Profile cover photo
Profile photo
MusicaJuridica
51 followers -
juridisch advies, jurist, auteursrechten, intellectueel eigendomsrecht, bedrijfsrecht, arbeidsrecht, muziekcontracten, contractenrecht
juridisch advies, jurist, auteursrechten, intellectueel eigendomsrecht, bedrijfsrecht, arbeidsrecht, muziekcontracten, contractenrecht

51 followers
About
Posts

Post has attachment
8 Technologische ontwikkelingen die elke jurist moet kennen.

Mauritz Kop bespreekt 8 technologische ontwikkelingen die de maatschappij definitief en over de gehele breedte zullen veranderen. Ook voor de jurist zijn ze zeer relevant.

Artikel behandelt de invloed van disruptive tech zoals artificiële intelligentie, big data, machine learning, neurale netwerken en computer vision op maatschappelijke sectoren zoals de farmaceutische industrie en de auto industrie, alsook op de ontwikkeling van innovatieve high tech materialen.

Ook aandacht voor auteursrechten, Silicon Valley, tech startups, AlphaGoZero, de EU-uploadfilter en de Technologische Singulariteit.

Gepubliceerd op VerderDenken van het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

https://www.ru.nl/cpo/verderdenken/columns/8-technologische-ontwikkelingen-elke-jurist-kennen/
Add a comment...

Post has attachment
Artificiële Intelligentie & Recht is een nieuw juridisch platform dat is toegespitst op disruptieve technologie. Het initiatief komt van MusicaJuridica.

Het platform focust op de juridische aspecten van kunstmatige intelligentie, machine learning, big data, robotica, genetische algoritmes, cognitive computing, blockchain, Extended Reality (XR), smart products en het Internet of Things (IoT).

Meer informatie is te vinden op de website airecht.nl.

https://www.entertainmentbusiness.nl/nieuws/2018-W41/advocatenkantoor-musicajuridica-start-nieuw-juridisch-platform-ai-recht
Add a comment...

Post has attachment
Kort interview in NRC Handelsblad over Youtube Music. Streaming platforms als Youtube Music, Spotify, Apple Music, Amazon en Deezer hebben een licentie nodig van rechteninstanties zoals Buma/Stemra, Sacem, Gema of Ascap/BMI inzake auteursrechten. Daarnaast van Sony, Warner en Universal inzake de online naburige rechten. Over deze laatste rechtenlaag kunnen ook pan-Europese deals worden gesloten. Voor een heel continent dus. Dat komt doordat exploitatierechten van een liedje aan een bepaald territorium zijn gebonden. Zoals het grondgebied van Nederland of Duitsland, of heel Europa en de Verenigde Staten.

Als die licentie/toestemming er niet is in het land waar jij bent c.q. de locatie van je IP adres gaat zo’n Youtube video soms op zwart. Dat wordt door een AI algoritme in de gaten gehouden. Of als er überhaupt geen toestemming is om de muziek te syncen met de video. Platenlabels en publishers kunnen dit namelijk verbieden. Dit mechanisme is er de reden van dat je weleens de boodschap krijgt dat deze video niet in jouw regio beschikbaar is. Het is er ook de reden van dat een dienst als Youtube Kids nog niet in Nederland is uitgerold.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/28/gezocht-kijkers-die-betalen-voor-youtube-a1614531
Add a comment...

Post has attachment
MusicaJuridica opent nieuwe vestiging aan Keizersgracht in Amsterdam

MusicaJuridica BV opent een nieuwe kantoorlocatie aan de Keizersgracht 391a, misschien wel één van de mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. En we hebben goede koffie... Vanaf 1 juli 2018 kunt u hier terecht voor juridische intakes, inhoudelijk overleg, contractonderhandelingen binnen de muziekindustrie, het oprichten van bedrijven, strategiebepaling inzake intellectueel eigendom, screening van overeenkomsten, internationaal uitrollen van uw online platform en meer.

Fysieke aanwezigheid is een absolute must

Mr. Mauritz Kop over de nieuwe vestiging: ‘het betreft een geweldig representatieve kantoorruimte op een fantastische locatie midden in onze hoofdstad, die bovendien zeer goed bereikbaar is. In de nabijheid van tal van internationaal opererende financiële en creatieve bedrijven, uitgeverijen en culturele instellingen: precies onze doelgroep. Fysieke aanwezigheid bij het onderhouden van contacten met onze cliënten en zakenpartners is een absolute must. Deze vestiging, met de uitstraling en allure van de Keizersgracht maakt dat mogelijk.’ Bezoek op afspraak – gebruik daarvoor het contactformulier op de website of bel ons op 020 261 4898.

https://www.musicajuridica.nl/blog/2018/musicajuridica-opent-nieuwe-vestiging-aan-keizersgracht-in-amsterdam
Add a comment...

