Profile cover photo
Profile photo
Paulovnija
7 followers -
Najveći profesionalni rasadnik paulovnija
Najveći profesionalni rasadnik paulovnija

7 followers
About
Posts

Post is pinned.Post has attachment
U samo 5 mjeseci nakon čepiranja

Sredinom travnja čepirali* smo jednogodišnja stabla paulovnija a fotografije koje vidite nastale su točno 5 mjeseci kasnije u rujnu 2016.

Višegodišnji probir sadnog materijala i još mnoštvo detalja doveli su nas do impresivnih rezultata.

Izvrstan sadni materijal osnovni je preduvjet i za vaš uspjeh pri uzgoju paulovnija.

*Čepiranje je postupak rezanja debla/stabljike do razine zemlje. Tim postupkom se ojačava korijen i dobiva znatno jači rast kako u sezoni nakon čepiranja tako i u sljedećima. Radi se u proljeće.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
06.10.2016.
9 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Svibanj je, mrazevi su iza nas a naše sadnice su spremne za sadnju. Danas smo započeli s isporukom sadnica i u sljedećih 15 dana bit će to naša lijepa svakodnevica.
Ovako izgledaju sadnice iz korijena matične biljke, stabljika im je čvrsta i idealne veličine
a više mladica nije rijetkost!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-05-12
6 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Sađeni u svibnji 2015. g. sada već jednogodišnji korijeni paulovnije su predviđeni za sadnju na površinama na kojima se neće koristiti sustav navodnjavanja ispod folija također su pogodni za iznimno kose terene i klizišta.
Kako bi biljka brže i bolje napredovala sav naš sadni materijal obogaćen je ekomikorizom koja fizički povećava ukupni volumen korijena čak i više stotina puta te ulaze u najsitnije pore zemlje. Time olakšavaju upijanje vode i hranjivih tvari iz tla. Apsorbira višak vode iz tla i predaje ju stablu u sušnom razdoblju. Također složenije spojeve u tlu, koje biljka ne može iskoristiti, razgrađuju na jednostavnije, slične onima u NPK gnojivima. Takve oblike hranjivih tvari tada biljke mogu koristiti. Dakako da to donosi prednost u lakšem ukorijenjivanju, brzini rasta i razvoja drvne mase.
Izlučuju hormon rasta koji potiču korijen i stablo na rast, zatim enzime koji stablu osiguravaju minerale iz kompliciranih organskih spojeva, te proizvode neke oblike prirodnih antibiotika koji mogu pomoći stablu da se zaštiti od patogenih gljiva i bakterija.
Cijene se kreću od 50 do 65 kn po komadu ovisno o količini koje se kreću od minimalnih 5 kom pa do isteka zaliha koje su pri kraju. Sve narudžbe molimo uputite nam preko obrazca na stranici http://paulovnija.hr/narudzba/
Hvala :)
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-04-23
8 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Paulovnija se eksploatira u četiri (4) ciklusa što znači da prilikom donošenja odluke treba li krenuti u posao uzgoja paulovnije, treba znati da je potrebno osigurati navodnjavanje te da se za ozbiljna ulaganja u plantaže trebaju saditi najkvalitetnije sadnice jer ono što sada sadimo ubirat ćemo u sljedećih nekoliko godina, a tada neće biti mogućnosti za ispravljanje greške koju bismo mogli učiniti sada i baš zato su naše sadnice najbolji izbor za podizanje plantaža.
http://paulovnija.hr/sadnice-paulovnije/
Add a comment...

Post has attachment
Paulovnija se svrstava među malobrojne biljke koje se mogu uzgajati, a da nismo svaki dan uz njih. Zbog toga ih mogu uzgajati i oni koji se inače ne bave zemljoradnjom. 
Tako ćemo dio objava posvetiti početnicima.

Priprema zemlje
Priprema zemlje je važna za uzgoj paulovnije. Ukoliko učinimo zemlju rahlom i u dubljim slojevima, znatno ćemo pomoći razvoju paulovnije.

Način A
Predlažemo podrivanje/ripanje, odnosno dubinsko "reznaje" zemlje.
Podrivanje se razlikuje od oranja po tome što podrivač ne okreće zemlju, već je samo reže i razrahljuje u većim dubinama.
Podrivač ili riper je priključak koji se vuče traktorom, a može ići čak do dubine od 90cm.
Nakon podrivanja potrebno je napraviti i plitko oranje, tek toliko da se preokrene korov. 

Način B
Dubinsko oranje na maksimalnu moguću dubinu.
Poznato je da se ovim načinom na površinu diže zemlja koja u nekim slučajevima lošije kvalitete. Budući da se sve to radi s ciljem pripreme zemelje za paulovniju, koja će na toj površini biti sljedećih barem 30 godina, nema brige da će se zemlja "uništiti". U tom će razdoblju velika količina otpalog lišća s paulovnija stvarati humus, pa će zemlja nakon 30 god. biti kvalitetnija nego li je danas.

Bez obzira koju se od verzija obrade primijeni, slijedi usitnjavanje zemlje za što preporučujemo frezanje. Na zemlji usitnjenoj frezanjem lako se postavljaju folije s crijevom kap na kap ispod nje. 
Prilikom obrade zemlje može se dodati stajskog gnojiva po cijeloj površini.
Photo
Add a comment...

Post has shared content
Agroklub o paulovniji :)
Koliko treba uložiti vremena i rada nakon sadnje paulovnije? Koju sortu odabrati? I još mnogo toga - u članku!
Add a comment...

Post has attachment
Stiže nam zima a zapravo se veselimo proljeću.
OK ima i zima svojih prednosti i dobrobiti npr. kuhano vino :)
Photo
Add a comment...

Post has shared content
Razmišljate o uzgoju paulovnije, a ne znate kako krenuti, koju sortu saditi, gdje nabaviti kvalitetne sadnice, kako navodnjavati...? Savjeti u članku!
Add a comment...

Post has attachment
Predstavljamo vam našu plantažu koja je ove godine u proljeće čepirana. 
Konfiguracija i kvaliteta tla nisu idealni ali dvogodišnji korijeni izvukli su maksimalno iz zemlje i dosegli visinu od oko 5.5 metara! za samo 4 mjeseca. Da je plantaža navodnjavana ili da smo imali mogućnosti za postavljanje folija vjerojatno bi prirast bio i veći.
Uglavnom, sretni smo i ponosni :)

Fotografirano 06.09.2015.g.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-10-27
15 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Jedino vrijeme optimalno za sadnju paulovnije je PROLJEĆE, polaganjem sadnog materijala u zemlju u jesen dovodi se do truljenja jer paulovnija loše podnosi višak vode, pogotovo dok je mlada.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded