Profile

Cover photo
Peter Vanwelkenhuysen
Lives in Ekeren, Belgium
448 followers|292,703 views
AboutPostsPhotosYouTubeReviews

Stream

Peter Vanwelkenhuysen

Shared publicly  - 
 
Interessant artikel van +Jan Haeverans van Weekend Knack. Nice find +ESKiN ;)
 ·  Translate
 
In de editie van Weekend Knack van 9 april 2014 schrijft Jan Haeverans een interessant en mooi artikel over stadstuinen en tuinsteden. Met zijn toestemming (en die van Knack) willen we dit artikel (dat online niet beschikbaar) hier herpubliceren.

En dit is exact de reden waarom we met Eskin gestart zijn.

Van stadstuinen tot tuinsteden

In de moestuin kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen er dingen leren die wij allang vergeten zijn, maar die opa en oma nog kennen.

Tegenover mijn huis in het kleine stadje Halle liggen een school en een bejaardentehuis. Werelden van verschil die worden gescheiden door een hoge muur. Waarom slopen ze die muur niet, heb ik me al vaak afgevraagd, om hem bijvoorbeeld te vervangen door een gemeenschappelijke moestuin? Niets heilzamer en leuker voor oude mensen dan kinderen te zien spelen, en een school kan altijd wel wat extra ogen gebruiken om de speelplaats in de gaten te houden. Maar vooral: in de moestuin kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen er dingen leren die wij allang vergeten zijn, maar die opa en oma nog kennen. En zo’n tuin kan worden ingeschakeld in de lessen, van biologie over economie tot geschiedenis en, waarom niet, godsdienst of zedenleer. Gezond voedsel kweken en bereiden zijn essentiële vaardigheden, basiskennis die in het schoolcurriculum al te vaak verwaarloosd werd. Zo beseffen ze ook in Groot-Brittannië en de VS, waar school gardens al langer ingeburgerd zijn. Lokaal en zelfgekweekt voedsel zal in de toekomst steeds belangrijker worden, zo is de idee, dus kunnen we onze kinderen er maar beter van jongs af vertrouwd mee maken.  
Op enkele minuten stappen van mijn voordeur gaat er nog dit voorjaar de samentuin ‘Vergeten straat’ van start. Op een braakliggend stuk grond waar de stad ooit een verbindingsweg plande, zullen we met enkele gezinnen ecologische moestuintjes aanleggen en bewerken. Steeds vaker zie je dat in steden braakland ingepalmd wordt, ontdaan van zwerfvuil, en omgetoverd tot groene oase. De stad ‘vergroent’, het is een evolutie die al enkele jaren aan de gang is, en die ook in het nabijgelegen Brussel steeds zichtbaarder wordt: je kunt er daktuinen bezoeken, volkstuintjes in niemandsland of op verlaten bedrijventerreinen, en tijdelijk groen dat wordt aangeplant op grond die wacht op bebouwing. Zelfs in de statige parken van de hoofdstad verschijnen er steeds meer hoekjes, perkjes en borders met eetbare planten. Het ziet er allemaal wat wilder en minder gemanicuurd uit dan we gewend zijn, maar het oogt kleurrijk en weelderig, en voor de biodiversiteit is het een prima zaak. Overgewaaid vanuit alweer de VS en het Verenigd Koninkrijk komt nu ook de trend van de guerrilla gardening: in bermen, op rotondes of op gelijk welk godvergeten plekje zaaien de groene guerrillero’s groenten, bessen en bloemen.  
Het zijn allemaal vaak nog kleine, geïsoleerde acties, die niet erg in het oog springen, maar toch geven ze al een richting aan. Dat onze kinderen en kleinkinderen in heel andere, groenere steden zullen leven, staat immers buiten kijf. Zo zal de manier waarop we ons verplaatsen grondig veranderen, omdat het auto- en vrachtwagenverkeer onhoudbaar wordt. In Brussel koesteren ze in ieder geval al concrete plannen om de nu nog drukke centrumlanen om te vormen tot een langgerekt park door het hart van de stad. Misschien zullen straks ook vele spuuglelijke stadsgevels weelderig begroeid zijn: met moderne technieken wordt het mogelijk om almaar spectaculairdere verticale tuinen aan te leggen. En steeds vaker gaan er stemmen op om het patchwork van ommuurde stadstuintjes achter vele huizenrijen open te breken tot kleine, ingesloten parkjes, of tot snelle groenpassages voor voetgangers en fietsers. 
Wereldwijd zullen de komende decennia almaar meer mensen in steden wonen, en dat kunnen dan maar beter plekken zijn waar het goed en aangenaam leven is, en die deels in eigen behoeften voorzien. Daar kunnen we nu de fundamenten voor leggen: wat wij zaaien, zullen onze kinderen oogsten.
 ·  Translate
1
Add a comment...

Peter Vanwelkenhuysen

Shared publicly  - 
 
Even de Scheldeprijs zien passeren in Antwerpen ;)
 ·  Translate
3
Add a comment...
 
We zoeken een collega voor het finance/telco team! Alleen voor winnaars aub ;)
#joinin #jobs
 ·  Translate
 
Join our succesful sales team.
We are looking for a finance key account manager!
Sharing rocks!
1
Add a comment...
 
Nu start de lente echt ;)
We hebben twee identieke bedden voorzien voor de groentetuin. Een met de +ESKiN producten en één zonder.
Eerste fase: bemesten met ES-Mix-M pellen
+Opa Rob  helpt een handje ;) #eskinbe   #testing  
 ·  Translate
2
Add a comment...
 
Schrijf je in!
Ik geef er zelf een demo over een dag in het leven van een mobiele werknemer met een Samsung Windows 8 tablet! #getinvolved  
 ·  Translate
 
Join us at the Samsung experience days of 25th March and subscribe for the free seminar
#AdayinthelifeofaMobileWorker 
3
1
sammy souffriau's profile photoGetronics BeLux's profile photo
 
thanks for sharing ;)
Add a comment...
Have him in circles
448 people
Stefan Goethals's profile photo
Jan Debonnet's profile photo
Helena Van Eykeren's profile photo
Nick De Mey's profile photo
Jeremy Rodrìguez's profile photo
Peter Verwulgen's profile photo
Philippe Verdegem's profile photo
 
Er staat een nieuwe en comfortable (appel) stoel/zetel bij +Argenta aan de receptie opgesteld ;) #bestleuk   #twt #fb #in  
 ·  Translate
5
1
Francisco De Leon's profile photo
Add a comment...

Peter Vanwelkenhuysen

Shared publicly  - 
 
Nice app ;)
This “Case Study Catalogue” application showcases Getronics’ excellent cust...
2
Add a comment...

Peter Vanwelkenhuysen

Shared publicly  - 
1
Add a comment...
 
#Eskinbe helpt je meer te halen uit je tuin in 2014!
http://www.nettooor.be/eskinbe-helpt-je-meer-te-halen-uit-je-tuin-in-2014/ 
Ik ga het alvast uitproberen en houdt jullie verder op de hoogte.
 ·  Translate
1
1
ESKiN's profile photo
Add a comment...
People
Have him in circles
448 people
Stefan Goethals's profile photo
Jan Debonnet's profile photo
Helena Van Eykeren's profile photo
Nick De Mey's profile photo
Jeremy Rodrìguez's profile photo
Peter Verwulgen's profile photo
Philippe Verdegem's profile photo
Work
Occupation
Sales
Basic Information
Gender
Male
Other names
Pvw2180
Public - 2 years ago
reviewed 2 years ago
1 review
Map
Map
Map