Как да се справим със съсели на вилата ?

Който си е нямал съсели (сънливци) на вилата или в селска къща, само той не знае колко пакости правят тези иначе миловидни добичета.

Освен че унищожават покрива, изолацията и де що намерят из стаите, особено неприятен е шумът, който вдигат нощем. Безкрайно нагли са и не се плашат дори и да блъскате с юмрук, точно по мястото където са решили да разкъсат или изгризат нещо.

На теория вариантите да се избавим от тези нежелани съседи са доста (хуманни или не чак толкова) :

1. специални отрови (за съжаление доста вредни и за човека и за домашните любимци)
2. капани (рядко се хващат с каквато и да е примамка)
3. давене (пълните десетлитрови бутилки от минерална вода до половината, махате капачките и се молите да е жега). Един комшия успява да издави около дузина на сезон. При мен пък, преди години, 7 броя се удавиха в контейнера за вода. Махаме смрадта и заразената вода, но ми струваше и 200 лева за специализирана фирма, която да ги извади и да обеззарази.
4. хранене варени картофи в които сме шибнали боракс, цимент или някаква друга гадост (номерът минава с мишки, даже плъхове, но съселите са прекалено умни)
5. ултразвукови устройства за борба с гризачи (вършат работа за мишки, къртици, сляпо куче, но сякаш провличат съслите, или със сигурност не ги отблъскват). На всичкото отгоре трябва да няма стена или таван, които да пречат на уреда.
6. звуци, светлини, вибрации и други физически дразнители от електронни устройста (никаква полза, съселите обичат да са на дискотека)
7. котка (върши работа, но рядко иска да стои сама на вилата по цяла седмица). Мъдро е казал народът : храни котки, за да не храниш мишки !

След години безуспешни опити с почти всичко от изброеното, една вечер, баш когато съслите тупуркаха дзверски на поредният си купон, отнякъде изпищя сова. Настана сладка тишина, но хищникът усети, че вечерята е близо и кацна на бора до вилата. Кресна още няколко пъти, партито свърши, сънливците се разбягаха, а по звукът на един от тях, явно совата замези, а той стана зян.

Не ми трябваше много време, за да направя бърз план за борба със съселите.

На вилата съм сложил няколко от старите си андроид телефон (с iphone също става ;) ...) и с приложения като Alfred и Airdroid (работи прилично и с 2G), които превръщат всеки смартфон в камера, наблюдавам как ми растат доматите, краставичките, тиквичките и кои точно комшии ми ги обират докато ме няма :-)

Намерих бързо няколко mp3 файла с "песни" на сови, качих ги на телефоните, сложих аларми на всеки час с този вълшебен за ухото писък и си бих шута към София.

10 дни по-късно отивам на вилата за уйкенда, прекрасна тишина, особено нощем. Съсели липсват, нови къртичини и дупки от сляпо куче също няма. Май му намерих цаката. Който иска, нека опита. Щом раоти при мен, ще работи навсякъде :-)

Линкове към приложенията за Android за камери и звуците на сови

Alfred - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ivuu&hl=en
Airdroid - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid&hl=en

Песни на сови - https://drive.google.com/open?id=0B4aTWdix0gOrRnJ1ODhPQzhVRE0

#съсел #сънливец #сова
Photo
Shared publiclyView activity