Post has attachment
MusicaJuridica verbindt muziek en recht

Met zijn drie gespecialiseerde bedrijfstakken kan rechtskundig adviesbureau MusicaJuridica heel klantgericht werken. Het helpt daarbij dat oprichter Mauritz Kop behalve jurist ook muzikant is. 😎

https://www.entertainmentbusiness.nl/nieuws/2018-W28/musicajuridica-verbindt-muziek-recht
Add a comment...

Post has attachment
Interview in NRC Handelsblad over art. 13 van de EU Copyright Reform. Ons kantoor MusicaJuridica adviseerde het Europees Parlement over het nieuwe Copyrightpakket en de Digital Single Market. Over amendementen en alternatieve compensatiesystemen. Het Commissievoorstel dreigt uit te monden in een onwerkbaar compromis, met onzekere implicaties voor de stakeholders.

Dat komt doordat de drie doelstellingen ervan in de huidige marktconstellatie niet goed verenigbaar zijn, te weten toegang tot legale content voor consumenten (1), een innovatievriendelijk klimaat voor startups (2) en handhaving van auteursrechten (3). Het Hof van Justitie EU zal het ons na invoering en implementatie allemaal mogen uitleggen.

Een vruchtbaar ondernemersklimaat creëren met voldoende ruimte voor technologische vernieuwing is ons inziens op de lange termijn óók gunstig voor auteursrechthebbenden. Zeker in combinatie met een evenwichtig (=eerlijk) vergoedingsmechanisme waardoor de value gap wordt gedicht. Op wetgevend vlak zou ook naar de mogelijkheden en de impact van ACS (alternative compensation systems) moeten worden gekeken. Voor een dergelijke wende dient voldoende politiek draagvlak te zijn.

Telkens wanneer er door technologische evolutie een nieuw distributiemedium het levenslicht ziet, thans het internet 2.0 met online access en UGC-platforms, breekt er lichte paniek uit. Net zoals toen de radio werd uitgevonden. Of het cassettebandje. Zonder een innovatievriendelijk startup-klimaat waarin bedrijfsvoering mogelijk is, c.q. zonder het op genuanceerde en verantwoorde wijze wegnemen van bepaalde marktbarrières zal de nieuwe Google nooit uit Europa komen. Maar wel uit China.

Voor de (adequate) technologische maatregelen oftewel het onderscheppen van user uploaded content met een CRT-systeem geldt: mogelijk in strijd met elementaire grondrechten waaronder de vrijheid van meningsuiting. En duur. To Big Brother or not to Big Brother…

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/18/het-internet-is-al-een-tijdje-stuk-a1607013
Add a comment...

Post has attachment
Kort interview bij RTL Z over het coveren, bewerken en vertalen van liedjes uitgevoerd door Bløf, Marco Borsato, Jeroen van der Boom en Claudia de Breij. Van Dromen zijn bedrog tot Mag ik ook bij jou.

Ook aandacht voor streaminginkomsten uit Spotify, auteursrechtenvergoedingen van Radio 538 naar Buma/Stemra, naburige rechten via Sena en royaltyverdeling tussen artiest, componist, tekstdichter en uitgeverij.

https://www.rtlz.nl/business/duitsers-lopen-binnen-op-succes-zoutelande-van-blof
Add a comment...

Post has attachment
Strijd over de muzikale nalatenschap van Johnny Hallyday

In deze blog bespreek ik kort een kwestie die momenteel speelt over de muzikale nalatenschap van de Franse Elvis, Johnny Hallyday. Bij de erven van deze onlangs overleden zanger is onenigheid ontstaan over de auteursrechten op de liedjes. Het conflict speelt tussen de weduwe Laetitia en kinderen Laura en David, die zijn voortgekomen uit een eerder huwelijk. Laura en David vragen een rechtbank in Parijs om voor recht te verklaren dat zij de enige rechthebbenden zijn. En daarmee de exploitatierechten bezitten. Dit op basis van een Frans testament.
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Dadelijk lezing muziekrechten en muziekcontracten geven @ Utrecht University aan de studenten van het honoursprogramma van Utrecht Law College. https://www.ulctilia.nl/evenementen/module-muziek-en-recht
Evenementen
Evenementen
ulctilia.nl
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded