Profile

Cover photo
Institut za ratarstvo i povrtarstvo
17 followers|199,877 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

In their circles
2 people
Have them in circles
17 people
Daliborka Kojadinov's profile photo
Zoran Ostojic's profile photo
fauzan najibah's profile photo
Milan Jovanovic's profile photo
Vlada Kolakovic's profile photo
Tija Mance's profile photo
Čaj's profile photo
jasmina aburub's profile photo
Petar Dimitrijevic's profile photo
People
In their circles
2 people
Have them in circles
17 people
Daliborka Kojadinov's profile photo
Zoran Ostojic's profile photo
fauzan najibah's profile photo
Milan Jovanovic's profile photo
Vlada Kolakovic's profile photo
Tija Mance's profile photo
Čaj's profile photo
jasmina aburub's profile photo
Petar Dimitrijevic's profile photo
Contact Information
Contact info
Phone
+381214898100
Email
Address
Maksima Gorkog 30 21000 Novi Sad Srbija
Story
Tagline
Institute of Field and Vegetable Crops
Introduction

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je osnovan 1938. godine odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije. Tada je oformljena Poljoprivredna i kontrolna stanica u Novom Sadu iz koje je nastao današnji Institut. Uspešnim radom i vrhunskim rezultatima implementiranim u poljoprivrednu praksu Institut je postao značajno ime u svetskoj nauci.

Osnovna i primenjena istraživanja, koja su osnovna delatnost Instituta, usmerena su na stvaranje sorti i hibrida ratarskih, povrtarskih kao i velikog broja krmnih, industrijskih, lekovitih i začinskih biljaka. U oplemenjivanju akcenat se daje na postizanje visokih prinosa, vrhunskog kvaliteta, kao i na otpornost prema abiotičkim i biotičkim stresovima. Ne zanemaruju se ni sorte i hibridi za posebne namene. Pored oplemenjivanja, Institut razvija i tehnologiju gajenja sopstvenih sorti i hibrida. Rezultati se prenose odmah u praksu, na više načina: preko semena, kao tehnologija obrade zemljišta, kao tehnologija gajenja pojedinih sorti i hibrida ili рrеkо zaštite pojedinih sorti i hibrida.

Do sada je u Institutu stvoreno preko 1000 sorti i hibrida, od čega je skoro 500 registrovano i gaji se u inostranstvu. U otvorenoj konkurenciji na svetskom tržištu, Institutske sorte i hibridi su prisutni u 26 država, od Argentine, preko zemalja Evropske unije, Ukrajine, Rusije, do Kine i Indije.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima moćan naučni tim od preko 100 istraživača, od čega je 70 doktora nauka. Njima asistira preko 300 visokoobrazovanih i radnika različitih profila, što je garancija kvaliteta svega što Institut nudi – semena, tehnologije, obrazovanja i usluga.

Uzlaznu liniju razvoja Institut danas uspešno nastavlja održavanjem Sistema upravljanja kvalitetom prema Internacionalnom standardu ISO 9001, i Sistema upravljanja zaštitom životne sredine prema ISO 14001, oba sertifikovana od strane British Standard Institution (BSI).

Institut je državna institucija u nadležnosti Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije. Kao takav, Institut realizuje brojne naučne projekte koje finansira država, a istovremeno učestvuje i u međunarodnoj naučnoj saradnji preko internacionalnih projekata. Može se reći da je Institut lider u oblasti poljoprivrednih istraživanja, u zemlji i šire u regionu, posebno u oblasti oplemenjivanja biljaka.

Pored naučnog dela, Institut razvija i komercijalni, odnosno posluje istovremeno i kao naučni institut i kao semenska kompanija. Od pre nekoliko godina, Institut je plasirao i novu robnu marku „NS seme” koja je već znak prepoznavanja i sinonim za kvalitet i dobar prinos. S obzirom da se teško može pronaći prepoznatljiv brend s prostora Srbije, „NS seme” to svakako jeste i predstavlja jedan od najboljih izvoznih proizvoda Srbije. Interes za gajenje NS sorti i hibrida je u neprekidnom porastu, naročito u zemljama istočne Evrope.