Profile cover photo
Profile photo
Optimashop.ro
4 followers -
Dermatocosmetice, fitofarmaceutice, igiena copii
Dermatocosmetice, fitofarmaceutice, igiena copii

4 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Protecţia solară – o necesitate de zi cu zi

Este cât se poate de evident că în ultimii ani, utilizarea de creme cu ecran solar nu mai este un moft ci a devenit o necesitate constantă. 

Vinovate pentru efectele periculoase sunt razele ultraviolet - UV, categorisite în trei tipuri: UVA, UVB şi UVC. Dacă în urmă cu 30 de ani se credea că, razele infraroşii – IR sunt cele mai nocive, azi, studiile au demonstrat ca ultravioletele reprezintă şi o binecuvantare dar si amenintare.

Mai întâi hai sa vedem care sunt efectele pozitive ale razelor UV. 
În primul rând au un efect benefic în cazul psoriazisului, a neurodermitelor, micozelor (stimuleaza productia de endorfine în organism). Soarele este un factor esenţial în sinteza vitaminei D cu rol fundamental în procesul de fixare în oase a calciului.

Cu toate aceste efecte pozitive expunerea în exces la razele UV poate duce la afectiuni dermatologice grave ale pielii (mergand pana la aparitia cancerului de piele).
In ultimii ani aparand mii de noi cazuri. Explicatia e simpla: subtierea stratului de ozon face ca razele UV sa ajunga la noi în cantitati mult mai mari decât în urmă cu ceva ani.

Alte bolii ale pielii mai putin periculoase dar extrem de neplăcute, induse de soare sunt: iritatiile, eczemele solare cu apariţia papulelor, pustulelor şi a pruritului, reacţii fototoxice în combinaţie cu diferite parfumuri sau cosmetice, hiperpigmentari: aparitia si/sau intensificarea pistruilor şi a petelor, agravarea roşeţei şi a acneei şi poate cel mai putin periculos dar şi cel mai nedorit efect: îmbatrânirea pielii .

Ce este de făcut?
Expunerea moderata la soare în principal cu evitarea expunerii la soarele amiezii. Orele cele mai indicate pentru expunerea la soare sunt pana la ora 10 dimineata si dupa ora 16, dupa amiaza. Persoanele cele mai sensibile în fata razelor soarelui sunt fototipurile de tip I si II . 
Ce sunt fototipurile?
Tipurile de piele sunt impartite de către specialişti în funcţie de sensibilitatea la expunerea razelor UV şi ne ajută sa apreciem nivelul de risc la expunerea la soare.
Avem fototipurile I, II, III, IV, V şi VI în funcţie de tipul de piele (cantitatea de melanina). Se tine cont in aceasta clasificare de culoarea pielii si a parului, de capacitatea de a se bronza a unei persoane şi de posibilitatea apariţiei arsurilor solare într-un timp scurt de expunere. Fototipul de tip I cuprinde persoanele cu piele albă lăptoasă cu sau fara pistrui, au păr roscat, sau cu reflexe roşcate, se ard foarte uşor la soare şi care nu se bronzează niciodata. Fototipul de tip II cuprinde persoane cu piele albă si păr blond, la care pot apărea arsuri din cauza soarelui dar se pot si bronza. 
Cu cat creste fototipul cu atat persoanele au piele de culoare mai inchisa.
Bronzul de fapt reprezintă apărarea naturală a pielii în fata razelor UV ( cu producerea de melanina, pigmentul natural al pielii). Chiar daca tipurile I si II sunt cele mai expuse in general toate tipurile de piele au nevoie de protectie solara specifică.
Photo
Wait while more posts are being loaded