comment...

Post has attachment
"ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;"

Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικά ανεπτυγμένα πόδια τα οποία δομικά είναι σταθερά και λειτουργικά. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά εμφανίζονται παραλλαγές της φυσιολογικής δομής και ευθυγράμμισης των αρθρώσεων του ποδιού. Αποτέλεσμα αυτών των παραλλαγών είναι οι παραμορφώσεις και οι διαταραχές βάδισης.

Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις ηλικίες από 3-14 χρονών, ανάλογα φυσικά και με την πάθηση. Συνήθως γίνονται αντιληπτά από τους γονείς ή από τα ίδια τα παιδιά που παραπονιούνται για πόνους και εύκολη κόπωση. Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρύβεται μια ανωμαλία που αναγκάζει τους μύες του ποδιού να έλκουν από διαφορετικές γωνίες απʼ ότι θα έπρεπε με συνέπεια την υπερβολική κόπωση.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα συμπτώματα. Εδώ έγκειται στην παρατηρητικότητα ή την ανησυχία του εκάστοτε γονέα.

Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει ή να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση με τη χρήση του κατάλληλου ορθοτικού πέλματος.

Συγκεκριμένα, το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ποδιών και τον τρόπο που περπατάμε ή στεκόμαστε. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς ακτινοβολία, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά στη μηχανική καταπόνηση των κάτω άκρων.


Οι πιο κοινές παθήσεις που αφορούν το παιδικό πόδι είναι:
• Πλατυποδία
• Βλαισοπλατυποδία
• Ραιβοποδία
• Ιπποποδία
• Ραιβοϊπποποδία
• Κοιλοποία
• Πτερνοποδία
• Βλαισοποδία
• Ανισοσκελία

Η ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας. Τα πέλματα εφαρμόζονται εσωτερικά σε όλα σας τα παπούτσια και καλύπτονται από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία.

Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα ορθωτικά πέλματα είναι το πρώτο είδος θεραπείας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παιδικές παθήσεις του πέλματος όπως π.χ. πλατυποδία, ραιβοποδία, ιπποποδία κ.ά. Η επιτυχία της θεραπείας αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή της στην κατάλληλη ηλικία, όπως 2-5 χρόνων όπου και γίνονται οι δραστικές αλλαγές στο πόδι. Μια τελευταία ευκαιρία μάς δίνεται μεταξύ 9-14 χρόνων, όπου γίνεται η επόμενη σημαντική ανάπτυξη του σώματος των παιδιών. Είναι σημαντικό ότι οι παιδικές παθήσεις του πέλματος, άσχετα αν προκαλούν πόνο ή όχι, είναι μία από τις αιτιολογίες για σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, των γονάτων και των ισχίων.

#physiospot
http://www.physiospot.gr
(PHYSIOSPOT, ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ)
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded